Pomidory z serem w piekarniku: 6 prostych i pysznych przepisów
Jeśli masz w lodówce ser, który dobrze się topi i pyszne, mięsiste pomidory, połowa sukcesu za nami, a pomidory z serem możesz upiec w piekarniku na lunch lub kolację w różnych wariantach. W okresie żniw, kiedy codziennie jemy świeże pomidory, warto wyjść poza zwykłe sałatki i urozmaicić menu pieczeniem ich z mięsem, grzybami, innymi warzywami i oczywiście serem.
O czym porozmawiamy w artykule:LifehacksPrzepisy Gotowanie pomidorów z serem w piekarniku Wieprzowina z pomidorami i serem w piekarniku Cukinia z pomidorami i serem w piekarniku Grzyby, pomidory i ser w piekarniku Bakłażan z pomidorami i serem w piekarniku Zapiekanka z pomidorami i serem Ziemniaki z pomidorami i serem Tarta z pomidorami i serem Gorąca kanapka z serem i pomidorami Pomidory faszerowane szpinakiem i serem
Kiedyś mieliśmy okazję odwiedzić Awinion, w restauracji słynnego szefa kuchni Christiana Etienne’a. W specjalnym menu królowały pomidory – od krewetek w galarecie pomidorowej po mus i sorbet. Nie zabrakło też dań, w których gotowano pomidory z serami – to połączenie już dawno stało się klasyką.
Najczęściej ten duet występuje w sałatce caprese lub naszych ulubionych pomidorach z serem i czosnkiem. Nawiasem mówiąc, ten ostatni można upiec, dodając posiekane oliwki, grzyby lub mięso mielone. Ale nawet jeśli po prostu pokryjesz plasterki pomidora serem, który dobrze się topi, posypujesz przyprawami i pieczesz, otrzymasz szybką i smaczną przekąskę.
Lifehacki
We wszystkich przepisach, w których wykorzystuje się pomidory, bardzo ważna jest jakość samego warzywa – musi być słodkie i dojrzałe, a wtedy danie będzie smaczne, pod warunkiem przestrzegania przepisu. Oto kilka przydatnych trików na gotowanie pomidorów z serem w piekarniku:
- Aby smak pomidorów podczas pieczenia był jaśniejszy, pamiętaj o dodaniu odrobiny soli i pieprzu. Jeśli masz kwaśne pomidory kupione poza sezonem, szczypta cukru na każdy plasterek pomidora poprawi sytuację.
- Dobrym pomysłem jest zapiekanie pomidorów ze świeżymi warzywami sezonowymi: cukinią, bakłażanem i ziemniakami.
- Jeśli chcesz bardziej sycące danie, dodaj dowolne mięso lub drób, rybę lub krewetki. Kawałek pomidora i sera zawsze zapewni im doskonałe w smaku towarzystwo.
- Jakiego sera najlepiej użyć do pieczenia? Oczywiście w pierwszej kolejności rozrywa się na kawałki ten, który dobrze się topi. Suluguni, mozzarella i gouda mają łagodniejszy smak i idealnie nadają się do zapiekania z pomidorami. Odpowiednie są również ser i feta: dodadzą pomidorom słonej nuty.
Przepisy
Gotowanie pomidorów z serem w piekarniku
Jak gotować pomidory z serem w piekarniku? Wszystko w tym przepisie jest proste: pomidory wiśniowe lub duże, pokrojone w plasterki, z kawałkami suluguni lub mozzarelli w ciągu kilku minut zamienią się w soczystą, jasną, gorącą przekąskę. Być może warto też podać kawałek świeżego pieczywa, żeby złapać rozciągliwy, roztopiony ser. Jeśli pomidory są dojrzałe i słodkie, po prostu dodaj sól i pieprz. Można nieco skomplikować zadanie i na przykład nafaszerować pomidory tartym serem i dodać odrobinę czosnku. Dostaniesz gorące „różowe policzki”.
Pomidory z serem w piekarniku
Aby przygotować pomidory z serem w piekarniku na 3 porcje, potrzebujesz:
- suluguni – 200 g
- pomidory (można użyć całych pomidorków koktajlowych) – 300 g
- sos sojowy – 1 łyżeczka.
- oliwa z oliwek – 1 łyżka. l.
- brązowy cukier – 2 łyżeczki.
- sól
- mielony czarny pieprz
- Rozgrzej piekarnik do 140°C. Pomidory obierz: usuń łodygi i działki, pokrój w plasterki lub koła. Przełóż je do miski, polej oliwą, sosem sojowym, posyp pieprzem i solą. Jeśli pomidory są kwaśne, skorzystaj z naszego lifehacka – do każdego plasterka dodaj szczyptę cukru.
- Przełóż pomidory do ceramicznego lub szklanego naczynia do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut. W tym momencie zacznij przygotowywać ser.
- Ser pokroić w plasterki. Można użyć małych kulek mozzarelli i upiec je w całości. Na wierzch pomidory z serem. Szybko się stopi, zajmie to dosłownie 7-10 minut.
- W czasie pieczenia potrawy drobno posiekaj zioła: natkę pietruszki lub bazylię. Pomidory z serem w piekarniku są gotowe! Podawać gorące, obficie posypane ziołami.
Przydatne rady
Suluguni w przepisie na pomidory z serem w piekarniku można zastąpić mozzarellą, fetą lub serem feta. Ten ostatni z serów ma najbardziej wyraźny słony smak.
Wieprzowina z pomidorami i serem w piekarniku
Wieprzowina z pomidorami i serem w piekarniku to soczyste mięso, słodkie pomidory, jasne przyprawy i różowy, lepki ser, a co najważniejsze, ta metoda gotowania omija niezbyt zdrowy etap smażenia na patelni. Zamiast wieprzowiny można użyć steków z piersi kurczaka lub indyka – będą nie mniej smaczne. Do smaku można także dodać przyprawy. Do pieczenia wieprzowiny z pomidorami wybierz taki, jaki najbardziej lubisz: twardy lub półtwardy. Odpowiednie są odmiany takie jak Gouda lub Tilsiter, Maasdam lub Parmezan.
Wieprzowina z pomidorami i serem w piekarniku ()
Aby przygotować wieprzowinę z pomidorami i serem w piekarniku na 2 porcje, potrzebujesz:
- stek wieprzowy – 2 szt. Grubość 1–1,5 cm
- pomidory – 300 g
- ser mozzarella lub ser gouda – 100 g
- cebula – 1/2 szt.
- czosnek – 3 ząbki
- Zioła włoskie – 1/2 łyżeczki.
- oliwa z oliwek – 1 łyżka. l.
- płatki czerwonego chilli – 1/2 łyżeczki.
- sól
- mielony czarny pieprz
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść steki w torbie na żywność i lekko je rozbij, a następnie dopraw solą, pieprzem, suszoną przyprawą włoską i płatkami czerwonej papryki.
- Pomidory pokroić na duże kawałki. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Na dnie ceramicznego naczynia do pieczenia ułóż pomidory, czerwoną cebulę i czosnek. Sól, pieprz, posyp przyprawami. Skropić oliwą i wymieszać.
- Połóż steki na pomidorach na środku patelni. W razie potrzeby można je posmarować odrobiną oliwy z oliwek. Piec około 25 minut. W tym czasie przygotuj ser.
- Zetrzyj mozzarellę na grubej tarce. Można użyć specjalnego rodzaju sera do pizzy. Wyjmij patelnię z piekarnika, posyp steki startą mozzarellą, dodaj przyprawy według uznania i piecz mięso z pomidorami przez kolejne 10 minut. Danie jest gotowe!
Przydatne rady
Jeśli chcesz, aby wieprzowina z pomidorami i serem nabrała bardziej pikantnego, wyrazistego smaku, przed włożeniem na patelnię posmaruj steki łagodną musztardą.
Cukinia z pomidorami i serem w piekarniku
Gotując w piekarniku cukinię z pomidorami i serem, zawsze chcemy uzupełnić je jakąś jasną nutą, która sprawi, że smak potrawy będzie bardziej wyrazisty. A co jeśli do masy serowej dodamy kawałki smażonego boczku? Już od pierwszych minut pieczenia po całej kuchni rozejdzie się zawrotny aromat, który od razu zgromadzi wszystkich domowników przy stole. Jakiego sera użyć do pieczenia? – sprawa smak. W naszej wersji dodaliśmy kremową, ale suluguni czy mozzarella do pizzy będzie dobrze komponować się z pieczoną cukinią i pomidorami.
Cukinia z pomidorami i serem w piekarniku
Aby ugotować cukinię w piekarniku z pomidorami i serem na 4 porcje, potrzebujesz:
- cukinia – 3 szt.
- serek śmietankowy – 150–200 g
- boczek – 80 g
- czerwona ostra papryka – 1 szt.
- zielona cebula – 2 pióra
- pomidory – 2–3 szt.
- oliwa z oliwek
- ocet winny z czerwonego wina – 2 łyżki. l.
- sól
- mielony czarny pieprz
- Rozgrzej piekarnik do 170°C. Boczek pokroić w drobną kostkę i smażyć na suchej patelni, aż się lekko zrumieni. Zdjąć z ognia i położyć na ręczniku papierowym.
- Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona i drobno posiekaj. Posiekaj zieloną cebulę. Pomidory pokroić w plasterki. Cukinię przekroić na pół i łyżką wyskrobać środek, przygotować miejsce na nadzienie. Cukinię skrop oliwą ze wszystkich stron, dopraw solą i pieprzem.
- Ser wymieszać ze smażonym boczkiem, cebulą i papryką. Dodać sól i zmielony czarny pieprz do smaku. Napełnij cukinię i połóż na niej plasterki pomidora.
- Cukinię przełóż do naczynia do zapiekania i włóż do nagrzanego piekarnika. Piec z serem i pomidorami w piekarniku przez 30–40 minut. Podawaj natychmiast.
Przydatne rady
Do tego przepisu Będziesz potrzebować małej, mocnej, młodej cukinii z niedojrzałymi nasionami. Możesz gotować „łódki” z różnymi nadzieniami: mięso, grzyby, twarożek itp.
Pieczarki, pomidory i ser w piekarniku
Pieczarki, pomidory i sery – produkty te można gotować w różnych kombinacjach w piekarniku, dodając różne składniki i przyprawy. Nadziewanie pomidorów jest świetne! Otrzymasz ulubione przez wszystkich „różowe policzki”. Możesz też zrobić odwrotnie: wypełnić czapki grzybów. Wystarczy kupić duże pieczarki, a jeszcze lepiej różnorodne – portobello. Ich kapelusz jest szeroki, otwarty, bardzo wygodny do wypychania. A same grzyby są znacznie bardziej aromatyczne niż zwykłe pieczarki. Otrzymasz danie godne świątecznej uczty.
Pieczarki, pomidory i ser w piekarniku
Aby ugotować grzyby, pomidory i ser w piekarniku na 2 porcje, potrzebujesz:
- pieczarki z szeroką czapką – 500 g
- czosnek – 1–2 ząbki
- pomidory – 2 szt.
- ser – 100 g
- szalotka – 2 szt.
- masło – 2 łyżki. l.
- śmietana – 2 łyżki. l.
- koperek lub pietruszka
- sól
- mielony czarny pieprz
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Odetnij łodygi grzybów i posiekaj je. Drobno posiekaj szalotkę. Pomidory pokroić w koła. Dobrze, jeśli średnica pomidorów odpowiada kapeluszom grzybów.
- Zetrzyj ser i wymieszaj ze smażonymi nóżkami grzybów i kwaśną śmietaną. Sól i pieprz do smaku. Rozgrzać masło i podsmażyć posiekane łodygi grzybów i szalotkę. Mięso mielone ułożyć w kapeluszach grzybów, a na mielonym mięsie pokrojone pomidory.
- Pieczarki z pomidorami i serem włożyć do piekarnika i piec 25–30 minut. W razie potrzeby plasterki pomidora można dodatkowo posypać tartym serem.
- Przed podaniem drobno posiekaj natkę pietruszki i posyp przygotowane grzyby. Grzyby, pomidory i ser są gotowe w piekarniku! Podawać danie na gorąco, aż ser ostygnie.
Przydatne rady
Spróbuj przygotować danie, dodając drobno posiekany gotowany wędzony boczek do mielonych grzybów. Aby to zrobić, wyślij go do pozostałych składników na etapie smażenia, a następnie napełnij czapki.
Bakłażany z pomidorami i serem w piekarniku
Bakłażany z pomidorami i serem w piekarniku to w sam raz opcja, gdy nie trzeba za dużo myśleć i po ułożeniu plasterków bakłażana z pomidorami i odpowiednim serem upiec wszystko w piekarniku. Możesz też, poświęcając trochę więcej czasu, przygotować jeszcze bardziej satysfakcjonujący obiad dla całej rodziny. Jeśli masz piękne naczynie do pieczenia, natychmiast podawaj w nim pieczone bakłażany na stole. Kolacja będzie niedroga, ale bardzo efektowna. Do pieczenia bakłażanów możesz wybrać dowolny ser, pod warunkiem, że dobrze się topi. Odrobina startego parmezanu nada potrawie pikanterii. Możesz podać to danie jako gorącą przystawkę lub nawet obiad, zwłaszcza jeśli z tego czy innego powodu nie jesz mięsa. W tym drugim przypadku nikt nie pozostanie głodny, ponieważ ser jest produktem wysokokalorycznym, a pieczony bakłażan jest bardziej sycący.
Bakłażany z pomidorami i serem w piekarniku (Wydawnictwo Gastronom LLC)
Do gotowania bakłażan z pomidorami i serem w piekarniku na 4 porcje potrzebujesz:
- duże bakłażany – 2 szt.
- pomidory…