Odkryj 8 najlepszych przepisów na marynaty do kebaba z kurczaka!

Marynaty do kebaba z kurczaka: 8 najlepszych przepisów

Marynaty do kebaba z kurczaka: 8 najlepszych przepisów

Marynaty do kebaba z kurczaka to temat bardzo aktualny, gdyż to właśnie ten produkt nasi ludzie wybierają najczęściej planując piknik na łonie natury. Powodów jest kilka: przystępna cena, przyjemny smak, szybkie przygotowanie. Dlatego dzisiaj omówimy cechy marynaty do kurczaka, która sprawi, że Twój kebab będzie absolutnie niesamowity!

Marynaty do kebaba z kurczaka: 8 najlepszych przepisówO czym porozmawiamy w artykule:Jak zrobić kebab z kurczaka miękki, soczysty, smaczny Zasady przygotowania pysznej marynaty Marynata sojowa do kebaba z kurczaka Marynata na jogurcie z cebulą Marynata z cytryną i cebulą Klasyczna marynata na wodzie mineralnej Marynata z octem Marynata z majonezem Marynata z miodem Marynata jogurtowa z ziołami

Jak zrobić kebab z kurczaka miękki, soczysty i smaczny

Którą część kurczaka lub brojlera wybrać do smażenia na otwartym ogniu, jest kwestią gustu. Zwolennicy opcji dietetycznych zazwyczaj preferują delikatny filet z piersi. I to jest naprawdę doskonały wybór, o ile oczywiście nie rozgotujesz tego kebaba na grillu.

Tańszą i bardziej soczystą opcją są udka z kurczaka. Można kupić czysty miąższ, zamarynować go, następnie nadziać na szaszłyki i smażyć na grillu. Możesz też kupić uda, skrzydełka, podudzia z kością, które następnie usmażysz na grillu. Ale aby ta lub inna część kurczaka okazała się miękka i soczysta po usmażeniu na otwartym ogniu, należy ją odpowiednio marynować.

Zacznijmy więc od tak zwanego białego mięsa, czyli filetu z kurczaka. Ta część kurczaka zawiera minimalną ilość tłuszczu. Z jednej strony to dobrze: nikt nie potrzebuje dodatkowych kalorii. Natomiast jeśli mamy na myśli smażenie na węglach, to nie jest to zbyt dobre, gdyż bardzo łatwo jest rozgotować filet z kurczaka i skończyć z matową, suchą „podeszwą”. Wstępne marynowanie kebaba z piersi i rozsądny czas obróbki cieplnej pomogą uniknąć tego problemu.

„Czerwone mięso” drobiu to mięso podudzi, udek i skrzydełek. Jest bardzo soczysty i bardziej tłusty niż filet. Odpowiednia marynata sprawi, że po usmażeniu będzie jeszcze smaczniejsza i aromatyczna. Nawiasem mówiąc, te części kurczaka mogą być albo rozgotowane, albo niedogotowane, co również jest złe. Problem „krwi” w okolicach kości piszczelowej czy udowej to temat znany wielu osobom. Aby tego uniknąć, sprawdź gotowość kebaba, wykonując głębokie nakłucie długim, cienkim nożem w najgrubszym miejscu kawałka. Sok powinien być klarowny, bez różowawych zabarwień.

Zasady przygotowania pysznej marynaty

Skład marynaty zależy od tego, które części kurczaka zostaną użyte na grillu – pierś, uda, podudzia czy skrzydełka
Skład marynaty zależy od tego, które części kurczaka zostaną użyte na grillu – pierś, uda, podudzia czy skrzydełka (Shutterstock/FOTODOM)

Cóż, teraz porozmawiajmy o tym, jak przygotować kurczaka do smażenia na otwartym ogniu. Samo mięso tego ptaka jest dość miękkie, więc nie ma sensu męczyć go przez długi czas marynatami, szczególnie agresywnymi. W rzeczywistości powinny jedynie jeszcze bardziej zmiękczyć włókna i nadać kawałkom ciekawsze odcienie smaku.

Ważne jest również uwzględnienie cech charakterystycznych białego i czerwonego mięsa drobiowego. Filet z piersi, jak już wspomnieliśmy, jest nieco wytrawny, więc marynaty z dodatkiem tłuszczu (oliwa, śmietana, śmietana) dobrze się z nim sprawdzą. Ale udka, skrzydełka i podudzia z kurczaka tego nie potrzebują. Ale kwaśne składniki (oczywiście nie ocet, ale rozcieńczony sok z cytryny, kefir lub sfermentowany sos sojowy) w marynacie są bardzo pożądane.

Cebula i czosnek, imbir i wszelkie suszone zioła nadają się do przygotowania dowolnej części kurczaka. Sosy Tkemali, teriyaki i sriracha mogą również dodać bardzo ciekawego smaku kebabowi. A teraz podamy 8 przepisów na marynaty do kurczaka: łatwe, szybkie i bardzo skuteczne, które na pewno przypadną Ci do gustu!

Marynata sojowa do kebaba z kurczaka

Ta marynata do kurczaka ma wyraźny azjatycki „charakter” za sprawą zawartego w jej składzie imbiru i curry. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić pomysł, podawaj gotowe kebaby ze słodkim sosem chili lub teriyaki.

Marynata sojowa do kebaba z kurczaka
Marynata sojowa do szaszłyków z kurczaka (Shutterstock/FOTODOM)

10 minut

Na 1 kg udek z kurczaka

Aby przygotować, potrzebujesz:

• sos sojowy – 200 ml

• korzeń imbiru – 30 g

• musztarda łagodna – 30 g

• czosnek – 2 ząbki

• curry w proszku – 1 łyżeczka.

• mielona ostra czerwona papryka

1. Obierz korzeń imbiru i ząbki czosnku. Przełóż czosnek przez praskę do miski. Zetrzeć imbir na drobnej tarce. Dodać musztardę, curry i mieloną czerwoną paprykę do smaku. Zamieszać.

2. Umieść udka z kurczaka w dużej misce. Wlać marynatę i mieszać, aż zostanie równomiernie rozłożona. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

PRZY OKAZJI

Do marynaty idealnie nadaje się musztarda bawarska lub Dijon o delikatnym słodkawym smaku.

UWAGA DO GOSPODARKI

Zamiast startego imbiru można użyć mielonego, suszonego imbiru: w tym przypadku wystarczy łyżeczka.

Marynata jogurtowa z cebulą

Jogurt naturalny to ten sam sfermentowany produkt mleczny, który zmiękczy włókna drobiowe, ale nie będzie miał żadnego wpływu na smak kebaba. Co więcej, w naszym przypadku za tę właściwość odpowiadają cebula i czosnek, które również wchodzą w skład marynaty.

Marynata jogurtowa z cebulą
Marynata jogurtowa z cebulą (Shutterstock/FOTODOM)

10 minut

Na 1 kg filetu z kurczaka

Aby przygotować, potrzebujesz:

• jogurt naturalny – 200 ml

• cebula średniej wielkości – 4 szt.

• czosnek – 2 ząbki

• sól

• mielony czarny pieprz

1. Obierz cebulę i pokrój w grube pierścienie. Przełóż do miski, posyp solą i lekko rozgnieć, aby puściły sok.

2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do miski z cebulą. Dodać jogurt naturalny i mielony czarny pieprz do smaku. Zamieszać.

3. Pokrój filet z kurczaka w kostkę. Wlać marynatę i mieszać, aż zostanie równomiernie rozłożona. Przykryj i przechowuj w lodówce przez 4 godziny.

PRZY OKAZJI

Krążki cebuli można nawlec na szaszłyki przeplatane kawałkami filetu z kurczaka.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jogurt naturalny w tej wersji można zastąpić kefirem o zawartości tłuszczu nie większej niż 2,5%.

Marynata z cytryną i cebulą

Może się wydawać, że ta marynata jest za mocna, bo zawiera sok z 2 cytryn. W rzeczywistości wszystko nie jest takie straszne, ponieważ rozcieńczamy je wodą pitną. Dodajemy także natkę pietruszki i cebulę, aby smak smażonego ptaka był szczególnie wyrazisty.

Marynata z cytryną i cebulą
Marynata cytrynowo-cebulowa (Shutterstock/FOTODOM)

10 minut

Na 1 kg udek, podudzi lub skrzydełek z kurczaka

Aby przygotować, potrzebujesz:

• cytryny – 2 szt.

• cebula średniej wielkości – 3 szt.

• pietruszka – 3 gałązki

• mielona ostra czerwona papryka

1. Umyj i osusz cytryny. Usuń warstwę skórki za pomocą drobnej tarki. Cytryny przekrój na pół i wyciśnij sok do miski. Dodać 250 ml wody pitnej.

2. Obierz cebulę i pokrój w pierścienie. Umieścić w osobnej misce. Posyp łyżeczką soli i rozgnieć, aby puścić sok.

3. Pietruszkę i jej gałązki bardzo drobno posiekać. Dodać do cebuli i wymieszać. Dodać rozcieńczony sok i skórkę z cytryny. Zamieszać.

4. W dużej misce umieść udka, podudzia lub skrzydełka z kurczaka. Wlać marynatę i mieszać, aż zostanie równomiernie rozłożona. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

PRZY OKAZJI

Ta lemoniada nadaje się również do filetu z kurczaka, jeśli dodasz 40–50 ml oliwy z oliwek.

UWAGA DO GOSPODARKI

Pietruszkę można zastąpić innymi ziołami: bazylią, tymiankiem, kolendrą lub nawet zwykłym koperkiem.

Klasyczna marynata z wodą mineralną

Ta marynata jest uwielbiana przez wielu ze względu na jej prostotę i skuteczność. Pamiętaj tylko, że lecznicza woda mineralna nie jest odpowiednia: do gotowania należy używać wyłącznie wody stołowej.

Klasyczna marynata z wodą mineralną
Klasyczna marynata z wodą mineralną (Shutterstock/FOTODOM)

10 minut

Na 1 kg filetu z udka lub piersi

Aby przygotować, potrzebujesz:

• cebula średniej wielkości – 4 szt.

• gazowana woda mineralna – 400 ml

• sól

• mielony czarny pieprz

1. Obierz cebulę i pokrój w grube pierścienie. Przełożyć do miski. Posyp solą i rozgnieć rękami, aby puścić sok.

2. Dolać wodę mineralną i pieprz do smaku.

3. Do miski dodać kawałki kurczaka (filet z udka lub piersi) i wymieszać. Przykryj i wstaw do lodówki na 3 godziny.

PRZY OKAZJI

Woda mineralna wystarczająco szybko zmiękcza włókna mięsne, dzięki czemu czas ekspozycji można skrócić do 2 godzin.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jeśli chcesz jeszcze bardziej uprościć proces przygotowania takiej marynaty, używaj wyłącznie wody mineralnej, soli i pieprzu. Cóż, możesz dodać trochę suszonych ziół dla smaku.

Marynata z octem

Na samym początku powiedzieliśmy, że agresywne marynaty nie nadają się do kurczaka, jednak w tym konkretnym przypadku tak nie jest. Po pierwsze używamy octu jabłkowego, a po drugie rozcieńczamy go wodą. Nawiasem mówiąc, zamiast jabłka można użyć ryżu lub nawet balsamu.

Marynata z octem
Marynata octowa (Shutterstock/FOTODOM)

10 minut

Na 1 kg pulpy z ud kurczaka

Aby przygotować, potrzebujesz:

• ocet jabłkowy – 150 ml

• średnia cebula – 2 szt.

• czosnek – 2 ząbki

• suszone zioła prowansalskie – 1 łyżeczka.

• sól

• mielony czarny pieprz

1. Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj czosnek. Cebulę pokroić w pierścienie. Przełożyć do miski.

2. Dodaj odrobinę soli i ziół prowansalskich. Rozgnieć rękoma, aby wypuścić sok. Zalać octem jabłkowym i 100 ml wody pitnej. Pieprz do smaku.

3. Dodać kawałki szaszłyka z kurczaka (mięso z ud kurczaka), wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 3 godziny.

PRZY OKAZJI

Zamiast soli można do marynaty dodać dobry sos sojowy, powstały w wyniku naturalnej fermentacji.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jeśli chcesz, nie dodawaj czosnku do tej marynaty: smak kebaba stanie się delikatniejszy.

Marynata z majonezem

Powiedzmy sobie szczerze: jesteśmy przeciwni używaniu tego sosu jako bazy do marynaty, ponieważ majonezu nie można podgrzewać. Ale jeśli naprawdę chcesz, czasami możesz pozwolić sobie na tę swobodę. Co więcej, majonez może naprawdę sprawić, że filet z kurczaka będzie bardziej delikatny i soczysty.

Marynata z majonezem
Marynata z majonezem (Shutterstock/FOTODOM)

7 minut

Na 1 kg filetu z kurczaka

Aby przygotować, potrzebujesz:

• majonez – 200 g

• sos sojowy – 100 ml

• czosnek – 2 ząbki

• mielony czarny pieprz

1. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Wymieszać z majonezem i sosem sojowym. Pieprz do smaku.

2. Powstałą marynatą zalej kawałki filetu z kurczaka. Mieszaj aż do równomiernego rozprowadzenia. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 3 godziny.

PRZY OKAZJI

Marynata będzie jeszcze skuteczniejsza, jeśli dodasz 2 łyżki. l. sok z cytryny.

UWAGA DO GOSPODARKI

Marynatę można doprawić suszonymi ziołami (1 łyżeczka) lub posiekanymi świeżymi ziołami (2-3 gałązki).

Marynata z miodem

Słodko-kwaśna marynata z miodem i musztardą idealnie nadaje się do udek z kurczaka, podudzi i filetów z kurczaka. Po usmażeniu na grillu lub grillu otrzymasz niesamowicie smaczny kebab, który można uzupełnić jedynie dobrym sosem barbecue i świeżymi warzywami.

Marynata z miodem
Marynata z miodem (Shutterstock/FOTODOM)

10 minut

Na 1 kg udek lub filetów z kurczaka

Aby przygotować, potrzebujesz:

• duża cytryna – 1 szt.

• musztarda łagodna – 100 g

• miód – 50 g

• czosnek – 2 ząbki

• oliwa z oliwek – 30 ml

• sól

• mielony czarny pieprz

1. Umyj cytrynę i usuń skórkę na drobnej tarce. Owoce przekrój na pół i…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja