Pieczona cukinia z serem i pomidorami: 12 sprawdzonych i prostych przepisów
Rozwiąż zagadkę: wygląda skromnie, ale potrafi wiele. Albo coś innego: kto znajdzie to w ogrodzie, rozbija na tysiąc potraw. Tak, chodzi tu przede wszystkim o cukinię, która, jeśli się nad tym głębiej zastanowić, jest niemal wszechmocna – przy odpowiedniej zręczności kucharza potrafi przemienić się w spaghetti, naśladować owoce tropikalne w dżemie, równie doskonale może łączyć się z mięsem i rybą, czy też starannie zamaskować się w wypiekach. Nawet jeśli skomplikujesz zadanie i ugotujesz je przy użyciu minimalnego zestawu składników, możesz uniknąć monotonii. Sprawdźmy tę teorię – uzupełnijmy cukinię serem i pomidorami w różnych wariacjach i przekonajmy się, czy rzeczywiście jest tak dobrze!
O czym porozmawiamy w artykule:O zaletach cukiniiWszechstronność cukiniiFunkcje wypiekowePrzepisy Plastry cukinii z mięsem mielonym, serem i pomidorami w piekarniku Cukinia w piekarniku z serem i pomidorami Cukinia z serem, pomidorami i grzankami zapiekana w piekarniku Przystawka z cukinii z serem i pomidorami Zapiekanka z cukinii z sosem pomidorowymMini pizze z cukinią plastry z serem i pomidoramiTiana warzywna (cukinia zapiekana z ziemniakami, pomidorami i serem)Zapiekanka z cukinii z serem i pomidorami (Gâteau de courgettes)Cukinia z mielonym kurczakiem, warzywami i komosą ryżowąFaszerowana cukinia z serem i pomidorkami koktajlowymiLaagne z cukinią warzywną z serem i pomidoramiRatatouille z cukinią, bakłażan, pomidory i ser feta
Kiedy przed Tobą leży gładka i elastyczna świeża cukinia, masz ochotę szybko ugotować ją smaczniejszą. „Tak, ale tylko na początku sezonu – pod koniec nie chce się nawet na nie patrzeć!” – powie wielu. Cóż, jeszcze będziemy próbować przekonać zagorzałych sceptyków, bo cukinia to naprawdę uniwersalne warzywo, które jest w stanie spełnić niemal każdą Twoją kulinarną fantazję. „Nie chcemy fantazjować, chcemy szybko, łatwo i skutecznie gdzieś umieścić te wszystkie cukinie!” – inni będą protestować. OK, niech tak będzie! Do pomocy dajmy cukinii najprostsze składniki – pomidory i ser – i zobaczmy, jak sobie poradzi z zadaniem: być inna, być smaczna, wyglądać pięknie i apetycznie i nie nudzić się jak najdłużej.
O zaletach cukinii
Młodą cukinię można jeść nie tylko gotowaną, ale także na surowo (Shutterstock/FOTODOM)
Zanim rozpoczniesz praktykę kulinarną, warto pamiętać o dobroczynnych właściwościach cukinii. Z punktu widzenia zdrowego odżywiania, które zachwyca coraz większą rzeszę ludzi na całym świecie, a dla niektórych już dawno stało się codziennością, cukinia mogłaby kwalifikować się do nagrody specjalnej i tytułu superfood. Jest niskokaloryczna (tylko 27 kcal na 100 g), zawiera magnez, żelazo, kwasy organiczne, karoten, witaminy C i PP oraz witaminy z grupy B. Jest łatwo i szybko wchłaniana przez organizm i podobnie jak inne warzywa , pomaga szybciej, a pokarmy białkowe są łatwiej trawione, jeśli je uzupełniają. Cukinia, zwłaszcza młoda, ma cudowną delikatną konsystencję i można ją jeść na surowo lub gotować. W drugim przypadku oczywiście lepsze jest pieczenie niż smażenie, ponieważ pozwala zachować więcej składników odżywczych w produkcie. Ten artykuł poświęcony jest tej metodzie gotowania cukinii.
Wszechstronność cukinii
Jeśli zorganizujesz wyimaginowany konkurs na najpopularniejszy „format” cukinii do serwowania, wówczas „łódki” prawdopodobnie przejmą prowadzenie – warzywa przygotowane w tej formie wyglądają bardzo efektownie na stole. Jednocześnie są one wykonane tak prosto, jak to możliwe: cukinię należy przeciąć wzdłuż, wydrążyć miąższ łyżką, napełnić dowolnym odpowiednim nadzieniem i upiec z pomidorami i serem. Nie mniej atrakcyjne są wszelkiego rodzaju dania z cukinii pokrojonej w cienkie plasterki. Szczególnie mini pizze – w tym przypadku na krążkach układa się szynkę, bekon (lub bardziej dietetyczne rodzaje mięsa) i pomidory, smaruje się kwaśną śmietaną i posypuje serem. Niezatarte wrażenie robi wegetariańska lasagne, w której mięso zastąpiono warzywami, a zamiast mozzarelli użyto tofu. A to tylko 3 opcje, a ile ich jest więcej! Zgadzam się, nasz eksperyment, który opiera się na 3 podstawowych składnikach – cukinii, pomidorach i serze – według wszelkich wskazań zapowiada się obiecująco.
Funkcje pieczenia
Dodajmy jeszcze kilka słów o cechach pieczenia cukinii w piekarniku. Jeśli nagle natkniesz się na okazy, które są zbyt wodniste, nie ma to znaczenia – po prostu posyp je odrobiną soli i odczekaj 10–15 minut. W tym czasie wydziela się sok, który należy usunąć (na przykład za pomocą serwetek lub ręczników papierowych). Jest inny sposób: cukinię można lekko podsmażyć na patelni z odrobiną oleju (lub bez, jeśli korzystamy z patelni grillowej).
Przerośnięta cukinia również nie stanowi problemu: jest wystarczająco miękka i świetnie nadaje się do zapiekania z pomidorami i serem, wystarczy zdjąć skórkę, jeśli stała się szorstka i wydrążyć nasiona.
A teraz przejdźmy do ćwiczeń! Przedstawiamy 12 sprawdzonych i prostych przepisów i mamy nadzieję, że każdy znajdzie swój ulubiony i nikt nie wyjdzie urażony i głodny.
Przepisy
Plasterki cukinii z mięsem mielonym, serem i pomidorami w piekarniku
Cukinia z mięsem mielonym, serem i pomidorami to doskonała propozycja na lekki i smaczny pod każdym względem lunch. Idealnie zbilansowane składniki i prosty proces gotowania – czego więcej potrzeba? Gotujmy!
Plasterki cukinii z mięsem mielonym w piekarniku
Do przygotowania cukinii na 4 porcje potrzebne będą:
- cukinia – 1–2 szt.
- mięso mielone – 300 g
- ser – 100 g
- pomidor – 1 szt.
- cebula – 1 szt.
- oliwa z oliwek – 3 łyżki. l.
- kwaśna śmietana – 2 łyżki. l.
- pietruszka – 2 gałązki
- czosnek – 1 ząbek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
1. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Można użyć dużej żaroodpornej formy o wymiarach 24×30 cm. Spód formy posmaruj oliwą.
2. Cukinię pokroić w krążki o grubości 3 cm Za pomocą małego noża lub łyżeczki wydrążyć miąższ. Drobno posiekaj środki cukinii. Zetrzyj ser. Pomidora pokroić w cienkie plasterki, cebulę w drobną kostkę. Posiekaj czosnek, oddziel go od łodyg i posiekaj liście pietruszki.
3. Rozgrzej oliwę z oliwek na głębokiej patelni i smaż cebulę, aż będzie przezroczysta, 5 minut. Dodaj posiekane środki cukinii i czosnek i smaż przez kolejne 5 minut. Mięso mielone włóż na patelnię z warzywami. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na dużym ogniu. Mięso mielone stale mieszaj szpatułką, rozbijając grudki, przez 5–6 minut.
4. Cukinię ułożyć na blasze do pieczenia lub w formie i napełnić przygotowanym mięsem mielonym. Przykryj plasterkami pomidora. Tarty ser połączyć ze śmietaną, wymieszać i posmarować pomidorami. Przykryj blachę lub blachę do pieczenia folią i włóż do piekarnika na 20 minut.
5. Zdjąć folię i kontynuować pieczenie cukinii przez kolejne 20 minut. W tym czasie warzywa staną się miękkie i utworzy się na nich złocista skórka roztopionego sera.
6. Cukinię przełóż na talerz, posyp ziołami i podawaj na gorąco.
Uwaga dla gospodyni
Cukinię w tym daniu można zastąpić cukinią lub cienko pokrojoną dynią. Jeśli chodzi o mięso mielone, można je bezpiecznie zastąpić kurczakiem lub indykiem.
Przy okazji
Jako przyprawę do tego dania możesz użyć aromatycznej papryki, szlachetnego szafranu lub jasnej kurkumy.
Cukinia w piekarniku z serem i pomidorami
Cukinia i pomidor to duet ponadczasowy. A jeśli dodamy do nich kawałki smażonego boczku i serka śmietankowego, a na dodatek posypiemy ostrą papryką, otrzymamy zapalający zespół, który zapewne mógłby wykonać prawdziwy kulinarny jazz. Parafrazując: danie okaże się jasne, wyraziste i bardzo oryginalne.
Cukinia w piekarniku z serem i pomidorami
Do przygotowania cukinii na 4 porcje potrzebne będą:
- młoda cukinia – 3 szt.
- serek śmietankowy (lub dowolny ser, który dobrze się topi) – 150–200 g
- małe dojrzałe mięsiste pomidory – 2-3 szt.
- czerwona ostra papryka – 1 szt.
- boczek – 80 g
- zielona cebula – 2-3 pióra
- oliwa z oliwek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
1. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Boczek pokroić w kawałki i smażyć na suchej patelni, aż się lekko zrumieni. Połóż na ręczniku papierowym.
2. Pokrój pomidory w plasterki. Cukinię przekrój na pół i za pomocą łyżki lub noża wyjmij środek. Drobno posiekaj paprykę i zieloną cebulę.
3. Posolić i popieprzyć wnętrze przygotowanej cukinii, posmarować olejem ze wszystkich stron. Ser wymieszać z boczkiem, cebulą i papryką. Dodać sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.
4. Cukinię nafaszerować, ułożyć w naczyniu do zapiekania, na wierzchu ułożyć plasterki pomidora i wstawić do nagrzanego piekarnika.
5. Cukinię z serem i pomidorami pieczemy w piekarniku przez 30–40 minut. Gotową cukinię pokroić na kawałki w poprzek lub ukośnie. Podawać.
Uwaga dla gospodyni
Przygotowując tę przekąskę, wybieraj młode, małe i mocne owoce, których nasiona nie dojrzały jeszcze.
Przy okazji
Spróbuj przygotować to danie po włosku: zamiast serka śmietankowego użyj parmezanu i mozzarelli, a przygotowaną cukinię posyp pieprzem i solą, delikatnie posyp bazylią i oregano.
Cukinia z serem, pomidorami i grzankami, zapiekana w piekarniku
Czy słyszeliście o pysznej cukinii zapiekanej w piekarniku z serem, pomidorami i grzankami? Plotka głosi, że nikt nie jest w stanie się im oprzeć. Był jeden śmiałek, który długo się opierał, ale mimo to nie mógł się oprzeć i próbował. I tak mu smakowało, że zjadł do ostatniego okruszka – było bardzo smaczne. Spróbuj i ty!
Cukinia z pomidorami, serem i grzankami, zapiekana w piekarniku
Do przygotowania cukinii na 4 porcje potrzebne będą:
- cukinia średniej wielkości – 4 szt.
- duże dojrzałe pomidory – 2 szt.
- biały chleb – 100 g
- cytryna – 1 szt.
- boczek s/c – 2-3 plasterki
- cebula (średnia wielkość) – 1 szt.
- masło – 30 g
- tarty ser – 4 łyżki. l.
- olej roślinny – 4 łyżki. l.
- posiekane warzywa – 2 łyżki. l.
- czosnek – 1 ząbek
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
1. Każdą cukinię przekrój wzdłuż na pół, usuwając część miąższu tak, aby powstało małe wgłębienie. Suchy.
2. Czosnek rozgnieć płaską stroną noża i posiekaj. Wymieszaj z 2 łyżkami. l. olej roślinny, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Cukinię ułożyć na talerzu lub desce, polać powstałym aromatycznym olejem i odstawić na 15 minut.
3. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Boczek pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj bekon. Mieszając, smaż na dużym ogniu na złoty kolor.
4. Pokrusz świeży chleb. Na patelni roztapiamy masło z boczkiem i cebulą, dodajemy skórkę i bułkę tartą, a następnie posiekane zioła. Smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż uzyskamy złocisty kolor.
5. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ułóż połówki cukinii na blasze do pieczenia lub naczyniu do pieczenia, przecięciem do góry i piecz przez około 7 minut. Podczas gotowania cukinii pokrój pomidory w cienkie plasterki.
6. Połóż połowę kruszonki z bekonu na cukinii. Następnie ułóż plasterki pomidora i przykryj pozostałą bułką tartą. Piec 5 minut, posypać serem i wstawić do piekarnika na kolejne 3 minuty. Podawać na gorąco.
Do gospodyni…