Odkryj sekrety klasycznej satsebeli: kulinarne skarby Gruzji

Klasyczna satsebeli

Klasyczna satsebeli Do przepisu

Ci, którzy chcą poczuć prawdziwy smak i aromat kuchni gruzińskiej, mogą spróbować tej wersji przygotowania sosu satsbeli – z przyprawami i ziołami. Khmeli-suneli to mieszanka różnych suszonych, mielonych ziół. W zestawie zazwyczaj znajduje się mielona kolendra, kozieradka i szafran imeretyński – jest to baza, którą można uzupełnić innymi suszonymi mielonymi ziołami. Chmiel suneli można zastąpić gruzińską adżyką, która zwykle zawiera już ostre przyprawy. A sama adjika doda pikanterii sosowi satsebeli.

Złożoność: łatwo Kalorie: 27,46 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina Używany: 1,10 g/0,32 g/6,13MikserGotowanieKuchnia gruzińskaSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJI500 g pomidorów 3-4 ząbki czosnku 4 gałązki kolendry 3-4 gałązki pietruszki 3 gałązki koperku 1 czerwona papryka 1 papryka do smaku cukier khohmeli-sunelisugar sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Aby przygotować klasyczny sos satsbeli, umyj pomidory, pokrój je na kawałki i włóż do rondla. Mieszając od czasu do czasu, gotuj, aż zgęstnieje. Uważaj, żeby się nie spalić.

Krok 2

Przetrzyj przez sito. Sitko powinno mieć drobne oczka, aby nasiona nie dostały się do sosu. Lepiej jest wziąć drewnianą łyżkę; zaokrąglona powierzchnia jest bardziej wydajna do przecierania przez sito.

Krok 3

Zmiksowany makaron włóż z powrotem na patelnię. Zmiksuj w blenderze czerwoną paprykę, ostrą paprykę, natkę pietruszki i koperek i dodaj do mieszanki pomidorowej. Gotuj przez 4-5 minut.

Krok 4

Przełóż czosnek przez praskę, do sosu dodaj czosnek, khmeli-suneli i sól do smaku. W razie potrzeby można dodać szczyptę cukru. Gotuj przez kolejne 3-4 minuty. Ostudzić przed podaniem.

UWAGA DO GOSPODARKI

Tak przygotowane satsbeli można przygotować na zimę. Aby to zrobić, przenieś sos do wysterylizowanych pojemników (wygodniej jest używać butelek z szerokimi szyjkami) i pasteryzuj.

PRZY OKAZJI

Do przygotowania satsbeli idealnie nadają się naczynia z grubym dnem. Kocioł jest idealny.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja