10 supermarynat do mięsa, kurczaka i ryb
Oferujemy Ci uniwersalne marynatydzięki któremu możesz dodać nowe odcienie smaku każdemu kebabowi.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Marokańska marynata do wołowiny, jagnięciny i owoców morza
- Pikantna marynata do kurczaka lub wieprzowiny
- Marynata grecka do jagnięciny, kurczaka i owoców morza
- Klasyczna marynata do wołowiny, wieprzowiny i kurczaka
- Marynata kokosowa do kurczaka i ryb
- Koreańska marynata do kurczaka, wołowiny i owoców morza
- Tajska marynata do kurczaka, wołowiny i owoców morza
- Marynata cytrynowa do ryb i krewetek
- Włoska marynata do owoców morza, kurczaka i wieprzowiny
- Marynata z octem balsamicznym
Marokańska marynata do wołowiny, jagnięciny i owoców morza
Marokańska marynata do wołowiny, jagnięciny i owoców morza
Aby przygotować, potrzebujesz:
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka. l. mielony kardamon
- 1 łyżka. l. mielony kminek
- 1,5 łyżki. l. mielone ziele angielskie
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sól
- sok z połowy cytryny
Czosnek utrzeć w moździerzu z cukrem lub drobno posiekać lub zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać z pozostałymi składnikami i ubić na emulsję. Mieszaj z przygotowanym mięsem lub owocami morza.
Pikantna marynata do kurczaka lub wieprzowiny
Pikantna marynata do kurczaka lub wieprzowiny
Aby przygotować, potrzebujesz:
- 1/4 szklanki musztardy Dijon
- 1 szklanka ketchupu
- 1/4 szklanki ostrego sosu chili
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka. l. sok z cytryny
- 1 łyżka. l. brązowy cukier
Drobno posiekaj lub zetrzyj czosnek. Składniki marynaty wymieszać i dodać przygotowaną wieprzowinę lub kurczaka. Marynuj kurczaka od 10 minut w ciepłym miejscu do 12 godzin w lodówce, mięso – od 3 do 24 godzin.
Marynata grecka do jagnięciny, kurczaka i owoców morza
Marynata grecka do jagnięciny, kurczaka i owoców morza
Aby przygotować, potrzebujesz:
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszone oregano lub 1 łyżka. l. świeży
- 1 łyżeczka liście tymianku
- skórka z 1 cytryny
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Czosnek i świeże liście tymianku i oregano posiekać, wymieszać trzepaczką z resztą składników marynaty. Posiekaną jagnięcinę, kurczaka lub patroszoną rybę zalać marynatą i pozostawić na co najmniej 30 minut.
Klasyczna marynata do wołowiny, wieprzowiny i kurczaka
Klasyczna marynata do wołowiny, wieprzowiny i kurczaka
Aby przygotować, potrzebujesz:
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki sosu Worcestershire
- 2 łyżki l. brązowy cukier
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka. l. ocet balsamiczny
Czosnek utrzeć w moździerzu z cukrem, wymieszać z resztą składników. Wymieszać z przygotowanym mięsem lub kurczakiem. Marynuj kurczaka od 10 minut w ciepłym miejscu do 12 godzin w lodówce, mięso – od 3 do 24 godzin.
Marynata kokosowa do kurczaka i ryb
Marynata kokosowa do kurczaka i ryb
Aby przygotować, potrzebujesz:
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 łyżka. l. sos sojowy
- 3 łyżki l. brązowy cukier
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki l. starty imbir
- 1 czerwona papryczka chili
- sól
Czosnek utrzeć w moździerzu z cukrem lub drobno posiekać lub zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać z pozostałymi składnikami i ubić na emulsję. Wymieszaj z przygotowanym kurczakiem lub rybą.
Koreańska marynata do kurczaka, wołowiny i owoców morza
Koreańska marynata do kurczaka, wołowiny i owoców morza
Aby przygotować, potrzebujesz:
- 1,5 szklanki soku jabłkowego
- 8 ząbków czosnku
- 1 łyżka. l. olej sezamowy
- 3 łyżki l. sos sojowy
- 2 łyżki l. Sahara
- 1 duża cebula, pokrojona w małą kostkę
Posiekaj czosnek, rozpuść cukier w soku jabłkowym. Wymieszać z pozostałymi składnikami i polać przygotowane mięso lub owoce morza. Pozostawić do marynowania na co najmniej 30 minut.
Tajska marynata do kurczaka, wołowiny i owoców morza
Tajska marynata do kurczaka, wołowiny i owoców morza
Aby przygotować, potrzebujesz:
- 1 mała pęczek kolendry
- 1 łyżeczka pasta chili lub 2 łyżeczki. ostry sos chili
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki l. sos rybny
- 2 łyżki l. sok z limonki
- 3 łyżki l. Sahara
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
Drobno posiekaj kolendrę i czosnek bez łodygi i wymieszaj z pozostałymi składnikami marynaty. Wymieszaj z przygotowanym kurczakiem, wołowiną lub krewetkami.
Marynata cytrynowa do ryb i krewetek
Marynata cytrynowa do ryb i krewetek
Aby przygotować, potrzebujesz:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki l. sok z cytryny
- 1 plasterek cytryny
- 2 łyżki l. posiekana natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- świeżo zmielony biały pieprz
- sól
Czosnek pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Polać przygotowanymi owocami morza, wymieszać i pozostawić do marynowania na 30–60 minut
Włoska marynata do owoców morza, kurczaka i wieprzowiny
Włoska marynata do owoców morza, kurczaka i wieprzowiny
Aby przygotować, potrzebujesz:
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki l. Musztarda Dijon
- 1 łyżka. l. mieszanka suszonych ziół włoskich
- 1/3 szklanki białego octu winnego
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 1 łyżka. l. Sahara
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Czosnek utrzeć w moździerzu z cukrem lub drobno posiekać lub zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać z pozostałymi składnikami i ubić na emulsję. Mieszaj z przygotowanymi owocami morza, mięsem lub drobiem.
Marynata z octem balsamicznym
Marynata z octem balsamicznym
Aby przygotować, potrzebujesz:
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki octu balsamicznego
- 2 łyżki l. brązowy cukier
- 1 łyżka. l. posiekany rozmaryn
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki sól
Czosnek utrzeć w moździerzu z solą, wymieszać z resztą składników. Mięso wymieszać z marynatą. Kurczaka marynować od 10 minut w ciepłym miejscu do 12 godzin w lodówce, mięso od 3 do 24 godzin.
Marynuj ryby i owoce morza przez 10–20 minut, kurczaka przez 10 minut. do 12 godzin, mięso – od 3 do 24 godzin.
Wszystkie przepisy są przeznaczone na 1–1,5 kg mięsa, ryb lub kurczaka.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #marynata #marynata do grilla #marynata do owoców morzaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych