Lekko solone ogórki z chrzanem
Do przepisu
Lekko solone ogórki z chrzanem to coś zupełnie wyjątkowego! W zasadzie taka przystawka zawsze się udaje, jednak nasz przepis różni się od wersji klasycznej. Co? Oczywiście z dodatkiem korzenia chrzanu! W tym miejscu należy od razu zaznaczyć, że w tym przypadku nie uronił łez, a delikatnie dał do zrozumienia, że lekko solone ogórki przygotowała osoba posiadająca wiedzę. I są dobre w każdej postaci! Oznacza to, że można je podawać jako samodzielną przekąskę, a także stosować jako składnik kanapek, sałatek i okroshki. Pamiętajcie, że lekko solone ogórki z chrzanem należy przygotowywać z uwzględnieniem dodatku, bo znikają ze stołu w iście kosmicznym tempie.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 18,59 kcal/porcja Porcje: 5 Gotowanie: 2 godziny Dodać. czas: 72 godz Używany: 0,98 g/0,12 g/3,52MarynowanieKolacjaKolacjaPustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinyKarnawałNowy RokWielkanocBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 5 PORCJI5 kg ogórków 50 g korzenia chrzanu 4 liście porzeczki 5 liści dębu 3 gałązki estragonu 1 pęczek koperku z parasolkami 2 główki czosnku 6 łyżek. l. sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ogórki namoczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny. Następnie odlać wodę, ogórki dokładnie wypłukać i odciąć oba końce. Chrzan obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Krok 2
Połowę przypraw ułożyć na dnie naczynia do kiszenia – beczki lub emaliowanej patelni, na wierzchu ułożyć ogórki i przykryć resztą przypraw. Zagotuj 2 litry wody pitnej, rozpuść w niej sól i ostudź do temperatury 55°C.
Krok 3
Zalej ogórki solanką, przykryj ściereczką, połóż drewniany okrąg i lekko dociśnij. Lekko solone ogórki z chrzanem przechowywać w temperaturze pokojowej przez 3 dni i podawać.
PRZYDATNE RADY
Świeże ogórki zdecydowanie należy namoczyć w zimnej wodzie: w tym przypadku lekko solone ogórki z chrzanem okażą się szczególnie mocne, chrupiące i bardzo smaczne.
PRZY OKAZJI
Spróbuj lekko solonych ogórków z chrzanem nieco wcześniej niż jest to zalecane w przepisie – po kilku dniach. Jest całkiem możliwe, że zadowoli Cię właśnie ten, delikatniejszy stopień gotowości.