Odkryj sekrety przygotowania niesamowicie pysznej pasty pomidorowej bez wychodzenia z domu!

Jak zrobić pyszną pastę pomidorową w domu

Jak zrobić pyszną pastę pomidorową w domu

Czy można porównać kupną w sklepie koncentrat pomidorowy z tą, którą przygotowujemy w domu, własnymi rękami, z dojrzałych i naturalnych pomidorów? Jest to kwintesencja smaku pomidora, tak się go też nazywa umami». Tutaj jest szczególnie jasno, ponieważ płyn na koncentrat pomidorowy odparowuje maksymalnie, stężenie w nim suchych substancji wynosi od 25 do 40%, podczas gdy w przecierze pomidorowym jest ich tylko 1220%. Dzielimy się więc sekretami przygotowania koncentratu pomidorowego w domu na zimę.

Pasta pomidorowaO czym porozmawiamy w artykule:Sekrety idealnej pasty pomidorowejJak wybrać pomidory i przyprawy do makaronuProsty przepis na pastę pomidorowąGotowanie pasty pomidorowej w piekarnikuPrzepis na pikantną pastę pomidorowąTrzy kolejne alternatywy dla klasycznej pasty pomidorowej na zimęLecho z pastą pomidorową na zimęWłoski sos pomidorowy na zimęDomowy ketchup na zimę zima

Przemysłową pastę pomidorową przygotowuje się przez cały rok, ale smaczniejsza jest oczywiście ta przygotowana w okresie zbiorów pomidorów. Dlatego na opakowanie koncentratu pomidorowego należy zwracać uwagę nie tylko na datę ważności, ale także na miesiąc produkcji. Jeśli opakowanie jest przezroczyste, wybierz jasnoczerwoną pastę – to najwyższa klasa. Pasta pierwszego gatunku – o brązowym odcieniu.

Czytając etykietę koncentratu pomidorowego w sklepie, odkryjesz wiele ciekawych rzeczy. Oprócz dwóch składników podanych w przepisie – pomidorów i soli – może pojawić się barwnik, skrobia do zagęszczania i konserwanty. Gotując w domu, tylko Ty odpowiadasz za skład i jakość. Przyjrzyjmy się wszystkim niuansom przygotowania pasty pomidorowej – można to zrobić nawet w piekarniku.

Sekrety doskonałej pasty pomidorowej

Domowy koncentrat pomidorowy będzie smaczny i opłacalny, jeśli przygotujesz go w sezonie. Lepiej to zrobić w sierpniu lub wrześniu, kiedy rynki są pełne sezonowych warzyw, a ceny są niższe niż kiedykolwiek w roku. Poświęć trochę czasu na wybór najlepszych pomidorów – od tego bezpośrednio zależy Twój kulinarny sukces. Przed zakupem powąchaj pomidory: powinny mieć wyraźny i charakterystyczny aromat dojrzałości. Lepiej wybierać odmiany z dużą ilością miąższu.

Przygotuj się na spędzenie czasu. Poza tym pomidory bardzo się ugotują. Jest to normalny proces, który gwarantuje skoncentrowany smak i żywy kolor.

Pasta pomidorowa sprawdzi się świetnie, jeśli:

  1. Kupuj wysokiej jakości pomidory sezonowe – mięsiste, niezbyt soczyste. Pomidory muszą być całe, bez uszkodzeń i śladów zepsucia.
  2. Nie spiesz się: będziesz musiał gotować pomidory przez co najmniej 2 godziny plus czas na przygotowanie.
  3. Wybieraj harmonijnie skomponowane przyprawy lub ogranicz się do soli.
  4. Nie dodawaj niczego więcej, pozwól pomidorom w pełni rozwinąć swój smak.

Jak wybrać pomidory i przyprawy do makaronu

Przede wszystkim wybierz pomidory. Bardziej opłacalne będą te mięsne, które, jak powiedzieliby ekonomiści, mają dużo miąższu i mało soku. Najprostsze i najtańsze pomidory to odmiana „Slivka”. Za odmiany „Alsu”, „Bull’s Heart”, „Nastenka” trzeba będzie zapłacić więcej, ale oprócz mięsności wyróżniają się słodkim, bogatym pomidorowym smakiem – tworzą wyjątkowo smaczną pastę pomidorową. 1 łyżeczka wystarczy, aby nadać daniu lub sosowi wyraźny pomidorowy smak.

W przypadku prostej pasty pomidorowej wystarczy sól. Aby uzyskać bardziej pikantny smak, można dodać świeżo zmielony czarny pieprz, czosnek, cebulę, papryczki chili i zioła. W efekcie nie powstanie klasyczna, domowa pasta pomidorowa, a sos, który jednak zapewne przyda się także zimą.

Prosty przepis na pastę pomidorową

Najzwyklejsza, ale idealna pasta pomidorowa zawiera tylko pomidory i sól. Nic więcej nie potrzebujesz: jeśli zrobisz wszystko poprawnie, otrzymasz doskonałą bazę, z której możesz następnie przygotować sok lub pachnący sos do spaghetti.

Do przygotowania koncentratu pomidorowego w domu nadaje się każda odmiana pomidorów, ale mięsiste będą wymagały mniej czasu na odparowanie płynu
Do przygotowania koncentratu pomidorowego w domu nadaje się każda odmiana pomidorów, ale mięsiste będą wymagały mniej czasu na odparowanie płynu

10 porcji

3 godziny

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • pomidory – 4 kg
  • sól – 80-100 g, według własnego gustu
  1. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na 4 części8 części w zależności od wielkości owocu. Wytnij łodygę.
  2. Umieść pomidory w rondlu o grubym dnie i odpowiedniej wielkości i postaw na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, aby zapobiec przypaleniu. Zmniejsz ogień do małego, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut. Aż skórki całkowicie oddzielą się od miąższu, a sam miąższ rozdzieli się na płatki.
  3. Teraz masz 3 opcje. Miąższ można zmielić blenderem razem ze skórkami, a następnie przecier pomidorowy wrzucić ponownie na patelnię do dalszego gotowania. Drewnianą łyżką lub szpatułką można przetrzeć miąższ ze skórek przez sito i kontynuować gotowanie. Lub wytrzyj miąższ ze skórek za pomocą specjalnej maszyny do przecierania jagód i warzyw. Jest to bardzo wygodne w przypadku dużych objętości.
  4. Po wykorzystaniu jednej z trzech opcji przełóż puree z powrotem na patelnię i dodaj połowę ilości soli. Dodaj resztę do smaku na 10-15 minut, zanim będzie gotowa – uważaj tylko, aby jej nie przesolić.
  5. Gotuj około 2 godzin na małym ogniu, bez przykrycia, ciągle mieszając. Zobaczysz, jak płyn stopniowo odparuje, a pasta stanie się gęstsza. To klasyczna pasta pomidorowa. Czas gotowania zależy od objętości pomidorów: im większy produkt początkowy, tym dłuższe będzie gotowanie.

PRZY OKAZJI

Aby zoptymalizować proces, łatwiej jest najpierw przeciąć pomidora na pół, tak aby łodyga pozostała w jednej z połówek, a następnie wyciąć ją w jednym kroku. W ten sposób jest znacznie szybciej.

UWAGA DO GOSPODARKI

Niektórzy zalecają natychmiastowe usuwanie płynu z plasterków pomidora podczas krojenia. Ale nie robię tego, ponieważ galaretowata ciecz w pobliżu nasion zawiera największe stężenie smaku. Gotuj dalej razem z miąższem: pasta okaże się smaczniejsza.

Gotowanie koncentratu pomidorowego w piekarniku

Aby skorzystać z tej metody, przecier pomidorowy należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100°C na około 3 godziny, otwierając i od czasu do czasu mieszając. Istnieje metoda podobna do gotowania w piekarniku – odparowanie na słońcu. Masę pomidorową również układa się na blasze do pieczenia i pozostawia na słońcu. Ta metoda zajmie kilka dni. Ale zaoszczędzisz na energii elektrycznej.

Pierwszym krokiem w przygotowaniu koncentratu pomidorowego w domu jest zmiksowanie pomidorów w blenderze.
Pierwszym krokiem w przygotowaniu koncentratu pomidorowego w domu jest zmiksowanie pomidorów w blenderze.

Warto przygotować domową pastę pomidorową do wykorzystania w przyszłości, umieszczając ją w wysterylizowanych słoikach. Muszą być szczelnie zamknięte i pasteryzowane. Po otwarciu słoiczka przechowywać go w lodówce nie dłużej niż tydzień, posmarowując powierzchnię olejem.

Bardzo wygodnym sposobem jest zamrożenie koncentratu pomidorowego w pojemniku na kostki lodu. I w razie potrzeby wyjmij wymaganą liczbę kostek.

Domowy koncentrat pomidorowy stanowi doskonałą bazę do sosów, zup i sosów.
Domowy koncentrat pomidorowy stanowi doskonałą bazę do sosów, zup i sosów.

Nie trzeba dodawać, że domowa przecier pomidorowy to ważny składnik wielu potraw oraz doskonała baza do sosów na zimno i na gorąco. Klasycznym przykładem jest marynowana ryba, która szczególnie dobrze komponuje się z domową pastą pomidorową. Ketchup, ostry sos barbecue w różnych smakach i sos do pizzy to szybkie, zimne sosy. Radziecki „sos”, sos na bazie beszamelu zwany „Aurora”, bolognese do makaronu – wiele sosów do dań gorących nie powstałoby bez pasty pomidorowej.

Przepis na pikantną pastę pomidorową

Jako pikantną alternatywę dla koncentratu pomidorowego na zimę proponujemy przepis na satsebeli – gruziński sos na bazie pomidorów z przyprawami. Idealny, aby poczuć prawdziwy aromat kuchni orientalnej w samym ogniu gotowania.

Klasyczna satsebeli
Klasyczne satsbeli ()

10 porcji

1 godzina

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • pomidory – 500 g
  • czosnek – 34 plasterki
  • kolendra – 4 gałązki
  • pietruszka – 34 gałęzie
  • koperek – 3 gałązki
  • papryka – 1 szt.
  • papryka – 1 szt. lub do smaku
  • chmeli-suneli
  • cukier
  • sól
  1. Pomidory umyj, pokrój w kawałki i włóż do rondla. Mieszając od czasu do czasu, gotuj, aż zgęstnieje. Uważaj, żeby się nie spalić.
  2. Przetrzyj przez sito. Sitko powinno mieć drobne oczka, aby nasiona nie dostały się do sosu. Lepiej jest wziąć drewnianą łyżkę: zaokrąglona powierzchnia jest bardziej wydajna do przecierania przez sito.
  3. Zmiksowany makaron włóż z powrotem na patelnię. Zmiksuj w blenderze czerwoną paprykę, ostrą paprykę, natkę pietruszki i koperek i dodaj do mieszanki pomidorowej. Gotuj przez 45 minut.
  4. Przełóż czosnek przez praskę i do sosu dodaj czosnek, khmeli-suneli i sól do smaku. W razie potrzeby można dodać szczyptę cukru. Przygotuj jeszcze 34 minuty. Ostudzić przed podaniem.

PRZY OKAZJI

Aby przygotować sos na zimę, należy go przenieść do wstępnie wysterylizowanych słoików. A następnie pasteryzować.

UWAGA DO GOSPODARKI

Idealnym naczyniem do przygotowania satsbeli jest kociołek. Posiada grube dno.

Jeszcze 3 alternatywy dla klasycznej pasty pomidorowej na zimę

Lecho z koncentratem pomidorowym na zimę

Jeśli masz już przygotowaną domową pastę pomidorową, rozważ większość wykonanej pracy. Pozostałe etapy przygotowania lecho nie zajmą dużo czasu. Docenią to nawet najbardziej zapracowane gospodynie domowe.

Lecho z koncentratem pomidorowym na zimę
Lecho z koncentratem pomidorowym na zimę ()

10 porcji

2 godziny

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • słodka papryka – 3 kg
  • pasta pomidorowa – 500 g
  • olej roślinny – 100 ml
  • cukier – 80 g
  • ocet 9% – 40 ml
  • sól
  1. Paprykę do lecho umyj, osusz, przekrój na pół i usuń rdzeń oraz prawie wszystkie nasiona. Nie ma potrzeby płukania wnętrza papryki: kilka pozostałych nasion doda potrawie przyjemnej pikanterii. Połówki pokroić wzdłuż na duże płatki.
  2. Umieść koncentrat pomidorowy w misce, dodaj olej roślinny, cukier i sól. Zamieszać. Umieść paprykę w dużym rondlu i wlej powstałą mieszaninę pomidorów.
  3. Postawić na dużym ogniu i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, przez 15 minut. Wlać ocet, wymieszać i gotować kolejne 5 minut. Nie studząc, rozlać do wyparzonych słoików i zamknąć. Lecho można spożyć po kilku dniach.

PRZY OKAZJI

Lecho można uczynić bardziej pikantnym i rozgrzewającym: dodać posiekany czosnek lub mały strąk papryczki chili.

UWAGA DO GOSPODARKI

Na przekąskę wybierz słodką paprykę wydłużony kształt z niezbyt cienkimi ściankami.

Włoski sos pomidorowy na zimę

Doskonałe przygotowanie do cieszenia się domową pizzą przez całą zimę. Dużo lepsze niż używanie ketchupu czy gotowych sosów z długimi i trudnymi do odczytania składnikami.

Włoski sos pomidorowy na zimę
Włoski sos pomidorowy na zimę ()

20 porcji

8 godzin 30 minut

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • pomidory – 4 kg
  • zielona bazylia – 100 gr
  • czosnek – 6 goździków
  • czerwona ostra papryka w strąku – 3 szt.
  • esencja octowa 70% –1 łyżka. l.
  • cukier – 200 gr
  • sól – 4 łyżki l.
  • goździk w pąkach – 15 szt.
  • ziele angielskie – 10 groszków
  • sucha musztarda – 1 łyżeczka
  • mielona czerwona papryka – 1 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz – 1 łyżeczka
  • mielona gałka muszkatołowa – 0,3 łyżeczki
  1. Aby przygotować włoski sos pomidorowy na zimę, pomidory należy dobrze umyć, pokroić na kawałki i usunąć łodygi. Obierz czosnek.
  2. Pomidory i czosnek zmiel w maszynce do mięsa lub zmiksuj za pomocą robota kuchennego. W moździerzu rozgnieć goździki i ziele angielskie. Grubo posiekaj liście…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja