Odkryj sekrety perfekcyjnego gotowania ryb na płonących płomieniach!

Jak prawidłowo gotować ryby na żywym ogniu

Jak prawidłowo gotować ryby na żywym ogniu

Gotujmy ryby na daczy! Szef kuchni Alexander Popov jest pewien, że najlepsza ryba to ta dotknięta żywym ogniem i lekko owiana aromatycznym dymem. Dzielimy się z Wami tajnikami gotowania ryb na grillu.

Jak prawidłowo gotować ryby na żywym ogniu

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Wskazówki od szefa kuchni dotyczące gotowania ryb na ogniu
  • Szybka ściągawka, jak idealnie grillować ryby
  • Autorski przepis Aleksandra Popowa

Wskazówki od szefa kuchni dotyczące gotowania ryb na ogniu

1. Wybierz rybę, która ma najmniej kości. Od razu więc odkładamy karpia na bok i skupiamy się na pstrągu rzecznym (w całości) lub pstrągu karelskim (trzeba go pokroić w steki). Można zabrać ze sobą sandacza, nelmę i oczywiście odwieczny hit lata – łososia lub łososia (w stekach). Najlepszą opcją do smażenia na ognisku jest jesiotr, którego można również używać do grillowania. Ale halibuta na grillu trudno usmażyć: należy go owinąć w folię i upiec.

2. Można kupić ryby mrożone. Oczywiście lepsza jest świeża ryba, ale odpowiednio zamrożona ryba też jest świetną opcją. Główna zasada: mrożone ryby należy rozmrażać w lodówce, dzięki czemu stracą mniej wilgoci i będą bardziej soczyste.

3. Dobre węgle są całkowicie spalone, z białą krawędzią, dzięki czemu nie ma już dymu.

4. Ryby nie należy solić ani skropić sokiem z cytryny – w przeciwnym razie przyklei się do grilla. Najpierw należy osuszyć rybę serwetką, aby usunąć wilgoć, posmarować ją olejem roślinnym i usmażyć z jednej strony, następnie posmarować drugą stronę olejem i usmażyć, a następnie dodać sól i pieprz.

5. Można marynować całą rybę od środka – sól, pieprz, cebula, koperek, zalać oliwą – przykryć folią i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.

Szybka ściągawka, jak idealnie grillować ryby

  • Pstrąg rzeczny, flądra, dorada, okoń morski – smaż w całości.
  • Halibut, dorsz, sandacz, nelma – pokroić w filety bez skóry.
  • Pstrąg, łosoś – pokroić w steki.
  • Jesiotr, łosoś – kładziemy na grilla.

Autorski przepis Aleksandra Popowa

Halibut w papierze olchowym z żywego ognia

Aleksander gotuje halibuta w olchowym papierze na otwartym ogniu z zieloną cebulą i plasterkami pomidorów Baku i proponuje podawać z pieczonymi ziemniakami i gotowanym szpinakiem. Danie jest porcjowane, więc szef kuchni podaje układ składników na jedną porcję. Możesz po prostu zwiększyć ilość składników w zależności od liczby osób, dla których będziesz przygotowywać rybę. Papier olchowy można zastąpić folią: nie będzie już tak pachnący, ale nadal smaczny.

Halibut w papierze olchowym
Halibut w papierze olchowym

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • halibut 200 gr
  • skrobia 5 gr
  • zielona cebula 3 pióra
  • pomidory 2 szt., małe
  • sól, pieprz do smaku
  • papier olchowy 1 sztuka
  1. Halibuta oprósz skrobią, a następnie szybko usmaż na rozgrzanej patelni.
  2. Papier olchowy namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie, aby się nie przypalił.
  3. Pomidory, cebulę, halibut ułóż w olchowym papierze, zawiń i podpal. 3Trzymaj na dużym ogniu przez 4 minuty i 6 minut na słabym.
  4. Gotową rybę dopraw solą i pieprzem i natychmiast podawaj.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #halibut #przepis szefa kuchniPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja