Odkryj 4 nowe, świeże pomysły na majowe śniadania!

4 świeże pomysły na śniadanie na maj

4 świeże pomysły na śniadanie na maj

Im cieplej, tym mniej masz ochotę na rozpoczęcie dnia od kanapek i podstawowych płatków śniadaniowych. Marzysz o lekkości i porannej świeżości. Wykorzystaj moment, kiedy warzywa i zioła są naprawdę wczesne, soczyste i jasne. W końcu młodość tak szybko mija…

4 świeże pomysły na śniadanie na maj4 świeże pomysły na śniadanie na maj4 świeże pomysły na śniadanie na maj4 świeże pomysły na śniadanie na maj

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Placuszki z cukinii z kremem twarogowym
  • Serowe grzanki z polenty z zieloną sałatą
  • Jajko sadzone ze szpinakiem i brokułami
  • Śniadanie jogurtowe z truskawkami

Placuszki z cukinii z kremem twarogowym

Jeśli przywykliście do podawania placków z cukinii z kwaśną śmietaną, chociaż raz zmieńcie ten nawyk i przygotujcie dla nich pikantny krem ​​twarogowy z ziołami i czosnkiem. Nawiasem mówiąc, zawiera również śmietanę.

Placuszki z cukinii z kremem twarogowym
Placuszki z cukinii z kremem twarogowym

Do przygotowania naleśników potrzebujesz:

  • 1 średnia cukinia
  • 70 g mąki
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki mielony kminek
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • 1 cebula
  • 1 marchewka

Na krem ​​twarogowy:

  • 250 g twarogu
  • 70 g kwaśnej śmietany
  • 1 łodyga selera
  • 3–4 gałązki fioletowej bazylii
  • 3–4 gałązki mięty
  • 1 ząbek czosnku, opcjonalnie
  • 2 łyżki l. oliwa z oliwek
  1. Cukinię obierz, zetrzyj na grubej tarce, przełóż na sito i wyciśnij. Marchew obierz i zetrzyj na grubej tarce. Obierz cebulę i drobno posiekaj.
  2. Jajko ubić na puszystą pianę ze szczyptą soli, dodać warzywa, mąkę, kminek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  3. Łyżką (2 łyżki na 1 naleśnik) nakładać ciasto na olej na rozgrzaną patelnię, smażyć z obu stron na złoty kolor, około 12 minut. Gotowe naleśniki należy utrzymywać w cieple, przykrywając miskę pokrywką.
  4. Aby przygotować krem, usuń gałęzie z zieleniny i drobno posiekaj liście. Usuń twarde włókna z selera i posiekaj go bardzo drobno. Przełóż czosnek (jeśli używasz) przez prasę. Twarożek wymieszać ze śmietaną i oliwą, dodać posiekane zioła, czosnek i seler, sól i pieprz. Podawaj naleśniki z twarogiem i ziołami.

Serowe grzanki z polenty z zieloną sałatą

Serowe grzanki z polenty z zieloną sałatą – nasza wiosenna odpowiedź na sałatkę Cezar». Lekka sałatka jarzynowa i pachnące grzanki na jasny wiosenny poranek.

Serowe grzanki z polenty z zieloną sałatą
Serowe grzanki z polenty z zieloną sałatą

Do przygotowania grzanek potrzebujesz:

  • 1 szklanka ziaren polenty
  • 50 g startego sera
  • 4 łyżki l. oliwa z oliwek
  • 0,5 łyżeczki sucha mieszanka ziół włoskich
  • gruba sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Do sałatki:

  • 4 łodygi zielonych szparagów
  • 1 słodka soczysta marchewka
  • 1 młoda cukinia
  • 4 rzodkiewki
  • 4–5 gałązek mięty
  • 4–5 gałązek koperku
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  1. Przygotuj polentę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszać z tartym serem, solą i pieprzem.
  2. Blachę do pieczenia o wymiarach 20×30 cm wysmaruj olejem, przykryj folią i ją również natłuść. Ciepłą polentę rozsmarować równą warstwą na przygotowanej blasze, ostudzić i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Możesz to wszystko zrobić poprzedniego wieczoru lub wykorzystać resztki polenty z obiadu.
  3. Blaszkę z polentą przełożyć na deskę, zdjąć folię, polentę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki. l. na oleju i podsmaż paluszki polenty ze wszystkich stron, aż będą chrupiące, a następnie odsącz nadmiar oleju papierowymi ręcznikami. W ten sam sposób podsmaż pozostałą polentę. Posyp kostki gruboziarnistą solą i mieszanką ziół.
  4. Do sałatki użyj noża do obierania i pokrój szparagi, cukinię i marchewkę wzdłuż na cienkie, prawie przezroczyste plasterki. Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki.
  5. Warzywa włożyć do zimnej wody z lodem na 5-7 minut. Drobno posiekaj liście mięty i koperek. Posiekane zioła włóż do głębokiej miski, dopraw sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dodać sól i wymieszać.
  6. Warzywa włóż do durszlaka i poczekaj, aż woda odcieknie. Wysuszyć warzywa. Przełożyć do miski z warzywami, wymieszać i podawać z grzankami z polenty.

Jajko sadzone ze szpinakiem i brokułami

Jajka sadzone ze szpinakiem i brokułami o poranku – prosto, szybko, smacznie i bardzo zdrowo.

Jajko sadzone ze szpinakiem i brokułami
Jajko sadzone ze szpinakiem i brokułami

Aby przygotować jajko sadzone, potrzebujesz:

  • 4 jajka
  • 200 g brokułów
  • 150 g szpinaku
  • 50 g szczawiu
  • 1–2 łyżki. l. masło
  • zielona cebula
  • 2 łyżki l. olej roślinny
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  1. Brokuły podzielić na małe różyczki i gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez 2 minuty: kapusta powinna pozostać chrupiąca. Łyżką cedzakową przełóż ją do wody z lodem, a następnie odcedź.
  2. Smaż różyczki brokułów na dobrze rozgrzanej patelni w mieszance warzyw i masła przez 3-4 minuty. Po 1 minucie na patelnię dodać szpinak i szczaw. dodać sól i pieprz i zdjąć z ognia.
  3. Przenieś pieczone brokuły i warzywa do osobnych foremek do pieczenia (lub możesz zrobić jedną dużą patelnię). Rozbij jajka na wierzchu, aby żółtko pozostało nienaruszone. Doprawiamy solą, pieprzem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 6–7 minut. Posyp posiekaną zieloną cebulką i podawaj.

Śniadanie jogurtowe z truskawkami

Innym pomysłem na jasny wiosenno-letni poranek jest śniadanie jogurtowe z truskawkami. Jeśli włożysz deser do zamrażarki na 3 godziny, otrzymasz domowe lody.

Śniadanie jogurtowe z truskawkami
Śniadanie jogurtowe z truskawkami

Do przygotowania śniadania potrzebujesz:

  • 200 g truskawek
  • 2 banany
  • 1 pomarańcza
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 250 g mascarpone
  • 120 g cukru pudru
  • 100 g kruchych ciasteczek
  1. Mascarpone ubić mikserem z połową jogurtu i cukrem pudrem, 2 minuty. Pozostały jogurt i banany zmiksuj blenderem na puree i dodaj do ubitej masy.
  2. Pomarańczę obierz do miąższu i wytnij segmenty bez błon. Truskawki drobno posiekaj, zostawiając kilka całych jagód do dekoracji.
  3. Ciasteczka pokruszyć na duże okruszki.
  4. Aby podać w misce, szklanym lub szklanym słoju, połóż na wierzch trochę śmietanki, kilka ciasteczek i plasterki pomarańczy, następnie więcej śmietanki, ciasteczka i pokrojone jagody.
  5. Na wierzch nałóż odrobinę śmietanki, udekoruj całymi truskawkami i odstaw na 30 minut. w lodówce. Podawać.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #śniadaniePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja