Odkryj sekrety tworzenia pysznego aromatycznego oleju: niezawodne triki i 5 wyśmienitych przepisów

Jak zrobić pyszny aromatyczny olej: życiowe triki i 5 świetnych przepisów

Jak zrobić pyszny aromatyczny olej: życiowe triki i 5 świetnych przepisów

Aromatyczny olej wzbogacony ziołami i przyprawami będzie doskonałym dressingiem do sałatek, dań głównych oraz nietypowym dodatkiem smakowym do owsianki lub twarogu. Lub nawet jako osobna przekąska: maczanie w nim świeżego chleba będzie pyszne!

Jak zrobić pyszny aromatyczny olejek, lifehacki i 5 świetnych przepisów

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jak zrobić własny olejek aromatyczny
  • Olej kukurydziany do sałatek
  • Masło orzechowe do sałatek owocowych, płatków śniadaniowych i twarogu
  • Olej sezamowy do dań azjatyckich
  • Uniwersalny pikantny olej z pestek winogron
  • Oliwa z oliwek do pizzy

Jak zrobić własny olejek aromatyczny

Jeśli do oleju dodasz suche składniki, najlepiej odczekać przynajmniej 3 dni przed użyciem, a nawet 5-6 dni.

Jeśli chcesz dodać świeże, pamiętaj o bezpieczeństwie: świeże składniki, których możesz użyć do aromatyzowania oliwy, zawierają wodę. Nawet jeśli są to wytrawne, na pierwszy rzut oka zioła takie jak rozmaryn. A produkty zawierające wodę w oleju, jeśli są przechowywane przez dłuższy czas, mogą powodować zatrucie jadem kiełbasianym, bardzo niebezpieczną chorobę. Aby zachować bezpieczeństwo, użyj olejków pachnących w ten sposób w ciągu 24-48 godzin. Jeśli chcesz, aby olej służył Ci długo, stosuj całkowicie wysuszone – a najlepiej metodą przemysłową – zioła, pikantne warzywa i przyprawy, to w żaden sposób Ci nie zaszkodzi.

Jest jeszcze jeden bezpieczny sposób: całą świeżą żywność, która powinna wtedy wyglądać pięknie, włożyć do butelki z olejem (całą ostrą czerwoną paprykę, gałązki ziół, ząbki czosnku, kawałki imbiru) i zalać octem na 2-3 dni. Następnie osusz i przenieś na olej. Ocet zapobiega nawet najmniejszemu rozwojowi prątka zatrucia jadem kiełbasianym. W tym samym czasie otrzymujesz ocet smakowy!

Olej kukurydziany do sałatek

Olej kukurydziany do sałatek
Olej kukurydziany do sałatek

10 porcji

Czego potrzebujesz:

  • 250 ml nierafinowanego oleju kukurydzianego
  • 1 łyżeczka nasiona gorczycy żółtej lub białej
  • 1 łyżeczka nasiona kminku
  • 1 łyżeczka granulowany czosnek
  • skórka z 1 limonki

Masło orzechowe do sałatek owocowych, płatków śniadaniowych i twarogu

Masło orzechowe do sałatek owocowych, płatków śniadaniowych i twarogu
Masło orzechowe do sałatek owocowych, płatków śniadaniowych i twarogu

10 porcji

Czego potrzebujesz:

  • 250 ml nierafinowanego oleju orzechowego
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 laska wanilii

Olej sezamowy do dań azjatyckich

Olej sezamowy do dań azjatyckich
Olej sezamowy do dań azjatyckich

10 porcji

Czego potrzebujesz:

  • 250 ml nierafinowanego jasnego oleju sezamowego
  • 1 mała papryczka chili
  • 3–4 cm świeżego korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku

Uniwersalny pikantny olej z pestek winogron

Uniwersalny pikantny olej z pestek winogron
Uniwersalny pikantny olej z pestek winogron

10 porcji

Czego potrzebujesz:

  • 250 ml oleju z pestek winogron
  • 2 laski cynamonu
  • 2-gwiazdkowy anyż
  • 1 łyżeczka różowe ziarna pieprzu
  • 1 łyżeczka ziele angielskie
  • 1 łyżeczka czarne ziarna pieprzu

Oliwa z oliwek do pizzy

Rozmaryn można zastąpić szałwią lub estragonem.

Oliwa z oliwek do pizzy
Oliwa z oliwek do pizzy

10 porcji

Czego potrzebujesz:

  • 250 ml nierafinowanej oliwy z oliwek
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 łyżeczka granulowany czosnek
  • 3–4 ziarna czarnego pieprzu

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #olej z pestek winogron #olej sezamowy #olej kukurydziany #olej orzechowyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja