Odkryj 10 niezwykłych marynat dla mięsa, kurczaka i ryb

10 supermarynat do mięsa, kurczaka i ryb

10 supermarynat do mięsa, kurczaka i ryb

Oferujemy Ci uniwersalne marynatydzięki któremu możesz dodać nowe odcienie smaku każdemu kebabowi.

10 supermarynat do mięsa, kurczaka i ryb

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Marokańska marynata do wołowiny, jagnięciny i owoców morza
  • Pikantna marynata do kurczaka lub wieprzowiny
  • Marynata grecka do jagnięciny, kurczaka i owoców morza
  • Klasyczna marynata do wołowiny, wieprzowiny i kurczaka
  • Marynata kokosowa do kurczaka i ryb
  • Koreańska marynata do kurczaka, wołowiny i owoców morza
  • Tajska marynata do kurczaka, wołowiny i owoców morza
  • Marynata cytrynowa do ryb i krewetek
  • Włoska marynata do owoców morza, kurczaka i wieprzowiny
  • Marynata z octem balsamicznym

Marokańska marynata do wołowiny, jagnięciny i owoców morza

Marokańska marynata do wołowiny, jagnięciny i owoców morza
Marokańska marynata do wołowiny, jagnięciny i owoców morza

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka. l. mielony kardamon
  • 1 łyżka. l. mielony kminek
  • 1,5 łyżki. l. mielone ziele angielskie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sól
  • sok z połowy cytryny

Czosnek utrzeć w moździerzu z cukrem lub drobno posiekać lub zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać z pozostałymi składnikami i ubić na emulsję. Mieszaj z przygotowanym mięsem lub owocami morza.

Pikantna marynata do kurczaka lub wieprzowiny

Pikantna marynata do kurczaka lub wieprzowiny
Pikantna marynata do kurczaka lub wieprzowiny

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • 1/4 szklanki musztardy Dijon
  • 1 szklanka ketchupu
  • 1/4 szklanki ostrego sosu chili
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka. l. sok z cytryny
  • 1 łyżka. l. brązowy cukier

Drobno posiekaj lub zetrzyj czosnek. Składniki marynaty wymieszać i dodać przygotowaną wieprzowinę lub kurczaka. Marynuj kurczaka od 10 minut w ciepłym miejscu do 12 godzin w lodówce, mięso – od 3 do 24 godzin.

Marynata grecka do jagnięciny, kurczaka i owoców morza

Marynata grecka do jagnięciny, kurczaka i owoców morza
Marynata grecka do jagnięciny, kurczaka i owoców morza

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszone oregano lub 1 łyżka. l. świeży
  • 1 łyżeczka liście tymianku
  • skórka z 1 cytryny
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Czosnek i świeże liście tymianku i oregano posiekać, wymieszać trzepaczką z resztą składników marynaty. Posiekaną jagnięcinę, kurczaka lub patroszoną rybę zalać marynatą i pozostawić na co najmniej 30 minut.

Klasyczna marynata do wołowiny, wieprzowiny i kurczaka

Klasyczna marynata do wołowiny, wieprzowiny i kurczaka
Klasyczna marynata do wołowiny, wieprzowiny i kurczaka

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki l. brązowy cukier
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka. l. ocet balsamiczny

Czosnek utrzeć w moździerzu z cukrem, wymieszać z resztą składników. Wymieszać z przygotowanym mięsem lub kurczakiem. Marynuj kurczaka od 10 minut w ciepłym miejscu do 12 godzin w lodówce, mięso – od 3 do 24 godzin.

Marynata kokosowa do kurczaka i ryb

Marynata kokosowa do kurczaka i ryb
Marynata kokosowa do kurczaka i ryb

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżka. l. sos sojowy
  • 3 łyżki l. brązowy cukier
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki l. starty imbir
  • 1 czerwona papryczka chili
  • sól

Czosnek utrzeć w moździerzu z cukrem lub drobno posiekać lub zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać z pozostałymi składnikami i ubić na emulsję. Wymieszaj z przygotowanym kurczakiem lub rybą.

Koreańska marynata do kurczaka, wołowiny i owoców morza

Koreańska marynata do kurczaka, wołowiny i owoców morza
Koreańska marynata do kurczaka, wołowiny i owoców morza

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • 1,5 szklanki soku jabłkowego
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżka. l. olej sezamowy
  • 3 łyżki l. sos sojowy
  • 2 łyżki l. Sahara
  • 1 duża cebula, pokrojona w małą kostkę

Posiekaj czosnek, rozpuść cukier w soku jabłkowym. Wymieszać z pozostałymi składnikami i polać przygotowane mięso lub owoce morza. Pozostawić do marynowania na co najmniej 30 minut.

Tajska marynata do kurczaka, wołowiny i owoców morza

Tajska marynata do kurczaka, wołowiny i owoców morza
Tajska marynata do kurczaka, wołowiny i owoców morza

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • 1 mała pęczek kolendry
  • 1 łyżeczka pasta chili lub 2 łyżeczki. ostry sos chili
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki l. sos rybny
  • 2 łyżki l. sok z limonki
  • 3 łyżki l. Sahara
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego

Drobno posiekaj kolendrę i czosnek bez łodygi i wymieszaj z pozostałymi składnikami marynaty. Wymieszaj z przygotowanym kurczakiem, wołowiną lub krewetkami.

Marynata cytrynowa do ryb i krewetek

Marynata cytrynowa do ryb i krewetek
Marynata cytrynowa do ryb i krewetek

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki l. sok z cytryny
  • 1 plasterek cytryny
  • 2 łyżki l. posiekana natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • sól

Czosnek pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Polać przygotowanymi owocami morza, wymieszać i pozostawić do marynowania na 3060 minut

Włoska marynata do owoców morza, kurczaka i wieprzowiny

Włoska marynata do owoców morza, kurczaka i wieprzowiny
Włoska marynata do owoców morza, kurczaka i wieprzowiny

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki l. Musztarda Dijon
  • 1 łyżka. l. mieszanka suszonych ziół włoskich
  • 1/3 szklanki białego octu winnego
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka. l. Sahara
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Czosnek utrzeć w moździerzu z cukrem lub drobno posiekać lub zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać z pozostałymi składnikami i ubić na emulsję. Mieszaj z przygotowanymi owocami morza, mięsem lub drobiem.

Marynata z octem balsamicznym

Marynata z octem balsamicznym
Marynata z octem balsamicznym

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • 2 łyżki l. brązowy cukier
  • 1 łyżka. l. posiekany rozmaryn
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki sól

Czosnek utrzeć w moździerzu z solą, wymieszać z resztą składników. Mięso wymieszać z marynatą. Kurczaka marynować od 10 minut w ciepłym miejscu do 12 godzin w lodówce, mięso od 3 do 24 godzin.

Marynuj ryby i owoce morza przez 10–20 minut, kurczaka przez 10 minut. do 12 godzin, mięso – od 3 do 24 godzin.

Wszystkie przepisy są przeznaczone na 1–1,5 kg mięsa, ryb lub kurczaka.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #marynata #marynata do grilla #marynata do owoców morzaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja