Odkryj sekrety przygotowania domowej lemoniady pomarańczowej!

Jak zrobić lemoniadę pomarańczową w domu

Jak zrobić lemoniadę pomarańczową w domu

Chcesz wiedzieć, jak zrobić lemoniadę pomarańczową w domu? Zapraszamy do zrozumienia wszystkich zawiłości procesu już teraz! Spoiler: wszystko jest dość proste i dostępne dla każdego.

Jak zrobić lemoniadę pomarańczową w domuO czym porozmawiamy w artykule:Trochę o historii lemoniady Z jakich produktów można zrobić lemoniadę Jak zrobić lemoniadę z pomarańczy w domuPrzepisyLemoniada z pomarańczyLemoniada pomarańczowo-imbirowa Domowa lemoniada cytrusowaLemoniada z pomarańczy i cytryn niegazowana

Lemoniada jako taka ma długą historię: pomysł zakwaszania wody sokiem z cytryny przyszedł do głowy zarówno starożytnym Grekom, jak i Rzymianom. Napój ten naprawdę gasił pragnienie i był orzeźwiający. Ale jeśli nie dzień, to za wiek jego narodzin uważa się XVII wiek naszej ery. Według legendy lemoniada pojawiła się, jak to często bywa w kuchni, w wyniku przeoczenia, gdy nadworny podczaszy, pomieszawszy beczki, podał królowi Ludwikowi XIV nie białe wino, ale rozcieńczony sok z cytryny. Wydawać by się mogło, że monarcha powinien był wysłać klutza swoim przodkom, jednak wbrew oczekiwaniom król był usatysfakcjonowany! Napój był orzeźwiający, orzeźwiający i przyjemny w smaku. Ogólnie lemoniada przyjęła się i otrzymała oficjalną nazwę (limonada).

Nieco później zaczęto dodawać do napoju miód lub cukier. Otóż ​​prawdziwym przełomem w historii lemoniady było odkrycie w 1772 roku karbonizacji, czyli nasycania zwykłej wody dwutlenkiem węgla. Od tego momentu w napoju zaczęły pojawiać się przyjemne „magiczne bąbelki”.

Z jakich produktów można zrobić lemoniadę?

Lemoniada pomarańczowa z dodatkiem różnych ziół jest obecnie bardziej popularna niż klasyczny napój cytrynowy
Lemoniada pomarańczowa z dodatkiem różnych ziół jest obecnie bardziej popularna niż klasyczny napój cytrynowy (Shutterstock/FOTODOM)

Przez pewien czas przepis na lemoniadę był bardzo rygorystyczny: sok z cytryny, cukier (miód). Jednak dość szybko szefowie kuchni zaczęli urozmaicać napój, dodając napary i soki z innych owoców cytrusowych, w tym pomarańczy, a także zioła i przyprawy (mięta, bazylia, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon). Oczywiście wtedy rozmawialiśmy wyłącznie o naturalnych składnikach. Później pojawiły się lemoniady z gruszką, truskawką, estragonem i wieloma innymi. Jednak prym wiodą dodatki cytrusowe, które nadadzą zarówno przyjemnej kwaskowatości, jak i świeżości. Lemoniada pomarańczowa ma nawet swoją nazwę – oranżada, która była rzadko używana. Niemniej jednak wielu osobom smakował ten napój bardziej niż klasyczny cytrynowy: często w ogóle nie wymagał słodzenia.

Jak zrobić lemoniadę pomarańczową w domu

Najłatwiej i najszybciej jest po prostu wycisnąć sok z owocu, rozcieńczyć go wodą (zwykłą lub mineralną), ewentualnie dodać cukru i od razu przelać do szklanek, dodając jadalny lód. Ale nadal lepiej wybrać bardziej skomplikowaną trasę, która jednak nie zajmie dużo czasu: wtedy smak napoju będzie ciekawszy.

Najpierw należy również wycisnąć sok ze świeżych pomarańczy i gotować skórki przez 10–15 minut. Następnie odstaw na pół godziny i przecedź przez gazę. Następnie bulion należy połączyć z sokiem pomarańczowym, wodą mineralną z gazem i, jeśli to konieczne, dodatkiem cukru. Powstałą lemoniadę pomarańczową lepiej oczywiście dokładnie schłodzić, a następnie podać. Nie trzeba dodawać, że taki napój będzie zarówno smaczniejszy, jak i wielokrotnie zdrowszy niż ten sklepowy, pełen sztucznych barwników, konserwantów i innych dodatków?!

Chcesz przygotować domową lemoniadę dla swojej rodziny i przyjaciół? Proszę! Wybraliśmy dla Ciebie kilka przepisów na lemoniadę, w których pomarańcze pełnią rolę jedynego głównego składnika lub pełnią rolę lidera w towarzystwie innych. Więc przygotujmy się!

Lemoniada pomarańczowa

Tutaj wszystko jest proste: wyciśnij sok, wymieszaj z wodą mineralną, dodaj owoce i lód. Jeśli dzieci piją domową lemoniadę pomarańczową, możesz w ogóle pominąć ten ostatni składnik lub po prostu zadbać o to, aby małym wiercicielom się nie spieszyło.

Lemoniada pomarańczowa
Lemoniada pomarańczowa

15 minut

6 porcji

Aby przygotować, potrzebujesz:

Na lemoniadę:

• woda mineralna gazowana – 1,5 l

• miód – 70 g

• pomarańcze – 8 szt.

• cytryny – 2–3 szt.

Aby przesłać:

• pomarańczowy – 1 szt.

• cytryna – 1 szt.

• mięta – 4 gałązki

• lód jadalny – do smaku

1. Wodę mineralną do przygotowania lemoniady pomarańczowej ostudź: włóż ją do lodówki na 1-2 godziny przed rozpoczęciem procesu.

2. Dokładnie umyj pomarańcze i cytryny ciepłą bieżącą wodą. Każdy owoc przekrój na pół i wyciśnij sok do dużej miski. Przecedzić przez gęste sito, aby pozbyć się nasion.

3. Do dużego dzbanka wlej świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny. Dodać płynny miód i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.

4. Wyjmij dzbanek i wodę mineralną z lodówki. Łączymy i mieszamy łyżką. Przelej do wysokich szklanek, w których na stole planujesz podawać lemoniadę.

5. Pozostałe owoce cytrusowe dokładnie umyj, osusz i pokrój w koła lub plasterki. Dodaj do lemoniady razem z lodem. Udekoruj listkami mięty i podawaj.

PRZY OKAZJI

Lemoniadę pomarańczową można przygotować nie tylko z miodem, ale także ze zwykłym cukrem lub innym słodzikiem. Jeśli wolisz naturalny smak, po prostu pomiń słodkie składniki.

UWAGA DO GOSPODARKI

Do lemoniady pomarańczowej warto wybrać stołową wodę mineralną (lepiej oczywiście z gazem). Nie warto brać leków, gdyż niekontrolowane stosowanie może prowadzić do przykrych konsekwencji.

Lemoniada pomarańczowo-imbirowa

Soczysty, cytrusowy smak tego napoju doskonale współgra z ostrością i pikantnością imbiru. Lemoniada pomarańczowo-imbirowa jest również bogata w witaminy i minerały. Dzięki temu nie tylko odświeżysz się, ale także dostarczysz do swojego organizmu całą gamę przydatnych substancji.

Lemoniada pomarańczowo-imbirowa
Lemoniada pomarańczowo-imbirowa (Mój Magnit)

30 minut

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

• duże pomarańcze – 8 szt.

• cukier – 120 g

• korzeń imbiru – 6 cm

• sok z cytryny – 1 łyżka. l.

• woda mineralna – 1 l

• mięta i pomarańcza do dekoracji

• lód jadalny – do smaku

1. Zetrzyj imbir. Wyciśnij sok z pomarańczy. Połączyć z tartym imbirem i cukrem. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut. Pozwól ostygnąć.

2. Napój przecedzić przez drobne sito, dodać sok z cytryny i rozcieńczyć wodą mineralną. Wlać do szklanek z lodem. Udekoruj listkami mięty i plasterkami pomarańczy.

PRZY OKAZJI

Francuscy marzyciele czasami dodają do lemoniady syrop lawendowy lub fiołkowy, dzięki czemu napój nabiera wykwintnych odcieni smaku.

UWAGA DO GOSPODARKI

Ze skórek pomarańczy można zrobić wywar, zaparzyć i połączyć z sokami z cytrusów, cukrem i wodą mineralną. Okaże się jeszcze bardziej pachnące!

Domowa lemoniada cytrusowa

Według tego przepisu lemoniadę przygotowywano w amerykańskich rodzinach, przynajmniej przed nadejściem ery fast foodów. Ale nawet dzisiaj wiele osób robi to regularnie, starając się, aby ich dieta była zdrowsza i bardziej pożywna.

Domowa lemoniada cytrusowa
Domowa lemoniada cytrusowa ()

30 minut

8 porcji

Aby przygotować, potrzebujesz:

• woda pitna 2,5 l

• cytryny – 3–4 szt.

• pomarańcze – 5 szt.

• grejpfruty – 2 szt.

• cukier – 200 g

• pół małego pęczka mięty (tylko liście)

1. Owoce cytrusowe dokładnie umyj pędzelkiem. Cytryny i grejpfruty pokroić losowo i lekko zmielić w blenderze. Wyciśnij sok z pomarańczy i przechowuj w lodówce do momentu użycia.

2. Przygotuj syrop. W tym celu do małego rondla wlać 500 ml wody, dodać 150 g cukru i gotować na małym ogniu, mieszając, przez 5 minut.

3. Zalej posiekane owoce cytrusowe pozostałą wodą o temperaturze pokojowej. Dodać syrop, wymieszać i odstawić na noc do lodówki.

4. Wyjmij mieszaninę lemoniady z lodówki, zamieszaj i przecedź przez drobne sito lub gazę. Dodać świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy. Sprawdź czy jest wystarczająca ilość cukru, jeśli nie, dosłodź do smaku.

5. Gotową lemoniadę przelej do dzbanka, dodaj listki mięty i przechowuj w lodówce do momentu podania.

PRZY OKAZJI

Do domowej lemoniady możesz wykorzystać także inne owoce cytrusowe: mandarynki, limonki, krwiste pomarańcze, pomelo.

UWAGA DO GOSPODARKI

Uwaga: rozdrobnione owoce cytrusowe należy zalać chłodną wodą! Jeśli użyjesz go na gorąco, napój będzie gorzki.

Niegazowana lemoniada pomarańczowo-cytrynowa

Dwóch najpopularniejszych przedstawicieli owoców cytrusowych w tym przepisie ma porównywalny wpływ na smak i aromat. Ilość cukru zależy od słodkości pomarańczy, więc możesz potrzebować trochę więcej lub trochę mniej.

Niegazowana lemoniada pomarańczowo-cytrynowa
Lemoniada niegazowana z pomarańczy i cytryn (Wydawnictwo LLC Gastronom)

30 minut

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

• duże cytryny – 2 szt.

• pomarańcze – 2 szt.

• cukier – 60 g

1. Dokładnie umyj owoce cytrusowe. Ostrym nożem usuń skórkę z cytryn i pomarańczy. Przełożyć do słoika. Aby wycisnąć sok z owoców, użyj wyciskarki do cytrusów. Dodaj do skórki.

2. Dodać cukier i zalać 1 litrem wrzącej wody. Wymieszaj i zamknij słoik. Pozostawić na noc w chłodnym miejscu.

3. Następnego dnia wymieszaj i przecedź lemoniadę przez sito. Przelać do dzbanka i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

PRZY OKAZJI

Jeśli naprawdę chcesz, żeby Twój napój miał ładne bąbelki, po prostu przed podaniem rozcieńcz go schłodzoną wodą mineralną.

UWAGA DO GOSPODARKI

Dostosuj ilość cukru według uznania. Do słodzenia można także użyć miodu lub zamienników cukru.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pomarańcze #lemoniadaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja