Odkryj moc cytrynowego proszku: niesamowity dodatek do wszystkiego wykonany ze skórki cytryny!

Proszek cytrynowy: jak wykorzystać skórkę cytryny, aby zrobić super dodatek do wszystkiego

Proszek cytrynowy: jak wykorzystać skórkę cytryny, aby zrobić super dodatek do wszystkiego

Ze skórek cytryny można szybko i łatwo przygotować suchy proszek cytrynowy, który można przechowywać przez długi czas, zachowując wszystkie lecznicze właściwości cytryny. Można go stosować jako dodatek do szerokiej gamy potraw. I nie tylko.

Proszek cytrynowy

Maksymalnie korzystne substancje cytryny zawarte są w jej skórce. Zawiera główne źródło witaminy C, dużo pektyn, olejków eterycznych i innych niezbędnych mikroelementów.

Skórka cytrynowa jest najlepszym lekarstwem na wiele dolegliwości
Skórka z cytryny jest najlepszym lekarstwem na wiele dolegliwości

Skórka cytryny jest mile widzianym gościem w różnych kreacjach kulinarnych. Najczęściej używa się świeżej skórki, ale doświadczeni oszczędni kucharze również ją zamrażają lub suszą.

Drobno startą skórkę układa się na dużym arkuszu papieru i suszy, przewracając od czasu do czasu, aż stanie się krucha w suchym, wentylowanym pomieszczeniu. 3 dni – i gotowe! Chipsy możesz wsypać do papierowej torebki lub szklanego słoika. Przed dodaniem go do potraw należy go rozetrzeć w dłoniach lub rozgnieść w moździerzu. Jest jednak lepszy sposób – z suchych skórek cytryny przygotować proszek, który będzie długo przechowywany, zachowując wszystkie dobroczynne właściwości cytryny, a który można szybko i łatwo wykorzystać w dowolnym momencie.

Jak zrobić proszek cytrynowy

  1. Najpierw musisz usunąć skórkę z cytryny. Cytryny często smaruje się woskiem, aby lepiej się przechowywały, dlatego należy je myć pod bieżącą wodą, szczotkować i zalewać wrzątkiem. Następnie odetnij obie strony tyłki» i zacznij usuwać skórkę za pomocą cienkiego, ostrego noża, obracając cytrynę i starając się nie dotknąć gorzkiej białej warstwy. Lub po prostu zetrzyj skórkę.

Skórkę można również usunąć specjalną tarką.
Skórkę można również usunąć specjalną tarką.

  1. Teraz skórkę należy wysuszyć. Szczęśliwi posiadacze suszarki po prostu ułożyli ją w jednej warstwie i postępowali zgodnie z instrukcjami urządzenia. Suszymy w piekarniku. Jeśli posiada funkcję konwekcji – świetnie, jeśli nie – również się sprawdzi. Połóż skórkę na drucianej kratce wyłożonej pergaminem i wysusz w temperaturze 50 °C 56:00. Lepiej lekko uchylić drzwiczki piekarnika. Innym sposobem jest rozsmarowanie skórki na papierze w suchym, wentylowanym pomieszczeniu lub na zewnątrz w słoneczny dzień (w tym drugim przypadku skórkę przykryj warstwą gazy).
  2. Ostatni krok: zmiel skórkę w młynku do kawy, przepuść proszek przez sito i ponownie zmiel w młynku do kawy.
  3. Przelać do szklanego słoika z pokrywką i przechowywać w suchym miejscu przez rok. Chociaż najprawdopodobniej magiczny proszek skończy ci się znacznie wcześniej.

Gdzie dodać proszek cytrynowy

  • Jest to wspaniały dodatek do słodko-kwaśnych sosów do ryb i mięs. Na przykład wymieszaj 1 łyżkę. l. proszek z 2 łyżkami. l. sok z cytryny, oliwa z oliwek, pieprz, sól i cukier. W razie potrzeby dodaj pokruszone nasiona gorczycy. Można jednak obejść się bez sosu. Wystarczy posypać proszkiem mięso, ryby, owoce morza lub grillowane warzywa na kilka minut przed gotowaniem. To okaże się magiczne!

Puder cytrynowy to idealna przyprawa do ryb z grilla.
Puder cytrynowy to idealna przyprawa do ryb z grilla.

  • Proszek cytrynowy może z łatwością zastąpić sól. Staraj się nie solić mięsa i ryb, ale po prostu dodaj suchą skórkę. Smaczne i całkowicie zdrowe. Ale jeśli nie możesz obejść się bez soli, wymieszaj proszek z solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Do Państwa dyspozycji jest aromatyczna mieszanka do każdego dania.
  • Proszek cytrynowy nadaje się także do letnich zup: okroshki i barszczu. Przyprawę należy dodać do nich na 5 minut przed ich gotowością.
  • Pyszny dressing do letnich sałatek: zmieszaj oliwę z octem jabłkowym lub balsamicznym i dodaj proszek cytrynowy. Bardzo proste i bardzo letnie! Ponownie możesz po prostu skropić sałatkę olejem i posypać proszkiem cytrynowym.

Najlepszym przyjacielem sałatek z owoców morza jest proszek cytrynowy.
Najlepszym przyjacielem sałatek z owoców morza jest proszek cytrynowy.

  • I oczywiście pieczenie! Dodaj proszek cytrynowy do ciasta na bułki, bułeczki i ciasta owocowe. Budynie i ciasteczka z nim również okazują się niezwykle smaczne. A dla bardziej odważnych polecamy delikatnie posypać ciasto czekoladowe proszkiem cytrynowym. Bardzo gastronomiczne połączenie!

W słodkich wypiekach przyda się kwaskowatość cytryny.
W słodkich wypiekach przyda się kwaskowatość cytryny.

  • Nie ma czasu na długie kulinarne wyczyny – stwórz modny tost z awokado: kawałek podpieczonego czarnego chleba skropij oliwą, ułóż plasterki awokado, posyp czarnym pieprzem i proszkiem cytrynowym.

Jak sprawić, by tost z awokado był jeszcze bardziej modny? Posyp go proszkiem cytrynowym!
Jak sprawić, by tost z awokado był jeszcze bardziej modny? Posyp go proszkiem cytrynowym!

  • Posyp proszkiem płatki owsiane z jagodami, jogurtem lub twarogiem – będzie znacznie ciekawiej.
  • Proszek cytrynowy nadaje się również do napojów: herbat, smoothies, koktajli. A zwykła woda o lekkim smaku cytryny to wspaniały napój na lato.

Puder cytrynowy w smoothie to napój w stylu zdrowego stylu życia i środek chłodzący.
Puder cytrynowy w smoothie to napój w stylu zdrowego stylu życia i środek chłodzący.

Nie tylko na jedzenie

Puder cytrynowy można stosować także w kosmetologii domowej oraz w gospodarstwie domowym. Zmieszaj go z mieloną kawą, aby stworzyć pachnący peeling do ciała. Lub dodaj go do sody oczyszczonej, a otrzymasz naturalny i perfumowany środek czyszczący.

Aromatyczny proszek można przygotować nie tylko z cytryny, ale także z limonki, grejpfruta i pomarańczy. Eksperyment!

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #zdrowa żywność #cytrynaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja