Odkryj sekrety tworzenia bursztynowych, pachnących suszonych moreli w zaciszu własnej kuchni!

Jak suszyć morele w domu, aby suszone morele okazały się bursztynowe i pachnące

Jak suszyć morele w domu, aby suszone morele okazały się bursztynowe i pachnące

Jak suszyć morele w domu? W sezonie, w którym morele dają obfite zbiory, naprawdę chcesz zachować te owoce przez cały rok. Są oczywiście bardzo smaczne, aromatyczne i niesamowicie zdrowe, dlatego oprócz dżemów, kompotów i syropów można i należy przygotować domowe suszone owoce – suszone morele, morele i kaisę. Nie jest to wcale trudne, zwłaszcza jeśli znasz pewne niuanse i jeśli masz do dyspozycji suszarkę, piekarnik konwekcyjny lub frytownicę, to zostało już tylko trochę do zrobienia – wystarczy zaopatrzyć się w morele.

Jak suszyć morele w domu

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Przygotowanie moreli do suszenia
  • Jak suszyć moreleJak suszyć morele na słońcuJak suszyć morele w suszarce elektrycznejJak suszyć morele w piekarnikuJak suszyć we frytkownicy
  • Gdzie przechowywać suszone morele
  • Jak wykorzystać suszone morele
  • Korzyści z suszonych owoców z suszonych moreli

Przygotowanie moreli do suszenia

Wybierając morele na przyszłe domowe suszone morele, pamiętaj – odpowiednie są tylko dojrzałe i zdrowe owoce. Z zgniłych, spleśniałych lub przejrzałych owoców nic dobrego nie wyniknie, psują jedynie sąsiednie owoce. Kolejną ważną kwestią jest to, że idealne suszone morele uzyskuje się z dużych odmian o soczystym miąższu i pod względem smaku kieruj się swoimi upodobaniami. Można nawet przyjść na rynek i kupić kilka sztuk różnych odmian na spróbowanie, a po powrocie do domu powoli je skosztować i dokonać ostatecznego wyboru. Następnie morele są dokładnie myte pod bieżącą wodą, zmywając kurz i resztki ewentualnych pestycydów. Jeśli nie ma bieżącej wody, podmień wodę co najmniej 2 razy3 razy. Następnie owoce należy wysuszyć, pokroić i usunąć z każdego nasiona. W następnym etapie przyszłe suszone morele moczy się przez kilka minut w roztworze świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Zazwyczaj na 3 kg moreli weź 4 szklanki wody i 4 duże cytryny. Dzięki temu suszone morele nie ściemnieją po wysuszeniu. Trzeba powiedzieć, że w produkcji zamiast soku z cytryny stosuje się roztwór kwasu siarkowego lub dwutlenku siarki, więc jeśli zobaczysz bardzo jasne i błyszczące suszone morele, powinieneś wiedzieć, że zostały przetworzone przed suszeniem.

Jak suszyć morele

Morele można suszyć na kilka sposobów – na słońcu, w suszarce elektrycznej, w piekarniku, w piecu konwekcyjnym. Przyjrzyjmy się każdej metodzie bardziej szczegółowo.

Jak suszyć morele na słońcu

Przygotowane połówki moreli układamy w jednej warstwie, przecięciem do góry, na drucianej kratce wyłożonej czystą bawełnianą ściereczką. Bardzo ważne jest, aby owoce były wentylowane nie tylko od góry, ale także od dołu. Dzięki temu wyschną równomiernie i nie zaczną niszczyć się w procesie suszenia. Aby chronić przyszłe suszone owoce przed owadami, zwykle przykrywa się je gazą lub cienką szmatką na wierzchu. Przygotowane morele najpierw pozostawia się do wyschnięcia w cieniu, dosłownie na 3 godziny, a następnie wyjmuje na słońce. Pokój należy sprzątać wieczorem. Jest inny sposób, bardzo powszechny w Uzbekistanie – nawlecz morele na żyłkę lub nitkę i powieś je w słonecznym pokoju. Suszenie to trwa zwykle kilka dni.

Morele możesz suszyć na słońcu, w piekarniku, w piekarniku konwekcyjnym lub w suszarce elektrycznej (suszarce)
Morele możesz suszyć na słońcu, w piekarniku, w piekarniku konwekcyjnym lub w suszarce elektrycznej (suszarce)

Jak suszyć morele w suszarce elektrycznej

Zasada działania suszarki elektrycznej, zwanej także odwadniaczem, polega na odwodnieniu produktu poprzez nadmuch strumienia gorącego powietrza o zadanej temperaturze. Przygotowane połówki moreli również układamy na paletach przecięciem do góry w jednej warstwie i umieszczamy w suszarce na najniższym poziomie w temperaturze 50°C.60 °C. Ważne jest, aby natychmiast spryskać przyszłe suszone morele gorącym powietrzem – w ten sposób stracą mniej koloru, dlatego palety są instalowane pojedynczo. Czas suszenia zależy od mocy suszarki, odmiany moreli i soczystości owoców. Średnio jest to 1020:00.

Jak suszyć morele w piekarniku

Przygotowane morele ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 60°C. Otwórz lekko drzwi, aby wilgoć lepiej odpłynęła, i susz średnio przez 12 minut15:00. Prawidłowo przygotowane suszone owoce zawierają nie więcej niż 20% wilgoci, dzięki czemu można je długo przechowywać i nie psują się. Jeśli planujesz wykorzystać suszone morele w ciągu 23 dni, po czym można go po prostu uschnąć. Aby to zrobić, skróć czas suszenia o połowę.

Jak suszyć we frytkownicy

To chyba najłatwiejszy i najszybszy sposób, a jeśli potrzebujesz tylko odrobiny suszonych moreli, to po prostu połóż przygotowane połówki moreli na grillu i włącz urządzenie na 120°C. w 2030 minut suszone owoce są gotowe.

Gdzie przechowywać suszone morele

Suszone morele, podobnie jak inne suszone owoce, przechowuje się w suchych i czystych szklanych, ceramicznych lub drewnianych słoikach. Pokrywy powinny być tak szczelne, jak to możliwe i zapobiegać przedostawaniu się wilgoci, w przeciwnym razie suszone morele mogą spleśniać.

Suszone owoce najlepiej przechowywać w szklanym pojemniku z szczelnie zamkniętą pokrywką.
Suszone owoce najlepiej przechowywać w szklanym pojemniku z szczelnie zamkniętą pokrywką.

Suszone owoce najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu o minimalnej wilgotności, np. spiżarni lub na strychu. Jeśli jednak przechowujesz suszone morele w kuchni, umieść je w szafie, z dala od urządzeń emitujących ciepło lub wilgoć (lodówka, kuchenka, czajnik itp.)

Jak wykorzystać suszone morele

W Azji Środkowej suszone owoce moreli tradycyjnie dodawano do szacha-pilawu, zwanego także królem pilawu – wykwintnego dania na wesela i dla najcenniejszych gości. Gotowali także sorbet morelowy i faszerowane mięso drobiowe suszonymi morelami. Współcześni szefowie kuchni również uwielbiają i cenią suszoną morelę – jest odpowiednia dla wegetarian, miłośników surowego jedzenia i tych, którzy przestrzegają prawidłowego odżywiania. Z suszonych moreli powstają bezcukrowe kompoty, ciasteczka, batony energetyczne i cukierki. Dodawany do płatków śniadaniowych, jogurtów i musli, wypieków, sosów, sałatek owocowych. A w Turcji suszone owoce moreli są wręczane nowożeńcom, ponieważ są uważane za symbol dobrobytu.

Korzyści z suszonych owoców z suszonych moreli

Spróbujmy także dowiedzieć się, czym są suszone morele, morele i kaisa i jaka jest ich zasadnicza różnica między sobą. W rzeczywistości są to wszystkie suszone morele, ale suszone morele to połówki owoców i dużych odmian. Każdy owoc jest krojony (posiekane suszone morele) lub rozrywany (podarte suszone morele), usuwa się pestkę, a następnie suszy się na powietrzu przez kilka dni lub w specjalnych urządzeniach przez dosłownie 1012:00.

Uryuk to także suszona morela, ale z pestką. Najstarszym sposobem zbioru jest pozostawienie go bezpośrednio na drzewie, aż do całkowitego wyschnięcia. W niektórych krajach Azji Środkowej tak się robi do dziś i jeśli traficie na zupełnie ciemną i pomarszczoną morelę, to wiedzcie, że jest to idealny suszony owoc, przygotowany w sposób jak najbardziej przyjazny dla środowiska.

Odpowiednio przygotowane morele zachowują cały magazyn przydatnych mikroelementów i witamin zawartych w kompozycji.
Odpowiednio przygotowane morele zachowują cały magazyn przydatnych mikroelementów i witamin zawartych w kompozycji.

Kaisa to suszona morela bez pestki, jednak w odróżnieniu od suszonych moreli nie przecina się jej na pół. Nasiona usuwa się, wykonując specjalny otwór w pobliżu łodygi, ale sam owoc musi zachować swoją integralność.

Wszystkie suszone owoce moreli są niezwykle zdrowe, ponieważ prawidłowo przygotowane całkowicie zachowują niezbędne dla organizmu mikroelementy i witaminy. Suszone morele zawierają witaminy C, A, z grupy B, duże ilości żelaza, fosforu i magnezu. Poprawia odporność, co jest szczególnie ważne w okresie zimowym, a także normalizuje pracę przewodu pokarmowego podczas przyjmowania antybiotyków. Poprawia wzrok, zwiększa stężenie hemoglobiny, dlatego suszone morele polecane są do spożycia przez dzieci, a także zwiększa wytrzymałość kości. Morele dojrzewają bezpośrednio na drzewie i są uważane za jeszcze bardziej przydatne. Dosłownie kilka gramów moreli dziennie może z łatwością zastąpić drogie multiwitaminy, ponieważ chroni przed przeziębieniami, zmniejsza ryzyko złamań i zakrzepicy, a zawarte w nich węglowodany złożone są doskonale wchłaniane, ale nie zamieniają się w tłuszcz.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #morelePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja