5 fajnych niedrogich dań z gromadnika
Mały, tłusty i bardzo smaczny gromadnik to produkt niedrogi, ale wyraźnie niedoceniany przez szefów kuchni. Sugerujemy zakup większej ilości gromadnika na raz, przygotowanie z niego kilku różnych dań i docenienie tej północnej ryby.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Ciasto gromadnikowe, które każdy pokocha
- Gromadnik w upalny dzień: radość dla dzieci
- Gromadnik marynowany na ostro: idealna przystawka
- Modna kanapka piknikowa
- Gromadnik smażony z autorską porcją
Wydaje się, że najlepszą rzeczą do zrobienia z tymi małymi rybami jest po prostu usmażenie ich na dużej ilości oleju. I to prawda. Ale, jak wiadomo, smażeniu jakichkolwiek ryb, zwłaszcza małych i tłustych, towarzyszą pewne niedogodności: latają plamy oleju, a zapachu smażonej ryby w kuchni nie da się wyeliminować i trzeba stać przy kuchence bez rozpraszania się . A ponieważ jest to nieuniknione, warto majstrować „do wykorzystania w przyszłości”. Dlatego kupuj dwa razy więcej gromadnika, niż możesz zjeść po prostu smażonego, i przerób go za jednym zamachem, bo możesz przygotować z niego wiele nieoczywistych, ale bardzo smacznych potraw.
Najprawdopodobniej ryba zostanie zamrożona i nie ma w tym nic złego, jeśli zostanie prawidłowo rozmrożona. Gromadnika ułożyć na płytkiej prostokątnej blaszce lub naczyniu do pieczenia, rozsmarować na dnie tak, aby się nie gromadził i włożyć do lodówki. Tam rozmrozi się prawidłowo i równomiernie. Teraz należy go dokładnie opłukać pod zimną bieżącą wodą. Obok zlewu umieść blachę do pieczenia, a na niej ruszt piekarnika. Czystą rybę ułożyć na drucianej kratce, najlepiej w jednej warstwie, tak aby woda odciekła i ryba wyschła na powietrzu. Ostatnie 12–Oczyść 15 ryb. Jest to bardzo szybkie, dosłownie 3 ruchy: odciąć głowę nożem, rozpruć brzuch i usunąć wnętrzności, następnie wyjąć kręgosłup. Opłucz, osusz papierowymi ręcznikami, włóż do woreczka strunowego, wypuść powietrze, zamknij i włóż do zamrażarki, aby móc później upiec szybkie ciasto.
Ciasto gromadnikowe, które każdy pokocha
Aby docenić piękno gromadnika jako składnika farszu rybnego, wystarczy postępować zgodnie z przepisem. Jest jasne, łatwe i szybkie w przygotowaniu, a składniki są dostępne. Więc na pewno Ci się uda.
Ciasto z gromadnikiem
Ciasto z gromadnikiem
Do przygotowania ciasta potrzebujesz:
Do nadzienia
- 3 łyżki l. kwaśna śmietana o zawartości tłuszczu co najmniej 20%
- szczypta soli
- 10–12 szt. obrany gromadnik
- 2 małe cebule
- kawałek ostrej papryki (do smaku) lub 1 marynowana ostra papryka
- 1 łyżka. l. olej roślinny
- mielony czarny pieprz do smaku
Do testu
- 80 ml oleju roślinnego
- 80 ml piwa
- 200 g mąki
- 1/2 łyżeczki sól
- Jeśli ryba była zamrożona, rozmroź ją. Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Z podanych składników przygotuj miękkie ciasto.
- Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkować lub ugniatać palcami na okrąg o grubości 3 cm–3,5 mm. Opuszkami palców dociśnij brzegi ciasta (o szerokości około 2 cm), aż będzie cieńsze niż środek.
- Cebulę pokroić w cienkie pierścienie i wymieszać z olejem. Drobno posiekaj ostrą paprykę. Śmietanę doprawić solą i wymieszać z ostrą papryką.
- Posmaruj środek ciasta kwaśną śmietaną, unikając brzegów. Ułóż rybę promieniami zaczynając od środka. Posypać cebulą i pieprzem. Podnosząc brzegi ciasta, układamy je w fałdy, przykrywając nadzienie.
- Ciasto przełożyć na papier do pieczenia i piec 30–35 minut. Studzimy na metalowej kratce przez kilka minut. Podawać na ciepło.
Gromadnik w upalny dzień: radość dla dzieci
Teraz możesz zacząć smażyć gromadnika, używając dużej ilości oleju i panierując rybę w mące. Można też smażyć na małym ogniu dosłownie na łyżce oleju. I weź mąkę kukurydzianą: pali znacznie mniej niż mąka pszenna. Tak czy inaczej, smażony gromadnik jest świetny!
Gromadnik smażony w panierce kukurydzianej
Aby przygotować gromadnika, potrzebujesz:
- 1 kg gromadnika świeżego lub rozmrożonego
- 150 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka mielony czarny pieprz
- olej roślinny do smażenia
- Gromadnika szybko opłucz pod bieżącą wodą, połóż na drucianej kratce lub na dużym durszlaku i osusz.
- W płytkim, przestronnym pojemniku (np. naczyniu do pieczenia) wymieszaj mąkę kukurydzianą z solą i czarnym pieprzem.
- Na dużej patelni z powłoką nieprzywierającą na małym ogniu rozgrzej 1–2 łyżki l. olej roślinny.
- Obtocz w mące tyle ryb, aby zmieściły się na patelni w jednym rzędzie. Strząśnij nadmiar mąki.
- Rybę układamy na patelni tak, aby jej płetwy nie stykały się ze sobą – sklejają się i trudno je obrócić. Smażymy na małym ogniu 3–4 minuty, aż do złotego koloru.
- Każdą rybę obróć na drugą stronę, zaczynając od tej, którą umieściłeś na patelni jako pierwszą. Gotową rybę przełóż na talerz.
- Kontynuuj smażenie ryby partiami, dodając olej w razie potrzeby. Po usmażeniu trzeciej partii patelnię opłucz, osusz ręcznikiem papierowym, dodaj świeżą partię oleju i kontynuuj smażenie ryby.
Gromadnik marynowany na ostro: idealna przystawka
Gdy będzie już góra smażonego gromadnika i będziesz już dość zmęczony, przestań smażyć i zajmij się czystszą pracą – gotowaniem gromadnika w pikantnej marynacie.
Gromadnik w pikantnej marynacie
Aby przygotować gromadnika, potrzebujesz:
- świeżo mrożony gromadnik – 500 gr
- sól morska – 25 gr
- biały ocet winny – 50 ml
- cukier – 12 gr
- nasiona gorczycy – 1 łyżeczka
- groszek ziele angielskie – 8 szt.
- czarny pieprz w proszku – 1 łyżeczka
- liść laurowy – 2 szt.
- goździk – 2 szt.
- cytrynowy – 0,5 szt.
- czerwona cebula – 70 gr
- woda – 250 ml
- Gromadnika należy wcześniej rozmrozić i spłukać pod bieżącą wodą. Rybę włóż do durszlaka i poczekaj, aż woda odcieknie. W razie potrzeby osusz gromadnik ręcznikami papierowymi.
- Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, w małym rondlu wymieszaj sól, cukier i przyprawy, dodaj gorącą wodę, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 4-5 minut. Zdejmij z ognia, zalej octem i przykryj rondel pokrywką. Marynata powinna ostygnąć do temperatury pokojowej.
- Cebulę obierz, pokrój w ćwiartki pierścieni lub paski (wzdłuż, a nie w poprzek) – według uznania. Nie obierając cytryny, pokrój ją wraz ze skórką w cienkie ćwiartki kół.
- Gromadnika ułożyć w szklanym słoju, równomiernie posypując warstwy ryby cebulą i plasterkami cytryny. Ostudzoną marynatą polej rybę wraz z przyprawami i zamknij słoik pokrywką.
- Słoik z gromadnikiem marynowanym pozostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej, następnie włożyć do lodówki na noc lub na jeden dzień. Rybę tę można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.
Modna kanapka piknikowa
Odłóż kilka kawałków smażonego gromadnika i przygotuj pyszną i niezwykłą kanapkę na chlebie żytnim z sosem śmietanowym.
Kanapka z gromadnikiem
Do przygotowania kanapki potrzebujesz:
- 8–10 szt. smażony gromadnik
- 1 jajko na twardo
- 2 ogórki kiszone
- 4 zielone cebule
- 4–5 gałązek koperku
- sok i skórka z połowy cytryny
- 2–3 łyżki. l. olej roślinny
- 2 małe czerwone cebule
- ocet jabłkowy
- cukier
- sól, mielony czarny pieprz
- 4 łyżki l. śmietana
- 2 łyżeczki gotowy chrzan
- 4 bułki żytnie
- Cebulę czerwoną obierz i pokrój w cienkie krążki, dopraw szczyptą soli i cukru, pieprzem, posyp octem i pozostaw do zamarynowania. Usmażonego gromadnika oczyść, usuwając głowę, kręgosłup i wnętrzności. Drobno posiekaj i skrop sokiem z cytryny.
- Ogórki kiszone obierz, usuń miękki środek i pokrój w drobną kostkę. Drobno posiekaj zieloną cebulę i koperek. Dodaj do ryby wraz ze skórką z cytryny. Doprawić olejem roślinnym i wymieszać. Jajko podzielić na białko i żółtko, białko pokroić w kostkę i dodać do sałatki. Doprawić solą i mielonym pieprzem. Żółtko utrzeć ze śmietaną, dodać chrzan, doprawić solą i pieprzem.
- Odetnij górę bułki. Wnętrze każdej bułki posmaruj sosem śmietanowym i napełnij sałatką rybną. Posyp marynowaną cebulą i przykryj górną częścią bułki.
Gromadnik smażony z autorską porcją
Okruchy wyjęte z bułek przydadzą się do przygotowania różnorodnych zapiekanek i zapiekanek. Lub na przykład użyj go w kolejnym daniu z gromadnikiem. Przygotuj smażonego gromadnika z pomidorami według naszego przepisu.
Gromadnik smażony z pomidorami
Aby przygotować gromadnika, potrzebujesz:
- 500 g smażonego gromadnika
- 2 duże cebule
- 500 g pomidorów
- 3–5 gałązek tymianku (opcjonalnie)
- 3–5 gałązek natki pietruszki
- 5 ząbków czosnku
- 3–4 łyżki. l. olej roślinny
- 1/2 ostrej papryki lub do smaku
- sól do smaku
- cukier do smaku
- mielony czarny pieprz do smaku
Na bułkę tartą czosnkową:
- 2–3 kromki chleba żytniego
- 2-3 ząbki czosnku
- 2–3 łyżki. l. nierafinowany olej słonecznikowy
- Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie, czosnek w cienkie plasterki. Drobno posiekaj natkę pietruszki. Wytnij miejsce, w którym łodyga łączy się z pomidorami, a po przeciwnej stronie wykonaj nacięcie w kształcie krzyża. Włóż do miski i zalej wrzątkiem. Pozostawić na 2-3 minuty, następnie odlać wrzącą wodę i przepłukać pomidory zimną wodą.
- Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie. Rozgrzej olej roślinny w holenderskim piekarniku lub rondlu, dodaj cebulę, dodaj sól i smaż na umiarkowanym ogniu, aż będzie miękka. Wyjmij z pieca. Odłożyć połowę cebuli.
- Pomidory obierz i pokrój w koła o grubości 7–8 mm.
- Usmażonego gromadnika ułożyć w jednej warstwie na warstwie cebuli. Dopraw solą i pieprzem, dodaj gałązki tymianku, posyp natką pietruszki i czosnkiem.
- Na warstwę pomidorów, ryb, przypraw i pomidorów ponownie ułóż pozostałe cebule. Naprzemiennie ryby i pomidory, aż do wyczerpania zapasów. Górna warstwa to pomidory.
- Postaw brytfannę na umiarkowanym ogniu i przykryj pokrywką. Gdy sok z pomidorów zacznie się gotować, zdejmij pokrywkę i gotuj, aż sok z pomidorów odparuje, około 15 minut.
- Podczas gdy ryba się gotuje, przygotuj bułkę tartą czosnkową. Chleb włóż do miski blendera i zmiel na duże, niejednorodne okruchy. Zetrzeć czosnek na drobnej tarce lub przepuścić przez prasę. Umieść okruchy na dużej patelni i smaż na umiarkowanym ogniu, często mieszając, przez 3–4 minuty. Dodać czosnek i olej słonecznikowy, wymieszać. Wyjmij z pieca.
- Podawać na ciepło lub całkowicie wystudzone, posypane bułką tartą czosnkową.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ryba #gromadnik #oszczędna gospodyni domowaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych