Odkryj sekrety przygotowania perfekcyjnych skrzydełek na grillu

Jak ugotować idealne skrzydełka na grillu

Jak ugotować idealne skrzydełka na grillu

Skrzydełka z kurczaka to jeden z głównych letnich faworytów w segmencie grilli i grilla. Powiemy Ci jak zrobić skrzydełka lizające palce. Marynaty, przyprawy, zasady smażenia – mamy nadzieję, że o niczym nie zapomnieliśmy.

Jak ugotować idealne skrzydełka na grillu

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Marynata do skrzydełek kurczaka
  • Przyprawy i zioła do skrzydełek kurczaka
  • Proporcje marynaty do skrzydełek kurczaka
  • Jak smażyć skrzydełka z kurczaka

Marynata do skrzydełek kurczaka

Skrzydła stanowią „strukturę zamkniętą”: kości, mięso, wszystko pokryte dość grubą skórą. Tłuszczu nie ma dużo, ale trochę jest. Takie mięso można oczywiście usmażyć od razu, jednak znacznie lepiej jest je najpierw zamarynować. Co więcej, marynata może być dość agresywna (to znaczy zawierać kwas) – tłuszcz i skóra nie pozwolą na wyschnięcie mięsa, jeśli nie marynujesz skrzydeł dłużej niż 4 godziny.

Nie jestem wielką fanką octu, ale podobają mi się te połączenia:

  • oliwa z oliwek + ocet winny biały + skórka z cytryny + musztarda Dijon + odrobina czosnku + sól
  • sok jabłkowy + ocet jabłkowy + miód + starty świeży imbir

Mniej aktywna kwaśna marynata bez octu, z sokiem z cytrusów, może wyglądać tak:

  • dowolny olej roślinny + sok i skórka z limonki + drobno posiekana kolendra + sól + świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek + sok pomarańczowy i cytrynowy + skórka + drobno posiekana biała część zielonej cebuli

I możesz trzymać skrzydełka w tych marynatach przez jeden dzień:

  • jogurt naturalny/jogurt/kefir + drobno posiekane zioła (kolendra, natka pietruszki, cebula, estragon) + czosnek + świeżo zmielony czarny pieprz
  • ciemny sos sojowy + tarty świeży imbir + starty czosnek + ciemny olej sezamowy
  • sok pomarańczowy + sos narsharab z granatów + drobno posiekana szalotka

Przyprawy i zioła do skrzydełek kurczaka

Trudno wyobrazić sobie przyprawę, która nie pasowałaby do skrzydełek kurczaka. Prawdopodobnie liść laurowy lub wanilia będą wyglądać dość dziwnie. I wszystkie pikantne zioła na pewno wystarczą. Ale nadal, aby skrzydełka były naprawdę pyszne, warto trzymać się pewnych kombinacji:

  • kminek + kolendra + ostra czerwona papryka
  • pieprz czarny + ziele angielskie + jałowiec + suszony czosnek
  • suszony imbir w proszku + mielony cynamon + czarny pieprz + gałka muszkatołowa
  • suszony tymianek + kminek + świeżo zmielony czarny pieprz
  • słodka mielona papryka + mielona kurkuma + odrobina kolendry
  • nasiona kopru włoskiego + anyż gwiazdkowaty + suszony imbir
  • świeży rozmaryn + mielona słodka lub ostra papryka + suszony czosnek
  • świeży tymianek + skórka z cytryny + suszony czosnek

Wszystkie wymienione zestawy przypraw należy rozdrobnić w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy (wcześniej lepiej smażyć całe przyprawy na suchej patelni na średnim ogniu, od czasu do czasu potrząsając, aby się nie przypaliły i następnie lekko ostudzić). Następnie należy je dodać do bazy marynaty zawierającej tłuszcz: roślinny, ghee lub fermentowany produkt mleczny.

Przeczytaj także

Skrzydełka z kurczaka w piekarniku, jak zrobić, żeby były chrupiące i nie wysuszały

Jak gotować

Skrzydełka z kurczaka w piekarniku, jak zrobić, żeby były chrupiące i nie wysuszały

Gotowanie skrzydełek z kurczaka w piekarniku jest wygodne i łatwe, ale wiąże się z pewnymi pułapkami. Nie spotkaliśmy ludzi, którzy nie lubią skrzydełek z kurczaka, ale znamy ludzi, którym nie zawsze udaje się je idealnie. Zebraliśmy wskazówki dotyczące przygotowania tego dania i uzupełniliśmy materiał o 6 różnych przepisów. W tekście znalazło się miejsce na marynaty, przyprawy i krojenie skrzydełek z kurczaka.

Recenzent

Olga Zacharowa

Proporcje marynaty do skrzydełek kurczaka

W jakich proporcjach należy mieszać składniki marynaty? – pytasz. I prawdopodobnie sformułowanie „do smaku” nie będzie Ci odpowiadać?

W takim razie zróbmy to w ten sposób. Na 1 kg skrzydełek potrzeba 150 ml (około 3/4 szklanki) marynaty. Powinien być trochę lepki, aby przylegał do mięsa, a nie z niego spływał. Jeśli marynata jest bardzo płynna, skrzydełka należy często obracać.

Każda z wymienionych marynat ma bazę (masło, fermentowany produkt mleczny, sok, sos sojowy).

Baza w marynacie powinna wynosić 60–70%, czyli 90–100 ml. Jeśli chcesz dodać do marynaty coś słodkiego, uważaj, aby nie przesadzić – miód, syrop klonowy i zwykły cukier spalą się na skórce skrzydełek. Nie dodawać więcej niż 10 ml na 150 ml marynaty. Musztarda zawiera ocet, nie trzeba też dodawać go więcej niż 15–20 ml.

Ale o składnikach takich jak imbir, czosnek, zioła czy przyprawy naprawdę trudno powiedzieć coś konkretnego. Im intensywniejszy smak chcesz osiągnąć, tym więcej produktu powinieneś mieć – ale wszystko mieści się w 150 ml.

Jak smażyć skrzydełka z kurczaka

Niezbędne są odpowiednie węgle: powinny się dobrze palić i choć w środku pozostać ogniście czerwone, z wierzchu pokryte szarym popiołem. Rozgrzej ruszt grillowy i posmaruj go kawałkiem tłuszczu lub oleju. Skrzydełka można smażyć na szaszłykach, ale jest to dość kłopotliwe – kawałki zwisają z szaszłyków i przypalają się. Jeśli masz tylko szaszłyki i nie masz wyjścia, pokrój skrzydełka w paliczki na stawach. W takim przypadku najwyższa falanga będzie musiała zostać wyrzucona lub pozostawiona na zupę.

Przed położeniem skrzydełek na grillu strząśnij marynatę. Jeśli użyłeś marynaty na bazie fermentowanych produktów mlecznych, musisz ją usunąć papierowymi ręcznikami. Nie układaj skrzydełek zbyt ciasno względem siebie, aby gorące powietrze opływało je również z boków – dzięki temu będą dobrze się usmażyły.

Aby skrzydełka równomiernie się usmażyły, należy je często obracać, co 2-3 minuty. No cóż, kto powiedział, że będzie łatwo?

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kurczak #jak gotować #jak gotować #Marianna Orlinkova #grill #grill #instrukcja #grill #dania z kurczaka #skrzydełka #skrzydełka z kurczakaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja