Najsmaczniejszy dżem z pigwy
Do przepisu
Najsmaczniejszy dżem pigwowy smakiem i konsystencją przypomina nieco dżem jabłkowy. Ale jednocześnie będzie miał swój przyjemny, bogaty smak. Dżem pigwowy sam w sobie jest wspaniałym deserem; śmiało możesz go podać na stole do herbaty. A nasz najsmaczniejszy konfitura z pigwy to wspaniały dodatek do naleśników, naleśników, gofrów i – uwaga, smakosze! – talerz serów. Jeśli chcesz, możesz dodać do konfitury pigwowej według własnego uznania przyprawy – cynamon, kardamon lub imbir.
Złożoność: łatwo Porcje: 3 Gotowanie: 28 godzGotowanieDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 3 PORCJE3 kg pigwy 1 + 1,5 kg cukru 1 l + 700 ml wody mineralnej Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Na ogniu postaw rondelek z 3 litrami zimnej wody. Pigwę umyj pędzelkiem, pokrój na ćwiartki i usuń nasiona wraz z przegrodami. Miąższ pigwy pokroić na kawałki o wielkości 1,5–2 cm.
Krok 2
Zanim przygotujesz pigwę, woda się zagotuje. Kawałki pigwy wrzucić do rondla z wrzącą wodą, ponownie zagotować, zmniejszyć ogień do małego i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Następnie odcedź pigwę na durszlaku (nie jest potrzebny wywar).
Krok 3
W rondelku wymieszać 1 kg cukru z 1 litrem wody mineralnej, postawić na średnim ogniu i mieszając doprowadzić do wrzenia. Przestań mieszać i gotuj, aż cały cukier całkowicie się rozpuści, 5 minut. Pigwę zalać gorącym syropem i odstawić na 4 godziny.
Krok 4
Następnie postaw patelnię na małym ogniu, doprowadź do wrzenia i gotuj, delikatnie mieszając, przez 10 minut. Zdjąć z ognia, przykryć ręcznikiem i odstawić na 12 godzin.
Krok 5
Aby przygotować drugi syrop, w rondelku wymieszaj 1,5 kg cukru z 700 ml wody mineralnej, postaw na średnim ogniu i mieszając, zagotuj. Przestań mieszać i gotuj, aż cały cukier całkowicie się rozpuści, 5 minut.
Krok 6
Połowę powstałego syropu zalać pigwę, postawić na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować, delikatnie mieszając, przez 5–10 minut. Pozostaw dżem do zaparzenia na kolejne 12 godzin.
Krok 7
Pozostały syrop wlać do dżemu, delikatnie wymieszać, postawić na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut. Wlać do wyparzonych, suchych słoików. Ostudzić i przykryć wysterylizowanymi pokrywkami. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.