Jak prawidłowo parzyć płatki owsiane i jak je wykorzystać
Rosół owsiany tak naprawdę nie jest daniem. Jest to raczej napój, który może wspierać zdrowie, w tym być dobry dla wątroby. Ważne jest tylko, aby prawidłowo zaparzyć te płatki owsiane.
O czym porozmawiamy w artykule:Jakie są zalety owsa? Jak prawidłowo parzyć owies w rondlu? Jak parzyć owies w termosie? Jak pić wywar owsiany?
Jakie są zalety owsa?
Zacznijmy od ogólnych zalet owsa. Płatki te mogą być dodatkiem lub pełnym śniadaniem, zwłaszcza jeśli dodasz do nich świeże jagody. Jest smacznie i satysfakcjonująco, ale to nie jedyne jego zalety.
100 g suszonych płatków owsianych zawiera:
- 316 kcal
- 10 g białka
- 6 g tłuszczu
- 55 g węglowodanów
- 11 g błonnika
Owies jest bogaty w selen, cynk, żelazo, magnez, mangan, fosfor. Jedna porcja zbóż jest źródłem błonnika, skrobi (węglowodanów złożonych), niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E.
Oto, w jaki sposób owies może korzystnie wpłynąć na twoje zdrowie, jeśli regularnie włączasz go do swojej diety:
- Wzmacnia układ odpornościowy dzięki polisacharydom, cynkowi i selenowi. Owies jest szczególnie skuteczny w leczeniu chorób układu oddechowego.
- Utrzymuje prawidłowy poziom cukru we krwi. Im mniej przetworzone ziarno, tym niższy jest jego indeks glikemiczny. Jedzenie takich płatków owsianych na śniadanie zmniejsza ryzyko cukrzycy.
- Wspomaga zdrowie serca. Dzieje się tak, ponieważ owies pomaga obniżyć „zły” cholesterol, blokując jego wchłanianie w jelitach.
- Leczy układ trawienny dzięki błonnikowi pokarmowemu.
- Korzystnie wpływa na wątrobę ze względu na zawartość aminokwasów i fosfolipidów.
- Dobry dla skóry i włosów, ponieważ jest bogaty w witaminę E.
- Jest skuteczny na odchudzanie, ponieważ dobrze nasyca, a uczucie głodu nie wraca szybko.
- Dzięki zawartości krzemu pomaga zachować mocne kości.
Jak prawidłowo parzyć płatki owsiane
Parzenie płatków owsianych to tylko jeden ze sposobów ich przygotowania. Napój jest prosty w przygotowaniu i łatwy do picia. Raczej nie zastąpi pełnowartościowego posiłku, ale może stanowić doskonałą przekąskę w środku dnia. Nie zapomnij dodać do porcji garści świeżych jagód lub drobno posiekanych owoców. Bulion owsiany stosowany jest również w celu poprawy zdrowia wątroby, trawienia, utraty wagi i wzmocnienia układu odpornościowego.
Płatki owsiane można parzyć w rondlu, termosie lub wolnowarze (Shutterstock/FOTODOM)
Z reguły płatki owsiane parzy się przez noc, aby następnego ranka otrzymać smaczny, zdrowy i zdrowy napój, który można wypić lub wykorzystać do przygotowania owsianki, galaretki lub innych potraw. Aby wszystko się udało należy zachować proporcje i wybrać jeden z trzech najpopularniejszych przepisów. Podajemy je poniżej.
Zanim zaczniesz, wykonaj 3 kroki przygotowawcze:
- Kup owies. Preferuj najmniej przetworzone ziarno sprawdzonych marek.
- Opłucz płatki w zimnej wodzie. Możesz użyć sitka. Woda powinna stać się jak najbardziej przejrzysta.
- Płatki owsiane namoczyć w czystej wodzie pitnej na kilka godzin lub na noc.
Jak zaparzyć płatki owsiane w rondlu
Na 1 litr wody według tego przepisu potrzeba 200 g płatków owsianych – wysokiej jakości, najmniej przetworzonych. Ziarna opłucz, zalej wodą, odstaw na noc, następnie płatki owsiane odsącz na sicie, przełóż do małego rondelka i zalej wodą zgodnie z przepisem. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez pół godziny na średnim ogniu. Pozwól parzyć jeszcze około 12 godzin. Gotowy bulion należy przefiltrować, a następnie wypić lub wykorzystać do gotowania.
Jak parzyć płatki owsiane w powolnej kuchence
Nieco łatwiej jest parzyć płatki owsiane w powolnej kuchence. Na 5 szklanek wody potrzebne są 2 takie same szklanki owsa. Przed rozpoczęciem należy go opłukać i namoczyć. Następnie postępuj w następujący sposób: połącz płatki owsiane z wodą w wolnowarze, wybierz tryb „Gulasz” i gotuj przez 3 godziny. Nie ma potrzeby nalegać dalej. Co więcej, wszystko zostanie przygotowane bez Twojego udziału.
Jak zaparzyć płatki owsiane w termosie
Dobry i szybki przepis na przygotowanie niewielkiej ilości wywaru. Na szklankę gorącej wody potrzebujesz 1 łyżki. l. owies. W przypadku tego przepisu lepiej wybrać pokruszone ziarno lub zmielić je samodzielnie za pomocą blendera. Płatków owsianych nie trzeba myć ani moczyć. Wystarczy wlać go do termosu, zalać gorącą wodą i pozostawić na 12 godzin. Odcedź przed użyciem.
Jak pić wywar z płatków owsianych
Dla zdrowia wątroby zaleca się przyjmowanie wywaru owsianego 100 ml na 10–15 minut przed każdym z trzech posiłków. Kurs trwa co najmniej 1 miesiąc, ale przed rozpoczęciem należy omówić schemat z lekarzem.
Aby poprawić trawienie, weź szklankę przed posiłkami 3 razy dziennie. Kurs – 2 miesiące. Przed rozpoczęciem koniecznie skonsultuj się z lekarzem.
We wszystkich innych przypadkach bulion owsiany można pić w ilościach nie większych niż 3–4 szklanki dziennie, aby nie zaburzyć równowagi i różnorodności diety.
Czy są jakieś przeciwwskazania
Jeśli zdecydujesz się pić płatki owsiane w celach leczniczych, najpierw skonsultuj się z terapeutą lub lekarzem monitorującym Twoje choroby przewlekłe.
Ogólnie rzecz biorąc, powinieneś wiedzieć, co następuje na temat przeciwwskazań do owsa:
- Jeśli cierpisz na nietolerancję pokarmową, owies powinien zostać usunięty z diety.
- Owies jest często zabroniony w przypadku celiakii. Same płatki owsiane nie zawierają glutenu, jednak po ich zebraniu i przetworzeniu cząsteczki pszenicy często trafiają do opakowania.
- W przypadku zaburzeń odżywiania należy w pierwszej kolejności zadbać o swoje zdrowie i urozmaicenie diety. Wypicie zbyt dużej ilości wywaru owsianego znacznie ograniczy ilość spożywanego pokarmu.
- Zapalenie pęcherzyka żółciowego, przewlekła choroba nerek, zaburzenia krążenia to stany wymagające szczególnego monitorowania. Aby nie zrobić sobie krzywdy, nie próbuj leczyć się wywarem z owsa i zacznij od profesjonalnej diagnozy.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #korzyści i szkody #owiesPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych