Top 5 najlepszych marynat do kaczki w piekarniku
Przedstawiamy Państwu nasze TOP 5 najlepszych marynat do kaczki w piekarniku, dzięki którym ptak będzie soczysty, aromatyczny i bardzo smaczny. Przepisy są proste, a składniki najtańsze. Jeśli więc chciałeś wiedzieć, jak przygotować kaczkę przed pieczeniem, zostań z nami! Marynata pomarańczowa, sojowa, czosnkowa, a nawet jabłkowa… Warto spróbować!
O czym porozmawiamy w artykule:Cechy charakterystyczne mięsa z kaczki, korzyści dla organizmu Jak ugotować kaczkę, jakie marynaty do niej wybrać Marynata sojowa do kaczki w piekarniku Marynata z pomarańczami do gotowania kaczki w piekarniku Marynata z miodem do pieczenia kaczki Marynata z jabłkami do kaczki w piekarniku Marynata z czosnek do pieczenia kaczki
Charakterystyczne cechy mięsa kaczego, korzyści dla organizmu
Drób ten nie jest u nas tak popularny jak kurczak czy indyk i są ku temu co najmniej dwa powody. Pierwszą z nich jest dość wysoki koszt. Cóż, drugim jest wyraźny brak wiedzy kulinarnej na temat tego, jakim ptakiem jest ta kaczka i jak ją prawidłowo ugotować.
Często pierwsza próba smażenia udek kaczych lub filetu z piersi staje się ostatnią. Problem w tym, że gospodynie domowe podchodzą do przygotowania tego ptaka w taki sam sposób, jak do kurczaka czy indyka. I to jest oczywisty błąd! Faktem jest, że mięso z kaczki jest czerwone i ma dość twarde włókna. Jest również bardzo tłusty, co nie jest zaskakujące dla ptactwa wodnego. Ale nawiasem mówiąc, właśnie dzięki tej właściwości kaczka okazuje się bardzo soczysta, chyba że oczywiście rozgotujesz ją na patelni lub w piekarniku. Nawiasem mówiąc, lwia część tego tłuszczu znajduje się bezpośrednio pod skórą, więc można go po prostu usunąć przed gotowaniem.
Czy w ogóle warto jeść kaczkę? Zdecydowanie tak! Jej mięso jest bogate w witaminy A i E, które korzystnie wpływają na kondycję skóry i spowalniają procesy starzenia. Produkt ten zawiera również dużo białka, co oznacza, że jest przydatny dla osób aktywnie uprawiających fitness. Wysoka zawartość żelaza sprawia, że kaczka jest niemal lekarstwem na anemię z niedoboru żelaza.
A ten sam tłuszcz, który tak przeraża wszystkich miłośników zdrowia, jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i mózgu. Mężczyzn zainteresuje jeszcze jedna właściwość tłustego mięsa z kaczki: jego spożywanie wspomaga produkcję testosteronu i poprawia potencję.
Jak ugotować kaczkę, jakie marynaty do niej wybrać
Najpopularniejszym sposobem przyrządzania kaczki jest pieczenie w piekarniku (Shutterstock/FOTODOM)
Jeśli mówimy o filetach z piersi i udkach, zwykle są one po prostu smażone na patelni. Jest to świetna opcja, zwłaszcza jeśli nie jesteś zbyt gorliwy w kwestii czasu gotowania. Jednak najlepszym sposobem na ugotowanie kaczki jest upieczenie jej w piekarniku, najlepiej w całości. W tym przypadku tłuszcz zostaje wytopiony i tworzy najkorzystniejszą „atmosferę”, która gwarantuje sukces potrawy. Otóż, aby kaczka lub kaczka maksymalnie pokazała swoje najlepsze właściwości kulinarne, ptak musi być marynowany. I tutaj warto powtórzyć przerobiony materiał. Kaczka jest tłusta, dlatego marynaty do niej zdecydowanie powinny być lekkie (dodawanie tłuszczu do tłuszczu nie jest dobrym pomysłem). Zdecydowanie powinny zawierać składniki kwaśne, które lepiej zmiękczą błonnik, a także takie, które mają intensywny smak i aromat. Wtedy upieczony ptak okaże się niezwykle smaczny, soczysty i apetyczny.
Zebraliśmy dla Ciebie 5 przepisów na odpowiednie marynaty, które doskonale spełnią swoje zadanie i pozwolą Ci w końcu skosztować kaczki i naprawdę się w niej zakochać!
Marynata sojowa do kaczki w piekarniku
Jeżeli chcesz, aby marynata naprawdę korzystnie wpłynęła na konsystencję i smak kaczki, postaraj się zaopatrzyć w jak najbardziej naturalny sos sojowy, powstały na drodze naturalnej fermentacji, bez zbędnych dodatków.
Marynata sojowa do kaczki w piekarniku (Shutterstock/FOTODOM)
10 minut
Dla kaczki o wadze 2–2,5 kg
Aby przygotować, potrzebujesz:
• sos sojowy – 500 ml
• cukier brązowy lub syrop klonowy – 100 g
• cytryny – 3 szt.
• mielony imbir – 1 łyżeczka.
• suszony tymianek – 1 łyżeczka.
• świeżo zmielony czarny pieprz – 1 łyżeczka.
1. Do miski wlać sos sojowy. Dodać cukier lub syrop klonowy i wymieszać.
2. Umyj i osusz cytryny. Usuń skórkę za pomocą drobnej tarki. Cytryny przekrój na pół i wyciśnij sok. Dodaj go wraz ze skórką do miski z sosem sojowym.
3. Wlać 100 ml wody. Dodać imbir, tymianek i świeżo zmielony pieprz
4. Włóż tuszę kaczki do dużej miski. Nasmaruj marynatę na zewnątrz i wewnątrz. Wypełnij resztą. Przykryć folią i wstawić do lodówki do marynowania na 6–8 godzin.
PRZY OKAZJI
Przed marynowaniem kaczkę należy obsmażyć na ogniu, aby usunąć wszelkie pozostałe drobne pióra.
UWAGA DO GOSPODARKI
Najsmaczniejsza kaczka będzie młoda kaczka, która nie ukończyła 1 roku życia. W rzeczywistości nie jest to nawet dorosły, ale nastoletnie kaczątko. Jest oczywiście mało prawdopodobne, aby sprzedawca znał ptaka na tyle, aby znać jego datę urodzenia, ale możesz posłużyć się jego wagą jako wskazówką. Młoda kaczka waży nie więcej niż 2 kg.
Marynata z pomarańczami do gotowania kaczki w piekarniku
Znani szefowie kuchni wiedzą, że pomarańcze doskonale uzupełniają kaczkę, odkrywają jej smak i wyrafinowują aromat. I oczywiście te owoce cytrusowe zawierają kwas, który zmiękcza włókna mięsne, zachowując ich soczystość.
Marynata z pomarańczami do gotowania kaczki w piekarniku (Shutterstock/FOTODOM)
10 minut
Dla kaczki o wadze 2–2,5 kg
• duże pomarańcze – 2 szt.
• musztarda łagodna – 1 łyżka. l.
• sos teriyaki – 2 łyżki. l.
• czosnek – 2 ząbki
• sól
• świeżo zmielony czerwony pieprz
1. Umyj i osusz pomarańcze. Usuń skórkę za pomocą drobnej tarki. Owoce przekrój na pół i wyciśnij sok do miski. Dodaj skórkę.
2. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Do soku dodać razem ze skórką i musztardą. Polać sosem teriyaki, solą i pieprzem.
3. Umieść tuszę kaczki w szczelnym worku. Wlać marynatę. Zawiąż torbę u góry. Obróć kilka razy, aby marynata równomiernie rozłożyła się w tuszy. Wstawić do lodówki na 6–8 godzin.
PRZY OKAZJI
Czy warto wycinać tłuszcz? Całość na pewno nie. Jednak zbyt dużą warstwę na szyi i grzbiecie (zdarza się to u dojrzałych ptaków) należy nadal usunąć.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli kupiłeś mrożoną kaczkę, rozmrażaj ją powoli: nie w temperaturze pokojowej, ale w lodówce. Tak, zajmie to dużo czasu, około 2 dni. Ale w tym przypadku kaczka zachowa wszystkie soki w środku.
Marynata z miodem do pieczenia kaczki
Miód przy aktywnym wsparciu soku z cytryny doskonale zmiękcza włókna kaczki. Ale to nie wszystko! To dzięki karmelizacji miodu podczas obróbki cieplnej na skórze ptaka tworzy się złotobrązowa skórka: piękna, apetyczna, prawdziwie świąteczna!
Marynata z miodem do pieczonej kaczki (Shutterstock/FOTODOM)
10 minut
Dla kaczki o wadze 2–2,5 kg
• miód – 3 łyżki. l.
• sos sojowy – 2 łyżki. l.
• duża cytryna – 1 szt.
• mielony imbir – 1 łyżeczka.
• suszony czosnek – 1 łyżeczka.
• sól
• świeżo zmielony czarny pieprz
1. Usuń skórkę z cytryny za pomocą drobnej tarki. Następnie pokrój i wyciśnij sok.
2. Dodaj skórkę, miód i sos sojowy. Dodaj imbir i czosnek. Pieprz do smaku i wymieszać. Marynata jest gotowa.
3. Za pomocą pędzla posmaruj tuszę kaczki marynatą od wewnątrz i od zewnątrz. Umieść w grubej, dużej torbie. Wlać marynatę. Zawiąż torbę. Obróć 3-5 razy, aby marynata równomiernie rozłożyła się po całym ptaku. Wstawić do lodówki na 6–8 godzin.
PRZY OKAZJI
Lista przypraw i ziół do kaczki jest dość obszerna. Świetnie komponują się z bazylią, papryką, kardamonem, tymiankiem, miętą, czosnkiem, imbirem, a nawet wanilią.
UWAGA DO GOSPODARKI
Skórka kaczki po upieczeniu stanie się chrupiąca, jeśli tuszkę przed marynowaniem przepłuczemy kilka razy wrzącą wodą. Następnie ptaka należy powiesić w chłodnym miejscu na 12 godzin do wyschnięcia.
Marynata z jabłkami do kaczki w piekarniku
Ta niezwykła marynata pomoże Ci stworzyć prawdziwe arcydzieło gastronomii, nawet jeśli gotujesz kaczkę po raz pierwszy. Cóż, jeśli przed pieczeniem nadziejesz także kaczkę jabłkami, Twoi bliscy i goście w domu będą zachwyceni!
Marynata z jabłkami do kaczki w piekarniku (Shutterstock/FOTODOM)
10 minut
Dla kaczki o wadze 2–2,5 kg
• zielone jabłka – 7 szt.
• duża pomarańcza – 1 szt.
• duża cytryna – 1 szt.
• suszony tymianek – 1 łyżeczka.
• suszony rozmaryn – 1 łyżeczka.
• suszony czosnek – 1 łyżeczka.
• sól – 1 łyżeczka.
• świeżo zmielony czarny pieprz – 1 łyżeczka.
1. Jabłka obrać i zetrzeć do miski na średniej tarce. Usuń skórkę z pomarańczy i cytryny na drobnej tarce. Następnie przekrój owoce na połówki i wyciśnij sok.
2. Do musu jabłkowego dodać sok i skórkę z cytrusów. Dodać tymianek, rozmaryn, czosnek, sól i pieprz. Zamieszać.
3. Umieść kaczkę w formie lub dużej misce. Dodać marynatę jabłkową, równomiernie rozprowadzając ją po tuszy. Kaczkę przykryć marynatą folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 8–10 godzin.
PRZY OKAZJI
Do przygotowania takiej marynaty najlepiej użyć jabłek Antonowa: nie tylko nadadzą ptakowi szczególnego aromatu, ale wraz z sokiem cytrusowym „zadziałają” nad zmiękczeniem włókien.
UWAGA DO GOSPODARKI
Przed marynowaniem kaczkę można namoczyć w solinadzie (2 łyżki soli na 3 litry wody). Dzięki tej technice ptak okaże się soczysty i delikatny. Otóż, aby dodać kaczce ciekawe akcenty smakowe, warto zastosować azjatyckie sosy: teriyaki, sriracha, hoisin. Tylko nie zapomnij najpierw osuszyć tuszy z marynaty papierowymi ręcznikami! Następnie posmaruj kaczkę takim czy innym sosem i włóż do piekarnika.
Marynata z czosnkiem do pieczenia kaczki
Najczęściej taką marynatę przygotowuje się z majonezem. Ale pamiętamy, że po pierwsze kaczka jest już dość tłusta, a po drugie, tego sosu absolutnie nie należy podgrzewać! Dlatego za bazę marynaty przyjęto jogurt naturalny, któremu towarzyszyła musztarda, sok z cytryny i mnóstwo czosnku.
Marynata czosnkowa do pieczonej kaczki (Shutterstock/FOTODOM)
10 minut
Dla kaczki o wadze 2–2,5 kg
• czosnek – 1 główka
• jogurt naturalny – 250 g
• cytryna – 1 szt.
• ostra musztarda – 2 łyżki. l.
• brązowy cukier – 1 łyżka. l.
• sól – 1 łyżeczka.
• świeżo zmielony czarny pieprz – 1 łyżeczka.
1. Podziel główkę czosnku na ząbki. Każdą obieramy i przeciskamy przez praskę do miski.
2. Usuń skórkę z cytryny i wyciśnij sok z owocu. Wlać do miski z czosnkiem.
3. Dodaj skórkę, jogurt, musztardę i cukier. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
4. Umieść kaczkę w dużej misce. Nasmaruj go marynatą czosnkową wewnątrz i na zewnątrz. Wylać resztę na wierzch. Przykryj folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 8–10 godzin.
PRZY OKAZJI
Kaczkę należy upiec w specjalnej głębokiej formie z grubym dnem i wysokimi ściankami. To ostatnie jest bardzo ważne! Podczas pieczenia z kaczki dosłownie wycieka tłuszcz, który będzie latał we wszystkich kierunkach. Dlatego wysokie boki pomogą przynajmniej nieco uprościć proces czyszczenia piekarnika po ugotowaniu ptaka.
UWAGA DO GOSPODARKI
Kaczka będzie bardzo delikatna i soczysta, jeśli piecze się ją w niskiej temperaturze (120–140°C). Oczywiście zajmie to dwa razy więcej czasu, ale na pewno będziesz zadowolony z wyniku.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kaczka…