Odkryj 7 kreatywnych sposobów na wykorzystanie resztek ciasta wielkanocnego!

Co zrobić z resztek ciasta wielkanocnego: 7 dobrych pomysłów

Co zrobić z resztek ciasta wielkanocnego: 7 dobrych pomysłów

Mało kto ma siłę uporać się z wielkanocnymi prezentami za jednym razem. Oto 7 pomysłów na to, co zrobić z suszonego ciasta wielkanocnego, aby nie zmarnował się ani okruszek.

Co zrobić z resztek ciasta

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Superkrakersy
  • Słodkie dziecko
  • Szybkie śniadanie
  • Cudowne grzanki
  • Zapiekanka powietrzna
  • Najdelikatniejszy budyń
  • Skórka ciasta

1. Super krakersy

Ciasto na tort wielkanocny to poemat: jest masło, jajka, rodzynki i kandyzowane owoce. Nic dziwnego, że krakersy z niego okażą się królewskie. Najważniejsze, żeby nie palić ich w piekarniku, bo oprócz mąki do ciasta wielkanocnego dodaje się mnóstwo rzeczy.

Ciasto pokroić na plastry o grubości 56 cm (nie za małe, w przeciwnym razie będzie więcej okruchów niż całych krakersów). Rozgrzej piekarnik do 100°C, włóż do niego blachę do pieczenia z pokrojonym ciastem wielkanocnym i natychmiast wyłącz. Czas potrzebny do ostygnięcia piekarnika wystarczy, aby kawałki wyschły. I nie musisz pilnować każdej minuty, żeby mieć pewność, że krakersy się nie przypalą. Krakersy lepiej przechowywać w szczelnym pojemniku (na przykład w słoiku na ciasteczka lub produkty luzem). Podawać z herbatą, kawą lub przygotowywać z nimi różne desery (więcej na ten temat poniżej).

Jeśli ciasto się rozpadnie, nie stanowi to problemu. Niektóre zostaną wykorzystane do krakersów, inne nie będą używane jako dodatki.
Jeśli ciasto się rozpadnie, nie stanowi to problemu. Niektóre zostaną wykorzystane do krakersów, inne nie będą używane jako dodatki.

2. Słodki skarbie

Jeśli ciasto się kruszy i nie jest przekrojone, to również nie stanowi to problemu. Okruchy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ułatwi to późniejsze ich zbieranie), włożyć do piekarnika i wysuszyć jak krakersy, o których mówiliśmy powyżej. Gdy ostygnie, rozdrobnić tłuczkiem. Stanowi doskonałą słodką posypkę do ciast i wypieków, np. do domowych ziemniaków. Tą kruszonką można posypać sałatkę owocową lub wykorzystać ją jako panierkę do smażenia w głębokim tłuszczu.

3. Szybkie śniadanie

Wysuszone ciasto połamać na kawałki (lub wykorzystać z niego krakersy), wieczorem zalać mlekiem, jogurtem lub śmietaną i pozostawić na noc w lodówce. Pozostaje tylko włożyć to pyszne danie do misek i udekorować czymkolwiek: świeżymi lub rozmrożonymi jagodami, dżemem, musli, płatkami kokosowymi, orzechami, połamanymi orzechami lub piankami marshmallow. Dlaczego nie świętować wcześnie rano!

Szybkie i pyszne śniadanie z ciastami wielkanocnymi
Szybkie i pyszne śniadanie z ciastami wielkanocnymi

4. Wspaniałe grzanki

Właściwie przepis nie różni się zbytnio od zwykłych grzanek: kawałki ciasta wielkanocnego (lub te same grzanki) zanurzamy w mieszance mleka i jajek, posypujemy cukrem i smażymy z obu stron na maśle na złoty kolor. Genialne z marmoladą, konfiturą lub świeżymi plasterkami owoców i bitą śmietaną.

5. Dmuchana zapiekanka

Jeśli dostałeś dużo ciast wielkanocnych, a krakersy z nich zalegają w Twojej kuchni, częstuj się tą zapiekanką częściej. Weź miękki, jednorodny twarożek (można go rozcieńczyć gęstą śmietaną w stosunku 1:1, wtedy zapiekanka będzie delikatniejsza), wymieszaj z kawałkami owoców lub jagód. Następnie ułóż warstwy krakersów wielkanocnych i mieszanki twarogowej na natłuszczonej patelni. Całość można posypać po wierzchu bułką tartą z tego samego ciasta wielkanocnego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.

6. Najdelikatniejszy budyń

Błyskawiczny deser świąteczny. 200 g krakersów posmaruj roztopionym masłem, posyp cukrem i ułóż w jednej warstwie w naczyniu do pieczenia. Zmieszaj 300 ml gęstej śmietanki, 3 jajka, 80 g cukru, szczyptę cynamonu i ubijaj blenderem. Powstałą masę wylewamy na warstwę ciasta wielkanocnego, przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C, podstawiając naczynie z wodą. w 20W 25 minut przygotujesz najdelikatniejszy suflet, któremu nie będzie można się oprzeć z gałką lodów.

Budyń Wielkanocny - deser błyskawiczny
Budyń Wielkanocny – deser błyskawiczny

7. Skórka ciasta

Z tym przepisem poradzą sobie nawet ci, którzy nigdy nie mieli styczności z ciastem. 150 g bułki tartej wielkanocnej (krakersy można też wykorzystać rozdrabniając w blenderze) ze 100 g miękkiego masła. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut12 minut. Spód ten możesz wykorzystać do sernika, ciasta twarogowego czy dowolnego ciasta z delikatnym kremem. Najprostszym rozwiązaniem jest polewanie ciasta bitą śmietaną i układanie na wierzchu warstwy świeżych jagód. Luksusowo!

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #oszczędna gospodyni domowa #Wielkanoc #WielkanocPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja