Odkryj 5 smakowitych i niedrogich przepisów z gromadnika

5 fajnych, niedrogich dań z gromadnika

5 fajnych niedrogich dań z gromadnika

Mały, tłusty i bardzo smaczny gromadnik to produkt niedrogi, ale wyraźnie niedoceniany przez szefów kuchni. Sugerujemy zakup większej ilości gromadnika na raz, przygotowanie z niego kilku różnych dań i docenienie tej północnej ryby.

Pięć fajnych, niedrogich dań z gromadnika

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Ciasto gromadnikowe, które każdy pokocha
  • Gromadnik w upalny dzień: radość dla dzieci
  • Gromadnik marynowany na ostro: idealna przystawka
  • Modna kanapka piknikowa
  • Gromadnik smażony z autorską porcją

Wydaje się, że najlepszą rzeczą do zrobienia z tymi małymi rybami jest po prostu usmażenie ich na dużej ilości oleju. I to prawda. Ale, jak wiadomo, smażeniu jakichkolwiek ryb, zwłaszcza małych i tłustych, towarzyszą pewne niedogodności: latają plamy oleju, a zapachu smażonej ryby w kuchni nie da się wyeliminować i trzeba stać przy kuchence bez rozpraszania się . A ponieważ jest to nieuniknione, warto majstrować „do wykorzystania w przyszłości”. Dlatego kupuj dwa razy więcej gromadnika, niż możesz zjeść po prostu smażonego, i przerób go za jednym zamachem, bo możesz przygotować z niego wiele nieoczywistych, ale bardzo smacznych potraw.

Najprawdopodobniej ryba zostanie zamrożona i nie ma w tym nic złego, jeśli zostanie prawidłowo rozmrożona. Gromadnika ułożyć na płytkiej prostokątnej blaszce lub naczyniu do pieczenia, rozsmarować na dnie tak, aby się nie gromadził i włożyć do lodówki. Tam rozmrozi się prawidłowo i równomiernie. Teraz należy go dokładnie opłukać pod zimną bieżącą wodą. Obok zlewu umieść blachę do pieczenia, a na niej ruszt piekarnika. Czystą rybę ułożyć na drucianej kratce, najlepiej w jednej warstwie, tak aby woda odciekła i ryba wyschła na powietrzu. Ostatnie 12Oczyść 15 ryb. Jest to bardzo szybkie, dosłownie 3 ruchy: odciąć głowę nożem, rozpruć brzuch i usunąć wnętrzności, następnie wyjąć kręgosłup. Opłucz, osusz papierowymi ręcznikami, włóż do woreczka strunowego, wypuść powietrze, zamknij i włóż do zamrażarki, aby móc później upiec szybkie ciasto.

Ciasto gromadnikowe, które każdy pokocha

Aby docenić piękno gromadnika jako składnika farszu rybnego, wystarczy postępować zgodnie z przepisem. Jest jasne, łatwe i szybkie w przygotowaniu, a składniki są dostępne. Więc na pewno Ci się uda.

Ciasto z gromadnikiem

Ciasto z gromadnikiem
Ciasto z gromadnikiem

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

Do nadzienia

  • 3 łyżki l. kwaśna śmietana o zawartości tłuszczu co najmniej 20%
  • szczypta soli
  • 1012 szt. obrany gromadnik
  • 2 małe cebule
  • kawałek ostrej papryki (do smaku) lub 1 marynowana ostra papryka
  • 1 łyżka. l. olej roślinny
  • mielony czarny pieprz do smaku

Do testu

  • 80 ml oleju roślinnego
  • 80 ml piwa
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sól
  1. Jeśli ryba była zamrożona, rozmroź ją. Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Z podanych składników przygotuj miękkie ciasto.
  2. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkować lub ugniatać palcami na okrąg o grubości 3 cm3,5 mm. Opuszkami palców dociśnij brzegi ciasta (o szerokości około 2 cm), aż będzie cieńsze niż środek.
  3. Cebulę pokroić w cienkie pierścienie i wymieszać z olejem. Drobno posiekaj ostrą paprykę. Śmietanę doprawić solą i wymieszać z ostrą papryką.
  4. Posmaruj środek ciasta kwaśną śmietaną, unikając brzegów. Ułóż rybę promieniami zaczynając od środka. Posypać cebulą i pieprzem. Podnosząc brzegi ciasta, układamy je w fałdy, przykrywając nadzienie.
  5. Ciasto przełożyć na papier do pieczenia i piec 3035 minut. Studzimy na metalowej kratce przez kilka minut. Podawać na ciepło.

Gromadnik w upalny dzień: radość dla dzieci

Teraz możesz zacząć smażyć gromadnika, używając dużej ilości oleju i panierując rybę w mące. Można też smażyć na małym ogniu dosłownie na łyżce oleju. I weź mąkę kukurydzianą: pali znacznie mniej niż mąka pszenna. Tak czy inaczej, smażony gromadnik jest świetny!

Gromadnik smażony w panierce kukurydzianej
Gromadnik smażony w panierce kukurydzianej

Aby przygotować gromadnika, potrzebujesz:

  • 1 kg gromadnika świeżego lub rozmrożonego
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 łyżeczka mielony czarny pieprz
  • olej roślinny do smażenia
  1. Gromadnika szybko opłucz pod bieżącą wodą, połóż na drucianej kratce lub na dużym durszlaku i osusz.
  2. W płytkim, przestronnym pojemniku (np. naczyniu do pieczenia) wymieszaj mąkę kukurydzianą z solą i czarnym pieprzem.
  3. Na dużej patelni z powłoką nieprzywierającą na małym ogniu rozgrzej 12 łyżki l. olej roślinny.
  4. Obtocz w mące tyle ryb, aby zmieściły się na patelni w jednym rzędzie. Strząśnij nadmiar mąki.
  5. Rybę układamy na patelni tak, aby jej płetwy nie stykały się ze sobą – sklejają się i trudno je obrócić. Smażymy na małym ogniu 34 minuty, aż do złotego koloru.
  6. Każdą rybę obróć na drugą stronę, zaczynając od tej, którą umieściłeś na patelni jako pierwszą. Gotową rybę przełóż na talerz.
  7. Kontynuuj smażenie ryby partiami, dodając olej w razie potrzeby. Po usmażeniu trzeciej partii patelnię opłucz, osusz ręcznikiem papierowym, dodaj świeżą partię oleju i kontynuuj smażenie ryby.

Gromadnik marynowany na ostro: idealna przystawka

Gdy będzie już góra smażonego gromadnika i będziesz już dość zmęczony, przestań smażyć i zajmij się czystszą pracą – gotowaniem gromadnika w pikantnej marynacie.

Gromadnik w pikantnej marynacie
Gromadnik w pikantnej marynacie

Aby przygotować gromadnika, potrzebujesz:

  • świeżo mrożony gromadnik 500 gr
  • sól morska 25 gr
  • biały ocet winny 50 ml
  • cukier 12 gr
  • nasiona gorczycy 1 łyżeczka
  • groszek ziele angielskie 8 szt.
  • czarny pieprz w proszku 1 łyżeczka
  • liść laurowy 2 szt.
  • goździk 2 szt.
  • cytrynowy 0,5 szt.
  • czerwona cebula 70 gr
  • woda 250 ml
  1. Gromadnika należy wcześniej rozmrozić i spłukać pod bieżącą wodą. Rybę włóż do durszlaka i poczekaj, aż woda odcieknie. W razie potrzeby osusz gromadnik ręcznikami papierowymi.
  2. Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, w małym rondlu wymieszaj sól, cukier i przyprawy, dodaj gorącą wodę, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 4-5 minut. Zdejmij z ognia, zalej octem i przykryj rondel pokrywką. Marynata powinna ostygnąć do temperatury pokojowej.
  3. Cebulę obierz, pokrój w ćwiartki pierścieni lub paski (wzdłuż, a nie w poprzek) – według uznania. Nie obierając cytryny, pokrój ją wraz ze skórką w cienkie ćwiartki kół.
  4. Gromadnika ułożyć w szklanym słoju, równomiernie posypując warstwy ryby cebulą i plasterkami cytryny. Ostudzoną marynatą polej rybę wraz z przyprawami i zamknij słoik pokrywką.
  5. Słoik z gromadnikiem marynowanym pozostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej, następnie włożyć do lodówki na noc lub na jeden dzień. Rybę tę można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.

Modna kanapka piknikowa

Odłóż kilka kawałków smażonego gromadnika i przygotuj pyszną i niezwykłą kanapkę na chlebie żytnim z sosem śmietanowym.

Kanapka z gromadnikiem
Kanapka z gromadnikiem

Do przygotowania kanapki potrzebujesz:

  • 8–10 szt. smażony gromadnik
  • 1 jajko na twardo
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 zielone cebule
  • 4–5 gałązek koperku
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 2–3 łyżki. l. olej roślinny
  • 2 małe czerwone cebule
  • ocet jabłkowy
  • cukier
  • sól, mielony czarny pieprz
  • 4 łyżki l. śmietana
  • 2 łyżeczki gotowy chrzan
  • 4 bułki żytnie
  1. Cebulę czerwoną obierz i pokrój w cienkie krążki, dopraw szczyptą soli i cukru, pieprzem, posyp octem i pozostaw do zamarynowania. Usmażonego gromadnika oczyść, usuwając głowę, kręgosłup i wnętrzności. Drobno posiekaj i skrop sokiem z cytryny.
  2. Ogórki kiszone obierz, usuń miękki środek i pokrój w drobną kostkę. Drobno posiekaj zieloną cebulę i koperek. Dodaj do ryby wraz ze skórką z cytryny. Doprawić olejem roślinnym i wymieszać. Jajko podzielić na białko i żółtko, białko pokroić w kostkę i dodać do sałatki. Doprawić solą i mielonym pieprzem. Żółtko utrzeć ze śmietaną, dodać chrzan, doprawić solą i pieprzem.
  3. Odetnij górę bułki. Wnętrze każdej bułki posmaruj sosem śmietanowym i napełnij sałatką rybną. Posyp marynowaną cebulą i przykryj górną częścią bułki.

Gromadnik smażony z autorską porcją

Okruchy wyjęte z bułek przydadzą się do przygotowania różnorodnych zapiekanek i zapiekanek. Lub na przykład użyj go w kolejnym daniu z gromadnikiem. Przygotuj smażonego gromadnika z pomidorami według naszego przepisu.

Gromadnik smażony z pomidorami
Gromadnik smażony z pomidorami

Aby przygotować gromadnika, potrzebujesz:

  • 500 g smażonego gromadnika
  • 2 duże cebule
  • 500 g pomidorów
  • 3–5 gałązek tymianku (opcjonalnie)
  • 3–5 gałązek natki pietruszki
  • 5 ząbków czosnku
  • 3–4 łyżki. l. olej roślinny
  • 1/2 ostrej papryki lub do smaku
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • mielony czarny pieprz do smaku

Na bułkę tartą czosnkową:

  • 2–3 kromki chleba żytniego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2–3 łyżki. l. nierafinowany olej słonecznikowy
  1. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie, czosnek w cienkie plasterki. Drobno posiekaj natkę pietruszki. Wytnij miejsce, w którym łodyga łączy się z pomidorami, a po przeciwnej stronie wykonaj nacięcie w kształcie krzyża. Włóż do miski i zalej wrzątkiem. Pozostawić na 2-3 minuty, następnie odlać wrzącą wodę i przepłukać pomidory zimną wodą.
  2. Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie. Rozgrzej olej roślinny w holenderskim piekarniku lub rondlu, dodaj cebulę, dodaj sól i smaż na umiarkowanym ogniu, aż będzie miękka. Wyjmij z pieca. Odłożyć połowę cebuli.
  3. Pomidory obierz i pokrój w koła o grubości 7–8 mm.
  4. Usmażonego gromadnika ułożyć w jednej warstwie na warstwie cebuli. Dopraw solą i pieprzem, dodaj gałązki tymianku, posyp natką pietruszki i czosnkiem.
  5. Na warstwę pomidorów, ryb, przypraw i pomidorów ponownie ułóż pozostałe cebule. Naprzemiennie ryby i pomidory, aż do wyczerpania zapasów. Górna warstwa to pomidory.
  6. Postaw brytfannę na umiarkowanym ogniu i przykryj pokrywką. Gdy sok z pomidorów zacznie się gotować, zdejmij pokrywkę i gotuj, aż sok z pomidorów odparuje, około 15 minut.
  7. Podczas gdy ryba się gotuje, przygotuj bułkę tartą czosnkową. Chleb włóż do miski blendera i zmiel na duże, niejednorodne okruchy. Zetrzeć czosnek na drobnej tarce lub przepuścić przez prasę. Umieść okruchy na dużej patelni i smaż na umiarkowanym ogniu, często mieszając, przez 3–4 minuty. Dodać czosnek i olej słonecznikowy, wymieszać. Wyjmij z pieca.
  8. Podawać na ciepło lub całkowicie wystudzone, posypane bułką tartą czosnkową.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ryba #gromadnik #oszczędna gospodyni domowaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja