Prosty przepis na dżem brzoskwiniowy
Do przepisu
Prosty przepis na dżem brzoskwiniowy szczególnie przypadnie do gustu tym, którzy nie mają dużego doświadczenia w robieniu słodyczy, ale chcą nauczyć się, jak to zrobić zgodnie ze wszystkimi zasadami. Nasz przepis Ci w tym pomoże! Dżem brzoskwiniowy okazuje się gęsty, piękny i bardzo smaczny, więc zwykle każdemu go smakuje. Co ciekawe, znajdujące się w nim kawałki owoców doskonale zachowują swój kształt: efekt ten zapewnia gotowanie w kilku etapach. Dzięki niemu kawałki brzoskwiń namoczone są w syropie i stają się „mocniejsze”. Jeśli więc przygotujesz ten dżem na zimę, będziesz miał pod ręką wspaniały deser, który da przewagę wszelkiego rodzaju bogatym ciastom lub ciastkom.
Złożoność: łatwo Kalorie: 311,39 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 48 godz Używany: 0,90 g/0,10 g/77,78GotowanieKonserwowanieDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 3 PORCJEbrzoskwinie – 1,5 kg cukier – 1 kg sok z ćwiartki cytryny Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na dżem brzoskwiniowy. Umyj i osusz brzoskwinie. Każdy owoc przekrój na pół i usuń nasiona. Miąższ brzoskwiniowy pokroić w plasterki.
Krok 2
Przygotowane brzoskwinie przełóż do szerokiej emaliowanej patelni lub miski. Dodaj trochę cukru i delikatnie wstrząśnij, aby równomiernie się rozprowadzić. W ten sam sposób dodaj cały cukier.
Krok 3
Przykryj pojemnik z brzoskwiniami posypanymi cukrem podwójnie złożoną gazą lub czystym ręcznikiem. Pozostawić na 6 godzin w temperaturze pokojowej. Brzoskwinie powinny dawać sok.
Krok 4
Postaw patelnię z brzoskwiniami na małym ogniu i bardzo delikatnie mieszając, zagotuj. Usuń piankę. Brzoskwinie w syropie należy całkowicie ostudzić.
Krok 5
Ponownie postaw brzoskwinie na ogniu i zagotuj. Gotuj przez 5 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Powtórz to jeszcze 3 razy. Na koniec gotuj dżem brzoskwiniowy przez 10 minut.
Krok 6
Gorący dżem brzoskwiniowy wlać do suchych, wysterylizowanych słoików i zwinąć pokrywki. Wyłożyć na podwójnie złożony ręcznik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
UWAGA DO GOSPODARKI
Prosty dżem brzoskwiniowy dobrze przechowuje się w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. W tym przypadku lodówka w ogóle nie jest potrzebna, chociaż niektórzy błędnie uważają, że nie mogą się bez niej obejść.
PRZY OKAZJI
Jak zrobić dżem brzoskwiniowy, żeby był wyjątkowo aromatyczny? Dodaj na przykład kilka gwiazdek anyżu gwiazdkowatego, laskę cynamonu lub naturalną laskę wanilii.