Odkryj sekrety kuchni gruzińskiej: Klasyczne chaczapuri w stylu megrelińskim!

Klasyczne chaczapuri w stylu megrelińskim

chaczapurichaczapuri Do przepisu

Klasyczne megrelińskie chaczapuri z chrupiącą skórką i lepkim serem to chluba kuchni gruzińskiej. Uważa się, że takie ciasta wywodzą się z wiosek położonych wysoko w górach. Pasterze opuścili dom na długi czas i potrzebowali pożywienia, które mogłoby ich nasycić na cały dzień. Tak powstało chaczapuri. Pożywne danie, które łatwo zabrać ze sobą. Jednym z sekretów dobrego gruzińskiego ciasta jest proporcja sera i ciasta. Uważa się, że prawdziwe chaczapuri powinno mieć więcej nadzienia. W każdym regionie Gruzji paszteciki serowe przygotowywane są inaczej: po imeretyńsku, adjariańsku i megrelińsku. Chaczapuri w stylu megrelińskim, które dziś proponujemy przygotować, ma okrągły kształt i rumiany wierzch z kroplami topionego sera. Ta skórka jest bardzo charakterystyczną cechą pieczenia.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 988,60 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 2 godziny 30 minut Używany: 46,80 g/48,70 g/93,06Kuchnia gruzińskaKolacjaKolacjaPiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 4 PORCJIDo nadzieniasuluguni – 400 serka gimereti – 200 g zieleniny – 5 gałązekDo testumąka – 500 gmatsoni – 100 ml ciepła woda – 150 jajko średnie – 1 sztuka masło – 50 g drożdże suszone – 11 g cukier – 8 g sól – 5 g Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki, aby przygotować klasyczne megrelijskie chaczapuri. Na ciasto połączyć ciepłą wodę, drożdże i cukier, wymieszać. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20-30 minut.

Krok 2

Do dużej miski przesiej mąkę i sól, dodaj jajko, matsoni i roztopione masło. Rozpocznij mieszanie, aż uzyskasz jednorodną masę bez grudek.

Krok 3

Dodaj ciasto do ciasta i ugniataj rękami na posypanej mąką powierzchni roboczej. Zajmie to około 10 minut. Powinieneś otrzymać miękkie, nieklejące się ciasto.

Krok 4

Zwiń go w kulkę. Nasmaruj miskę olejem roślinnym, włóż do niej ciasto, przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zajmie to około 2 godzin.

Krok 5

Zetrzyj ser Suluguni i ser imeretyński na grubej tarce. Umyj warzywa, osusz i posiekaj. Połącz dwa rodzaje sera z ziołami. Zamieszać. Nadzienie jest gotowe.

Krok 6

Ciasto zagnieść i podzielić na 4 części. Z jednej części rozwałkuj okrąg za pomocą wałka do ciasta, wyłóż 120 g nadzienia, zbierz brzegi i zlep. Obróć go łączeniem do dołu i wykonaj nakłucia wykałaczką. Pomogą usunąć nadmiar powietrza. Rozwałkuj w okrąg. Zrób wszystkie tortille w ten sposób.

Krok 7

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem nasmarowanym olejem roślinnym. Połóż na nim tortille. Posypać resztą startego sera. Piec około 20 minut. Podawać na gorąco.

UWAGA DO GOSPODARKI

Idealnie, ciasto na klasyczne megrelińskie chaczapuri nie będzie kleiło się do rąk i nie rozdzierało się podczas wałkowania. Dlatego przygotowując ciasto, dodawaj mąkę partiami, a nie całą na raz. Ułatwia to śledzenie, gdy ciasto jest zbyt sztywne.

PRZY OKAZJI

Jeśli nie masz pod ręką matsoni do przygotowania klasycznego megrelijskiego chaczapuri, możesz zrobić je w domu. Połącz 3 litry mleka 3,2% z 60 g gęstej śmietany 20%. Zawinąć w ręcznik i odstawić w ciepłe miejsce na 6 godzin. Następnie wkładamy do lodówki i zostawiamy tam aż masa zgęstnieje.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja