Odkryj 7 zdrowych przepisów na pyszną okroshkę z kiełbasą: na kefirze, wodzie mineralnej i białym kwasie chlebowym!

Pyszna okroshka z kiełbasą: 7 korzystnych przepisów na kefir, wodę mineralną i biały kwas chlebowy

Pyszna okroshka z kiełbasą: 7 korzystnych przepisów na kefir, wodę mineralną i biały kwas chlebowy

Każdego lata pojawiają się debaty na temat tego, czy można ugotować okroshkę z kiełbasą. Niektórzy upierają się przy gotowanej wołowinie lub ozorku, inni uparcie planują szynkę lub doktora. Przecież nie czekaliśmy tak długo na wiosnę i lato, żeby tracić czas na gotowanie mięsa, a potem czekać, aż ostygnie. Wersja uproszczona: pachnące zioła, świeże warzywa, jajka, gotowana kiełbasa i zimny kwas chlebowy lub kefir… Tak, to też jest przedmiotem dyskusji.

okroshkaokroshkaokroshkaokroshka

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jak wybrać składniki na okroshkę z kiełbasą
  • Jak przyprawić okroshkę
  • Jak przygotować biały kwas chlebowy na okroshkę
  • Jak podawać okroshkę z kiełbasą
  • Okroshka z kiełbasą na białym kwasie
  • Okroshka z mieszanym mięsem
  • Okroshka z kiełbasą na ayranie
  • Okroshka z kiełbasą na kefirze
  • Okroshka z kiełbasą w wodzie mineralnej
  • Okroshka z kiełbasą i grzybami
  • Okroshka z kiełbasą w wodzie z octem jabłkowym

Jak wybrać składniki na okroshkę z kiełbasą

Okroshka ma wiele twarzy. To chyba jedyna zupa na świecie, która nie ma ani jednego obowiązkowego składnika ani ścisłych proporcji. Możesz eksperymentować i szukać idealnej opcji.

Zestaw produktów do przygotowania okroshki z kiełbasą
Zestaw produktów do przygotowania okroshki z kiełbasą

Kiełbasa musi być wysokiej jakości, ponieważ nie będziemy jej poddawać obróbce cieplnej. Polecamy rozprawę doktorską według GOST. Kiełbasa powinna zawierać wyłącznie naturalne składniki: wołowinę, wieprzowinę, jajka, sól, mleko i przyprawy. Dopuszczalne jest stosowanie azotynu sodu i skrobi.

Aby ugotować jajka na okroshkę, użyj średniego ognia i nie gotuj ich 910 minut. Następnie jajka należy schłodzić pod bieżącą wodą, aby zachować ich miękkość i uniknąć rozgotowania.

Tradycyjnie do okroshki dodaje się gotowane lub pieczone ziemniaki, świeże ogórki i rzodkiewki. Grzyby gotowane i marynowane są używane rzadziej.

Nasza rada – nie oszczędzaj na świeżych ziołach! Zwykle do okroshki dodaje się koperek, pietruszkę i zieloną cebulę. Ale są też bardziej niezwykłe i smaczne opcje: bazylia, mięta, seler, młody szczaw, a nawet estragon. Warzywa na okroshkę należy drobno posiekać, posypać solą i rozgnieść w pojemniku drewnianą łyżką.

Jak przyprawić okroshkę

Biały kwas chlebowy jest idealny do okroshki. Lepiej przygotować go samodzielnie w domu. W ostateczności możesz poszukać w sklepach właśnie takiego kwasu, a nie słodkich napojów gazowanych.

Możesz użyć kefiru: im świeższy, tym lepszy. Kefir do okroshki można rozcieńczyć neutralnym płynem, na przykład wywarem ziemniaczanym, wodą mineralną lub bulionem warzywnym.

Dobrym rozwiązaniem są również kwas chlebowy z buraków, ayran, matsoni, katyk, niskotłuszczowa kwaśna śmietana lub serwatka, które można rozcieńczyć wodą. Jeśli używasz ayranu, nie musisz dodawać soli, ponieważ ma już słony smak.

Jak przygotować biały kwas chlebowy na okroshkę

Domowy biały kwas chlebowy jest idealny do okroshki z kiełbasą
Domowy biały kwas chlebowy jest idealny do okroshki z kiełbasą

Chłodny, orzeźwiający, orzeźwiający i musujący napój z bąbelkami. Aby uzyskać smaczniejszy i naturalny produkt, lepiej samodzielnie przygotować biały kwas chlebowy.

Aby przygotować biały kwas chlebowy na okroshkę, potrzebujesz:

  • woda pitna – 3 l
  • słód żytni niefermentowany mielony – 180 g
  • mąka gryczana lub pszenna – 80 g
  • gotowy starter – 1 łyżeczka.
  • rodzynki – 810 szt.
  1. Przygotuj brzeczkę na biały kwas chlebowy. Do małej miski wsyp zmielony słód niesfermentowany i mąkę, zalej 1 litrem wrzącej wody pitnej. Dokładnie wymieszaj.
  2. Przenieś brzeczkę kwasową do glinianego lub żeliwnego pojemnika. Zamieszaj ponownie. Przykryć ręcznikiem i pozostawić w temperaturze pokojowej, lekko ostudzić. Kontroluj temperaturę za pomocą specjalnego termometru.
  3. Gdy brzeczka na kwas biały ostygnie do temperatury 37–38°C, dodać zakwas i rodzynki (nie myć!). Zamieszać. Przykryć ręcznikiem i pozostawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Fermentacja powinna rozpocząć się po 3–5 godzinach.
  4. Po dniu dodaj pozostałą zimną wodę pitną do bazy kwasowej i zamieszaj. Przykryć ręcznikiem i odstawić na kolejne 24–48 godzin, w zależności od intensywności fermentacji.
  5. Spróbuj białego kwasu chlebowego. Gdy osiągnie wymagany stopień kwasowości, przecedzamy go przez złożoną na cztery gazę gazę do osobnego pojemnika i butelki.
  6. Szczelnie zamknij butelki białego kwasu chlebowego i włóż je do lodówki. Ostateczne dojrzewanie nastąpi po 2–3 dniach. Następnie biały kwas chlebowy można pić lub używać do przygotowania zimnych zup.

Jak podawać okroshkę z kiełbasą

Smak domowej okroshki stanie się bardziej pikantny, a aromat bogatszy, jeśli dodamy do niej odrobinę chrzanu stołowego. Wybierz czysty chrzan, bez buraków i innych dodatków. Kolejną świetną opcją jest musztarda. Szczególnie dobrze komponuje się z okroshką zrobioną na bazie sfermentowanych produktów mlecznych lub kwaśnej śmietany. A okroshka zrobiona na kwasie jest idealnie uzupełniona bogatą kwaśną śmietaną. Polecamy także podanie okroshki z kiełbasą z chlebem żytnim lub Borodino. W razie potrzeby możesz przygotować go w domu, korzystając z naszej sprawdzonej receptury. Okaże się pożywny i niesamowicie smaczny! Przed podaniem okroshkę z kiełbasą można udekorować jajkami, pokroić na połówki lub ćwiartki, warzywami i ziołami.

Opcja podawania okroshki z chlebem żytnim i musztardą
Opcja podawania okroshki z chlebem żytnim i musztardą

7 sprawdzonych przepisów z kolekcji

Okroshka z kiełbasą na białym kwasie

Przepis jest dość klasyczny, jednak zamiast mięsa sugerujemy użycie szynki. To znacznie przyspieszy i uprości proces gotowania. Ale jeśli masz czas, możesz użyć dowolnego mięsa jako składnika białkowego, czy to dziczyzny, czy kiełbasy. W każdym razie domowa okroshka z kwasem spełni jednocześnie trzy ważne zadania: napełni Cię, odświeży i sprawi przyjemność.

Okroshka z kiełbasą na białym kwasie
Okroshka z kiełbasą na białym kwasie

Aby przygotować okroshkę z kiełbasą na białym kwasie, potrzebujesz:

  • kiełbasa gotowana – 400 g
  • jajka – 2 szt.
  • kwas chlebowy biały – 1 l
  • ziemniaki – 2 bulwy
  • ogórki świeże – 2 szt.
  • rzodkiewki – 6 szt.
  • koperek – 4–5 gałązek
  • natka pietruszki – 2–3 gałązki
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • sól
  1. Przygotuj składniki na domową okroshkę za pomocą kwasu chlebowego. Ziemniaki dokładnie myjemy szczoteczką, gotujemy do miękkości w skórce. Pozwól bulwom dobrze ostygnąć, a następnie obierz je.
  2. Jajka na twardo ugotować na okroshkę. Włóż je do rondla, zalej zimną wodą i podpal. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut. Ostudzić pod bieżącą wodą i oczyścić.
  3. Świeże ogórki, rzodkiewki, cebulę, koperek i natkę pietruszki dokładnie umyć pod zimną bieżącą wodą. Ogórki pokroić w drobną kostkę (jeśli skórka owocu jest zbyt gruba, obierz ją).
  4. Dobrze osusz zieloną cebulę, koperek i natkę pietruszki na okroshkę ręcznikami papierowymi, a następnie drobno posiekaj. Odetnij końcówki rzodkiewek, następnie pokrój je w cienkie plasterki.
  5. Umieść wszystkie warzywa w dużej misce, dodaj trochę soli i pocieraj rękami, aby puścić sok. Możesz dodać 1 łyżeczkę. musztarda. Pozostawić w temperaturze pokojowej do momentu użycia.
  6. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Pokrój także ziemniaki na okroshkę. Drobno posiekaj jajka. Do miski z zieleniną i solą dodaj ziemniaki, kiełbasę, świeże ogórki, jajka i rzodkiewki.
  7. Wymieszaj składniki okroshki. Pieprz do smaku. Wlać bardzo zimny kwas chlebowy. Ponownie wymieszaj w misce i rozłóż do misek.
  8. Do każdego talerza domowej roboty okroshki możesz dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Zimnik podawaj natychmiast, posypany chlebem żytnim.

Okroshka z mieszanym mięsem

Okroshka jest podobna do hodgepodge – bogata w smak i dużo produktów mięsnych. To nie jest szybki przepis, ale w sam raz na specjalną okazję. Zupa według tego przepisu będzie szczególnie satysfakcjonująca. To ulubione danie w nowej odsłonie.

Okroshka z mieszanym mięsem
Okroshka z mieszanym mięsem

Aby przygotować okroshkę z mieszanym mięsem, potrzebujesz:

  • gotowana wołowina – 100 g
  • kiełbasa gotowana – 100 g
  • ozor wołowy lub wieprzowy – 100 g
  • jajko – 3 szt.
  • ogórki małe – 3 szt.
  • zielona cebula – 1 pęczek
  • koperek – 1 pęczek
  • domowy kwas chlebowy – 1,5 l
  • chrzan lub musztarda
  • śmietana do podania – 100 g
  • sól
  1. Gotowaną wołowinę, ozor i kiełbasę pokroić w drobną kostkę.
  2. Ogórki obierz i drobno posiekaj wraz z cebulą i koperkiem. Lekko sól.
  3. Jajka ugotować na twardo, 10 minut. Schłodzić pod bieżącą zimną wodą. Jajka obrać, żółtko przetrzeć przez sito i zmielić z musztardą lub chrzanem do smaku.
  4. Wszystkie przygotowane produkty ułóż na talerzach i zalej zimnym kwasem. Osobno, dla tych, którzy chcą, połóż na stole zimną śmietanę.

Okroshka z kiełbasą na ayranie

Doskonała wersja tzw. „białej” okroshki, którą najczęściej przygotowuje się z kefirem. Natomiast Ayran ma szczególnie orzeźwiający, słony smak i harmonijnie komponuje się z klasycznymi składnikami. Gotuje się bardzo szybko, zwłaszcza jeśli wcześniej ugotujesz warzywa i jajka.

Okroshka z kiełbasą na ayranie
Okroshka z kiełbasą na ayranie

Aby przygotować okroshkę z kiełbasą na ayranie, potrzebujesz:

  • kiełbasa gotowana – 300 g
  • jaja kurze – 2 szt.
  • ajran – 1,5 l
  • tłusta śmietana 20% – 2 łyżki. l.
  • ziemniaki – 3 szt.
  • ogórek świeży – 1 szt.
  • rzodkiewki – 4–5 szt.
  • koperek – 3–4 gałązki
  • natka pietruszki – 3–4 gałązki
  • kolendra – 3–4 gałązki
  • zielona cebula do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  1. Przygotuj składniki na okroshkę na Ayranie. Ziemniaki ugotować w mundurkach, jajka na twardo, ostudzić i obrać. Ziemniaki, rzodkiewkę, ogórek i jajka pokroić w kostkę.
  2. Umyj i osusz warzywa. Drobno posiekaj, dodaj trochę soli i zmiksuj. Warzywa i zioła umieść w rondlu. Napełnij zimnym ayranem. Dodaj sok z cytryny do smaku.
  3. Wlać okroshkę do misek, dodać śmietanę i posiekaną kiełbasę. W razie potrzeby gotową okroshkę można umieścić w lodówce na godzinę.

Okroshka z kiełbasą na kefirze

Dla wielu okroshka z kefirem jest jeszcze bardziej niezrozumiałą rzeczą niż okroshka z kwasem. Wielbiciele pierwszego i drugiego to dwa obozy nie do pogodzenia, prawie jak ci, którzy rozbijają jajka na tępą stronę, i ci, którzy nazywają siebie spiczastymi. Nie ma jednego przepisu, ale istnieją zalecenia, jak łączyć warzywa i warzywa, aby nie powstał gulasz, ale skarb narodowy.

Okroshka z kiełbasą na kefirze
Okroshka z kiełbasą na kefirze

Aby przygotować okroshkę z kiełbasą na kefirze, potrzebujesz:

  • kiełbasa gotowana – 300 g
  • jajka – 2 szt.
  • duże ziemniaki – 2 szt.
  • ogórki – 2 szt.
  • zielona cebula – 1 pęczek
  • rzodkiewki, możliwe z wierzchołkami (tylko z młodymi) – 5–6 szt.
  • koperek – mała pęczek
  • kolendra – kilka gałązek
  • kefir do dressingu
  • sól
  1. Przygotuj wcześniej lód figurowy. Umyj 1 gałązkę kopru i oddziel liście. Nie wyrzucaj łodyg, ale używaj ich do sałatek lub marynat. Włóż 1 liść do specjalnych foremek na lód, ostrożnie zalej wodą pitną i włóż foremki do zamrażarki, aż lód całkowicie stwardnieje. Lepiej od razu zrobić więcej lodu. Można go również używać do serwowania soków warzywnych i gazpacho.
  2. Ziemniaki myjemy i gotujemy w skórkach do miękkości. Studzimy, następnie obieramy i drobno siekamy. Włóż pokrojone ziemniaki do lodówki. Jeśli chcesz miło zaskoczyć swoich gości i siebie nowym smakiem okroshki na kefirze, podawaj gorące młode ziemniaki w mundurkach z zimną okroshką. Nie dodawaj go do innych składników.
  3. Umyj ogórki. Obierz bardzo duże ogórki, z szorstką lub zbyt pryszczatą skórką, i pokrój w drobną kostkę. Koneserzy okroshki na kefirze twierdzą, że ich…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja