Odkryj sekrety kuchenne: idealnie miękkie buraki – jak długo powinny się gotować?

Jak długo gotować buraki do miękkości?

Jak długo gotować buraki do miękkości?

Jak długo należy gotować buraki, aż będą gotowe, aby wydobyć maksimum smaku z każdego dania? To warzywo korzeniowe, które na surowo ma gęstą konsystencję o ziemistym i kwaśno-gorzkim smaku, po ugotowaniu staje się delikatnie słodkie, choć zachowuje pewną ziemistość. Pasuje do produktów najbardziej przeciwstawnych w smaku – buraków i anchois, buraków i pomarańczy, a jak pyszne są buraki z kozim serem! I ogólnie buraki są po prostu piękne!

Jak długo gotować buraki do miękkości?O czym porozmawiamy w artykule:Jak długo gotować buraki do końca Jak długo gotować buraki w rondlu Jak długo gotować buraki w kuchence mikrofalowej Jak długo gotować buraki w wolnej kuchence Jak długo gotować buraki w piekarniku Jak obierać buraki przed gotowaniem Jak określić gotowość buraków Jak długo gotować buraki na winegret, śledź pod futrem i inne sałatki Jak gotować buraki w torbie

Jak długo gotować buraki do miękkości?

Przed gotowaniem buraki należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
Przed gotowaniem buraki należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

  • Na patelni: 30-40 minut
  • W powolnej kuchence: 35-40 minut
  • W parowarze: 1 godzina
  • W piekarniku: 30-40 minut
  • Mikrofale: 10-12 minut
  • W powolnej kuchence w kawałkach: 15 minut

Istnieje kilka sałatek przygotowywanych z surowych buraków. Ale to jest bardzo ważne dla każdego. Zasadniczo buraki są spożywane w postaci gotowanej – gotowanej, duszonej lub pieczonej. Ponadto smak buraków różni się w zależności od metody gotowania. Pieczone i duszone ma bardziej skoncentrowany, słodki smak.

Jak długo gotować buraki w rondlu

Ile czasu zajmie gotowanie buraków? Nie jest to jednoznaczne pytanie, ponieważ wszystko zależy przede wszystkim od wielkości bulw. Do sałatek lepiej jest brać małe, równej wielkości warzywa korzeniowe, o wadze nie większej niż 250 g. Zostaną ugotowane w tym samym czasie. A małe buraki są znacznie słodsze.

Ale zacznijmy od najprostszego pytania: jak i ile gotować buraki w rondlu na kuchence. Warzywam korzeniowym odcina się wierzchołki, przycina nieco ogon i dokładnie myje szczoteczką pod zimną bieżącą wodą. W żadnym wypadku nie należy obierać i kroić buraków na kawałki. Obrane i pokrojone na kawałki buraki tracą zarówno kolor, jak i smak.

Buraki umieszczamy na patelni i zalewamy zimną wodą tak, aby była przykryta przynajmniej 2-3 cm. Gotowanie buraków zajmuje dużo czasu, woda się zagotuje, więc nawet taka ilość wody może nie wystarczyć i podczas gotowania trzeba będzie dodać wodę. Konieczne jest dodanie wody, w przeciwnym razie część buraków pozostająca nad powierzchnią wody okaże się twarda.

Po ugotowaniu należy zmniejszyć ogień i gotować buraki na małym ogniu. Nie zamykaj szczelnie pokrywki – w ten sposób możesz kontrolować poziom wrzenia.

Buraki gotują się na patelni długo; trzeba będzie dodać wodę. Upewnij się, że warzywa korzeniowe są przykryte wodą na głębokość co najmniej 2-3 cm
Buraki gotują się na patelni długo; trzeba będzie dodać wodę. Upewnij się, że warzywa korzeniowe są przykryte wodą na głębokość co najmniej 2-3 cm

Średnie bulwy (200-250 gramów) będą gotować przez 45-60 minut. Pamiętaj, aby sprawdzić gotowość, przekłuwając go nożem. Nóż powinien swobodnie sięgać do środka. Pyszne buraki to te, które gotuje się do całkowitego ugotowania, wtedy będą słodkie i delikatne. Istnieje opinia, że ​​​​w przypadku sałatek, w których starte są buraki, buraki mogą być lekko niedogotowane. To kwestia gustu, ale do winegretu czy śledzia zdecydowanie potrzebne są dobrze ugotowane buraki.

Jak długo gotować buraki w kuchence mikrofalowej

Buraki gotują się znacznie szybciej w kuchence mikrofalowej. Bardziej słuszne byłoby stwierdzenie, że zostanie ugotowane, ponieważ jedzenia nie można gotować w wodzie w kuchence mikrofalowej. Buraki należy również dokładnie umyć, a przed włożeniem do kuchenki mikrofalowej nakłuć w kilku miejscach widelcem lub nożem, aby nie eksplodowały podczas gotowania. Umieść bulwy w misce lub torbie przeznaczonej do kuchenki mikrofalowej. Gotuj przy mocy 800 W przez 10–12 minut.

Jak długo gotować buraki w powolnej kuchence

Burak ugotuje się szybciej niż w zwykłym rondlu w szybkowarze – rondlu, w którym żywność gotuje się pod ciśnieniem. Tutaj żywność gotuje się w wysokiej temperaturze i ciśnieniu, co znacznie skraca czas gotowania. Pozwoli to zaoszczędzić koszty energii, a smak zostanie nie tylko zachowany, ale także stanie się bogatszy. Nie będzie to miało wpływu na składniki odżywcze.

Buraki należy gotować w szybkowarze przez 15 do 25 minut po ugotowaniu, w zależności od wielkości warzyw korzeniowych.

Całe buraki umieszcza się w multicookerze i zalewa zimną wodą 1-2 cm nad poziomem warzyw korzeniowych. Programy, których można używać do gotowania buraków w multicookerze to „Zupa” i „Gotowanie”, czas gotowania wynosi 1 godzinę. Możesz też ustawić program samodzielnie, ustawiając timer na 1 godzinę.

Podczas gotowania buraków w powolnej kuchence czas można skrócić do 40 minut. Ale aby to zrobić, będziesz musiał obrać buraki, pokroić je na kawałki i włożyć do miski do gotowania na parze. Na dno miski wlej 1 szklankę wody i ustaw czas na 40 minut.

W dowolnym trybie, po sygnale gotowości, możesz spróbować buraków nożem z cienkim ostrzem i w razie potrzeby dokończyć ich gotowanie, ustawiając wymagany czas na timerze.

Jak długo piec buraki w piekarniku

Po upieczeniu w piekarniku otrzymujemy pyszne, słodkie buraki o gęstej konsystencji. Bulwy można owinąć folią i umieścić w piekarniku nagrzanym do 205 stopni. Czas gotowania – od 40 minut do 1 godziny w zależności od wielkości warzyw korzeniowych. Możesz obejść się bez folii – włóż buraki do brytfanny lub patelni z pokrywką. Gotuj w ten sam sposób, zaczynając od 40 minut. Gotowość do ustalenia nożem – powinien swobodnie sięgać do środka. Ta metoda daje niezwykle smaczny wynik, ponieważ buraki mają czas na trochę usmażenia i karmelizacji na spodzie.

Buraki okażą się smaczne i słodkie, jeśli upieczesz je w piekarniku w folii
Buraki okażą się smaczne i słodkie, jeśli upieczesz je w piekarniku w folii.

Jak obierać buraki przed gotowaniem

Buraków nie obiera się przed gotowaniem, a jedynie dokładnie myje szczoteczką pod bieżącą zimną wodą, usuwając ewentualne grudki ziemi. Jeśli na roślinach okopowych jest dużo przeschniętej gleby, bulwy należy namoczyć w zimnej wodzie na 10-15 minut, a następnie umyć szczotką.

Jeśli na burakach pozostały resztki wierzchołków, należy je obciąć. Ale usuwane są tylko wierzchołki, starając się nie wpływać na samą bulwę. Końcówkę ogona można pozostawić nieobciętą lub po prostu nieco skrócić. Podczas jakiegokolwiek gotowania sok z buraków wycieka przez pokrojone części, co wpływa na smak i kolor gotowych buraków.

Jak określić gotowość buraków

Smaczne będą tylko buraki ugotowane do miękkości. Pod warunkiem oczywiście, że były to świeże, młode, soczyste warzywa korzeniowe. Duże bulwy mają znacznie gorszy smak niż młode, średniej wielkości. Jak zatem określić gotowość? W ten sam sposób identyfikujesz inne gotowane warzywa – ziemniaki czy marchewkę. Buraki należy przekłuć nożem. Nóż powinien swobodnie sięgać do środka i równie swobodnie zeskakiwać z warzywa. Nóż oczywiście jest bardzo wygodny w użyciu do przygotowania buraków, ale należy pamiętać, że gorąca woda sprawi, że będzie matowy. Dlatego do określenia gotowości buraków można użyć wykałaczki lub specjalnego widelca kulinarnego z dwoma długimi ostrymi zębami.

Kolejną oznaką gotowych buraków jest to, że skórka warzywa jest dosłownie usuwana po naciśnięciu palcami – zsuwa się z rośliny okopowej. Zachowaj ostrożność, jeśli spróbujesz wyjąć go z gorącego, ryzykujesz poparzeniem.

Jak długo gotować buraki na winegret, na śledź pod futrem i inne sałatki

Jeśli buraki wymagają zetarcia na sałatkę, gotuj je, aż będą całkowicie ugotowane.
Jeśli buraki wymagają zetarcia na sałatkę, gotuj je, aż będą całkowicie ugotowane.

Aby zrozumieć, jaki rodzaj buraków powinien znajdować się w każdej sałatce, musisz zdecydować o wielkości kawałka. Vinaigrette w przeciwieństwie do sałatki Olivier (w której im mniejszy, tym smaczniejszy, tym smaczniejszy) uwielbia kostki średniej wielkości, a nawet te nieco większe. W winegrecie ważne jest zachowanie indywidualnych smaków każdego składnika. A potem, nabierając na widelec, poczujesz niepowtarzalny smak warzywnego winegretu. Aby tego doświadczyć, musisz użyć buraków gotowanych do całkowitego ugotowania. Niedogotowane, twarde buraki nie nadadzą winegretowi pożądanego słodkawego zabarwienia. Dlatego należy go gotować aż do całkowitego ugotowania – od 45 do 60 minut od momentu wrzenia. Buraki należy również gotować do wszelkich sałatek, w których warzywo kroi się w kostkę lub plasterki.

W przypadku sałatek, w których starte są buraki, można pozwolić na nieco gęstszą konsystencję. Chociaż pod względem smaku buraki w pełni ugotowane będą smaczniejsze niż niedogotowane. Ale to wyłącznie osobisty wybór, według Twojego gustu. Najważniejsze w przypadku takich sałatek nie jest rozgotowanie buraków, w przeciwnym razie staną się wodniste.

Jak gotować buraki w torbie

Niektóre gospodynie domowe stosują lifehacki do gotowania, takie jak gotowanie buraków w torbie z jedzeniem.

W czym ta metoda jest wygodniejsza w porównaniu do konwencjonalnego gotowania buraków w rondlu? Po pierwsze, patelnia się nie brudzi, a po drugie, podczas gotowania buraków praktycznie nie ma specyficznego zapachu.

Buraki należy włożyć do worka, najlepiej każdą bulwę osobno, wypuścić powietrze i zawiązać węzeł. Dzięki tej metodzie buraki będą gotować tyle samo czasu, co bez worka. Dużą wadą jest używanie samej plastikowej torby, nawet jeśli jest to torba na żywność.

Przy okazji. Jeśli przed gotowaniem pokroiłeś lub obrałeś buraki, jasny kolor można przywrócić, dodając łyżkę zwykłego octu. To prawda, że ​​u200bu200bw ten sposób smak nie zostanie przywrócony.

Uwaga dla właściciela. Przygotowując buraki do sałatek (a nawet do barszczu), preferuj pieczenie buraków w piekarniku. Okaże się znacznie smaczniejsze niż gotowanie w wodzie.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #buraczanyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja