Jak zrobić pyszny aromatyczny olej: życiowe triki i 5 świetnych przepisów
Aromatyczny olej wzbogacony ziołami i przyprawami będzie doskonałym dressingiem do sałatek, dań głównych oraz nietypowym dodatkiem smakowym do owsianki lub twarogu. Lub nawet jako osobna przekąska: maczanie w nim świeżego chleba będzie pyszne!
O czym porozmawiamy w artykule:
- Jak zrobić własny olejek aromatyczny
- Olej kukurydziany do sałatek
- Masło orzechowe do sałatek owocowych, płatków śniadaniowych i twarogu
- Olej sezamowy do dań azjatyckich
- Uniwersalny pikantny olej z pestek winogron
- Oliwa z oliwek do pizzy
Jak zrobić własny olejek aromatyczny
Jeśli do oleju dodasz suche składniki, najlepiej odczekać przynajmniej 3 dni przed użyciem, a nawet 5-6 dni.
Jeśli chcesz dodać świeże, pamiętaj o bezpieczeństwie: świeże składniki, których możesz użyć do aromatyzowania oliwy, zawierają wodę. Nawet jeśli są to wytrawne, na pierwszy rzut oka zioła takie jak rozmaryn. A produkty zawierające wodę w oleju, jeśli są przechowywane przez dłuższy czas, mogą powodować zatrucie jadem kiełbasianym, bardzo niebezpieczną chorobę. Aby zachować bezpieczeństwo, użyj olejków pachnących w ten sposób w ciągu 24-48 godzin. Jeśli chcesz, aby olej służył Ci długo, stosuj całkowicie wysuszone – a najlepiej metodą przemysłową – zioła, pikantne warzywa i przyprawy, to w żaden sposób Ci nie zaszkodzi.
Jest jeszcze jeden bezpieczny sposób: całą świeżą żywność, która powinna wtedy wyglądać pięknie, włożyć do butelki z olejem (całą ostrą czerwoną paprykę, gałązki ziół, ząbki czosnku, kawałki imbiru) i zalać octem na 2-3 dni. Następnie osusz i przenieś na olej. Ocet zapobiega nawet najmniejszemu rozwojowi prątka zatrucia jadem kiełbasianym. W tym samym czasie otrzymujesz ocet smakowy!
Olej kukurydziany do sałatek
Olej kukurydziany do sałatek
10 porcji
Czego potrzebujesz:
- 250 ml nierafinowanego oleju kukurydzianego
- 1 łyżeczka nasiona gorczycy żółtej lub białej
- 1 łyżeczka nasiona kminku
- 1 łyżeczka granulowany czosnek
- skórka z 1 limonki
Masło orzechowe do sałatek owocowych, płatków śniadaniowych i twarogu
Masło orzechowe do sałatek owocowych, płatków śniadaniowych i twarogu
10 porcji
Czego potrzebujesz:
- 250 ml nierafinowanego oleju orzechowego
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 1 laska wanilii
Olej sezamowy do dań azjatyckich
Olej sezamowy do dań azjatyckich
10 porcji
Czego potrzebujesz:
- 250 ml nierafinowanego jasnego oleju sezamowego
- 1 mała papryczka chili
- 3–4 cm świeżego korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
Uniwersalny pikantny olej z pestek winogron
Uniwersalny pikantny olej z pestek winogron
10 porcji
Czego potrzebujesz:
- 250 ml oleju z pestek winogron
- 2 laski cynamonu
- 2-gwiazdkowy anyż
- 1 łyżeczka różowe ziarna pieprzu
- 1 łyżeczka ziele angielskie
- 1 łyżeczka czarne ziarna pieprzu
Oliwa z oliwek do pizzy
Rozmaryn można zastąpić szałwią lub estragonem.
Oliwa z oliwek do pizzy
10 porcji
Czego potrzebujesz:
- 250 ml nierafinowanej oliwy z oliwek
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 gałązki tymianku
- 1 łyżeczka granulowany czosnek
- 3–4 ziarna czarnego pieprzu
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #olej z pestek winogron #olej sezamowy #olej kukurydziany #olej orzechowyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych