Rokitnik z cukrem i gotowaniem
Do przepisu
Rokitnik z cukrem i gotowaniem przygotowuje się na zasadzie pięciominutowego dżemu. Okres dojrzewania rokitnika, w zależności od regionu i odmiany, przypada na okres od sierpnia do października. W sezonie nadszedł czas, aby jak najlepiej wykorzystać świeże jagody i witaminy oraz zrobić zapasy do wykorzystania w przyszłości.
Złożoność: łatwo Kalorie: 499,50 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 12 godz Używany: 1,00 g/4,50 g/112,76GotowanieDeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg rokitnika 1,3 kg cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby przygotować rokitnika z cukrem i zagotować, posortuj jagody i spłucz bieżącą wodą.
Krok 2
Włóż do pojemnika do robienia dżemu, dodaj cukier, lekko wstrząśnij. Zostaw to na noc.
Krok 3
Następnego dnia postaw pojemnik z rokitnikiem na ogniu, zagotuj na średnim ogniu i gotuj przez 5 minut. Usuń powstałą pianę.
Krok 4
Rokitnika z cukrem wsyp do wyparzonych słoików, zamknij pokrywki, ostudź i przechowuj w chłodnym, suchym miejscu.