Sałatka gruzińska z orzechami włoskimi
Do przepisu
Sałatka gruzińska z orzechami włoskimi to klasyka gatunku. Jest koniecznie obecny w menu większości gruzińskich restauracji i oczywiście każda gruzińska gospodyni domowa wie, jak go ugotować. Według autorskiej receptury szefa kuchni restauracji Kazbek, Mamiya Jojua, z łatwością przygotujesz także tę pyszną warzywną przystawkę. Sekret tkwi oczywiście nie tylko w orzechach włoskich, ale także w iście gruzińskich przyprawach. Utskho-suneli to kozieradka niebieska, a szafran imeretyjski, nazywany w Gruzji „żółtym kwiatem”, to suszone płatki nagietka. Oczywiście ważne są również same warzywa na sałatkę: ogórki powinny być młode, z małymi nasionami, a pomidory powinny być dojrzałe i aromatyczne. Sałatka warzywna doskonale komponuje się z mięsem, rybami i gotowanymi ziemniakami.
Złożoność: łatwo Kalorie: 267,46 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Używany: 5,78 g/23,63 g/11,89Bez obróbki cieplnejKuchnia gruzińskaKolacjaKolacjaSałatkaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIPomidory 300 grogórki 300 grPietruszka 10 grCzerwona bazylia 10 grCzerwona cebula sałatkowa 60 grGorąca zielona papryka 20 grOcet z białego wina 20 grOlej słonecznikowy Kakheti 30 grOrzechy włoskie 100 grUtskho-suneli 4 grSzafran Imereti 4 grSól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pomidory przekrój na pół, usuń zwarte części od strony łodygi. Pomidory pokroić w plasterki. Ogórki obierz i pokrój w plasterki o grubości 7–10 mm. Umieścić w salaterce.
Sałatka gruzińska z orzechami włoskimi ()
Krok 2
Sprawdź łuskane orzechy włoskie pod kątem braku przegród. Część orzechów zostaw do dekoracji. Resztę rozetrzeć w moździerzu i rozbić na drobny okruszek. Inna opcja: Umieść orzechy w plastikowej torbie, zawiń ją w ręcznik kuchenny i rozgnieć orzechy tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta.
Sałatka gruzińska z orzechami włoskimi ()
Krok 3
Czerwoną cebulę sałatkową pokroić w cienkie pierścienie lub półpierścienie. Posiekaj ostrą zieloną paprykę. Posiekaj natkę pietruszki, a liście bazylii porozrywaj na duże kawałki. Przełożyć również do salaterki.
Sałatka gruzińska z orzechami włoskimi ()
Krok 4
Wymieszaj pokruszone orzechy z szafranem imereckim i utskho-suneli. Wlać mieszaninę do sałatki. Sałatkę gruzińską doprawić octem winnym i olejem kachetyńskim, posolić do smaku. Wymieszaj i podawaj udekorowane liśćmi bazylii i połówkami orzechów.
Sałatka gruzińska z orzechami włoskimi ()
Krok 5
PRZY OKAZJI
Olej Kakheti to gęsty olej słonecznikowy o bogatej barwie i wyrazistym smaku. Zamiast tego możesz użyć nierafinowanego oleju słonecznikowego pochodzącego z gospodarstw rolnych o jasnym aromacie.
UWAGA DO GOSPODARKI
Autorska wersja przepisu na sałatkę gruzińską nie zawiera czosnku. Ale w wersji tradycyjnej tak. Z orzechów włoskich i czosnku można zrobić sos dressingowy: orzechy zmiksować na pastę wraz z kilkoma goździkami, dodać przyprawy, ocet i odrobinę wody do uzyskania konsystencji śmietany. Sałatkę doprawiamy sosem i posypujemy posiekanymi orzechami.