Jak sprawić, by po prostu zdrowe truskawki były bardzo zdrowe
Truskawki zawsze na pierwszym miejscu. Pierwsza jagoda ogrodowa dojrzewająca w strefie środkowej, pierwsze witaminy sezonu, pierwszy „żywy” deser. Podczas gdy jej dzikie krewne wciąż kwitną, truskawki nie tylko ozdabiają stół dojrzałymi owocami, ale także kładą kres problemowi niedoboru witamin. Jak zwiększyć zalety truskawek i jak nie zaszkodzić jedząc je dla przyjemności? – zastanowimy się.
O czym porozmawiamy w artykule:8 powodów, aby pokochać truskawki Truskawki dla młodego ciała Truskawki jako środek przeciwgorączkowy Truskawki – naturalny napój energetyczny Truskawki na wsparcie mikroflory jelitowej Truskawki – żywa multiwitamina Truskawki na męską siłę Truskawki – naturalny kosmetolog Truskawki na azotany 3 sposoby na wzmocnienie dobroczynnych właściwości truskawek Dobrze wypłucz truskawki Jedz truskawki tylko z naturalnym mlekiem Truskawki myj za pomocą woda, zjedz łodygiJak przedłużyć sezon klubowy jagody Zamrażanie truskawek Gotuj truskawki Suszenie truskawek 4 powody Ostrożne obchodzenie się z truskawkami
8 powodów, by kochać truskawki
Truskawki dla młodego ciała
W truskawkach dominują węglowodany, które aktywują procesy metaboliczne, zmuszając organizm do szybszej odnowy komórek. Ze względu na te właściwości truskawki śmiało można zaliczyć do środków odmładzających organizm.
Truskawki jako środek przeciwgorączkowy
Ta jagoda rzadko jest słodka. Truskawki zawierają dużo kwasów (zwłaszcza kwasu salicylowego), dzięki czemu można je stosować jako łagodny środek napotny i przeciwgorączkowy. Truskawki pomagają również rozrzedzić krew. Bardziej kwaśne truskawki są szczególnie korzystne dla organizmu, dlatego nie należy dodawać do nich cukru: lepiej złagodzić kwaśność produktami mlecznymi – śmietaną, śmietaną, mlekiem.
Truskawka – naturalny napój energetyczny
Truskawki zawierają wystarczającą ilość organicznego kwasu szczawiowego, który organizm może wykorzystać jako źródło energii.
Truskawki wspomagają mikroflorę jelitową
Polisacharydy truskawkowe w połączeniu z kwasami organicznymi pomagają normalizować skład mikroflory jelitowej, zmniejszać objawy dysbakteriozy i usuwać z organizmu toksyny, metale ciężkie i inne niepotrzebne śmieci.
Truskawka – żywa multiwitamina
Regularne spożywanie truskawek może wyeliminować sezonowe zimowo-wiosenne niedobory witamin i uzupełnić organizm w niedobory witamin C, E i z grupy B. Ponadto truskawki zawierają dużą ilość metali – manganu, potasu, wapnia, miedzi, kobaltu, molibdenu – w przydatna i łatwo przyswajalna forma. Żelazo pomaga przy anemii, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i poprawia odporność.
Truskawka na męską siłę
Aktywizując procesy metaboliczne i odmładzając organizm, truskawki stwarzają warunki nie tylko do wydajniejszej i owocniejszej pracy, ale także do wzmocnienia potencji. Cynk zawarty w truskawkach zwiększa libido, więc istnieją podstawy, aby uważać truskawki za „naturalną Viagrę”.
Truskawka – naturalny kosmetolog
Truskawki są aktywnie wykorzystywane w kosmetologii. Ale truskawka to trochę więcej niż kosmetolog. Regularnie i prawidłowo stosowany wpłynie na poprawę zdrowia organizmu i wyeliminowanie szeregu problemów skóry, włosów i paznokci.
Truskawki kontra azotany
Do uprawy truskawek nadaje się każda gleba. Najważniejsze jest to, że jest wystarczająca ilość wilgoci. W zasadzie nie potrzebuje nawozów. Oznacza to, że truskawki z reguły nie zawierają szkodliwych substancji chemicznych.
truskawki
3 sposoby na zwiększenie korzyści płynących z truskawek
Dobrze umyj truskawki
Jest tylko jeden sposób na zmniejszenie alergenności truskawek, a także zmniejszenie ryzyka infekcji przez brudne jagody: dokładnie je umyj. Myć bez pędzla, ale z dużą starannością.
Jedz truskawki wyłącznie z naturalnym mlekiem
Jeśli przed spożyciem truskawki zmieszamy z naturalnym nabiałem, zawarty w nich wapń zwiąże kwas szczawiowy i ochroni tkankę kostną przed jego negatywnym działaniem, a także ochroni paznokcie przed zwiększoną łamliwością. Aby zminimalizować ryzyko podrażnienia żołądka, nie należy jeść truskawek na czczo – jedynie po posiłku lub po zmieszaniu ich z produktami mlecznymi.
Truskawki popij wodą i zjedz łodygi
Jeśli popijesz truskawki odpowiednią ilością wody, szczawiany (kamienie tworzące się pod wpływem kwasu szczawiowego) będą mogły swobodnie przechodzić przez drogi moczowo-płciowe, nie powodując przy tym żadnych szkodliwych skutków.
Działanie kwasu szczawiowego można zneutralizować także ogonkami truskawek. 1–2 łyżki l. świeże lub suszone ogonki truskawek należy wlać 300–400 ml wrzącej wody, pozostawić w misce z pokrywką na 15–20 minut i przyjmuj ten napar przez cały dzień.
Jemy truskawki z mlekiem
Jak przedłużyć sezon truskawkowy
Zamroź truskawki
Sezon na truskawki można przedłużyć przygotowując je do wykorzystania w przyszłości. Najlepszym sposobem na zachowanie smaku jest zamrożenie jagód w małych porcjach.
Ugotuj truskawki
Dżem truskawkowy jest bardzo smaczny, ale dość mocno zmienia smak jagód, a znaczna część witamin traci się podczas gotowania. Dlatego dżem truskawkowy ma raczej wartość kulinarną niż terapeutyczną i profilaktyczną.
Suche truskawki
Możesz suszyć soczyste jagody, ale temperatura powinna być niska, a wentylacja powinna być dobra. Podczas suszenia truskawek aromat zostanie w dużej mierze utracony, ale większość witamin zostanie zachowana.
Na podstawie materiałów lekarza-fitoterapeuty Borysa Skachko.
4 powody, aby obchodzić się z truskawkami ostrożnie
1. Truskawki są silnym alergenem
W okresie obfitego kwitnienia na porowatej powierzchni jagody gromadzi się duża ilość pyłków różnych roślin, co sprawia, że truskawki są produktem jeszcze bardziej alergizującym.
2. Niebezpieczeństwo infekcji robakami pasożytniczymi
Porowata powierzchnia jagody często styka się z ziemią, dlatego może zawierać nie tylko pyłek, ale także różnorodne mikroorganizmy, jaja robaków i pierwotniaki. Ale truskawek, w przeciwieństwie do marchwi, nie można pocierać pędzlem. A nie chcę gotować wiosennych jagód na początku sezonu.
3. Kwasy i nasiona truskawek mogą podrażniać żołądek.
Truskawki są szczególnie bogate w kwas szczawiowy i salicylowy, które podrażniają błonę śluzową żołądka, co może zaostrzyć zapalenie żołądka, zapalenie żołądka i dwunastnicy, wrzody żołądka i dwunastnicy.
Problemem jest także obfitość nasion. Dostając się do żołądka, mogą powodować mechaniczne podrażnienie błony śluzowej i powodować zaostrzenie wrzodów trawiennych i zapalenia żołądka i dwunastnicy.
4. Kwas szczawiowy zawarty w truskawkach może powodować powstawanie kamieni nerkowych
Kwas szczawiowy obecny w truskawkach tworzy z wapniem nierozpuszczalne związki – szczawiany wapnia. Są bardzo podstępne: w zależności od tego, jak jemy truskawki, mogą zaostrzyć próchnicę, spowodować osteoporozę, wywołać kamicę moczową, zaostrzyć patologię przewodu pokarmowego, odmiedniczkowe zapalenie nerek lub zapalenie pęcherza moczowego.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jagody #truskawki #zdrowa żywność #Zdrowe odżywianie #zdrowa żywnośćPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych