Dżem winogronowy Kishmish
Do przepisu
Jest to dżem z deserowej odmiany winogron. Kishmish to bezpestkowa, słodka odmiana, z której powstają rodzynki. Kolor i wielkość winogron mogą być bardzo różne – od dużych ciemnych po małe jasne. Główną zaletą jest słodycz i brak nasion, w przeciwnym razie są one tak małe, że są prawie niewidoczne. Dżem przygotowywany jest ze świeżych sułtanek.
Złożoność: łatwo Kalorie: 140,42 kcal/porcję Porcje: 12 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 6 godzin Używany: 0,58 g/0,17 g/35,10GotowanieKonserwowaniePustySKŁADNIKI NA 12 PORCJI1 kg rodzynków 120 ml wody 250 g cukru 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj jagody do przygotowania dżemu z rodzynek: usuń je z gałązek, posortuj i osusz.
Krok 2
Umieść jagody w pojemniku, w którym będziesz gotować dżem – rondlu, specjalnej misce lub kociołku.
Krok 3
Dodaj wodę, cukier granulowany i kwas cytrynowy.
Krok 4
Postaw rondelek na ogniu i zagotuj na średnim ogniu. Od czasu do czasu delikatnie mieszaj.
Krok 5
Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu. Następnie wyłącz ogień i pozostaw na 2-3 godziny.
Krok 6
Za drugim razem podgrzej dżem sułtański, gotuj przez 5 minut, a następnie pozostaw na 2-3 godziny. I po raz trzeci gotuj dżem przez 3-5 minut.
Krok 7
Gorący dżem wlać do przygotowanych, wysterylizowanych słoików i zamknąć pokrywki.