Czym hash brown różni się od hash brown i jak je ugotować
Placki ziemniaczane stały się popularne w Stanach pod koniec XIX wieku, wraz z przybyciem dużej liczby emigrantów z Europy. Bardzo proste w przygotowaniu danie, sycące i tanie — czego jeszcze potrzeba, aby zaczęto go przyrządzać w każdej kawiarni?
O czym porozmawiamy w artykule:
- Pochodzenie hashbrownu
- Hashbrown i hash brown: czym się różnią i jakie są podobne
- Jak przygotować placki ziemniaczane
- Jakie ziemniaki są najlepsze do placków ziemniaczanych?
- Jakiego tłuszczu użyć do placków ziemniaczanych
- Co można dodać do ziemniaków na placki ziemniaczane?
- Czy można upiec placki ziemniaczane?
- Jakie sosy można podawać z plackami ziemniaczanymi?
- Tradycyjny przepis na hashbrown od American Diner
- Hash brown jak w McDonaldzie
- Zapiekanka hashbrown z boczkiem, jajkami i warzywami
Pochodzenie hashbrownu
Amerykańskie placki ziemniaczane (orkiszowe) mają wielu bliskich krewnych na całym świecie: szwajcarskie rösti i naleśniki słowiańskie, irlandzkie boxties i gofry ziemniaczane, czeskie bramborak i żydowskie latkes, szwedzkie pototisbullar, a także różnorodne placki ziemniaczane, które można znaleźć w niemal wszystkich krajach świata. wszystkie kuchnie europejskie. Słowo „hash” pochodzi z języka angielskiego z języka francuskiego (hacher oznacza „siekać”). A brązowy po angielsku to „brązowy” lub „tostowy”. Pieczone posiekane ziemniaki — to jest haszyszowy brąz.
Hashbrown i hash brown: czym się różnią i jakie są podobne
Draniki, w przeciwieństwie do placków ziemniaczanych, podawane są zazwyczaj jako samodzielne danie
Ze wszystkich wymienionych dań najbliższe nam jest oczywiście porównanie placków ziemniaczanych z plackami ziemniaczanymi. Stamtąd draniki pojawiły się w słowiańskich kulturach kulinarnych — z Europy. Najprawdopodobniej z kuchni niemieckiej, tylko nieco wcześniej, bo około lat 30. XIX wieku. Mają ten sam główny składnik co placki ziemniaczane. — starte ziemniaki. I sposób gotowania — smażenie na patelni. Tu kończą się podobieństwa, a zaczynają różnice.
Podstawowy placek haszyszowy zawiera tylko ziemniaki, tłuszcz i sól. A placki ziemniaczane mogą zawierać wiele dodatków (w prostej wersji są to najczęściej jajka i mąka lub skrobia). Często do ciasta na placki ziemniaczane dodaje się startą cebulę, posiekany czosnek, smalec, grzyby, a czasem nawet mięso.
Po usmażeniu naleśniki można piec w garnkach w śmietanie lub z różnymi rodzajami mięsa. Placki ziemniaczane zawsze podaje się prosto z patelni.
Draniki mogą być daniem głównym, hashbrown — zawsze integralna część, najczęściej śniadania: z jajkami, kiełbasą lub boczkiem. Ale jest też lunch z haszyszem. — następnie podaje się go z sałatką warzywną, smażoną brukselką, fasolką szparagową i wędzoną rybą.
Jak przygotować placki ziemniaczane
Technologia gotowania — Kolejna różnica między plackami ziemniaczanymi a plackami ziemniaczanymi. Draniki robi się z surowych ziemniaków, a ziemniaki na placki ziemniaczane uciera się na grubej tarce i bardzo szybko gotuje w nisko wrzącej wodzie. Ziemniaki nie powinny być całkowicie ugotowane, ale powinny być na tyle miękkie, aby można je było szybko ugotować na patelni. Aby uniknąć rozgotowania, najłatwiej jest zastosować tę metodę: starte ziemniaki wrzucić do wrzącej wody, ponownie zagotować, natychmiast wyłączyć i pozostawić na dokładnie 8 minut.
Ugotowane ziemniaki wyjmujemy łyżką cedzakową do płaskiego naczynia, aby szybko wyschły, po czym je solimy, mieszamy z tłuszczem i smażymy. —Najlepiej używać patelni z powłoką nieprzywierającą, dzięki czemu nie trzeba dodawać więcej oleju. Ugotuj hashbrown na średnim ogniu. Aby skórka była ładna i chrupiąca, patelnia musi być dobrze rozgrzana. W zależności od grubości warstwy ziemniaków smażonych na brązowo, smażymy od 5 do 10–12 minut. Nie obracaj ziemniaków, dopóki na dnie nie utworzy się twarda skórka!
Kształt placków ziemniaczanych może być bardzo różny: naleśniki (podobnie jak placki ziemniaczane), duży naleśnik wypełniający całą patelnię lub po prostu warstwa ziemniaków smażonych z obu stron praktycznie bez kształtu. Układa się go na talerzu w zależności od potrzeb, bez szczególnej ceremonii.
O tym jak przygotować idealne placki ziemniaczane przeczytasz tutaj.
Jakie ziemniaki są najlepsze do placków ziemniaczanych?
Do placków ziemniaczanych najlepiej sprawdzają się ziemniaki o neutralnym smaku, kruchej konsystencji i dużej zawartości skrobi.
W Stanach Zjednoczonych najczęściej używanymi ziemniakami do placków ziemniaczanych są ziemniaki Russet lub Idaho, które mają neutralny smak, luźną konsystencję i wysoką zawartość skrobi.
W Rosji jest wiele takich odmian, jeśli kupisz na rynku — zapytaj sprzedawców. A w sklepie szukaj ziemniaków z napisem „do zacierania”.
Jakiego tłuszczu użyć do placków ziemniaczanych
Istnieje wiele opcji. Najbardziej tradycyjny dla Stanów — tłuszcz wytopiony z boczku podczas smażenia. I jest naprawdę bardzo smaczny! Można jednak użyć dowolnego innego tłuszczu zwierzęcego: wytopionego smalcu, tłuszczu kaczego lub gęsiego. I oczywiście ghee, masło lub mieszanka masła i oleju roślinnego. Tłuszczu nie potrzeba dużo, ale też nie trzeba dużo oszczędzać, bo inaczej będzie bez smaku.
Co można dodać do ziemniaków na placki ziemniaczane?
Najprostszy i najskuteczniejszy suplement — cebulę, lepiej ją zetrzeć, chociaż można ją drobno posiekać nożem. Czosnek też jest świetny. Zamiast zwykłej soli ziemniaki można przyprawić papryką lub solą swańską, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem lub czerwoną papryką jeśli lubimy ostre. Lepiej nie wkładać zieleniny (z wyjątkiem dojrzałej zielonej cebuli) do placków ziemniaczanych. — spali się, zanim ziemniaki zostaną usmażone.
Czy można upiec placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane idealnie nadają się do smażenia w gofrownicy, ale nie należy ich piec.
Odpowiedź: prawdopodobnie nie. Faktem jest, że potrzebujesz bardzo dobrze wysmażonej skórki, w piekarniku z włączonym grillem zamienisz cały placek w tę skórkę, nie pozostanie miękki środek.
Ale jeśli masz gofrownicę, placki ziemniaczane będą się w niej dobrze smażyć! Na placki ziemniaczane w gofrownicy zamiast części tłuszczu wymieszaj ziemniaki z tartym twardym serem.
Jakie sosy można podawać z plackami ziemniaczanymi?
Uśmiejecie się, ale najsmaczniej z plackami ziemniaczanymi — dobry ketchup. Chociaż możesz wymyślić wiele opcji:
– kwaśna śmietana + drobno posiekana zielona cebula;
– majonez + posiekane ogórki kiszone;
– jogurt + mięta lub kolendra;
– matsoni + czerwona adżyka abchaska/gruzińska.
Tradycyjny przepis na hashbrown od American Diner
Tradycyjne placki ziemniaczane z amerykańskiej restauracji
Diner (w języku angielskim diner, nie mylić z obiadem — „obiad” lub „kolacja”) — To bardzo specyficzny amerykański format „zakładu gastronomicznego”. Nie kawiarnia, choć wygląda bardzo podobnie, nie restauracja czy stołówka. To miejsce, które serwuje wyłącznie tradycyjne amerykańskie jedzenie (burgery — główna część menu) i działa od wczesnych godzin porannych, a najczęściej do późnych godzin nocnych, a czasami 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu. Diners wyglądają do siebie bardzo podobnie: zazwyczaj jest to podłużna sala z wydzielonymi miejscami na stoły i długim barem. Rano prawie każde śniadanie (jajka, bekon, kiełbaski, grzyby) zawiera dużą porcję specjalnie smażonych ziemniaków — haszyszowy.
4 porcje
Ziemniaki skrobiowe – 600 g
Tłuszcz z bekonu, masło lub ghee – 2-3 łyżki. l.
Rafinowany olej roślinny – 3–4 łyżki. l.
Sól
1. Przygotuj szeroką, stabilną miskę z zimną wodą — Ziemniaki wcieramy bezpośrednio w wodę, aby zapobiec ich brązowieniu, dzięki czemu hashbrown będzie wyglądał o wiele bardziej apetycznie. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na grubej tarce.
2. Duży (to ważne) garnek z wodą (2/3 patelni) postaw na dużym ogniu i zagotuj. Ziemniaki odcedź na durszlaku i włóż do wrzącej wody. Poczekaj, aż woda ponownie się zagotuje i wyłącz ogrzewanie. Nie zamykaj pokrywy. Pozostaw ziemniaki w gorącej wodzie na 8 minut.
3. Odcedź ziemniaki na durszlaku lub dużą łyżką cedzakową przełóż je do szerokiego pojemnika, aby lekko ostygły i osuszyły.
4. Postaw dużą, nieprzywierającą patelnię z grubym dnem na średnim ogniu. Niech patelnia się rozgrzeje, około 2 minut.
5. Ziemniaki wymieszać z solą i pieprzem, zalać roztopionym tłuszczem i olejem roślinnym. Dokładnie wymieszaj.
6. Z ziemniaków ułożyć na patelni formując duże naleśniki o średnicy ok. 12 cm i grubości nieco ponad 1,5 cm. Smażyć 3-4 minuty.
7. Za pomocą szerokiej szpatułki obróć placki ziemniaczane na drugą stronę. — uważaj, mogą się rozpaść. Jeśli jednak się rozpadną, nie ma problemu, po prostu włóż je z powrotem do podpłomyka i smaż, zmniejszając ogień do średniego, przez 5 minut.
8. Jeżeli placki ziemniaczane okażą się pulchne, przewróć je na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Podawaj natychmiast.
Uwaga dla gospodyni
Bardzo piękne placki ziemniaczane uzyskuje się, zecierając ziemniaki na koreańskiej tarce do marchwi.
Przy okazji
Tłuszcz z boczku można zastąpić wytopionym smalcem lub tłuszczem z kaczki.
Hash brown jak w McDonaldzie
Hash brown jak w McDonaldzie
Dla hashbrownów „McDonalda» wykorzystuje dekstrozę ekstrahowaną z kukurydzy, aby zachować kolor ziemniaków. Smaży się je w głębokim tłuszczu, mrożone, ale w domu można je też usmażyć na patelni, wystarczy ze znaczną ilością oleju. Zamiast dekstrozy użyj zwykłego syropu cukrowego. Technologia nie pozwala na szybkie ugotowanie tych placków ziemniaczanych, ale cała praca jest tego warta i można zrobić ich dużą ilość na raz i zamrozić na później! Do ziemniaków można dodać dowolne przyprawy według własnego uznania, szczególnie dobra jest wędzona papryka i mielony suszony czosnek.
4 porcje
Ziemniaki skrobiowe – 600 g
Mąka ryżowa – 40 g
Skrobia kukurydziana – 40 g
Suszony proszek cebulowy – 3 g (nieco mniej niż 1 łyżeczka)
Sól
Świeżo zmielony czarny pieprz
Lód
Olej roślinny do głębokiego smażenia
W przypadku syropu cukrowego:
Cukier – 50 g
Woda – 50 ml
1. Przygotuj szeroką miskę z lodowatą wodą. Obierz ziemniaki i zetrzyj je bezpośrednio do lodowatej wody. Pozostawić na 1,5–2 godziny, następnie odcedzić na durszlaku i poczekać, aż woda odcieknie.
2. Aby przygotować syrop cukrowy, wymieszaj cukier i wodę, zagotuj, gotuj przez 1 minutę — cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
3. Do rondla wlać 750 ml wody, doprowadzić do wrzenia, wlać 2 łyżki. l. syrop cukrowy, sól, dodać ziemniaki. Gdy tylko woda ponownie się zagotuje, odlicz dokładnie 3 minuty i wyłącz ogrzewanie.
4. Ziemniaki włóż do durszlaka, poczekaj, aż woda odcieknie, a następnie odciśnij pozostałą wodę, ale nie susz jej — ziemniaki powinny być wilgotne.
5. Ziemniaki przełożyć do miski i posypać mieszanką skrobi, mąki ryżowej, sproszkowanej cebuli, pieprzu i soli (w razie potrzeby). Dokładnie wymieszaj rękami.
6. Przygotuj deskę, tacę lub całkowicie płaskie naczynie — powinny swobodnie i równomiernie mieścić się w zamrażarce. Dodaj odrobinę oleju roślinnego i przykryj papierem do pieczenia (olej pomoże uszczelnić papier). Za pomocą dowolnej formy ułóż placki ziemniaczane na przygotowanej powierzchni. — około 2 łyżki. l. masa ziemniaczana każda — i trochę ugniataj. Wyjmij formę i uformuj placki ziemniaczane w owal. Włożyć do zamrażarki na co najmniej 3 godziny.
7. Rozgrzej olej do głębokiego lub półsmażenia na głębokiej patelni na średnim ogniu do temperatury 180°C. Smażyć partiami placki ziemniaczane z obu stron na złoty kolor. Układać na zmiętych ręcznikach papierowych, aby odsączyć z oleju i podawać.
Uwaga dla gospodyni
Masę ziemniaczaną do takich placków ziemniaczanych należy wyrobić ręcznie: najlepiej…