Odkryj 5 prostych przepisów na relaksujące Apple Spa

5 prostych przepisów na Apple Spa

5 prostych przepisów na Apple Spa

19 sierpnia obchodzone jest święto Jabłkowego Zbawiciela, co zbiega się z kościelnym świętem Przemienienia Pańskiego. Podpowiadamy, jak świętować i co przygotować.

5 prostych przepisów na Apple SpaO czym porozmawiamy w artykule:Smażone krążki jabłekSzewc z owocamiJabłka w cieście Ratatouille z winogronami Kompot rabarbarowo-jabłkowy

Na Rusi przed Jabłkowym Zbawicielem zakazano spożywania jabłek, winogron i innych owoców, a od 19 sierpnia – dopiero po konsekracji w kościele w czasie święta. Tradycja ta pojawiła się wraz z wprowadzeniem kalendarza greckiego, gdyż właśnie w dzień Przemienienia Pańskiego Grecy błogosławili dojrzewające do tego czasu winogrona. Ponieważ winogrona praktycznie nie rosną na naszych szerokościach geograficznych, zastąpiono je jabłkami. W dniu Jabłkowego Zbawiciela zwyczajem jest przygotowywanie wielkopostnych potraw z jabłkami: pasztetów, naleśników i deserów.

Smażone krążki jabłek

Apple Spa obchodzone jest w czasie ścisłego Postu Zaśnięcia i wydaje się, że we wszystkim trzeba się ograniczać. Ale jest wiele pysznych dań bezmięsnych, takich jak smażone krążki jabłek.

Smażone krążki jabłek
Smażone krążki jabłek

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • mąka 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • sól 1 szczypta
  • olej roślinny
  • jabłka 2 szt.
  • woda 150 ml
  • drobny cukier lub cukier puder
  • mielony cynamon
  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zalać wodą i 1 łyżką. l. olej roślinny i wymieszaj trzepaczką. Otrzymasz ciasto o grubości podobnej do kefiru. W razie potrzeby dodać trochę więcej wody lub mąki.
  2. Obierz jabłka i wydrąż gniazda nasienne. Jabłka pokroić w pierścienie o grubości 1,2–1,5 cm.
  3. Do małego rondla lub frytkownicy wlać około 4 cm oleju roślinnego i dobrze podgrzać. Aby sprawdzić gotowość oleju, nabierz trochę ciasta i wrzuć je na patelnię – jeśli olej wokół niego zacznie skwierczeć, a ciasto szybko zmieni kolor na złocisty, możesz przystąpić do smażenia.
  4. Zanurz krążek jabłka w cieście i ostrożnie włóż go do gorącego oleju. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowy pierścień połóż na zmiętych ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar oleju. W ten sposób usmaż wszystkie krążki.
  5. Na spodek wsypać cukier, zanurzyć w nim obie strony krążków jabłek, po czym posypać cynamonem. Podawaj natychmiast.

Szewc z owocami

Cobbler to lekkie, owocowe ciasto amerykańskie. Wybraliśmy wspaniały przepis wielkopostny ze świeżymi owocami, płatkami owsianymi i aromatycznymi przyprawami.

Szewc z owocami
Szewc z owocami

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • brzoskwinie konserwowe 1 puszka (800 g)
  • śliwki (można zamrozić) 400 gr
  • jabłka 3 duże
  • brązowy cukier 1/2 szklanki
  • skrobia 2 łyżki l.
  • płatki migdałowe do podania
  • ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
  • mielony cynamon 1/2 łyżeczki
  • woda 1/3 szklanki

Do testu:

  • owsianka 1 szklanka
  • mielone migdały 1/4 szklanki
  • cukier 2 łyżki l. i jeszcze trochę do posypania
  • mleko (migdałowe, sojowe, kokosowe itp.) 1/2 szklanki
  • mielony cynamon 1/2 łyżeczki
  • olej roślinny 3 łyżki l.
  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C i nasmaruj średniej wielkości naczynie do pieczenia olejem roślinnym.
  2. Obierz jabłka. Wszystkie owoce pokroić na równe plasterki. W dużym rondlu wymieszaj owoce, cukier, skrobię kukurydzianą i cynamon. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 40 minut, aż zgęstnieje. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy. Nadzienie owocowe przełożyć do przygotowanej formy.
  3. Płatki owsiane zmiel na mąkę za pomocą blendera i wsyp do miski. Dodać migdały, cukier, sól, cynamon i proszek do pieczenia i wymieszać do połączenia. Wlać olej roślinny i ponownie wymieszać. Cienkim strumieniem wlewamy mleko i zagniatamy ciasto. Za pomocą łyżki nałóż ciasto na nadzienie owocowe i posyp odrobiną cukru.
  4. Piec przez 25-30 minut, aż uzyska złoty kolor. Na suchej patelni podpraż migdały na złoty kolor, 2–3 minuty. Podawaj szewc na ciepło, posypany prażonymi migdałami lub cukrem pudrem.

Jabłka w cieście

Nie bez powodu jeden z głównych symboli władzy królewskiej – państwo – został nazwany jabłkiem. Idealne nie tylko w formie, ale i w treści, owoce doskonale smakują po upieczeniu!

Jabłka w cieście
Jabłka w cieście

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • ciasto francuskie bez drożdży – 500 g
  • jabłka – 4 szt.
  • obrane orzechy włoskie – 2 łyżki. l.
  • jajko – 1 szt.
  • miód – 2 łyżki. l.
  1. Ciasto francuskie bez drożdży, w którym będą pieczone jabłka, wyjmij z opakowania i połóż na stole roboczym. Pozostawić do całkowitego rozmrożenia w temperaturze pokojowej.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Jabłka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie bardzo ostrożnie, za pomocą ostrego, cienkiego noża lub specjalnego nacięcia, usuń rdzenie z nasionami z boku łodygi.
  3. Przygotuj nadzienie jabłkowe. Obrane orzechy włoskie posiekaj nożem. Połączyć z miodem i wymieszać. Powstałym nadzieniem napełnij przygotowane jabłka.
  4. Ciasto rozwałkować na warstwę o grubości 2-3 mm. Pokrój na 4 kwadraty. Połóż jabłko z nadzieniem na środku. Ze środka każdego boku kwadratu ciasta wykonaj nacięcie pod kątem prostym do podstawy jabłka.
  5. Podnieś powstałe trójkąty ciasta nad jabłkami i połącz wierzchołki. Ostrożnie ściśnij szwy boczne. Ubij jajko i posmaruj nim powierzchnię jabłek w cieście. Piec 15–20 minut.

Ratatuj z winogronami

Wśród Słowian południowych za dzień rozpoczęcia zbiorów winogron uważano Jabłkowe Spa, dlatego też nazywano go winogrono». W tym łatwym warzywnym ratatouille jabłka i winogrona czują się dosłownie swobodnie».

Ratatuj z winogronami
Ratatuj z winogronami

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • ziemniak
  • jabłko
  • natka pietruszki – 1 gałązka
  • estragon – 1 gałązka
  • majeranek – 1 gałązka
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki. l.
  • białe winogrona – 2 pęczki
  • cebula – 1 cebula
  • seler – 1 łodyga
  • słodka papryka – 1 szt.
  • pomidor – 1 szt.
  • cukinia – 3 szt.
  1. Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Winogrona umyć i osuszyć. Jabłko obrać i pokroić na 4 części. Drobno posiekaj warzywa.
  2. W naczyniu do pieczenia ułóż warzywa, winogrona i jabłka, dodaj mieszankę ziół.
  3. Dolać olej i pół szklanki wody. Dopraw solą, pieprzem, przykryj i piecz przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 200°C, w razie potrzeby dodając odrobinę gorącej wody. Podawać na gorąco.

Kompot z rabarbaru i jabłek

Pachnące jabłko i kwaśny rabarbar to idealna para na orzeźwiający, letni kompot.

Kompot z rabarbaru i jabłek
Kompot z rabarbaru i jabłek

Do przygotowania 10 porcji potrzebne będą:

  • rabarbar – 500 g
  • jabłka słodko-kwaśne – 3 szt.
  • wanilia – 0,5 strąka
  • cynamon – 1 laska
  • cukier 60–70 g
  • cytrynowy 1 sztuka
  1. Rabarbar pokroić na kawałki o długości 3 cm. Jabłka pokroić na 4 części, usunąć nasiona. Każdą ćwiartkę pokroić w średnią kostkę.
  2. Zagotować 2,53 litry wody pitnej. Dodać rabarbar, jabłka, cukier, ziarenka wanilii i laskę cynamonu. Ponownie zagotuj.
  3. W tym czasie usuń cienką (tylko żółtą) warstwę skórki za pomocą obieraczki do warzyw. Dodać na patelnię i zdjąć kompot z ognia. Pozostaw do ostygnięcia 68 godzin Przed podaniem, jeśli to konieczne, odcedzić i ostudzić.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jabłka #Apple SpaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja