Odkryj sekrety małży na patelni: Kompletny przewodnik z 8 niezwykle smacznymi przepisami

Małże na patelni: wszystko, co musisz wiedzieć, plus 8 bardzo smacznych dań

Małże na patelni: wszystko, co musisz wiedzieć, plus 8 bardzo smacznych dań

Małże nie są dla nas najbardziej znanym produktem, chociaż można je znaleźć w każdym supermarkecie od około trzydziestu lat. Oczywiście najsmaczniejsze małże to te, które właśnie złowiono w morzu, a następnie ugotowano w muszlach w dużym garnku nad otwartym ogniem. Ale OK, mrożone też są świetnym jedzeniem. I już posprzątane! Porozmawiajmy o tym, jak gotować małże na patelni. To proste i szybkie. I jest różnorodnie – jeśli gotujesz z różnymi sosami.

Małże w sosie pomidorowymMałże w kremowym sosie czosnkowym na patelni Obrane małże na patelni z grzybamiMałże z cebulą na patelni Ryż z małżami na patelni Małże na patelni z kwaśną śmietaną Małże z warzywami na patelniMałże z serem na patelni Małże w sosie pomidorowymMałże w kremowym sosie czosnkowym na patelni

Co przeczytać w artykule:

  • Jak określić jakość małży
  • Jak oczyścić świeże małże, aby ugotować je na patelni
  • Czy należy rozmrażać małże, czy nie?
  • Jak długo smażyć małże na patelni
  • Z jakich sosów można smażyć małże na patelni?
  • Z jakimi przyprawami smażyć małże na patelni?
  • Małże w kremowym sosie czosnkowym na patelni
  • Obrane małże na patelni z grzybami
  • Małże z cebulą na patelni
  • Ryż z małżami na patelni
  • Małże na patelni z kwaśną śmietaną
  • Małże z warzywami na patelni
  • Małże z serem na patelni
  • Małże w sosie pomidorowym

Jak określić jakość małży

Jeśli kupujesz małże świeże – czyli żywe – muszle należy zamknąć lub zareagować na poruszenie (można zapukać w muszlę) od razu je zamykając. Jeśli zlew jest otwarty i nie można go zamknąć, wyrzuć małżę: jest martwa i nie nadaje się do jedzenia.

Mrożone małże sprzedawane są w całych, półmuszliach lub w całości. We wszystkich przypadkach małże są pakowane w przezroczysty plastik. Jeśli widzisz w opakowaniu śnieg, nie kupuj go. Produkt był rozmrażany i ponownie zamrażany, prawdopodobnie więcej niż jeden raz. W rezultacie prawdopodobnie znacznie zmniejszy się smak i konsystencja.

Jak oczyścić świeże małże, aby ugotować je na patelni

Małże często są obsypane piaskiem, dlatego pierwszą czynnością jest ich umycie, najlepiej szczoteczką. Pomiędzy zaworami muszli często wystaje tzw. Bisior (w świecie kulinarnym nazywany „brodą”) – mocne nici białkowe, które mięczak wydziela, aby przyczepić się do powierzchni. Usunięcie nie jest trudne – należy zebrać nitki w pęczek i trzymając go między palcem a ostrzem noża, mocno pociągnąć, przeciwstawiając się zarostowi nitek. Następnie małże można ugotować.

Małże często mają „brodę” wystającą pomiędzy zaworami – mocne nici białkowe, które mięczak wydziela, aby przyczepić się do powierzchni. Przed gotowaniem brodę należy ostrożnie usunąć.
Małże często mają „brodę” wystającą pomiędzy zaworami – mocne nici białkowe, które mięczak wydziela, aby przyczepić się do powierzchni. Przed gotowaniem brodę należy ostrożnie usunąć.

Czy należy rozmrażać małże, czy nie?

Czy muszę rozmrażać małże, aby usmażyć je na patelni? Na opakowaniach mrożonych małży (a także innych owoców morza) często pojawia się informacja: „Nie wymagają rozmrażania”. Rzeczywiście, całkiem możliwe jest wrzucenie małży na patelnię lodowato zimnych, prosto z zamrażarki. Rozmrażają się w ostrym sosie w ciągu zaledwie kilku minut. Ale to znacznie pogarsza smak sosu. W małżach jest dużo wody i najczęściej mocno śmierdzi zamrażarką (ten specyficzny zapach przenika nawet przez worek). Zatem małże staną się znacznie smaczniejsze, jeśli zostaną najpierw rozmrożone.

Zamrożone małże zawierają dość dużo wody o specyficznym zapachu. Dlatego lepiej je rozmrozić: będzie smaczniejsze.
Zamrożone małże zawierają dość dużo wody o specyficznym zapachu. Dlatego lepiej je rozmrozić: będzie smaczniejsze.

Można to zrobić na dwa dobre sposoby:

  1. Jeśli masz dużo czasu, małże z torebki przełóż na durszlak, przełóż do miski, przykryj całą konstrukcję folią i włóż do lodówki. Powoli rozmrażane małże nie będą smakować prawie tak samo jak świeże.
  2. Jeśli nie masz czasu, wlej do miski bardzo zimną wodę, dodaj dużą garść soli i mieszaj, aż sól się rozpuści. Małże z torebki włóż do osolonej wody. Rozmrożą się w ciągu 10-15 minut.

Metody rozmrażania małży w temperaturze pokojowej, a tym bardziej w kuchence mikrofalowej, są złe, nie należy ich stosować.

Jak długo smażyć małże na patelni

Jeśli małże są świeże i w muszlach, wystarczy trochę czasu, aby muszle otworzyły się pod wpływem ciepła (zwykle jest to około 5 minut) + kolejne kilka minut, aby dobrze wymieszały się z sosem.

Zamrożone małże przed zapakowaniem zostały ugotowane, co oznacza, że ​​są już gotowe. A Twoim zadaniem jest podgrzać je na patelni, aby małże się nie rozgotowały i nie zmieniły się z miękkiej kremowej w gumowatą. Wymaga to nie więcej niż 3 minut, ciepło powinno być umiarkowane.

3 minuty – tyle potrzeba małży na patelni, żeby się usmażyły ​​i nie zrobiły się gumowe
3 minuty – tyle potrzeba małży na patelni, żeby się usmażyły ​​i nie zrobiły się gumowe

Z jakich sosów można smażyć małże na patelni?

Małże mają dość jasny smak, więc sos do nich może być delikatny lub pikantny. Oto kilka zaleceń:

  • sos kremowy z czosnkiem i ziołami;
  • sos serowy (taki jak ser pleśniowy);
  • sos pomidorowy z czosnkiem i ziołami;
  • sos warzywny z przyprawami (na przykład curry);
  • sos na bazie wytrawnego białego wina z czosnkiem i ziołami;
  • sos mleczny z serem lub przyprawami (na przykład beszamel z mozzarellą);
  • sos grzybowy.

Jeśli małże są oczyszczone, nadają się do nich gęste sosy z dodatkowymi składnikami (grzyby, warzywa, boczek). Jeśli małże są w muszlach, lepiej nie przeciążać sosu, powinien on być na tyle płynny, aby łatwo przedostawał się przez muszle.

Sos króluje w każdym przepisie na małże. Z tego powodu czasami tak trudno jest wybrać pożądany smak.
Sos króluje w każdym przepisie na małże. Z tego powodu czasami tak trudno jest wybrać pożądany smak.

Z jakimi przyprawami smażyć małże na patelni?

Do małży wymagany jest przede wszystkim czosnek i zioła (tymianek, pietruszka, bazylia). Jeśli robisz sos na bazie wina, pomidorów lub oliwy, możesz dodać sos sojowy lub ostrygowy: dobrze się komponują. Do sosów kremowych koniecznie dodaj świeży czarny lub biały pieprz z młyna, a także odrobinę gałki muszkatołowej. Do sosów warzywnych nadają się mieszanki przypraw takich jak curry, garam masala, khmeli-suneli itp.

Jak jeść małże

Świeże małże w muszlach je się najczęściej rękoma i to w bardzo specyficzny sposób. Pierwszą małżę wyjmujemy z muszli widelcem lub łyżką. Następnie pozostałe przymocowane zawory służą jako pęseta do usuwania innych mięczaków z muszli.

Użyj płatków muszli jako pęsety - to wygodne: przyjemny śródziemnomorski rytuał jedzenia z małżami
Użyj płatków muszli jako pęsety – to wygodne: przyjemny śródziemnomorski rytuał jedzenia z małżami

Sos spożywa się łyżką lub macza w pieczywie.

W przypadku dużych małży w połowie skorupy może być potrzebny mały nóż do odcięcia mięśnia od muszli.

Jeśli małże są obrane, jedz je jak każdy inny zwykły posiłek.

Przepisy

Małże w kremowym sosie czosnkowym na patelni

Małże w kremowym sosie czosnkowym na patelni
Małże w kremowym sosie czosnkowym na patelni

Małże w kremowym sosie czosnkowym to klasyka gatunku. Można w ten sposób ugotować także obrane małże, ale najlepiej smakują w całych muszlach lub przynajmniej w połówkach (te drugie również będą mrożone). Aby mieć w czym zanurzać pyszny sos, koniecznie podawaj małże z kromkami „wiejskiego” chleba na zakwasie, opiekanymi w tosterze lub na patelni.

3–4 porcje

  • 1 kg świeżych małży w muszlach
  • 1 główka czosnku, 60–80 g
  • 2 szalotki, 100 g
  • 1 mała pęczek natki pietruszki, 30 g
  • 120 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietanki 20% tłuszczu
  • 2 łyżki l. masło, 30 g
  • sól
  • mieszanka świeżo zmielonego pieprzu
  • tostowy chleb wiejski do podania
  1. Obierz szalotkę i posiekaj tak drobno, jak to możliwe. Czosnek rozgnieć, obierz i drobno posiekaj. Drobno posiekaj natkę pietruszki.
  2. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać masło na małym ogniu (powinno mieć pokrywkę, ale na razie jej nie potrzebujemy), dodać czosnek i szalotkę oraz dodać sól. Gotuj na małym ogniu, przygotowując małże przez 10-15 minut.
  3. Małże myjemy sztywną szczoteczką i usuwamy bisior („brodę”) chwytając go nożem i ciągnąc w kierunku przeciwnym do wzrostu. Wyrzuć lekko otwarte małże, które nie zamknęły się w wyniku manipulacji – są zepsute.
  4. Na patelnię włóż małże i zalej winem. Przykryj pokrywką i zwiększ ogień na duży, aż płyn się zagotuje. Gotuj bez zdejmowania pokrywki przez 5 minut.
  5. Otwórz pokrywkę, zamieszaj małże, dokładnie je sprawdzając. Wyrzuć wszystko, co się nie otworzyło. Wlać śmietanę, pieprz, posypać natką pietruszki, smażyć na dużym ogniu, cały czas mieszając, aby sos polał się z muszlami, 3-4 minuty. Podawać w głębokich misach z pieczywem.

Obrane małże na patelni z grzybami

Obrane małże na patelni z grzybami
Obrane małże na patelni z grzybami

Obrane małże smażą się na patelni w ciągu kilku minut. Ponieważ małże są prawdopodobnie zamrożone, ich gotowanie zajmuje jeszcze mniej czasu niż świeże. Wystarczy je trochę przytrzymać, a z najdelikatniejszych staną się gumowe. dlatego wszystkie pozostałe składniki muszą być albo wstępnie ugotowane, albo jadalne na surowo.

4 porcje

  • 500 g obranych mrożonych małży
  • 500 g pieczarek lub boczniaków
  • 1 duża cebula, 200 g
  • 4 ząbki czosnku, 20 g
  • 2 łyżki l. olej roślinny, 30 g
  • 2 łyżki l. masło, 30 g
  • 1 łyżka. l. posiekana natka pietruszki
  • sól
  • mieszanka świeżo zmielonego pieprzu
  1. Małże należy wcześniej rozmrozić, wyłożyć je z torebki na durszlak, przełożyć do miski, przykryć folią i włożyć do lodówki.
  2. W razie potrzeby usuń twardy spód łodyg grzybów. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj tak drobno, jak to możliwe.
  3. Suchą patelnię bez oleju postaw na dużym ogniu i dokładnie rozgrzej. Dodaj grzyby i smaż na sucho na dużym ogniu, od czasu do czasu obracając, 3–4 minuty. Połóż grzyby na talerzu.
  4. Na patelnię wlać olej roślinny, dodać cebulę i czosnek, dodać sól, zmniejszyć ogień do średniego, smażyć przez 10 minut, często mieszając.
  5. Na patelnię wrzucamy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy 5 minut. Dociśnij zawartość patelni do brzegów, tak aby pośrodku pozostała wolna przestrzeń. Dodać masło i małże i smażyć przez 3 minuty. Mieszaj, podgrzewaj przez kolejną minutę i podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Uwaga dla gospodyni

Tak przygotowane małże na patelni z grzybami bardzo smacznie smakują podawane z puree ziemniaczanym lub jako sos do makaronu.

Małże z cebulą na patelni

Małże z cebulą na patelni
Małże z cebulą na patelni

Małże z cebulą na patelni to jedna z najszybszych opcji na smaczny i zdrowy obiad. Można go przygotować ze świeżo zakupionych mrożonych obranych małży, ale będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli małże zostaną wcześniej rozmrożone. Jeśli masz czas, dobrze komponują się z ryżem, zwłaszcza gotowanym jak sumeshi do sushi. A jeśli nie, ugotuj makaron pszenny na przystawkę.

2 porcje

  • 500 g obranych mrożonych małży
  • 4 średnie cebule, 400 g
  • 2 cm świeży korzeń imbiru, 25 g
  • 2 łyżki l. olej roślinny, 30 g
  • 2 łyżki l. masło, 30 g
  • 1 łyżka. l. sos sojowy
  • 2 łyżki l. ketchup
  • sól
  • mieszanka świeżo zmielonego pieprzu
  • gorący ryż sushi do podania
  1. Małże należy wcześniej rozmrozić, wyłożyć je z torebki na durszlak, przełożyć do miski, przykryć folią i włożyć do lodówki.
  2. Obierz cebulę i pokrój w cienkie ćwiartki pierścieni. Imbir obrać i drobno posiekać.
  3. Na dużej patelni podgrzej mieszaninę oleju roślinnego i 1 łyżki na średnim ogniu. l. kremowy. Dodać cebulę, sól, smażyć, często mieszając, 10 minut.
  4. Dociśnij cebulę do brzegów patelni, tak aby w środku pozostała wolna przestrzeń. Umieść tam resztę masła i dodaj małże. Dodać sól i pieprz, smażyć 3 minuty.
  5. Małże wymieszać z cebulą, doprawić sosem sojowym i ketchupem, podgrzewać jeszcze przez 1 minutę. Podawać, układając małże i cebulę na gorącym ryżu do sushi.

Do gospodyni…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja