Odkryj kulinarny świat puszkowanych grzybów: inspiracje na sałatki, zupy, przekąski i inne dania grzybowe

Co gotować z grzybami w puszkach: sałatki, zupy, przekąski i inne dania grzybowe

Co gotować z grzybami w puszkach: sałatki, zupy, przekąski i inne dania grzybowe

Grzyby w puszkach są zwykle podawane jako przystawka, posypane posiekaną zieloną cebulą i odrobiną nierafinowanego oleju roślinnego. Natomiast solone grzyby mleczne, marynowane białe grzyby, a nawet proste grzyby konserwowe w puszkach można dodawać do gulaszu, zup, sałatek i ciast. Oczywiście okaże się równie pyszne jak w restauracji, jeśli znasz pewne tajemnice i subtelności.

Co gotować z grzybami w puszkach: sałatki, zupy, przekąski i inne dania grzybowe

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Solone grzyby
  • Marynowane grzyby
  • Przepisy
  • Forshmak z marynowanymi grzybami
  • Wegańska miska z soczewicą, ogórkami koktajlowymi i grzybami marynowanymi
  • Sałatka „Polana Grzybowa”
  • Sałatka z ziemniakami, grzybami mlecznymi i kwaśną śmietaną
  • Sałatka ziemniaczana z marynowanymi pieczarkami
  • Winegret z solonymi grzybami miodowymi
  • Wielkopostna okroshka z grzybami na kwasie chlebowym
  • Solona zupa grzybowa
  • Solanka z grzybami mlecznymi
  • Pieczony karp faszerowany kaszą gryczaną i solonymi grzybami mlecznymi
  • Zapiekanka z solonymi grzybami i ziemniakami

Solone grzyby

Solone grzyby częsty składnik dań kuchni staroruskiej. Gzwolniony ich liczne i różnorodne, co nie jest zaskakujące Grzyby mleczne, mleczne szafranowe i białe grzyby rosną same, wystarczy udać się do lasu i je zebrać. Biorąc pod uwagę wydajność grzybów, ich wysoką wartość odżywczą, obfitość lasów i kilka rygorystycznych postów religijnych rocznie, solone grzyby można uznać za cenne źródło białka i innych przydatnych substancji.

Najczęściej podaje się solone grzybyczy ZO śmietanaw tym słodkie, lub z olejem roślinnym, z cebula I czosnek Dodawany do zup, m.in. okroshki i kholodnika. Duszono długo w rosyjskim piekarniku z kaszą gryczaną lub innymi zbożami, a także przygotowywano nadzienia do różnych pasztetów z solonych grzybów, mięsa i warzyw.

Teraz nie musisz samodzielnie solić grzybów: możesz je łatwo kupić w sklepie lub NA rynek. Przed ugotowaniem takich grzybów należy ocenić ich wygląd i zapach. W słoiku nie powinno być żadnych pęcherzyków powietrza, pleśni ani oznak gnicia lub fermentacji. Następnie grzyby należy umyć w dużej ilości chłodnej wody, odsączyć na durszlaku i wysuszyć. Jeżeli są za słone, można spróbować namoczyć grzyby w mleku na 1 godzinę2 godziny lub w zimnej wodzie przez 810:00.

Czasami solone grzyby, najczęściej mleczne lub mleczne, gotuje się we wrzącej wodzie przez kilka minut, odsącza na durszlaku, schładza i dopiero potem dodaje do okroshki lub sałatki.

Marynowane grzyby

Grzyby marynowane, dzikie lub uprawne, To także świetna przekąska. Można je podawać w całości, jako samodzielne danie lub dodawać do wszelkiego rodzaju past, dipów i pasztetów. To także świetny składnik sałatek. wszelkie marynowane grzyby dobrze komponują się z ziemniakami, cebulą, mięsem, drobiem, marynowanymi i świeżymi ogórkami itp. Służą do gotowania zup i gulaszy, przygotowywania sosów, zapiekanek, pizzy, ciast i wielu innych.

Nawiasem mówiąc, szybkie marynowane grzyby można przygotować dosłownie 2 godziny przed podaniem. Wystarczy wybrać najgęstsze i najpiękniejsze pieczarki lub pierożki ze sklepu, przygotować marynatę według własnych upodobań, polać grzyby, zamknąć pokrywkę i ostudzić do temperatury pokojowej. Należy je przechowywać w lodówce nie dłużej niż 710 dni.

Wybierając w sklepie grzyby marynowane, należy pamiętać, że producenci często podają płatki nameko jako grzyby miodowe, a zamiast zakrętek i grzybów mlecznych zwijają grzyby shiitake do słoików. Cena jest zbyt niska lub kompozycja nie jest napisana w języku rosyjskim pewny znak, że dostawca nie jest do końca uczciwy. Jednak czy kupić taki produkt, czy nie To osobista sprawa każdego.

Przepisy

Forshmak z marynowanymi grzybami

Każda rodzina przygotowuje forshmak na swój sposób. Niektórzy dodają jabłka, inni biały chleb namoczony w mleku, a jeszcze inni dodają gotowane ziemniaki. Nasza wersja zawiera marynowane grzyby. Mogą to być albo białe lasy, albo zwykłe pieczarki z puszki.

Forshmak z marynowanymi grzybami
Forshmak z marynowanymi grzybami

Do gotowania na 4 porcje potrzebować:

  • filet lekko soloneAuć śledźI – 1 szt.
  • cebula – 2 szt.
  • grzyby marynowane – 100 g
  • masło – 3 łyżki. l.
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej roślinny

1. Drobno posiekaj cebulę i smaż, aż będzie miękka i lekko rumiana. Fajny. Solony filet śledziowy pokroić w drobną kostkę.

2. Drobno posiekaj marynowane grzyby. Połącz grzyby, śledzie i ostudzoną cebulę.

3. Do mięsa mielonego i pieprzu dodaj zmiękczone masło. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Podawać.

Uwaga dla gospodyni

Zamiast grzybów marynowanych można użyć gotowanych. Ale będzie smakować inaczej.

Przy okazji

Podobnie jak do klasycznego mięsa mielonego, do tego można również dodać trochę gotowanych jajek.

Wegańska miska z soczewicą, ogórkami koktajlowymi i grzybami marynowanymi

Nawet najpopularniejsze warzywa i zboża można pięknie i modnie podać. Przygotuj miskę według naszego przepisu i przekonaj się, jak elegancko wygląda.

Wegańska miska z soczewicą, ogórkami koktajlowymi i grzybami marynowanymi
Wegańska miska z soczewicą, ogórkami koktajlowymi i grzybami marynowanymi

Do gotowania na 4 porcje potrzebować:

  • ogórki koktajlowe – 200 g
  • grzyby marynowane – 200 g
  • kapusta czerwona – 200 g
  • soczewica – 160 g
  • ryż dziki – 150 g
  • papryczki mini – 3–4 szt.

Do tankowania:

  • oliwa z oliwek – 4–5 łyżek. l.
  • sok z limonki – 1 łyżka. l.
  • sos sojowy – 2 łyżeczki.
  • Musztarda francuska – 1 łyżeczka.
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

1. Kapustę drobno posiekać, zalać sokiem z limonki, posolić, wymieszać i odstawić na 20 minut.

2. Zagotuj 350 ml wody, dodaj umyty ryż, sól i zagotuj. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 35 minut. Nie otwieraj pokrywy podczas gotowania. Gotowy ryż delikatnie wymieszaj widelcem.

3. Soczewicę wsypać na patelnię, zalać 300 ml zimnej wody i zagotować na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do średniego, przykryj i gotuj przez 20 minut. Dodać sól, ponownie zagotować i zdjąć z ognia. Ostudzić ryż i soczewicę do temperatury pokojowej.

4. Dokładnie osusz grzyby. Ogórki pokroić w koła, paprykę pierścienie. W małej misce połącz oliwę z oliwek, musztardę, sok z limonki i sos sojowy, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Dodaj 1 łyżkę. l. doprawić do ugotowanego ryżu i soczewicy, wymieszać.

5. Na talerze ułożyć ryż, soczewicę, grzyby marynowane, ogórki i kapustę, posypać pieprzem i polać pozostałym dressingiem.

Uwaga dla gospodyni

Zamiast soczewicy do przygotowania tego dania można wykorzystać fasolę mung.

Przy okazji

Aby uzyskać zrównoważony smak, do dressingu można dodać odrobinę ostrego sosu i miodu.

Sałatka „Polana Grzybowa”

Sałatka „Grzybowa Polana” to prawdziwa dekoracja domowej uczty. Przygotuj go z marynowanymi pieczarkami lub grzybami miodowymi.

Sałatka „Polana Grzybowa”
Sałatka „Polana Grzybowa”

Do gotowania na 8 porcji potrzebować:

  • całe marynowane pieczarki – 300 g
  • filet z kurczaka – 300 g
  • ziemniaki – 3 szt.
  • jajka – 3 szt.
  • marchew średnia – 1 szt.
  • ser twardy – 120 g
  • ogórki kiszone – 3 szt.
  • majonez – 100 g
  • śmietana 20% – 100 g
  • liście sałaty – 4 szt.
  • koperek – 1/2 pęczka
  • ziele angielskie – 3 groszki
  • liść laurowy – 2 szt.
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

1. Ugotuj jajka na twardo. Filet z kurczaka zalej gorącą wodą i zagotuj. Dopraw solą do smaku, dodaj liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotuj na małym ogniu, aż będzie gotowe. Zajmie to około 20 minut. Wyjąć z bulionu i ostudzić.

2. Ziemniaki i marchewkę zalać zimną wodą i gotować około 20 minut.

3. Marynowane pieczarki odcedź na durszlaku, następnie opłucz pod bieżącą zimną wodą i osusz.

4. Drobno posiekaj koperek. W małej misce połączyć majonez ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać.

5. Przykryj głęboką miskę z płaskim dnem folią spożywczą. Na dnie układamy marynowane grzyby, główkami do dołu. Następnie posypujemy posiekanym koperkiem i startymi ziemniakami. Rozsmaruj cienką warstwę sosu majonezowego.

6. Jajka zetrzyj na drobnej tarce, połóż na ziemniakach i ponownie przykryj cienką warstwą sosu. Następnie starta marchewka, posiekane ogórki kiszone, kurczak pokrojony na małe kawałki, tarty ser. Każdą warstwę delikatnie posmaruj sosem majonezowym.

7. Przykryj sałatkę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny3 godziny, a jeszcze lepiej na całą noc.

8. Wyjmij sałatkę z lodówki, zdejmij z góry folię spożywczą i ułóż liście sałaty tak, aby brzegi były większe niż pojemnik na sałatkę.

9. Przełóż sałatkę na płaski talerz. Na wierzchu powinna znajdować się warstwa grzybów. Usuń folię spożywczą. Podawaj natychmiast.

Uwaga dla gospodyni

Aby sałatka wyglądała idealnie, przygotuj łodygi grzybów tej samej długości, około 1 cm.

Przy okazji

Jeśli masz wystarczająco dużo czasu, przygotuj kurczaka na sałatkę dzień wcześniej i ostudź go bezpośrednio w bulionie, w którym był gotowany. Dzięki temu ptak będzie bardziej miękki, delikatniejszy i smaczny.

Sałatka z ziemniakami, grzybami mlecznymi i kwaśną śmietaną

Przedstawiamy Państwu jedną z wersji słynnej sałatki ziemniaczanej. Podawać do grillowanego mięsa lub po prostu ze świeżym pieczywem Borodino.

Sałatka z ziemniakami, grzybami mlecznymi i kwaśną śmietaną
Sałatka z ziemniakami, grzybami mlecznymi i kwaśną śmietaną

Do gotowania na 4 porcje potrzebować:

  • młode ziemniaki – 700 g
  • ogórki kiszone – 180 g
  • solone białe grzyby mleczne – 180 g
  • śmietana 25% tłuszczu – 120 g
  • Cebula krymska – 100 g
  • żurawina – 30 g
  • olej słonecznikowy nierafinowany – 20 ml
  • koperek
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

1. Ugotuj młode ziemniaki w skórkach do miękkości. Odcedzić i lekko rozgnieść gorące ziemniaki widelcem.

2. Cebulę pokroić w piórka, ogórki w małe plasterki. Pieczarki pokroić na 2–4 ​​części.

3. Ułóż składniki na talerzach w kształcie wianka i skrop oliwą. Śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i uformuj kilka małych, schludnych szczytów na talerzu. Udekoruj żurawiną i gałązkami koperku. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i natychmiast podawać.

Uwaga dla gospodyni

Jeśli nie chcesz serwowania w restauracji, po prostu wymieszaj wszystkie składniki i ułóż je na talerzach.

Przy okazji

Zamiast gotować ziemniaki na sałatkę, możesz upiec je w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.

Sałatka ziemniaczana z marynowanymi pieczarkami

Prosta, ale jednocześnie bardzo smaczna sałatka, która sprawdzi się nawet na świątecznym stole. Staraj się wybierać najmniejsze i najgęstsze pieczarki – od nich zależy smak potrawy. A jeśli masz już własne, idealnym rozwiązaniem będą te domowe.

Sałatka ziemniaczana z marynowanymi pieczarkami
Sałatka ziemniaczana z marynowanymi pieczarkami

Do gotowania na 6 porcji potrzebować:

  • ziemniakiB średni rozmiar – 3 szt.
  • pieczarki marynowane – 1 słoik (250–300 g)
  • ogórki kiszone – 2 szt.
  • zielona cebula – 5 łodyg
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Do tankowania:

  • olej roślinny – 3 łyżki. l.
  • lcel – 1/2 szt.
  • czosnek – 1 duży ząbek
  • brązowy cukier – 1/3 łyżeczki.
  • sól – na czubku noża

1. Ziemniaki gotować we wrzącej wodzie do miękkości, 20–30 minut. Fajny.

2. Aby przyprawić, przepuść czosnek przez prasę i wlej olej roślinny. Z wapno wycisnąć sok dokładnie wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Połączyć z mieszaniną olejów i pozostawić na 15 minut.

3. Ostudzone ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę. Przełożyć do dużej miski. Odcedź pieczarki na durszlaku i poczekaj, aż marynata odcieknie. Pokrój duże grzyby.

4. Dokładnie osusz ogórki ręcznikiem papierowym. Obierz, jeśli skórka jest bardzo twarda….

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja