Kwas owsiany
Do przepisu
Kwas owsiany to napój, o którym w naszym kraju słyszało niewiele osób. I jest to naprawdę niefortunne pominięcie, ponieważ smak i zalety takiego kwasu chlebowego nie ustępują tradycyjnemu żyto. Nawiasem mówiąc, na Rusi od czasów starożytnych przygotowywano kwas owsiany, razem z brzozą, burakami i wieloma innymi. Nie ma tu nic dziwnego, skoro zboże to uprawiano wszędzie. Oznacza to, że z „materiału” odpadowego można było uzyskać doskonały napój orzeźwiający, który dodatkowo dodał sił podczas letniej pracy. Cóż, warto zwrócić uwagę na kwas owsiany, ze względu na jego atrakcyjne działanie na organizm: napój pomaga obniżyć poziom cholesterolu, usunąć toksyny i poprawić metabolizm.
Złożoność: łatwo Kalorie: 132,65 kcal/porcja Porcje: 15 Gotowanie: 10 minut Dodać. czas: 144 godz Używany: 3,08 g/1,03 g/27,94DrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 15 PORCJIsurowe płatki owsiane – 430 g woda pitna – 6 l miód – 7 łyżek. l.rodzynki – 60 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki kwasu chlebowego. Do słoika wsypać płatki owsiane. Wlać 3 litry wody. Dodaj 2 łyżki. l. miód, 30 g rodzynek i dokładnie wymieszać. Szyję przykryć gazą złożoną na pół i pozostawić na 3 dni w temperaturze pokojowej.
Krok 2
Po upływie określonego czasu odcedź płyn ze słoika przez gazę. Dodaj do tego pozostały miód i rodzynki. Zalać 3 litrami wody i wymieszać. Pozostawić na kolejne 3 dni w temperaturze pokojowej.
Krok 3
Powstały kwas owsiany przelać do czystej butelki lub dzbanka. Schłodzić przez godzinę. Przelać do szklanek i podawać orzeźwiający kwas chlebowy owsiany.
UWAGA DO GOSPODARKI
Wiele wieków temu po długotrwałych chorobach popijano kwasem owsianym, gdyż zauważono, że napój doskonale przywraca siły i wzmacnia organizm jako całość.
PRZY OKAZJI
Kwas ten można przygotować z tej samej bazy 3-4 razy. Aby to zrobić, za każdym razem do słoika z płatkami owsianymi wystarczy dodać miód, rodzynki i wodę pitną w proporcjach zalecanych w przepisie.