Odkryj dwie fascynujące wersje popularnej letniej zupy – PP-Okroshka! Wybierz tę, która najbardziej Ci smakuje.

PP-okroshka: dwie ciekawe wersje popularnej letniej zupy, wybierz, która najbardziej Ci odpowiada

PP-okroshka: dwie ciekawe wersje popularnej letniej zupy, wybierz, która najbardziej Ci odpowiada

Mówiąc o okroshce, dość trudno jest znaleźć formułę „okroshka-PP”. Jest mało prawdopodobne, że znajdą się odważni dietetycy, którzy będą gotowi ogłosić połączenie kwasu chlebowego (a nawet kefiru) z mięsem, warzywami, jajkami, ziołami i kwaśną śmietaną jako prawidłowe odżywianie. Ale jeśli chcesz zminimalizować ryzyko, jestem gotowy zaoferować Ci 2 zasadniczo nowe podejścia. Po prostu nie angażuj się w dyskusję na temat tych przepisów w Internecie; nawet w przypadku zwykłej okroshki wyznawcy przeciwnej wiary są gotowi rozerwać przeciwnika na tysiąc małych kawałków i namoczyć go w kwasie. Albo w kefirze.

Okroshka zdrowego człowieka

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Podejście pierwsze: węglowodany okroshka PP
  • Podejście drugie: okroshka białkowa PP

Podejście pierwsze: okroshka węglowodanowa PP

Odpowiedni dla miłośników okroshki z kwasem chlebowym. Co zawiera tradycyjna okroshka? Do podania kiełbasa-mięso, jajka, ziemniaki, cebula dymka, ogórki, rzodkiewki i śmietana. Usuwamy z tej listy wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego – pozostają jedynie warzywa. Od nich odniesiesz sukces! Najważniejsze, aby nie wkładać zbyt wielu ziemniaków w porównaniu do objętości ogórków i rzodkiewek. Lepiej, jeśli wszystko jest równe.

Jeśli chodzi o zieloną cebulę, aby nie okazała się zbyt gorąca, należy ją posiekać, posolić grubą solą i lekko zmiażdżyć tłuczkiem lub po prostu drewnianą łyżką. Cebula puści sok i nie możesz tego przegapić: jest pyszna! Oznacza to, że najlepiej pocierać ręce w rondlu lub wazie, w której będziesz mieszać okroshkę.

Do okroshki wybierz niesłodzony kwas chlebowy, możesz dodać do niego starty chrzan lub musztardę
Do okroshki wybierz niesłodzony kwas chlebowy, możesz dodać do niego starty chrzan lub musztardę

Aby okroshka była smaczniejsza, do kwasu chlebowego należy dodać skoncentrowany bulion ziemniaczany – można dosłownie zetrzeć jednego ziemniaka i gotować przez pół godziny w 500 ml lekko osolonej wody. Następnie ostudź, odcedź i mocno ostudź bulion. I wymieszaj go z kwasem chlebowym w stosunku 1:2. Część bulionu ziemniaczanego należy wlać do rondla/wazy zaraz po rozdrobnieniu zielonej cebuli z solą – wtedy sok z cebuli będzie równomiernie rozprowadzony w okroszce.

Ogórki i rzodkiewki też warto pokroić w kostkę, wymieszać, posolić i odstawić – niech zaczną puszczać sok, dobrze też pasuje do naszej okroshki węglowodanowej i ma dodatkowy aromat.

Wybierz kwas chlebowy, który jest możliwie niesłodzony. Jeśli jesteś fanem pikantnej okroshki, do swojego kwasu chlebowego dodaj odrobinę startego chrzanu lub pysznej musztardy.

I pamiętaj, aby okroshka siedziała w lodówce przez co najmniej godzinę!

Nawiasem mówiąc, bez względu na to, jaki rodzaj okroshki z ziemniakami przygotujesz, gorąco polecam ją obrać, pokroić w kostkę o wymaganej wielkości (około 1,5 cm) i ugotować w tej formie w niewielkiej ilości niskowrzącej osolonej wody . Gotuje nie dłużej niż 7–11 minut (w zależności od odmiany po 7 minutach rozpoczyna się degustacja). Jeśli go nie rozgotujesz, w okroszce wygląda bardzo ładnie, nie kruszy się jak ugotowany w całości i łatwiej jest kroić na surowo.

Podejście drugie: białko okroshka PP

To propozycja dla zwolenników „białej” okroshki, do której i ja należę. A ta okroshka jest znacznie bardziej podobna do siebie w młodości.

Zapamiętajmy listę składników: kiełbasa, jajka, ziemniaki, cebula, ogórki, rzodkiewki. Oczywiście usuwamy ziemniaki. Zostawiamy zieloną cebulę w zwykłej objętości – dobrze komponują się z produktami białkowymi. Ale także ogórki i rzodkiewki! Tyle, że nie powinno ich być zbyt wiele.

W „białkowej” okroszce PP zamiast kiełbasy użyj pieczonych udek lub piersi z kurczaka
W „białkowej” okroszce PP zamiast kiełbasy użyj pieczonych udek lub piersi z kurczaka

Cóż, nie zabieramy kiełbasy w naszą zdrową przyszłość. Zamiast tego użyjmy pieczonych udek z kurczaka. Albo pierś z kurczaka. Jeżeli jest to pierś, to gotujemy ją w następujący sposób: do dużego rondla wlać 3–3,5 litra wody (to ważne, trzeba mieć dużą ilość wody!), wrzucić grubo posiekaną cebulę, kilka łodyg selera, łyżkę z ziaren pieprzu i soli. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut, aby warzywa i przyprawy uwolniły swój aromat. Teraz włóż filet z kurczaka do bulionu, wszystko ponownie zagotuj i gotuj dokładnie 1 minutę, jeśli filety są małe i nie dłużej niż 3 minuty, jeśli filety są duże. Zamknij patelnię, wyłącz ogień, przykryj pokrywkę ręcznikiem i zapomnij o kurczaku na pół godziny (a może kilka godzin). A potem pamiętaj i wyjmij go z patelni. To będzie najdelikatniejsza pierś w Twoim życiu. A jednocześnie całkowicie gotowy. Pozostaje tylko pokroić go w zgrabną kostkę.

Powyższe wskazówki dotyczące ogórków z rzodkiewkami, a także zielonej cebuli, mają pełne zastosowanie do okroshki białkowej. Tylko ty możesz zmielić zieloną cebulę nie tylko solą, ale także gotowanymi żółtkami. Oznacza to, że masz, powiedzmy, 5 jajek na okroshkę. Jak zwykle pokroiłeś 3 z nich i 2 wiewiórki w okroshkę. I pozostałe dwa żółtka rozetrzeć z cebulką i następnie wlać niewielką ilość kefiru, aby wchłonął sok z cebuli i rozpuścił pastę żółtkową.

Nawiasem mówiąc, kefir (lub inny sfermentowany produkt mleczny, którego używasz – matsoni, katyk, ayran) można trochę rozcieńczyć tym samym wywarem; nie odważyłbym się nazwać go bulionem, w którym gotowano pierś kurczaka. Nie było w nim zbyt wiele smaku kurczaka, ale warzywa i papryka spełniły swoje zadanie.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #prawidłowe odżywianie #zdrowy tryb życia #okroshka #zdrowe daniaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja