Odkryj sekrety smaku – Oliwa czosnkowa!

Oliwa czosnkowa

Oliwa czosnkowa Do przepisu

Oliwa czosnkowa to produkt, w którym subtelny aromat dobrej oliwy nabiera dodatkowego pikantnego akcentu. Przygotowanie tej przyprawy jest bardzo proste, najważniejsze jest zaopatrzenie się w odpowiednie składniki: odpowiednią oliwę z oliwek i mocny, świeży czosnek. Ponadto ważne jest, aby znaleźć odpowiednie pojemniki do przechowywania – oliwę czosnkową należy przechowywać w małych butelkach z ciemnego szkła. Przygotuj sałatki lub zimne przekąski z aromatycznym olejem, polej nim pieczone warzywa, piecz z nim rybę lub drób, doprawiaj owoce morza lub dania mięsne – zakres zastosowań jest szeroki, smacznego!

Złożoność: łatwo Kalorie: 568,40 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 10 minut Dodać. czas: 4 godziny Używany: 0,33 g/62,40 g/1,50MikserPustySos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIoliwa z oliwek 250mlczosnek 5 ząbków Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Obierz ząbki czosnku, umieść je w szklance blendera zanurzeniowego i pulsuj je. Powinieneś otrzymać gruboziarnistą masę. Możesz po prostu drobno posiekać czosnek nożem. Przygotowaną mieszaninę umieść w szklanym słoju.

Oliwa czosnkowa
Oliwa czosnkowa ()

Krok 2

W małym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek do temperatury nie wyższej niż 40°C. Dodaj masę czosnkową i przykryj serwetką. Pozostaw olej do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Po 4 godzinach olej przecedzić przez drobne sito do czystej szklanej butelki, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce przez 3-4 tygodnie.

Oliwa czosnkowa
Oliwa czosnkowa ()

PRZYDATNE RADY

Jako bazę do oliwy czosnkowej lepiej jest przyjmować odmiany rafinowane. Ponieważ nierafinowana oliwa z oliwek ma swój własny, wyraźny smak.

PRZY OKAZJI

Istnieje kilka dodatków, które możesz dodać do swojego przepisu na aromatyczną oliwę z oliwek. Przykładowo do strzałek czosnku włóż kilka krążków czerwonej papryczki chili, gałązkę bazylii i dodaj łyżeczkę suszonego tymianku lub rozmarynu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja