Odkryj 5 niezwykłych przepisów: Placki buraczane z mięsem i inne kuszące dania

Placki buraczane z mięsem i nie tylko: 5 niezwykłych przepisów

Placki buraczane z mięsem i nie tylko: 5 niezwykłych przepisów

Zupa buraczana to danie letnie, dlatego po prostu musi być lekkie! Ale trzeba przyznać, że czasami nawet o tej porze roku ma się ochotę zjeść bardziej serdecznie. Tak więc zupę buraczaną można uczynić bardziej satysfakcjonującą, dodając do niej mięso, ryby, kurczaka, a nawet kiełbasę.

Placki buraczane z mięsem i nie tylko: 5 niezwykłych przepisów

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Czy można gotować zupę buraczaną z mięsem?
  • Jak gotować zimny i gorący barszcz z mięsem (kurczak, owoce morza)
  • Zupa buraczana z mięsem
  • Zupa buraczana z kiełbasą
  • Zupa buraczana z kurczakiem
  • Zupa buraczana z rybą
  • Zupa buraczana z kalmarami

Czy można gotować zupę buraczaną z mięsem?

„Po co psuć buraczki jakimś mięsem? W takim razie zjedz okroshkę!” – zwolennicy tradycyjnych receptur będą oburzeni. Wydaje nam się, że taki kontrast nie jest do końca prawidłowy. Oznacza to, że jeśli lubisz smak buraków, nie odmawiaj sobie przyjemności, a po prostu uzupełnij danie mięsem, kurczakiem i owocami morza. Zgadzam się, że przypadki są różne. Na przykład po wielogodzinnej pracy na daczy, nawet w upale, chcesz nie tylko odświeżyć się podczas lunchu, ale także zaspokoić swój głód. A jeśli za oknem nie dopisuje pogoda, to rozgrzewka pożywną, gorącą zupą (pamiętacie, że buraczana potrafi być gorąca?) jest po prostu koniecznością. Zatem mięso w ramach takiego pierwszego dania byłoby całkiem odpowiednie.

Jakie mięso można dodać do gulaszu z buraków? Dowolne, według własnego uznania: wieprzowina, wołowina, a nawet jagnięcina, jeśli chcesz. Zupę buraczaną możesz także ugotować z kurczakiem, rybą, a nawet kalmarami! I wiele osób lubi te opcje prawie bardziej niż klasyczną wersję roślinną.

Jak gotować zimny i gorący barszcz z mięsem (kurczak, owoce morza)

Zupę buraczaną najłatwiej przygotować oddzielnie, gotując mięso, kurczaka lub owoce morza osobno i dodając je do gotowej zupy.
Zupę buraczaną najłatwiej przygotować oddzielnie, gotując mięso, kurczaka lub owoce morza osobno i dodając je do gotowej zupy.

Chłodnik z mięsem najłatwiej jest ugotować, posiekać i dodać do już przygotowanej zupy. To samo dotyczy kurczaka, ryb, kalmarów, krewetek i kiełbasy. Zasadniczo otrzymujesz specjalną odmianę okroshki na bazie buraków. Nawiasem mówiąc, mięso (drób, ryby, owoce morza), a także gotowaną kiełbasę, można również dodać do porcjowanych talerzy z gorącymi burakami: również okaże się bardzo smaczne.

Bardziej skomplikowanym sposobem przygotowania gorącej zupy buraczanej jest bulion mięsny lub drobiowy. Dobra wiadomość: nie potrzebujemy czegoś zbyt bogatego i wymagającego gotowania od dwóch do trzech godzin! Weź filet wieprzowy (wołowy) lub z piersi kurczaka, dodaj wodę i gotuj zgodnie z przepisem. W pierwszym przypadku proces zajmie 1 godzinę, w drugim – 30 minut. Cóż, podczas gdy bulion się gotuje, zajmujemy się warzywami: siekamy, dusimy, gotujemy itp. Następnie łączymy składniki zupy buraczanej, wszystko razem podgrzewamy i podajemy. Okazuje się, że jest to bardzo sycąca zupa, którą można jeść nie tylko latem, ale o każdej porze roku.

Chcesz konkretów? Tak, proszę! Wybraliśmy 5 bardzo udanych przepisów na pożywne placki z buraków, które z pewnością przypadną Ci do gustu.

Zupa buraczana z mięsem

Można go podawać na ciepło lub na zimno. Świetny pomysł na lato w centralnej Rosji, które czasami przynosi zupełnie niespodziewane niespodzianki pogodowe! Oznacza to, że jeśli na zewnątrz jest chłodno i deszczowo, zupę buraczaną z mięsem podajemy na stole na gorąco. Jeśli zrobi się gorąco, zjedz tę zupę na zimno.

Zupa buraczana z mięsem
Zupa buraczana z mięsem

1 godzina 30 minut

6 porcji

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • pulpa wieprzowa – 400 g
  • woda pitna – 2,5 l
  • marchewka – 100 g
  • buraki – 300 g
  • cebula – 150 g
  • słodka papryka – 150 g
  • olej roślinny – 2 łyżki. l.
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki. l.
  • ocet jabłkowy – 1 łyżka. l.
  • cukier – 1 łyżeczka.
  • ziemniaki – 300 g
  • sól
  • mielony czarny pieprz

1. Przygotuj bulion na zupę buraczaną. Mięso umyj i pokrój w małą kostkę. Włóż do rondelka i zalej 2 litrami wody. Doprowadzić do wrzenia i zebrać pianę. Gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę.

2. W trakcie przygotowywania bulionu obierz, umyj i zetrzyj marchewki i buraki. Obierz i posiekaj cebulę. Paprykę słodką myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w paski.

3. Rozgrzej olej roślinny na głębokiej patelni. Dodać cebulę i smażyć, mieszając, przez 5 minut na średnim ogniu. Dodaj marchewki. Wymieszaj i smaż wszystko razem przez kolejne 5 minut.

4. Na patelnię dodaj buraki, słodką paprykę i koncentrat pomidorowy. Dodać trochę soli i wymieszać. Zalać 500 ml wody i octu, dodać cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 20 minut.

5. Obierz ziemniaki, umyj je i pokrój w drobną kostkę. Posolić bulion mięsem do smaku. Dodaj ziemniaki i gotuj przez 10 minut po ponownym zagotowaniu na średnim ogniu.

6. Na patelnię z bulionem, mięsem i ziemniakami dodajemy duszone warzywa. Mieszamy, solimy, pieprzymy i doprowadzamy do wrzenia. Wyłącz ogień. Zamknij patelnię z burakami i zostaw na rozgrzanym piecu. Po 15 minutach wlać zupę buraczaną do talerzy.

PRZY OKAZJI

Zupę buraczaną z mięsem można podawać z kwaśną śmietaną i drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Zupa ta smakuje jak barszcz, z tą różnicą, że w tym przepisie nie używa się kapusty.

UWAGA DO GOSPODARKI

Kolor tej zupy mięsnej zależy od jakości buraków. Jeśli po cięciu będzie ciemnobordowy, danie okaże się bardzo piękne. Ponadto takie buraki nadadzą smakowi potrawy wyraźne nuty słodkie.

Zupa buraczana z kiełbasą

Przygotuj zupę buraczaną z kiełbasą, a Twoi bliscy, którzy mają dość okroshki, będą Ci bardzo wdzięczni. I w ogóle wydaje nam się, że oferowana tu piękna, jasna zupa ma bardziej wyrafinowany smak niż jej bardziej popularny „konkurencja”.

Zupa buraczana z kiełbasą
Zupa buraczana z kiełbasą

30 minut

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • buraki – 800 g
  • woda pitna – 2 l
  • ocet jabłkowy – 1 łyżka. l.
  • cukier – 1 łyżeczka.
  • ziemniaki – 300 g
  • jajka – 2 szt.
  • świeże ogórki – 200 g
  • kiełbasa gotowana – 150 g
  • zielona cebula – 50 g
  • koperek – 2 gałązki
  • śmietana – 100 g
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Obierz i umyj buraki. Zetrzyj na grubej tarce i włóż do rondla. Napełnij wodą, postaw na dużym ogniu i zagotuj.

2. Dodać ocet jabłkowy i cukier, wymieszać. Buraki gotuj na małym ogniu, przykrywając rondel pokrywką, przez 30 minut. Studzimy i przechowujemy w lodówce do momentu podania.

3. W czasie gotowania buraków umyj ziemniaki szczoteczką i ugotuj je w skórkach (20 minut). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia i obrać. Jajka ugotować na twardo (10 minut) i ostudzić pod bieżącą wodą.

4. Umyj świeże ogórki na barszcz i pokrój w drobną kostkę. Pokrój także gotowaną kiełbasę i ziemniaki. Umieść wszystko w jednej dużej misce. Jajka obierz i pokrój w plasterki.

5. Cebulę dymkę i koperek do buraków dokładnie opłucz i osusz, rozkładając na papierowym ręczniku. Drobno posiekaj i włóż do miski z ogórkami, kiełbasą i ziemniakami.

6. Dodaj śmietanę, sól i pieprz. Wyjmij duszone buraki z lodówki. Dodać do miski ze składnikami wraz z płynem. Dokładnie wymieszaj. Do misek wlać zupę buraczaną i do każdej dodać posiekane jajka.

PRZY OKAZJI

Jaką kiełbasę włożyć do tej patelni z burakami? Wydaje nam się, że najlepszą opcją byłby dobry doktorat. Ale odpowiednie są również produkty mleczne i rosyjskie z małą zawartością tłuszczu.

UWAGA DO GOSPODARKI

W razie potrzeby ocet jabłkowy w przepisie na zupę buraczaną z kiełbasą można zastąpić zwykłym octem stołowym (9%), świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny lub rozcieńczonym w wodzie kwaskiem cytrynowym (proporcje podano na opakowaniu).

Zupa buraczana z kurczakiem

Zupę buraczaną najlepiej przygotować z kurczakiem z młodych buraków: ma ona bardziej wyrazisty smak i delikatną konsystencję. Jeśli więc w Twoim domku letniskowym rośnie to warzywo korzeniowe, koniecznie wykorzystaj je, aby zupa była naprawdę idealna.

Zupa buraczana z kurczakiem
Zupa buraczana z kurczakiem

1 godzina 15 minut

6 porcji

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • pierś z kurczaka z kością – 700 g
  • woda pitna – 3 l
  • buraki – 400 g
  • marchewka – 80 g
  • korzeń selera – 80 g
  • cebula – 100 g
  • olej roślinny – 2 łyżki. l.
  • sok z cytryny – 1 łyżka. l.
  • cukier – 1 łyżeczka.
  • pomidory – 300 g
  • natka pietruszki – 2 gałązki
  • zielona cebula – 50 g
  • świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
  • sól – do smaku

1. Przygotuj bulion na zupę buraczaną. Pierś z kurczaka myjemy, zalewamy 2,5 litra wody, podpalamy i doprowadzamy do wrzenia. Usuń pianę i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.

2. W trakcie przygotowywania bulionu obierz buraki, marchewkę i korzeń selera, dokładnie umyj i zetrzyj na grubej tarce. Obierz cebulę i drobno posiekaj.

3. Rozgrzej olej roślinny na głębokiej patelni. Dodać cebulę i mieszając smażyć przez 5 minut na średnim ogniu. Dodać seler, buraki i marchewkę. Wymieszaj i smaż wszystko razem przez kolejne 5 minut.

4. Umyj pomidory i pokrój je na połówki. Zetrzyj miąższ na średniej tarce i usuń skórę. Pomidory wrzucić na patelnię z warzywami i wymieszać. Gotuj przez kolejne 10 minut.

5. Bulion z buraków przecedź do czystego rondla. Oddziel mięso kurczaka od kości i posiekaj. Na patelnię z bulionem dodajemy duszone warzywa, sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia.

6. Wyłącz ogień. Zamknij patelnię z burakami i pozostaw na rozgrzanym kuchence na 15 minut. Natkę pietruszki i dymkę umyć, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem i drobno posiekać.

7. Gorącą zupę buraczaną rozlewamy do porcjowanych talerzy, do każdego dodajemy kawałki kurczaka oraz posiekaną zieloną cebulę i natkę pietruszki.

PRZY OKAZJI

Pomidory nadają burakom z kurczakiem przyjemną aksamitną konsystencję i dodają smaku lekkiej kwaskowatości, co czyni zupę bardziej oryginalną.

UWAGA DO GOSPODARKI

Zupę buraczaną można przygotować nie tylko z piersią kurczaka, ale także z udkami drobiowymi, a nawet skrzydełkami. W takich przypadkach bulion będzie bardziej tłusty, więc jeśli chcesz zjeść zupę na zimno, usuń tłuszcz z jej powierzchni łyżką cedzakową.

Zupa buraczana z rybą

Kolejna bardzo oryginalna wersja zupy buraczanej. Nie będziemy gotować bulionu rybnego: w końcu jego smak jest bardzo specyficzny. Ale podzielimy filet na kawałki i umieścimy je w porcjowanych miskach z zupą.

Zupa buraczana z rybą
Zupa buraczana z rybą

1 godzina 30 minut + 24 godziny

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • filet z białej ryby – 600 g
  • buraki – 500 g
  • jabłka zielone średnie – 2 szt.
  • ogórki średnie – 2 szt.
  • jajka – 3 szt.
  • zielona cebula – 30 g
  • czerstwy chleb żytni – 1 kromka
  • sól
  • mielony czarny pieprz

1. Buraki umyj szczotką, zalej 2 litrami zimnej wody, zagotuj i gotuj do miękkości, około 40 minut. Gotowe buraki wyjąć z bulionu (zachować), przepłukać zimną wodą, ostudzić, następnie obrać i pokroić w cienkie paski.

2. Bulion buraczany odcedzić do czystego rondla, dodać pokrojone buraki i kawałek chleba. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Usuń chleb. dodać sól i pieprz do smaku

3. Gotuj rybę we wrzącej osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedź na durszlaku, ostudź i rozłóż na kawałki.

4. Jajka ugotować na twardo, następnie ostudzić, obrać i posiekać. Jabłka i ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę i koperek posiekać.

5. W misce połącz rybę, jabłka, ogórki, jajko i dymkę. Do schłodzonego naparu z buraków wlewamy razem z burakami.

PRZY OKAZJI

Dlaczego do bulionu buraczanego trzeba dodać czarne pieczywo i zostawić na jeden dzień? Aby nadać bazie zupy lekką kwaskowatość i przyjemny, niemal zakwasowy aromat.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jeżeli nie przywiązują Państwo zbyt dużej wagi do zasad prawidłowego odżywiania, zamień gotowaną rybę na rybę wędzoną na gorąco: smak buraków…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja