PP-okroshka: dwie ciekawe wersje popularnej letniej zupy, wybierz, która najbardziej Ci odpowiada
Mówiąc o okroshce, dość trudno jest znaleźć formułę „okroshka-PP”. Jest mało prawdopodobne, że znajdą się odważni dietetycy, którzy będą gotowi ogłosić połączenie kwasu chlebowego (a nawet kefiru) z mięsem, warzywami, jajkami, ziołami i kwaśną śmietaną jako prawidłowe odżywianie. Ale jeśli chcesz zminimalizować ryzyko, jestem gotowy zaoferować Ci 2 zasadniczo nowe podejścia. Po prostu nie angażuj się w dyskusję na temat tych przepisów w Internecie; nawet w przypadku zwykłej okroshki wyznawcy przeciwnej wiary są gotowi rozerwać przeciwnika na tysiąc małych kawałków i namoczyć go w kwasie. Albo w kefirze.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Podejście pierwsze: węglowodany okroshka PP
- Podejście drugie: okroshka białkowa PP
Podejście pierwsze: okroshka węglowodanowa PP
Odpowiedni dla miłośników okroshki z kwasem chlebowym. Co zawiera tradycyjna okroshka? Do podania kiełbasa-mięso, jajka, ziemniaki, cebula dymka, ogórki, rzodkiewki i śmietana. Usuwamy z tej listy wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego – pozostają jedynie warzywa. Od nich odniesiesz sukces! Najważniejsze, aby nie wkładać zbyt wielu ziemniaków w porównaniu do objętości ogórków i rzodkiewek. Lepiej, jeśli wszystko jest równe.
Jeśli chodzi o zieloną cebulę, aby nie okazała się zbyt gorąca, należy ją posiekać, posolić grubą solą i lekko zmiażdżyć tłuczkiem lub po prostu drewnianą łyżką. Cebula puści sok i nie możesz tego przegapić: jest pyszna! Oznacza to, że najlepiej pocierać ręce w rondlu lub wazie, w której będziesz mieszać okroshkę.
Do okroshki wybierz niesłodzony kwas chlebowy, możesz dodać do niego starty chrzan lub musztardę
Aby okroshka była smaczniejsza, do kwasu chlebowego należy dodać skoncentrowany bulion ziemniaczany – można dosłownie zetrzeć jednego ziemniaka i gotować przez pół godziny w 500 ml lekko osolonej wody. Następnie ostudź, odcedź i mocno ostudź bulion. I wymieszaj go z kwasem chlebowym w stosunku 1:2. Część bulionu ziemniaczanego należy wlać do rondla/wazy zaraz po rozdrobnieniu zielonej cebuli z solą – wtedy sok z cebuli będzie równomiernie rozprowadzony w okroszce.
Ogórki i rzodkiewki też warto pokroić w kostkę, wymieszać, posolić i odstawić – niech zaczną puszczać sok, dobrze też pasuje do naszej okroshki węglowodanowej i ma dodatkowy aromat.
Wybierz kwas chlebowy, który jest możliwie niesłodzony. Jeśli jesteś fanem pikantnej okroshki, do swojego kwasu chlebowego dodaj odrobinę startego chrzanu lub pysznej musztardy.
I pamiętaj, aby okroshka siedziała w lodówce przez co najmniej godzinę!
Nawiasem mówiąc, bez względu na to, jaki rodzaj okroshki z ziemniakami przygotujesz, gorąco polecam ją obrać, pokroić w kostkę o wymaganej wielkości (około 1,5 cm) i ugotować w tej formie w niewielkiej ilości niskowrzącej osolonej wody . Gotuje nie dłużej niż 7–11 minut (w zależności od odmiany po 7 minutach rozpoczyna się degustacja). Jeśli go nie rozgotujesz, w okroszce wygląda bardzo ładnie, nie kruszy się jak ugotowany w całości i łatwiej jest kroić na surowo.
Podejście drugie: białko okroshka PP
To propozycja dla zwolenników „białej” okroshki, do której i ja należę. A ta okroshka jest znacznie bardziej podobna do siebie w młodości.
Zapamiętajmy listę składników: kiełbasa, jajka, ziemniaki, cebula, ogórki, rzodkiewki. Oczywiście usuwamy ziemniaki. Zostawiamy zieloną cebulę w zwykłej objętości – dobrze komponują się z produktami białkowymi. Ale także ogórki i rzodkiewki! Tyle, że nie powinno ich być zbyt wiele.
W „białkowej” okroszce PP zamiast kiełbasy użyj pieczonych udek lub piersi z kurczaka
Cóż, nie zabieramy kiełbasy w naszą zdrową przyszłość. Zamiast tego użyjmy pieczonych udek z kurczaka. Albo pierś z kurczaka. Jeżeli jest to pierś, to gotujemy ją w następujący sposób: do dużego rondla wlać 3–3,5 litra wody (to ważne, trzeba mieć dużą ilość wody!), wrzucić grubo posiekaną cebulę, kilka łodyg selera, łyżkę z ziaren pieprzu i soli. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut, aby warzywa i przyprawy uwolniły swój aromat. Teraz włóż filet z kurczaka do bulionu, wszystko ponownie zagotuj i gotuj dokładnie 1 minutę, jeśli filety są małe i nie dłużej niż 3 minuty, jeśli filety są duże. Zamknij patelnię, wyłącz ogień, przykryj pokrywkę ręcznikiem i zapomnij o kurczaku na pół godziny (a może kilka godzin). A potem pamiętaj i wyjmij go z patelni. To będzie najdelikatniejsza pierś w Twoim życiu. A jednocześnie całkowicie gotowy. Pozostaje tylko pokroić go w zgrabną kostkę.
Powyższe wskazówki dotyczące ogórków z rzodkiewkami, a także zielonej cebuli, mają pełne zastosowanie do okroshki białkowej. Tylko ty możesz zmielić zieloną cebulę nie tylko solą, ale także gotowanymi żółtkami. Oznacza to, że masz, powiedzmy, 5 jajek na okroshkę. Jak zwykle pokroiłeś 3 z nich i 2 wiewiórki w okroshkę. I pozostałe dwa żółtka rozetrzeć z cebulką i następnie wlać niewielką ilość kefiru, aby wchłonął sok z cebuli i rozpuścił pastę żółtkową.
Nawiasem mówiąc, kefir (lub inny sfermentowany produkt mleczny, którego używasz – matsoni, katyk, ayran) można trochę rozcieńczyć tym samym wywarem; nie odważyłbym się nazwać go bulionem, w którym gotowano pierś kurczaka. Nie było w nim zbyt wiele smaku kurczaka, ale warzywa i papryka spełniły swoje zadanie.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #prawidłowe odżywianie #zdrowy tryb życia #okroshka #zdrowe daniaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych