Pomidory konserwowe bez skórki
Do przepisu
Jest wielu, którzy lubią wgryzać się w skórę i delektować się pysznym sokiem pomidorowym i delikatnym miąższem. Pomidory w puszkach bez skóry są tylko dla tych, którzy kategorycznie ich nie lubią i zostawiają je na krawędzi talerza. Jeśli Twoje wychowanie na to nie pozwala, możesz przed włożeniem pomidorów do słoików zdjąć skórkę. Marynatę można przygotować z wodą lub sokiem pomidorowym.
Złożoność: łatwo Kalorie: 40,68 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 40 minut Używany: 2,27 g/0,50 g/7,26PustySKŁADNIKI NA 6 PORCJI600 g pomidorów 15 g soli 8 g cukru 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki. łyżki 9% ocet 200–220 ml woda 2–3 szt. pieprz czarny 2 szt. ziele angielskie 1 pączek goździka liść chrzanu do smaku estragon do smaku liście selera do smaku koperek parasol do smaku liście wiśni do smaku liście porzeczki do smaku Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wysterylizowane słoiki i pokrywki.
Krok 2
Umyj pomidory, usuń łodygę i działki.
Krok 3
Przygotuj pojemnik z zimną wodą i umieść ją w rondlu, aby się zagotowała.
Krok 4
Pomidory włożyć na durszlak i gdy tylko woda się zagotuje, wrzucić pomidory na durszlak do wrzącej wody na 2 minuty – blanszować. Następnie wyjmij pomidory i włóż je do zimnej wody, aż ostygną.
Krok 5
Zioła i przyprawy umyj i umieść na dnie słoików.
Krok 6
Wyjmij pomidory z wody i obierz ze skórki.
Krok 7
Obrane pomidory ułóż w słoikach i zalej octem.
Krok 8
Zagotuj wodę z solą i cukrem i wrzuć pomidory z puszki bez skórki.
Krok 9
Zamknąć pokrywkami, odwrócić, przykryć ręcznikiem lub kocem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
UWAGA DO GOSPODARKI
Do tego preparatu nadają się czerwone, średniej wielkości, dojrzałe owoce. Pomidory należy posortować według wielkości, usunąć uszkodzone i miękkie.
PRZY OKAZJI
Bardzo wygodne jest blanszowanie pomidorów na durszlaku – w ten sposób równomiernie się nagrzewają i znacznie łatwiej jest je wyjąć z wrzącej wody.