Odkryj magię naturalnych słodyczy: Sekret odchudzania przez zastąpienie słodyczy herbatą na czas sezonu bikini.

Naturalne słodycze: jak zastąpić słodycze herbatą, aby schudnąć w sezonie bikini

Naturalne słodycze: jak zastąpić słodycze herbatą, aby schudnąć w sezonie bikini

Dla wielu osób całkowita rezygnacja ze słodyczy nie jest łatwym zadaniem. A radykalne zmiany zwykle wiążą się tylko ze stresem i minimalnymi korzyściami. Dobra wiadomość: nie musisz usuwać słodyczy ze swojego życia, ale zastąp je alternatywą.

Słodycze i owoceO czym porozmawiamy w artykule:Dlaczego tak bardzo pragniemy słodyczy Dlaczego warto ograniczyć spożycie słodyczy Jak zastąpić słodycze Przepisy na słodycze naturalne Cukierki z suszonych owoców i orzechów Snickersy z surowej żywności Cukierki z suszonych owoców i orzechów w czekoladzie Chipsy arbuzowe Pianki owocowe Truskawki w ciemności czekolada

Dlaczego tak bardzo pragniemy słodyczy?

Jeśli już kilka razy próbowałaś zrezygnować ze słodyczy, ale nie udało Ci się to lub nie wyobrażasz sobie życia bez ulubionego ciasta, jest to normalne. Nasz mózg jest tak zaprojektowany. Słodkie pokarmy poprawiają nastrój i wspomagają produkcję dopaminy, hormonu odpowiedzialnego za przyjemność.

Nasi przodkowie zauważyli również, że słodkie jedzenie jest nie tylko smaczne, ale i najprawdopodobniej bezpieczne. A gorycz może być oznaką niedojrzałego lub trującego owocu. Do tego cukier w każdej postaci (nawet fruktoza) to doskonałe źródło węglowodanów, a co za tym idzie energii. Korzyści są oczywiste, ale nie jest to takie proste.

Dlaczego warto ograniczyć słodycze

Wraz z rozwojem przemysłu spożywczego zmieniła się także nasza żywność. Stało się bardziej pożywne, bardziej kaloryczne i smaczniejsze. W dużej mierze za sprawą dodatków, w tym cukru. Występuje także w ciasteczkach, co jest logiczne i oczekiwane, a także w sosach przemysłowych i warzywach w puszkach. Tak, nawet w zwykłym białym pieczywie.

Cukier ma pozytywny wpływ na smak, trwałość żywności i jej konsystencję. Ale jednocześnie zwiększa zawartość kalorii. Nie zdając sobie z tego sprawy, przejadamy się. Nadmiar glukozy zwiększa ryzyko otyłości, cukrzycy i wysokiego poziomu cholesterolu. Jednocześnie słodkie pokarmy nie dają dobrego sytości. Tak, odczuwamy przyjemność ze zjedzenia ciasta, towarzyszy nam fałszywe uczucie sytości, które jednak równie szybko znika. I wkrótce głód powraca.

Współczesne organizacje zajmujące się zdrowiem są zaniepokojone ilością cukru w ​​najpopularniejszych produktach spożywczych. Dopóki przepisy się nie zmienią, będziesz musiała o siebie zadbać. Dlatego WHO zaleca ograniczenie spożycia cukru do 10% całkowitego zużycia energii. Idealnie do 5%. Dobra wiadomość jest taka, że ​​wolne cukry nie obejmują tych znajdujących się w świeżych warzywach i owocach. Pod warunkiem, że jesz te produkty w całości i nie robisz koktajli ani soków. Jest to więc pierwsza rzecz, o której należy pomyśleć, gdy trzeba zmienić dietę i znaleźć zdrową alternatywę dla deserów.

Jak zastąpić słodycze

Owoce – idealny zamiennik słodyczy. Pokarmy roślinne mogą stanowić nawet połowę diety osoby dorosłej. Owoce są dobre, bo zawierają błonnik. Spowalnia wchłanianie węglowodanów i zapobiega nagłym skokom poziomu cukru we krwi.

Suszone owoce i chipsy owocowe – to te same owoce, ale bez znacznej ilości wilgoci. Dzięki suszeniu owoce zachowują dłuższą trwałość. Smak się zmienia, słodycz staje się bardziej intensywna. Błonnik, witaminy i minerały pozostają, to znaczy zachowane są zalety owoców. Zwykle wystarczy niewielka garść suszonych owoców, aby zaspokoić chęć zafundowania sobie czegoś słodkiego.

Orzechy Mają wysoką wartość energetyczną i są bardziej sycące niż jakiekolwiek ciasteczka kupowane w sklepie. Zawierają dużo zdrowych kwasów tłuszczowych, białka, kwasu foliowego i błonnika. Po części orzechy mogą zastąpić mięso w diecie. A także pyszne jako przekąska.

Domowe słodycze z czystych składników. Życie bez cukru jest całkowicie niemożliwe. A takie wyrzeczenia gastronomiczne nie są konieczne. Nie ma problemu, jeśli od czasu do czasu lubisz swoje ulubione desery. Ale jeśli to możliwe, spróbuj zrobić je samodzielnie, korzystając z przepisów z minimalną ilością dodatku cukru. W ten sposób możesz lepiej monitorować swoją dietę.

Przepisy na naturalne słodycze

Cukierki z suszonych owoców i orzechów

O atrakcyjności tego deseru decyduje nie tylko skład, ale także łatwość przygotowania. Postawienie na stole czegoś smacznego i pięknego zajmie Ci tylko pół godziny.

Cukierki z suszonych owoców i orzechów
Cukierki z suszonych owoców i orzechów

30 minut

24 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • miękkie suszone daktyle – 100 g
  • suszone morele – 50 g
  • duże lekkie rodzynki – 100 g
  • płatki kokosowe – 0,5 szklanki
  • orzechy włoskie – 100 g
  • kakao w proszku – 1 łyżeczka.
  • miód – 13 łyżki l.
  • olej roślinny
  1. Przygotuj bazę cukierków. Suszone morele i rodzynki (oraz daktyle, jeśli są suche) namocz w ciepłej wodzie przez 15 minut. Odcedzić na durszlaku i wysuszyć. Wszystkie suszone owoce pokroić na drobne kawałki i zmielić w blenderze lub moździerzu na pastę razem z miodem, jeśli go używasz.
  2. W blenderze zmiel orzechy z proszkiem kakaowym tak drobno, jak to możliwe. Powstałą „mąkę” orzechową wymieszaj z suszonymi owocami, aż mieszanina uzyska jednorodną konsystencję.
  3. Nasmaruj płytki prostokątny pojemnik olejem. Mokrymi rękami lub w cienkich rękawiczkach gumowych (chirurgicznych) włóż powstałą masę do tego pojemnika i wygładź. Posypujemy wiórkami kokosowymi i dociskamy do powierzchni. Pokrój warstwę w małe romby i włóż cukierki do lodówki na co najmniej 30 minut.

PRZY OKAZJI

Rum może sprawić, że ten deser będzie bardziej aromatyczny. Jeśli nie masz nic przeciwko, namocz w nim suszone owoce.

UWAGA DO GOSPODARKI

Miód jest dobrowolny. Aby zmniejszyć kalorie, nie dodawaj go ani nie zastępuj niczym.

Surowe snickersy

Snickers w tej wersji jest o wiele smaczniejszy i zdrowszy od pierwowzoru. Ma mnóstwo dobrych składników i prawie nie zawiera dodatku cukru. W razie potrzeby można zmniejszyć podaną ilość substancji słodzących.

Surowe snickersy
Surowe snickersy

45 minut

6 porcji

Aby przygotować, potrzebujesz:

Do napełniania:

  • nerkowce – 120 g
  • mleko kokosowe – 100 ml
  • miód – 12 łyżki l.
  • cukier waniliowy – 1 łyżeczka.
  • olej kokosowy – 1 łyżka. l.

Dla bazy:

  • migdały lub orzechy włoskie – 100 g
  • daktyle bez pestek – 100 g

Do sosu:

  • masło orzechowe – 2 łyżki. l.
  • orzeszki ziemne – 23 łyżki l.
  • czekolada gorzka – 30 g
  • miód – 1 łyżka. l.
  • olej kokosowy – 0,5 łyżki. l.
  1. Aby przygotować bazę, zmiksuj daktyle i orzechy w blenderze na gładką masę. Jeśli mieszanina jest zbyt gęsta, dodaj 12 łyżki l. wodę i dokładnie wymieszać. Powstałą masę przełóż do formy wyłożonej folią spożywczą, wygładź i włóż do zamrażarki.
  2. Orzechy nerkowca namocz w zimnej wodzie na 3 godziny. Odcedzić wodę, opłukać orzechy pod bieżącą wodą i umieścić w szklance blendera zanurzeniowego. Dodać miód, cukier waniliowy, mleko kokosowe i olej kokosowy, zmielić. Umieścić na patelni na wierzchu zamrożonego spodu.
  3. W misce połącz masło orzechowe, miód i olej kokosowy i dokładnie wymieszaj. Polej kremowym nadzieniem i posyp orzeszkami ziemnymi. Włożyć do zamrażarki na 2 godziny.
  4. Wyjmij zamrożonego snickersa z patelni i ostrożnie pokrój. Rozpuść czekoladę i udekoruj Snickersa. Poczekaj, aż czekolada stwardnieje i podawaj.

PRZY OKAZJI

Wybieraj gorzką czekoladę o najwyższej zawartości produktów kakaowych. Ten ma mniej dodatkowego cukru.

UWAGA DO GOSPODARKI

Zamiast czekolady można posypać cukierki posiekanymi orzechami.

Cukierki z suszonych owoców i orzechów w czekoladzie

Słodycz daktyli i suszonych moreli w tym domowym deserze z powodzeniem uzupełnia kwaskowatość owoców cytrusowych. Aby słodycze stały się ulubionymi słodyczami całej rodziny, zastąp mocny alkohol w przepisie taką samą ilością soku pomarańczowego.

Cukierki z suszonych owoców i orzechów w czekoladzie
Cukierki z suszonych owoców i orzechów w czekoladzie

30 minut

10 porcji

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • suszone daktyle – 200 g
  • miękkie suszone morele – 150 g
  • złote rodzynki – 150 g
  • orzechy włoskie łuskane – 100 g
  • nerkowce – 100 g
  • soczysta pomarańcza – 1 szt.
  • koniak – 5060ml
  • czekolada gorzka (co najmniej 75% zawartości ziaren kakaowych) – 200 g
  1. Przygotuj wszystkie suszone owoce. Dokładnie opłucz je pod bieżącą wodą i osusz na papierowym ręczniku. Drobno posiekaj. Posiekaj łuskane orzechy włoskie i nerkowce.
  2. Pomarańczę dokładnie umyj pędzelkiem. Opłucz wrzącą wodą, następnie osusz papierowym ręcznikiem. Użyj drobnej tarki, aby usunąć skórkę. Pomarańczę przekrój na połówki i z każdej wyciśnij sok.
  3. Do miski blendera włóż posiekane suszone owoce i posiekane orzechy. Dodaj sok i skórkę pomarańczową, a także koniak. Ucierać do uzyskania masy o jednorodnej konsystencji.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Okresowo zwilżając ręce zimną wodą, z mieszanki suszonych owoców uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Połóż je na tacy.
  5. Posiekaj lub połam czekoladę na słodycze. Przełożyć do kadzi i mieszając roztopić w gorącej łaźni wodnej lub na małym ogniu. Zdjąć z ognia i natychmiast użyć do zamrożenia cukierków.
  6. Powstałe kulki nakładamy na wykałaczki i całkowicie zanurzamy w czekoladzie. Połóż cukierki na drucianej kratce i poczekaj, aż lukier całkowicie stwardnieje.

PRZY OKAZJI

Prawie każdy składnik przepisu ma alternatywy: suszone morele mają śliwki, orzechy nerkowca mają orzechy laskowe, rodzynki figi, czekolada płatki kokosowe.

UWAGA DO GOSPODARKI

Deser lepiej przechowywać w lodówce i nie dłużej niż 10 dni. Zanim to zrobisz, przenieś cukierki do hermetycznego pojemnika.

Chipsy arbuzowe

Arbuz jest słodki sam w sobie i nie potrzebuje żadnych wzmacniaczy smaku. Jeśli przygotujesz taki deser, nie będziesz już chciał niczego innego z pyszności.

Chipsy arbuzowe
Chipsy arbuzowe

24 godziny

10 porcji

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • dojrzały arbuz – 5 kg
  1. Oczyszczonego arbuza pokroić w duże plastry o grubości 1 cm, całkowicie usunąć skórkę (zielona i biała część).
  2. Plasterki arbuza ułożyć ciasno na tacach suszarki i suszyć przez 24 godziny w temperaturze 60°C70°C.
  3. Przygotowane chipsy arbuzowe przechowuj w chłodnym, suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

PRZY OKAZJI

Eksperymentuj z odmianami arbuza, do gotowania wybieraj owoce o żółtym i czerwonym miąższu, aby chipsy okazały się wielokolorowe.

UWAGA DO GOSPODARKI

Dla tych, których mylą nasiona w arbuzach, polecamy odmiany bezpestkowe.

Pastylka owocowa

Przy tym deserze będziesz musiał trochę pokombinować, ale ogólnie jest łatwy w przygotowaniu. Najważniejsze jest prawidłowe przetworzenie składników i upewnienie się, że jabłka nie przypalają się podczas wstępnego gotowania – to znacznie zepsuje smak.

Pastylka owocowa
Pastylka owocowa

1 godzina 40 minut

10 porcji

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • jabłka – 1,1 kg
  • jagody (truskawki, porzeczki, wiśnie) – 350 g
  • sok z cytryny – 1-2 łyżki. l.
  1. Jabłka obierz, wypestkuj, pokrój w duże plasterki i włóż do garnka o grubych ściankach.
  2. Dodajemy trochę wody (tak, aby przykryła dno na kilka centymetrów), przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy na małym ogniu, aż plastry będą całkowicie miękkie i prawie zamienią się w puree. Zajmie to 20–40 minut, w zależności od rodzaju jabłka. Uważaj, aby jabłka się nie przypaliły; w trakcie procesu możesz dodawać po trochu wodę.
  3. Przetrzyj jagody przez drobne sito.
  4. Jabłka włóż do miski blendera, dodaj do nich puree jagodowe i wszystko razem posiekaj. Jeśli objętość blendera nie jest wystarczająca, wystarczy dokładnie rozdrobnić mieszankę owocową tłuczkiem, tak aby nie pozostały duże kawałki.
  5. Włóż patelnię z musem jabłkowym z powrotem do pieca. Gotować bez przykrycia i mieszając, aż do uzyskania konsystencji przypominającej marmoladę. Zajmie to około 40 minut.
  6. 5 minut przed gotowaniem spróbuj puree i dodaj sok z cytryny do smaku. Należy pamiętać, że po…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja