Pieczona cukinia smakuje lepiej niż mięso pieczone w piekarniku: 8 szybkich i łatwych przepisów
Cukinia smakuje lepiej niż mięso – to powie każdy, kto spróbuje ją ugotować według naszego przepisu. Teraz cukinia jest sprzedawana w dużych ilościach na każdym rogu. Można je smażyć, duszić, dodawać do sałatek na surowo lub marynowane, robić z nich bułki przekąskowe, konserwować na zimę i wiele więcej. Ale najważniejsze jest to, że cukinię można upiec w piekarniku na różne sposoby. Mając porowatą strukturę, to warzywo pochłania dużo oleju podczas smażenia, ale można tego uniknąć podczas pieczenia.
O czym porozmawiamy w artykule:Cukinia w piekarniku z pomidorami i serem Cukinia z twarogiem Cukinia nadziewana kozim seremFrittata z cukinią w piekarniku Zapiekanka z cukinii z kwaśną śmietaną Paluszki cukinii w chrupiącej panierce Cukinia z pomidorami, twarogiem i orzechami Cukinia w chrupiącej skórce
Cukinia i cukinia stanowią idealną bazę do wielu dań. Praktycznie nie mają własnego wyrazistego smaku, ale jednocześnie ich delikatny porowaty miąższ wchłania aromaty wszystkich innych składników, których używasz podczas przygotowywania potrawy. Generalnie ciężko wybrać produkt, z którym nie łączy się cukinii, bo przygotowuje się ją ze wszystkiego co pod ręką. Z rybami, mięsem, drobiem, dziczyzną, innymi warzywami, serami, nabiałem, a nawet owocami.
Istnieje wiele opcji gotowania cukinii w piekarniku. Warzywa nadziewa się poprzez przecięcie wzdłuż na dwie połówki lub w poprzek na kilka części, a część miąższu usuwa się i zastępuje go innymi składnikami. Nawiasem mówiąc, usuniętą miazgę często wykorzystuje się również do mięsa mielonego. Cukinię również kroi się w cienkie, płaskie plasterki i stosuje jako warstwę (jak ciasto w lasagne) pomiędzy innymi składnikami dania. Cukinię również tarto i w tej formie mieszano z innymi składnikami, tworząc pyszne zapiekanki, a nawet kotlety. A co jeśli pokroisz cukinię na plasterki o grubości 1?–Pałeczki o długości 1,5 cm lub długie, zamarynuj w jasnych przyprawach i dodaj odrobinę aromatycznego oleju, a następnie po prostu piecz w piekarniku, otrzymasz idealne samodzielne danie lub lekki dodatek do bardziej satysfakcjonującego głównego składnika.
W naszej ofercie znajdziesz 8 szybkich i prostych przepisów na cukinię zapiekaną w piekarniku, które z pewnością nie pozostawią nikogo obojętnym i zachwycą Ciebie i Twoich bliskich.
Cukinia w piekarniku z pomidorami i serem
Cukinia z pomidorami to topowe połączenie sierpniowych warzyw w jednym daniu. Dodaj także kremowy ser, który topi się pod wpływem ciepła piekarnika. Ale to nie wszystko. Chcieliśmy urozmaicić tradycyjne ulubione produkty czymś jasnym i wyrazistym. Na przykład kawałki smażonego boczku. Już od pierwszych minut pieczenia cukinii w piekarniku po kuchni roznosi się taki aromat, że rodzina przybiega i pyta: „Kiedy będzie gotowa?” Sprawdzony!
Cukinia w piekarniku z pomidorami i serem
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- cukinia – 3 szt.
- serek śmietankowy (lub dowolny ser, który dobrze się topi) – 150–200 gr
- czerwona ostra papryka – 1 szt.
- boczek – 80 g
- zielona cebula – 2–3 pióra
- mięsiste pomidory – 3-4 szt.
- oliwa z oliwek
- ocet winny z czerwonego wina – 2 łyżki. l.
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 170°C. Boczek pokroić w kawałki i smażyć na suchej patelni, aż się lekko zrumieni. Wyjmij na papierowy ręcznik.
- Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona i drobno posiekaj. Posiekaj zieloną cebulę. Pomidory pokroić w plasterki.
- Cukinię przekroić na pół i łyżką wyskrobać środek, aby przygotować miejsce na nadzienie. Skropić olejem ze wszystkich stron i doprawić wnętrze cukinii solą i pieprzem.
- Ser wymieszać z boczkiem, cebulą i papryką. Dodać sól i zmielony czarny pieprz do smaku. Napełnij cukinię i połóż na niej plasterki pomidora.
- Cukinię ułożyć w naczyniu do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Cukinię z serem i pomidorami upiec w piekarniku 30–40 minut Przed podaniem pokrój cukinię na kawałki w poprzek lub ukośnie.
Przydatne rady
Do cukinii zapiekanej z serem i pomidorami w piekarniku potrzebna jest mała, mocna, młoda cukinia z niedojrzałymi pestkami.
Przy okazji
Boczek w tym daniu można łatwo zastąpić dowolną gotowaną wędzoną kiełbasą. Trzeba go drobno posiekać i usmażyć na patelni w ten sam sposób, tylko trochę krócej, w przeciwnym razie kawałki kiełbasy mogą stać się twarde.
Cukinia z twarogiem
Zapiekana w piekarniku faszerowana cukinia z twarogiem to świetna przystawka, która zachwyci Ciebie i Twoje dzieci. Cukinię można podawać do wszystkich posiłków – śniadania, obiadu, podwieczorek i kolacji.
Cukinia z twarogiem
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- cukinia lub cukinia – 4 szt.
- twarożek – 200 g
- cebula – 2 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- mięta – 4 gałązki
- olej roślinny – 4 łyżki. l.
- mielony kminek – 1 łyżeczka.
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
- Opłucz cukinię. Każdy przekrój po przekątnej na 2 poprzeczne połówki. Ostrożnie usuń część miąższu, pozostawiając ścianki o grubości 0,7 cm. Usunięty miąższ zmiel.
- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i smaż przez 4 minuty na patelni na 2 łyżkach. l. podgrzewany olej. Dodać posiekany miąższ cukinii. Gotuj, ciągle mieszając, 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem i zdejmij z ognia.
- Napełnij mieszaniną cukinii powstałą mieszanką i skrop pozostałym olejem. Cukinię połóż na blasze do pieczenia lub naczyniu do pieczenia i dodaj 1 szklankę wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.
- Miętę umyć, osuszyć, podzielić na listki i posiekać. Posiekaną miętę wymieszać z serkiem wiejskim, dodać kminek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.
- Cukinię wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego ostygnięcia, dosłownie na 5 minut. Przygotowanym twarogiem posmaruj cukinię i natychmiast podawaj.
Uwaga dla gospodyni
Cukinię można przekroić wzdłuż na 2 połówki. Ułatwi to usunięcie części miąższu, jednak danie będzie wyglądało mniej efektownie.
Przy okazji
Podczas smażenia cebuli i czosnku do nadzienia można dodać boczek lub gotowaną wędzoną kiełbasę. Wystarczy drobno posiekać dowolny składnik mięsny i spróbować wytopić część tłuszczu, który następnie zostanie wchłonięty przez miąższ cukinii wraz z oliwą.
Cukinia faszerowana kozim serem
Cukinia i ser są po prostu dla siebie stworzone. Dlatego cukinia zapiekana z serem, a zwłaszcza kozim, to po prostu bajka na Twoim stole! Ta przystawka może być dodatkiem lub samodzielnym daniem. Cukinie idealnie nadają się do podania z kieliszkiem dobrego wina.
Cukinia faszerowana kozim serem
Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:
- cukinia – 6 szt.
- pieczarki – 500 g
- twaróg kozi – 200 g
- ryż długoziarnisty – 160 g
- pomidor – 1 szt.
- cebula – 1 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- pietruszka – 3 gałązki
- olej roślinny – 1 łyżka. l.
- sól
- Cukinię opłucz i obierz, włóż do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotuj przez 7 minut.
- Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Rozgrzej olej roślinny w rondlu i smaż cebulę, czosnek i pieczarki na średnim ogniu przez 10 minut.
- Cukinię odcedź na durszlaku i przekrój na pół. Za pomocą łyżeczki usuń z nich rdzeń i drobno posiekaj. Pomidory myjemy i kroimy w małą kostkę. Do rondelka z pieczarkami i cebulą dodajemy pokrojony miąższ cukinii i pomidory, przykrywamy pokrywką i smażymy 3 minuty. Zdjąć z ognia.
- Ser kozi wyjąć z opakowania i pokroić na małe kawałki. Do rondelka dodać pozostałe składniki farszu i delikatnie wymieszać.
- Rozgrzej piekarnik do 210°C. Przygotowanym farszem nadziewamy połówki cukinii, układamy na natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez 8–10 minut.
- W międzyczasie ugotuj ryż we wrzącej osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pietruszkę myjemy, siekamy i mieszamy z ryżem. Cukinię podawaj na stole z ryżem jako dodatek.
Uwaga dla gospodyni
Do cukinii z serem można użyć dowolnego sera, najważniejsze jest to, że łączy się go z grzybami. A to większość serów półtwardych i miękkich. Spróbuj ugotować cukinię z mozzarellą, goudą, suluguni itp.
Przy okazji
A grzyby w tej przystawce można stosować nie tylko pieczarki. Wśród najbardziej dostępnych w sklepie można kupić kurki, nameko, boczniaki, shiitake, a także mieszankę mrożonych leśnych.
Frittata z cukinią w piekarniku
Frittata to włoski omlet, który wyglądem przypomina otwarte ciasto, gdyż jest przygotowywany z dużej liczby składników i okazuje się bardzo puszysty. Jeśli szukasz przepisu na szybką cukinię w piekarniku, to to danie niewątpliwie Cię zadowoli. Idealnie nadaje się na śniadanie i podwieczorek. A przygotowanie tej frittaty z cukinii zajmuje tylko pół godziny, więc nie zajmie Ci to dużo czasu.
Frittata z cukinią w piekarniku
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- cukinia – 2 szt.
- jajka – 6 szt.
- tarty parmezan – 80 g
- czosnek – 3 ząbki
- cebula – 1 szt.
- olej roślinny – 4 łyżki. l.
- posiekane liście bazylii – 2 łyżki. l.
- sól
- Cukinię pokroić w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki. l. obrazy olejne Dodać cebulę, smażyć przez 2 minuty. Dodać cukinię i czosnek, smażyć kolejne 4 minuty. Lekko posolić, przełożyć na głęboki talerz i odstawić.
- Jajka lekko ubij, dodaj połowę parmezanu i bazylię. Wymieszaj cukinię.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Naczynie do pieczenia wysmaruj pozostałym olejem i wlej do niego masę jajeczną. Posypać na wierzch pozostałym serem. Piec 10 minut bez przykrycia. Podawać na gorąco.
Uwaga dla gospodyni
Do frittaty z cukinii możesz dodać wiele innych warzyw: pomidory, paprykę, bakłażany itp. A oprócz warzyw idealnymi dodatkami są pieczarki i boczek.
Przy okazji
Podczas gdy piekarnik się nagrzewa, Ty przygotowujesz składniki tego dania. Najpierw ułóż cienkie plasterki ziemniaków w jednej warstwie w natłuszczonym naczyniu do pieczenia i włóż do piekarnika. Następnie na prawie gotowe ziemniaki połóż resztę składników i piecz zgodnie z przepisem. Wtedy Twoja frittata będzie miała na spodzie cienką, chrupiącą skórkę ziemniaczaną.
Zapiekanka z cukinii ze śmietaną
Warzywa w kuchni ukraińskiej są lubiane nie mniej niż dania mięsne i rybne. Choć być może ta miłość wynika z niezaprzeczalnego faktu: warzywa stanowią doskonały dodatek do mięs i ryb! Ale wydaje nam się, że taka zapiekanka z cukinii, ugotowana w piekarniku, nie wymaga niczego poza dobrą, tłustą śmietaną. No i sałatka z pomidorów polana aromatycznym olejem słonecznikowym.
Zapiekanka z cukinii ze śmietaną
Do przygotowania 6-8 porcji potrzebne będą:
- cukinia – 1,5 kg
- mleko – 200 ml
- cebula – 1 szt.
- olej roślinny
- kasza manna – 4 łyżki. l.
- cukier – 2 łyżeczki.
- jajka – 2 szt.
- krakersy – 1 łyżka. l.
- śmietana do podania
- sól
- W razie potrzeby cukinię obierz, pokrój w kostkę, włóż do rondla, dodaj zimne mleko, zagotuj i gotuj na małym ogniu do miękkości, 10–20 minut, w zależności od rodzaju cukinii.
- Obierz cebulę i drobno posiekaj. Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu, mieszając, aż do złotego koloru, 10 minut.
- Ugotowaną cukinię zmiksować na puree wraz z mlekiem, w którym się gotowała….