Odkryj smaki Kaukazu: Gruzińskie ogórki lekko solone

Ogórki lekko solone po gruzińsku

Ogórki lekko solone po gruzińsku Do przepisu

Lekko solone ogórki po gruzińsku to propozycja na szybkie kiszenie ogórków. Czym różni się metoda gruzińska od pozostałych? Oczywiście przyprawy i zioła. Jeśli do tradycyjnego czosnku dodamy kolendrę, przystawka będzie już pachnieć Kaukazem. Zira wzmocni orientalną nutę, a świeża papryczka chili doda niezbędnej pikanterii. Nie masz świeżej ostrej papryki? Użyj suszonych płatków lub proszku chili. A jeśli masz adjika, to też będzie. Nasz przepis to tylko baza do eksperymentów w stylu gruzińskim. Do mieszanki marynowanej można dodać odrobinę mielonej kolendry lub chmielu suneli.

Złożoność: łatwo Kalorie: 29,91 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 8 godzin Używany: 1,38 g/0,20 g/6,06KolacjaKolacjaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmKiedy przyjdą gościePiknikSKŁADNIKI NA 4 PORCJIogórki 500 grCzosnek 3 goździkiGorąca papryczka chili do smakuKolendra 10 grNasiona Jeery 1 łyżeczkaCukier 0,5 łyżeczkiGruba sól 1 łyżeczka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Opłucz ogórki i włóż je do miski z zimną wodą. Pozostaw je na 1-2 godziny, aby wchłonęły dodatkową wilgoć i ładnie się zarumieniły po ugotowaniu.

Ogórki lekko solone po gruzińsku
Ogórki lekko solone po gruzińsku ()

Krok 2

Przygotuj składniki na marynatę. Opłucz zieloną kolendrę w misce z wodą, aby pozbyć się cząstek brudu, które lubią gromadzić się u podstawy łodyg. Opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj.

Ogórki lekko solone po gruzińsku
Ogórki lekko solone po gruzińsku ()

Krok 3

Obierz czosnek. Jeśli masz go młodego, po prostu posiekaj go nożem. Jeśli czosnek jest stary, lepiej najpierw usunąć kiełki ze środka ząbków.

Ogórki lekko solone po gruzińsku
Ogórki lekko solone po gruzińsku ()

Krok 4

Do moździerza wsypujemy nasiona kminku, mieszamy z grubą solą i cukrem i lekko rozgniatamy tłuczkiem. W ten sposób kminek nada ogórkom więcej smaku podczas kiszenia.

Ogórki lekko solone po gruzińsku
Ogórki lekko solone po gruzińsku ()

Krok 5

Usuń nasiona i łodygę ze strąka chili. Jeśli nie chcesz zjeść czegoś, co jest zbyt gorące, pamiętaj, że miąższ na łodydze jest gorętszy niż czubek strąka, a najgorętszą częścią papryki są nasiona. Drobno posiekaj miąższ.

Ogórki lekko solone po gruzińsku
Ogórki lekko solone po gruzińsku ()

Krok 6

Przygotuj plastikowy pojemnik z pokrywką lub inny pojemnik, który można łatwo zamknąć i potrząsnąć. Na spód posyp kolendrą, papryczką chili i czosnkiem.

Ogórki lekko solone po gruzińsku
Ogórki lekko solone po gruzińsku ()

Krok 7

Po usunięciu niedopałków z ogórków pokrój je w zależności od wielkości na 4-8 słupków. Umieścić w pojemniku. Posyp wierzch suchą mieszanką kminku, soli i cukru. Przykryj pokrywką i potrząśnij pojemnikiem, aby wymieszać przyprawy.

Ogórki lekko solone po gruzińsku
Ogórki lekko solone po gruzińsku ()

Krok 8

Pojemnik z ogórkami wstawić do lodówki na kilka godzin. Okresowo potrząsaj nim okrężnymi ruchami, aby równomiernie rozprowadzić sok i przyprawy. Dobrym pomysłem jest pozostawienie ogórków na noc i następnego dnia cieszyć się ich wyrazistym smakiem.

Ogórki lekko solone po gruzińsku
Ogórki lekko solone po gruzińsku ()

UWAGA DO GOSPODARKI

Wiele gospodyń domowych do przepisu na lekko solone ogórki po gruzińsku dodaje koperek zamiast kolendry. W tym przypadku koperek można przyjmować z łodygami: zawierają więcej olejków eterycznych, które nadają ogórkom niepowtarzalny aromat. Najważniejsze jest, aby posiekać łodygi na mniejsze kawałki.

PRZY OKAZJI

Jeśli chcesz, lekko solonym ogórkom po gruzińsku możesz nadać lekko pikantną kwaskowatość. Dodaj odrobinę octu, nie więcej niż łyżkę stołową w ilości określonej w przepisie. Lepiej jest użyć białego octu winnego.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja