Co można ugotować w 5 minut? 7 pomysłów: pizza w chlebie pita, kanapka, babeczka w kubku i inne pyszne dania
Zdarza się, że zaspałam, więc mam dokładnie 5 minut na śniadanie i ani sekundy więcej. Albo tak – jest termin i nie ma czasu, ale nie zostawiaj rodziny głodnej! Co więc można ugotować w 5 minut, jeśli to w ogóle możliwe? Będziesz zaskoczony, ale jest wiele rzeczy – omlety, koktajle, sałatki, babeczki, pizza, a nawet ciasta.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Na śniadanie jajecznica lub smoothie
- Sałatka i pizza na lunch
- Deser w 5 minut
- Przepisy
- Szybkie jajka caprese w kuchence mikrofalowej
- Pizza w kuchence mikrofalowej w 5 minut
- Zdrowe kanapki z pieczywem pełnoziarnistym, warzywami i twarogiem
- Gorąca kanapka z kiełbasą i serem
- Sałatka z tuńczyka „Trzy puszki”
- Sałatka z jabłkiem, szpinakiem i serem w słoiku na wynos
- Babeczka czekoladowa w kuchence mikrofalowej
Na śniadanie jajecznica lub smoothie
Być może najprostszymico możesz ugotowaćB za 5 minut, — to jest smoothie. WWeź płatki owsiane, orzechy, świeże warzywa lub owoce i dodaj mleko, wodę lub dowolny sfermentowany produkt mleczny. 2 minuty w blenderze – i pyszna i zdrowa przekąska gotowa. Nawet dziecko sobie z tym poradzi!
W 5 minut z łatwością przygotujesz jajecznicę lub omlet, zarówno na kuchence, jak i w kuchence mikrofalowej. Plasterki boczku lub szynki, kukurydza w puszkach, pomidorki koktajlowe lub grzanki sprawią, że danie będzie bardziej satysfakcjonujące. A jeśli posypiemy jajecznicę tartym serem, przykryjemy wierzch tortillą, lekko dociśniemy, a następnie przełożymy na talerz, to powstałe danie można ułożyć w plasterki warzyw i złożyć na wzór meksykańskiego taco. Bardzo wygodny do zabrania ze sobą.
Sałatka i pizza na lunch
Używając cienkiego chleba pita, tortilli, a nawet zwykłego chleba tostowego, bardzo łatwo jest zrobić szybką pizzę. Nasmaruj spód sosem (pomidorowym lub pesto), posyp serem, ułóż wszystko, co znalazłeś w lodówce, — kiełbasa, grzyby, oliwki itp. Na wierzchu ułóż plasterki mozzarelli i włóż do mikrofalówki na 5 minut. Gotowy!
W 5 minut przygotujesz prostą sałatkę „wymieszaj wszystko i zjedz”. Na przykład rozerwij rękami sałatka górę lodową, pokrój cienko świeży ogórek, dodaj kukurydzę z puszki, kilka pomidorków koktajlowych i skrop oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Możesz sprawić, że danie będzie bardziej sycące, używając fasoli z puszki, groszku, grzybów lub krakersów. Wśród uczniów nadal popularna jest sałatka z marynowanych pieczarek, kukurydzy, ciecierzycy i pikli. Aby go przygotować, należy otworzyć 4 słoiki, wszystko wymieszać i doprawić nierafinowanym olejem słonecznikowym.
Deser w 5 minut
Deser w 5 minut jest również całkiem możliwy. Gotowe ciasteczka zmiel za pomocą blendera, bułkę tartą wsyp do miski z płaskim dnem, ugniataj i posmaruj serkiem śmietankowym oraz cukrem pudrem. Lub wymieszaj dowolny przecier jagodowy ze skondensowanym mlekiem i posiekanymi orzechami. Inna opcja — Szybkie ciasto do mikrofalówki, które możesz ugotować bezpośrednio w kubku.
Przepisy
Szybkie jajka caprese w kuchence mikrofalowej
Szybkie jajka caprese w kubku gotują się równie szybko, jak jajka sadzone na patelni, ale okazują się znacznie smaczniejsze. Tej metody nie trzeba się bać — wystarczy przykryć kubek specjalną plastikową pokrywką, a kuchenka z pewnością pozostanie czysta.
Szybkie jajka caprese w kuchence mikrofalowej
Do gotowania na 1 porcję potrzebować:
- jajko – 1 szt.
- szynka – 40 g
- Pomidorki koktajlowe – 2 szt.
- mozzarella – 1 plasterek
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
Aby przesłać:
- bazylia – 1 gałązka
- suszone płatki chilli
1. Plasterki szynki ułożyć w szerokim kubku tak, aby zakrywały spód i boki. Dodać mozzarellę, jajko, przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, doprawić solą i pieprzem.
2. Przykryj pokrywką i włóż do kuchenki mikrofalowej. Gotuj na dużej mocy przez 1,5 minuty — W tym czasie białka powinny się zestalić. Jeśli to konieczne, gotuj przez dodatkowe 20 sekund.
3. Gotową jajecznicę udekoruj listkami bazylii i płatkami chili. Podawaj natychmiast.
Uwaga dla gospodyni
To designerskie danie, w którym mozzarellę można zastąpić dowolnym innym miękkim serem, szynką z kiełbasą itp.
Przy okazji
Aby ugotować jajecznicę w kuchence mikrofalowej, lepiej zawsze ostrożnie nakłuć żółtko ostrym czubkiem noża lub wykałaczką w kilku miejscach.
Pizza w kuchence mikrofalowej w 5 minut
Pizza w kuchence mikrofalowej w 5 minut to ekspresowa opcja, gdy w ogóle nie masz czasu na gotowanie. Ciasto to idealnie nadaje się na śniadanie lub można je zabrać ze sobą jako szybką przekąskę.
Pizza w kuchence mikrofalowej w 5 minut
Do gotowania na 1 porcję potrzebować:
- gotowa tortilla – 1 szt.
- małe kulki mozzarellimi – 5 szt.
- pieczarki małe – 5 szt.
- ser półtwardy – 50 g
- słodka papryka – 1/4 szt.
- sałatka z czerwonej cebuli – 1/4 szt.
- gotowy sos pomidorowy – 2 łyżki. l.
- rukola
- oregano
1. Połóż tortillę na płaskim talerzu, posmaruj sosem pomidorowym, posyp oregano i pieprzem według uznania.
2. Pieczarki przekrój pionowo na 2 części–3 plasterki. Kulki mozzarelli pokroić w plastry o grubości 5 mm.
3. Zetrzyj ser półtwardy (Gouda, rosyjski itp.) Na drobnej tarce. Paprykę słodką pokroić w cienkie paski, cebulę pokroić w cienkie piórka lub półpierścienie o grubości 2–3 mm.
4. Posyp tortillę startym serem, ułóż na wierzchu pieczarki, cebulę, paprykę i mozzarellę. Posyp lekko oregano.
5. Podgrzewaj pizzę w kuchence mikrofalowej o mocy 700–750 W przez 5 minut, aż ser się całkowicie roztopi. Być może trzeba będzie wydłużyć czas gotowania o kilka minut, ale nie zwiększaj mocy, bo pizza wyschnie. Podawać udekorowane świeżą rukolą.
Uwaga dla gospodyni
Jeśli nie masz pod ręką gotowego sosu pomidorowego, możesz szybko przygotować go z pomidorów we własnym soku. Wystarczy zdjąć skórkę z pomidorów, mielić w blenderze, dodać suszony czosnek, zioła włoskie i sól. Gotuj na patelni do pożądanej konsystencji.
Przy okazji
Przedstawiamy Wam wegetariańską wersję pizzy w 5 minut w kuchence mikrofalowej. Można do niego dodać także produkty mięsne według własnego uznania: kiełbaski, boczek, salami itp.
Zdrowe kanapki z pieczywem pełnoziarnistym, warzywami i twarogiem
Koniecznie przygotuj zdrowe kanapki korzystając z naszego przepisu. Zawierają dojrzałe awokado, twarożek, świeże chrupiące warzywa i pieczywo pełnoziarniste. — pełna korzyść i nic zbędnego. A są gotowe w zaledwie 5 minut!
Zdrowe kanapki z pieczywem pełnoziarnistym, warzywami i twarogiem
Do gotowania na 4 porcje potrzebować:
- pomidorS – 2 szt.
- ogórektsy – 2 szt.
- awokado – 1 szt.
- twarożek – 200 g
- chleb pełnoziarnisty – 8 kromek
- sok z cytryny – 2 łyżki. l.
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
1. Awokado rozgnieć widelcem, dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Powstałą pastę rozsmaruj na chlebie.
2. Pomidora i ogórka pokroić w plasterki. Warzywa ułożyć na kawałkach chleba, dodać sól i pieprz.
3. Na wierzch położyć serek wiejski, lekko posolić, popieprzyć według uznania i od razu podawać.
Uwaga dla gospodyni
Zamiast twarogu można użyć twarogu, klasyczny lub z dodatkami. Na przykład z zieleniną.
Przy okazji
Przed przygotowaniem kanapki chleb można podsmażyć w tosterze lub na suchej patelni bez oleju.
Gorąca kanapka z kiełbasą i serem
Gorąca kanapka z serem i kiełbasą — Ten dokładnie to, czego potrzebujesz na obfite śniadanie lub dobrą przekąskę. Jeśli chcesz, możesz zrobić dodatkowe kanapki i zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły.
Gorąca kanapka z kiełbasą i serem
Do gotowania na 2 porcje potrzebować:
- chleb kanapkowy – 4 plasterki
- posiekane dojrzałe krążki pomidorów – 4 szt.
- ser tarty – 50 g
- plastry sera topionego – 4 szt.
- plastry surowej wędzonej kiełbasy serwatkowej – 4 szt.
- Musztarda francuska – 1 łyżka. l.
1. Posmaruj z jednej strony 2 kromki chleba musztardą francuską. Połóż ser topiony, pomidora, kiełbasę i przykryj drugą kromką chleba.
2. Kanapki posypać tartym serem, ułożyć na nagrzanej blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika pod grillem na 5 minut. Ser na wierzchu powinien się roztopić.
Uwaga dla gospodyni
Kiełbasę można zastąpić dowolnym pieczonym mięsem lub rybą, a także chlebem tostowym — cienko pokrojony bochenek.
Przy okazji
Zgodnie z ogólnie przyjętą wersją zkanapka, czyli kanapka złożona z dwóch (zamkniętych) lub jednego (otwartego) kawałków chleba z nadzieniem, została wynaleziona w Anglii i nazwane nazwany na cześć prawdziwego twórcy — John Montel, czwarty hrabia Sandwich. Aby nie odwracać uwagi od gry w karty, hrabia poprosił o podanie kawałka mięsa włożonego pomiędzy dwie kromki tostowego chleba. Z biegiem czasu danie stało się tak popularne, że weszło do wielu kuchni na całym świecie. Kanapki na gorąco można przygotować z absolutnie dowolnym nadzieniem, zachowując główną zasadę montażu: chleb-nadzienie-chleb.
Sałatka z tuńczyka „Trzy puszki”
Smaczną i satysfakcjonującą sałatkę z tuńczyka „Trzy puszki” można przygotować w zaledwie 5 minut. Podawać z tostami żytnimi lub grubo posiekanymi świeżymi warzywami — I kompletny obiad dla całej rodziny jest gotowy!
Sałatka z tuńczyka „Trzy puszki”
Do gotowania na 4 porcje potrzebować:
- fasola we własnym soku – 1 puszka (400 g)
- kukurydza – 1 puszka (400 g)
- tuńczyk w oleju – 1 puszka (170–185 g)
- mała czerwona cebula – 1 szt. (70g)
- kolendra lub inne warzywa do smaku – 1 średni pęczek
- czosnek – 2 ząbki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
1. Do sosu przepuść czosnek przez prasę. Drobno posiekaj warzywa, połącz z czosnkiem, dodaj sól i wszystko ponownie wymieszaj.
2. Do czosnku i ziół dodać olej z puszki tuńczyka. Dokładnie wymieszaj.
3. Cebulę pokroić w cienkie piórka i dodać do sosu. Zamieszać.
4. Fasolę i kukurydzę umieść na durszlaku, aby odsączyć nadmiar płynu. Wszystkie składniki łączymy w dużej misce, zalewamy dressingiem i mieszamy.
5. Jeśli chcesz, odstaw sałatkę na 10-15 minut w temperaturze pokojowej lub podawaj od razu z tostami i świeżymi warzywami.
Uwaga dla gospodyni
Fasolę w tej sałatce można zastąpić ciecierzycą z puszki we własnym soku.
Przy okazji
Aby sałatka wyglądała bardziej odświętnie, udekoruj ją całymi liśćmi zieleni, możesz posypać odrobiną smażonego sezamu lub innych nasion.
Sałatka z jabłkiem, szpinakiem i serem w słoiku na wynos
Sałatkę z jabłkiem, szpinakiem i serem w słoiku można zabrać ze sobą wszędzie. Nie zastąpi oczywiście pełnowartościowego lunchu, ale będzie doskonałą przekąską zarówno w biurze, jak i w podróży.
Sałatka z jabłkiem, szpinakiem i serem w słoiku na wynos
Do gotowania na 4 porcje potrzebować:
- kwaśnyS jabłkaI – 4 szt.
- ser (suluguni lub feta) – 400 g
- szpinak – 200 g
- pestki dyni – 80 g
Do tankowania:
- oliwa z oliwek – 6 łyżek. l.
- ocet jabłkowy – 4 łyżki. l.
- musztarda – 4 łyżeczki.
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
1. Do dressingu zmieszaj oliwę, ocet jabłkowy i musztardę. Sól i pieprz do smaku.
2. Ser i jabłko pokroić w drobną kostkę.
3. Dressing przelać do szczelnie zamykanego słoika, dodać jabłka, szpinak i ser. Posypujemy na wierzchu pestkami dyni.
Uwaga dla gospodyni
Aby uzyskać teksturę i smak sałatki, oprócz nasion dyni, można użyć nasion sezamu, nasion lnu itp. LLepiej najpierw usmażyć je na suchej patelni bez oleju.
Przy okazji
Oprócz jabłka do tej sałatki można dodać lekkie winogrona bez pestek.