Tak przygotowuję sałatki z kapusty, które zapewnią Ci idealną sylwetkę
Uwielbiam młodą kapustę! Przygotowuje się z niego wiele różnych dań, w tym proste, szybkie i co najważniejsze lekkie sałatki, które można jeść w niemal dowolnej ilości i bez szkody dla sylwetki.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Jakie są zalety kapusty?
- Jak przygotować sałatkę z kapusty, aby przynieść organizmowi maksymalne korzyści
- Przepisy
- Sałatka ze świeżej kapusty z ogórkami
- Sałatka z młodej kapusty i marchewki
- Sałatka z kapusty z octem
- Sałatka jajeczna
- Sałatka z kapusty z nasionami
- Surówka z białej kapusty
- Sałatka z awokado
- Sałatka Z Burakami I Marchewką
- Sałatka z kapusty i jabłek
- Sałatka miętowa
Jakie są zalety kapusty?
W przypadku sałatek kapustę najczęściej kroi się w cienkie paski.
Pamiętam, jak kiedyś siostra mojej mamy, ciocia, powiedziała mi w zaufaniu, że dziewczynki zdecydowanie powinny jeść kapustę, bo od niej rosną piersi. Ale młode jasnozielone listki pokochałam nie bez powodu, więc chętnie wyrywałam je spod ręki mojej babci, gdy przygotowywała barszcz lub kapuśniak. Uwielbiała też sałatki z kapusty (bardziej niż jakąkolwiek sałatkę Oliviera!), które rodzina przygotowywała dość często, zwłaszcza latem. Już wtedy na poziomie percepcji smaku przekonałam się, że kapusta dobrze komponuje się nie tylko z marchewką i ogórkami, ale także z jabłkami, pestkami dyni, rodzynkami, a także z miętą – moją absolutną faworytką. Wszystko to było niesamowicie smaczne!
Oczywiście o zaletach kapusty samodzielnie nie pomyślałem znacznie później. Okazało się, że choć może to smutne, w żaden sposób nie wpływa na luksusowy biust, ale ma inne przyjemne właściwości. Na przykład kapusta ze względu na wysoką zawartość witaminy C nie tylko pomaga wzmocnić układ odpornościowy, ale także wytwarza kolagen, który jest odpowiedzialny za elastyczność skóry. A to, jak widzisz, jest dla kobiety nie mniej ważne niż piękny dekolt!
Ponadto kapusta jest bogata w potas, który korzystnie wpływa na pracę serca i nerek. Oznacza to, że miłośnicy tego produktu mogą rano zapomnieć o obrzękach. Wysoka zawartość choliny w kapuście pomaga normalizować metabolizm tłuszczów. I nie chodzi tylko o to, by być szczupłą, ale także o obniżenie poziomu złego cholesterolu, czyli poprawę stanu naczyń krwionośnych.
Co jeszcze kryje się w kapuście? Oczywiście błonnik, który poprawia trawienie i usuwa z organizmu wszystko, co niepotrzebne. Cóż, bez dobrej pracy jelit nie da się schudnąć ani nawet utrzymać prawidłowej wagi. Wartość energetyczna kapusty jest znikoma: 28 kcal na 100 g Tym samym zdałam sobie sprawę, że moja miłość do tego produktu może przynieść wiele przyjemnych bonusów! Cóż, jeśli nagle pojawiła się potrzeba pilnego zrzucenia kilku dodatkowych kilogramów, na pomoc wezwano krótkotrwałą dietę, której podstawą były proste sałatki z kapustą.
Wierzcie lub nie, ale po 5-7 dniach waga osiągnęła pożądany poziom! Mało tego: przez cały ten czas jadłam wyśmienicie, przez co mój nastrój był znakomity.
Jak przygotować sałatkę z kapusty, aby przynieść organizmowi maksymalne korzyści
Oczywiście nie udaję dietetyka, ale zawsze staram się trzymać 3 podstawowych zasad przygotowywania sałatek z kapusty, dzięki którym można uzyskać naprawdę smaczne, lekkie i zdrowe dania.
Pierwszy. Do kapusty dodawaj inne surowe warzywa i owoce: w ten sposób bukiet witaminowo-mineralny będzie bogatszy, a smak potrawy lepszy. I nie bój się eksperymentować: nieoczekiwane kombinacje mogą być absolutnie oszałamiające!
Drugi. Sałatki z kapusty doprawiamy nierafinowanym olejem roślinnym, sosami na jego bazie lub jogurtem naturalnym. Majonez lub kwaśna śmietana dodadzą dodatkowych kalorii, a ty i ja wcale tego nie potrzebujemy.
Trzeci. Przygotuj sałatki, aby móc je zjeść od razu. Oczywiście bez problemu można je przechowywać w lodówce 1-2 dni, jedynie zawartość witamin, szczególnie witaminy C, obniży się niemal do zera.
Cóż, teraz chcę podzielić się 10 przepisami na sałatki z kapusty: szybkie, proste, niedrogie w składnikach i lekkie na lato!
Przepisy
Sałatka ze świeżej kapusty z ogórkami
Wiele osób lubi to danie, co jest zrozumiałe: składniki są klarowne, smak znajomy. Cóż, sałatka jest naprawdę dobra, zwłaszcza jeśli doprawisz ją dobrym nierafinowanym olejem słonecznikowym, który pachnie nasionami.
Sałatka ze świeżej kapusty z ogórkiem
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- młoda kapusta biała – 500 g
- ogórki – 250 g
- koperek – 50 g
- czosnek – 1 ząbek
- olej słonecznikowy nierafinowany – 40 ml
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
1. Usuń górne liście z kapusty. Usuń łodygę. Posiekaj liście i włóż do dużej miski. Sól i natrzyj rękami. Pozostaw na 15 minut.
2. Po określonym czasie odciśnij kapustę i przełóż do innej miski. Umyj i osusz ogórki. Odetnij końcówki. Ogórki pokroić w paski. Dodać do miski z kapustą.
3. Posortuj koperek, umyj i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Usuń wszystkie twarde łodygi. Drobno posiekaj pozostałe warzywa. Obierz czosnek i przepuść przez prasę.
4. Dodaj czosnek do koperku i dodaj trochę soli. Rozetrzeć w dłoniach i pozostawić na 10 minut. Następnie dodać do kapusty i ogórków. Składniki sałatki dopraw pieprzem, polej nierafinowanym olejem słonecznikowym i wymieszaj.
Przy okazji
Olej słonecznikowy można zastąpić na przykład olejem orzechowym lub sezamowym, a do ogórków dodać słodką paprykę lub kukurydzę.
Uwaga dla gospodyni
Sałatkę ze świeżej kapusty z ogórkiem można przygotować bez octu (według naszego przepisu) lub z nim. W tym drugim przypadku lepiej oczywiście nie używać zwykłego stołowego, ale jabłkowego.
Sałatka z młodej kapusty i marchewki
Można go przygotować na lunch lub kolację, jako przekąskę lub dodatek do dań mięsnych, drobiowych czy rybnych. I to na pewno z młodej kapusty: ma wyjątkowy świeży smak i delikatną konsystencję.
Sałatka z młodej kapusty i marchewki
Do przygotowania 6 porcji potrzebne będą:
- młoda kapusta – 700 g
- marchewka – 400 g
- zielona cebula – 3 łodygi
- mięta lub pietruszka – 4 gałązki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Do tankowania:
- kminek mielony – 1 łyżeczka.
- jogurt naturalny – 150 g
- sok z cytryny – 2 łyżki. l.
1. Obierz marchewki. Opłucz zieloną cebulę i miętę pod bieżącą wodą i osusz na papierowym ręczniku.
2. Posiekaj kapustę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój drobno zieloną cebulę i liście mięty.
3. Przygotuj sos sałatkowy. Aby to zrobić, w osobnej misce wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny i kminkiem.
4. Do salaterki włóż posiekaną kapustę, marchewkę i cebulę, delikatnie wymieszaj. Sałatkę doprawić sosem, solą i pieprzem.
5. Przed podaniem do surówki z młodej kapusty i marchewki dodać miętę i ponownie delikatnie wymieszać.
Uwaga dla gospodyni
Sałatkę tę można polać oliwą z oliwek, lekko ubić sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.
Przy okazji
Jeżeli liście kapusty wydają Ci się szorstkie, najpierw zmiel je solą i odstaw na 10 minut.
Sałatka z kapusty z octem
Sałatka z młodej kapusty z octem jest bardzo prosta w pomyśle, składnikach i wykonaniu. Można go również jeść 2-3 razy dziennie! Nie doda dodatkowych kilogramów, ale znacząco zaspokoi Twój głód.
Sałatka z młodej kapusty z octem
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- młoda kapusta – 500 g
- ogórek długi – 1 szt.
- koperek – 4 gałązki
- zielona cebula – 2 łodygi
- biały ocet winny – 3 łyżki. l.
- oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy – 4 łyżki. l.
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
1. Przygotuj wszystkie składniki sałatki. Usuń górne liście z kapusty. Główkę kapusty przekrój na pół i usuń łodygę. Posiekaj kapustę i włóż do dużej miski.
2. Umyj ogórek i osusz go ręcznikiem papierowym. Pokrój na 4 części, a następnie w średniej grubości plastry. Jeśli nasiona są duże, usuń je. Drobno posiekaj zieloną cebulę i koperek.
3. Sałatkę dopraw octem, oliwą lub olejem słonecznikowym. Sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj. Podawaj na stole sałatkę z młodej kapusty.
Przy okazji
Sałatka z młodej kapusty z octem oczywiście nie zepsuje się, jeśli będzie przechowywana przez kilka godzin, ale jej konsystencja stanie się mniej chrupiąca. A w naczyniu będzie mniej witamin. Pamiętaj o tym i staraj się szybko zjeść sałatkę.
Uwaga dla gospodyni
Do sałatki z młodej kapusty z octem możesz dodać cienko pokrojone rzodkiewki: danie nabierze bardziej pikantnego smaku i dodatkowych kolorów.
Sałatka jajeczna
Wszystkie składniki dania są niedrogie, a przepis jest szybki, dzięki czemu sałatkę można przygotować nawet w dni powszednie, po pracy. Jajka ugotować, posiekać warzywa i zioła, wymieszać składniki dressingu. Gotowy!
Sałatka z młodej kapusty z jajkiem
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- jajka – 3–4 szt.
- młoda kapusta – 500 g
- małe ogórki świeże – 2 szt.
- koperek – 4 gałązki
- czosnek – 2 ząbki
- jogurt naturalny – 4 łyżki. l.
- oliwa z oliwek – 2 łyżki. l.
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
1. Jajka ugotować na twardo (10 minut), następnie ostudzić pod bieżącą wodą i obrać. Posiekaj liście młodej kapusty (bez łodyżki).
2. Umyj i osusz świeże ogórki. Można obrać. Ogórki pokroić w cienkie plasterki. Koper posortuj, usuwając grubsze łodygi, następnie dobrze umyj i osusz.
3. Obierz czosnek i zmiażdż go płaską stroną noża. Przełóż na koperek i drobno posiekaj. Jajka pokroić w drobną kostkę. Połącz składniki sałatki w dużej misce.
4. Aby ubrać sałatkę, lekko wymieszaj jogurt naturalny i oliwę z oliwek. Sól i pieprz do smaku. Powstałym sosem polej składniki sałatki w misce. Wymieszaj, odstaw na 10 minut, a następnie podawaj.
Przy okazji
Do sosu sałatkowego możesz dodać ząbek czosnku przepuszczony przez prasę: smak potrawy stanie się bardziej pikantny.
Uwaga dla gospodyni
Do przygotowania sałatki możesz użyć jaj przepiórczych. Ugotuj 10 sztuk na raz: pokrój 6-7 i wymieszaj z pozostałymi składnikami, a resztę wykorzystaj jako dekorację.
Sałatka z kapusty z nasionami
Sałatka ta zawiera dużo zieleni, co sprawia, że smak potrawy jest bardziej pikantny, a aromat bogatszy. Cytryna, sól i nierafinowany olej w dressingu sprawią, że konsystencja kapusty będzie delikatniejsza, a asortyment różnych nasion stworzy wspaniały kontrast pomiędzy tą delikatnością i ich chrupkością.
Sałatka z kapusty z nasionami
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- młoda kapusta – 500 g
- pestki dyni – 50 g
- różne warzywa (cebula, koper, natka pietruszki, mięta, bazylia) – 100 g
- mała cytryna – 1 szt.
- aromatyczny olej słonecznikowy – 50 ml
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
1. Smażyć nasiona na suchej patelni na małym ogniu, cały czas mieszając, przez 2 minuty. Przełożyć do miski i ostudzić.
2. Umyj cytrynę pędzelkiem, aby pozbyć się woskowych pozostałości. Suchy. Usuń skórkę za pomocą drobnej tarki. Wyciśnij sok z cytryny.
3. Drobno posiekaj koperek i natkę pietruszki. Cienko pokrój zieloną cebulę. Usuń łodygi z mięty i bazylii. Pozostałe zielone łodygi pokroić w cienkie plasterki. Ułóż liście bazylii i mięty, zwiń je w rulon i pokrój w cienkie plasterki.
4. Posiekaj kapustę bardzo cienko, usuwając łodygę. Kapustę zalać sokiem z cytryny i odrobiną soli, wymieszać rękoma.
5. Wymieszaj wszystkie warzywa z kapustą i skórką, solą i pieprzem….