Odkryj sekrety przygotowania fantastycznego i niedrogiego ciasta z twarogiem i ziołami!

Jak zrobić fantastyczne i niedrogie ciasto z twarogiem i ziołami

Jak zrobić fantastyczne i niedrogie ciasto z twarogiem i ziołami

Czas na młody szczaw, świeży szpinak i blaty buraczane. Nie ograniczaj się i kup gorącą rzeżuchę wodną, ​​szczaw kwaśny, czosnek niedźwiedzi i zdrowy szpinak. Nie odmawiaj pietruszki, kopru, kolendry, estragonu, mięty. Hitem sezonu jest także pokrzywa o charakterystycznym zapachu i lekko ostrym smaku!

Fantastyczne ciasto z twarogiem i ziołami

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Przygotowanie warzyw do gotowania
  • Pomysł sezonu: ciasto z twarogiem i ziołami
  • Przepis na ciasto z twarogiem i ziołami

Przygotowanie warzyw do gotowania

Odetnij korzenie zieleni, jeśli takie istnieją. Następnie odetnij łodygi i opłucz je pod bieżącą wodą, zmywając pozostałą ziemię, a następnie umieść je w osobnej misce. Następnie, gdy masz wolną chwilę, zmiel je z olejem roślinnym i odrobiną octu – doskonały preparat do sosu sałatkowego, sosu do makaronu lub dodatku do puree ziemniaczanego.

Teraz możesz umyć liście.

Napełnij zlew wodą i zanurz w nim wszystkie warzywa z wyjątkiem pokrzyw. Umieść głęboką blachę do pieczenia obok zlewu. Dokładnie opłucz liście w zlewie i połóż na blasze do pieczenia. Nie ma potrzeby suszenia warzyw, jeśli zamierzasz je wykorzystać od razu. Jeśli ciasto musi stać w lodówce przynajmniej jeden dzień, na blasze do pieczenia umieść ruszt piekarnika – woda z liści będzie spływać do blachy.

Po umyciu wszystkich warzyw możesz zdecydować, co z nimi dalej zrobić: ugotować zupę z zielonej kapusty, dusić na oleju z czosnkiem i octem, piec z jajkami.

Naszym zdaniem najlepszy los, jaki można przygotować na zieleninę ogrodową, to zmieszać ją z twarogiem. A co ugotować z twarogu z ziołami, zależy od okoliczności. Twaróg wymieszany z drobno posiekanymi ziołami, doprawiony szczyptą soli, czarnego pieprzu i łyżką oleju roślinnego to doskonały początek dnia. Można też posmarować nim chleb i położyć na nim plasterek pomidora lub awokado. Można też dodać jajko i trochę mąki i usmażyć serniki, tylko niesłodzone. Lub podzielić na małe kawałki i zagotować w ledwie wrzącej wodzie: dlaczego nie gnocchi?

Pomysł sezonu: ciasto z twarogiem i ziołami

We wszystkich „ciepłych” kuchniach ciasta z twarogiem prezentowane są w takiej czy innej formie. No dobrze, nawet jeśli nie z twarogiem – uznamy to za nasz wyjątkowy produkt, ale z młodym serem. Grecka spanakopita, bałkańska gibanica, bliskowschodnie sambusaki, ormiańskie i osetyjskie ciasta są zasadniczo bliskimi krewnymi. Ciasto może być inne, ale nadzienie jest zielone, pozbawione nadmiaru soku, zmieszane z młodym serem i czasami jajkami. Najczęściej używany jest szpinak, ale ma to więcej wspólnego z jego dostępnością i wszechstronnością; Im bardziej zróżnicowany skład zielonej mieszanki, tym ciekawszy i pełniejszy smak ciasta.

Bardzo lubimy otwarte ciasto z ziołami i twarogiem: ma bardzo mało ciasta i dużo nadzienia. Ciasto to przygotowuje się bardzo szybko, a także je.

Ciasto z twarogiem i ziołami

Ciasto z twarogiem i ziołami
Ciasto z twarogiem i ziołami

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • naczynie do pieczenia o średnicy 24–26 cm i wysokości boków około 3 cm

do testu:

  • mąka – 250 g
  • olej roślinny – 60 ml
  • masło – 60 ml
  • wrząca woda – 60 ml
  • sól – 1/2 łyżeczki.

do napełniania:

  • warzywa (szpinak, szczaw, pokrzywa, czosnek niedźwiedzi, cebula dymka, koper, natka pietruszki, kolendra w dowolnej kombinacji) – 350–400 g
  • twarożek – 350 g
  • jajka – 5 szt.
  • rodzynki – 50 g
  • cytryna – 1 szt.
  • olej roślinny – 2 łyżki. l.
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól do smaku
  1. Przygotuj ciasto. Masło pokroić na kawałki, włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Dodaj sól i mieszaj, aż masło się rozpuści. Wlać olej roślinny i wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść miękkie ciasto, najpierw łyżką, potem ręką. Nie zagniataj dokładnie; niech ciasto pozostanie nierówne i „podarte”.
  2. Na kawałku papieru do pieczenia rozwałkuj ciasto na okrąg o takiej średnicy, aby ciasto przykryło dno i boki formy. Przełóż ciasto na papier do formy, usuń papier i wyprostuj ciasto. Nakłuj spód widelcem i włóż do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
  3. Rodzynki zalać wrzącą wodą, dodać ocet i pozostawić do spęcznienia.
  4. W dużym rondlu rozgrzej olej roślinny i dodaj umyte warzywa liściaste. Jeśli warzywa wyschną, dodaj trochę wody do rondla. Smaż kilka minut, często mieszając zawartość patelni. Gdy tylko wszystkie warzywa zwiędną, przenieś je na durszlak. Wyciśnij wilgoć z lekko schłodzonych warzyw.
  5. Z grubsza posiekaj zioła i ugotowane warzywa liściaste, dodaj rodzynki wraz z octem.
  6. Jajka lekko ubić, wymieszać z serkiem wiejskim, ziołami i ziołami gotowanymi. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową – nadzienie powinno już na tym etapie smakować.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyjmij blachę z ciastem z lodówki, od razu włóż do piekarnika i piecz przez 1215 minut. Możesz grać bezpiecznie i piec patelnię „na ślepo”: przykryj ciasto papierem lub folią, dodaj ładunek (groch, fasola, monety, specjalne kamienie).
  8. Wyjmij formę z upieczonym ciastem z piekarnika i wypełnij ją farszem. Wstawić ponownie do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec ciasto przez 4050 minut, aż powierzchnia ciasta odskoczy po naciśnięciu palcem.
  9. Ochłodzić ciasto na metalowej kratce. Podawać na ciepło lub na zimno.
  10. Jeśli zostało Ci trochę nadzienia, przełóż je do foremek na muffinki i upiecz tak, by powstał flan. Albo dodać łyżkę mąki i na patelni podsmażyć nadzienie – wyjdą zielone serniki, które aż proszą się o jogurt ze skórką z cytryny i ostrą papryką. A jeśli nie masz ochoty bawić się ciastem, przełóż mieszankę twarogu i ziół do natłuszczonej formy do pieczenia, posyp tartym serem i włóż do piekarnika: za 40 minut wspaniała zapiekanka będzie gotowa!

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #zielone #twarożek #Alena Spirina #otwarteciasto #ciasto z ziołamiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja