Jak ugotować naprawdę smaczną owsiankę z semoliny: 5 przepisów, o których mogłeś nie wiedzieć
Kasza manna jest prawdopodobnie najbardziej kontrowersyjną ze wszystkich kaszek. Wiele osób nie może jej znieść ze względu na wspomnienia z dzieciństwa. A ktoś wręcz przeciwnie, był jej wierny od przedszkola. Znamy 5 przepisów na kaszę manną, które przypadną do gustu każdemu. A także kilka sekretów, jak prawidłowo ugotować tę owsiankę.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Proporcje kaszy manny
- Kasza manna bez grudek
- Przepisy na owsiankę z semoliny
- Kasza manna z gruszką
- Wielkopostna gęsta kasza manna z suszonymi morelami
- Kasza manna z ubitymi jajkami i sosem żurawinowym
- Kasza manna ze śmietaną i masłem
- Kasza manna parzona na soku żurawinowym, bez mleka
Proporcje kaszy manny
Istnieją 3 stopnie grubości kaszy manny. Według Eleny Molokhovets na płynną owsiankę weź 600 ml płynu, 60 g kaszy manny, 1 łyżka. l. masło i sól; na półgęsty 600 ml płynu, 80 g kaszy manny, 1 łyżka. l. masło, sól; na najgrubszą owsiankę, 600 ml płynu, 100 g kaszy manny, 1 łyżka. l. masło, sól.
Molokhovets zaleca gotowanie owsianki na mleku, w tym na mleku migdałowym, podawanie dwóch pierwszych kaszek (cienkiej i półgrubej) na śniadanie, a gęstej na lunch. Autorka wydanej w 1861 roku książki „Prezent dla młodych gospodyń domowych” gotuje dla dzieci kaszę manną z 300 ml płynu i 50 g płatków zbożowych.
Kasza manna dla dziecka
Kasza manna bez grudek
Głównym problemem owsianki z semoliny, który może Cię od niej odciągnąć na zawsze, są grudki. Kasza manna, wpadająca do prawie wrzącej wody (90–95°C), szybko pęcznieje i wrze. Dlatego też płatki wysypane na koniec gotowania nie trafiają do płynu, lecz do mniej lub bardziej gęstej owsianki i nie rozpuszczają się całkowicie. Aby temu zapobiec, musisz mieć czas na wymieszanie „ostatniej” semoliny, aż będzie gładka w 30–60 sek. Im drobniejsze ziarno, tym wcześniej gęstnieje, a co za tym idzie, tym większe jest prawdopodobieństwo pojawienia się grudek.
Aby ugotować owsiankę z kaszy manny bez grudek, można ją zaparzyć w niższej temperaturze – 60–70°C lub zalać płatki zimną wodą, energicznie wymieszać i wlać tę mieszaninę do prawie wrzącej cieczy. Należy pamiętać, że ta owsianka będzie lepka.
Kasza manna bez grudek
Przepisy na owsiankę z semoliny
Niezależnie od wybranego przepisu, zawsze płucz patelnię lub rondelek zimną wodą i dopiero wtedy dodawaj mleko do ugotowania owsianki – zapobiegnie to przywieraniu mleka do dna i owsianka nie będzie się przypalać.
Kasza manna z gruszką
Szczególnie dobra jest owsianka z dodatkami. Na przykład owsianka ze smażoną gruszką i rodzynkami. Spróbuj zrobić to w ten weekend dla całej rodziny.
Kasza manna z gruszką
Wielkopostna gęsta kasza manna z suszonymi morelami
Owsianka jest inna. Kiedyś kaszę mannę wytwarzano z całkowicie oczyszczonego ziarna – wszystkie zalety pszenicy pozostały w otrębach. A smak zależał głównie od ilości cukru i masła. Teraz sklepy ze zdrową żywnością sprzedają semolinę z pełnoziarnistej pszenicy – nie zwykłej białej, ale ciemnej śmietanki. Przygotowana z niej owsianka – nawet bez mleka i masła – okazuje się bardzo smaczna. A jeśli dodasz mleko sojowe i mieszankę suszonych moreli, to już jest super danie. Zobacz przepis tutaj.
Gęsta kasza manna z mlekiem sojowym
Kasza manna z ubitymi jajkami i sosem żurawinowym
Ta owsianka nazywa się buberts: tradycyjne danie kuchni łotewskiej. Ale po prostu nie da się jej zaliczyć do zwykłej owsianki, bo w połączeniu z sosem żurawinowym danie zamienia się w… danie zamienia się w… pyszny deser! A oto kolejna wersja tej owsianki – buberty z jagodami.
Bubertsa
Kasza manna ze śmietaną i masłem
Ta kasza manna ma nieoczekiwany wygląd i smak jest również niezwykły. To już nawet nie owsianka, a raczej zapiekanka lub budyń. Na deser dobrze smakuje z sosem czekoladowym lub jagodowym. Zobacz przepis tutaj.
Kremowa owsianka z semoliny
Kasza manna parzona na soku żurawinowym, bez mleka
Zegarek Manna to kolejny łotewski cud. To owsianka z semoliny, parzona z sokiem żurawinowym i ubijana na konsystencję najdelikatniejszego musu, niemalże chmurki semoliny.
Zegarek Manna
I spróbuj zrobić owsiankę z kaszy manny z orzechami włoskimi od Eleny Molokhovets. Aby to zrobić, zmiel 200 g obranych orzechów włoskich w misie blendera z 80 g cukru. Ugotuj owsiankę z 1,2 litra śmietanki, 120 g kaszy manny i mieszanki orzechowo-cukrowej. Gdy będzie gotowe, przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku, aż na wierzchu pojawi się złotobrązowa piana. Nowoczesny lifehack: posyp go drobnym cukrem i spal latarką.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jakugotować #semolinę #Owsianka z semolinyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych