Lekko solone ogórki za godzinę
Do przepisu
Aromatyczne, lekko solone ogórki można przygotować w ciągu godziny. Nawet przy zwykłej metodzie marynowania ogórki potrzebują zaledwie kilku godzin, aby nabrały wyjątkowego „lekko solonego” smaku. A po kilku dniach nabierają już niezbyt apetycznego oliwkowego odcienia i kwaśnego smaku. Szczerze mówiąc, „połamane” ogórki można przygotować w ciągu pięciu do dziesięciu minut, których smak będzie wspaniały. Cóż, za godzinę ogórki będą miały czas, aby całkiem dobrze wchłonąć sól i przyprawy. Nawiasem mówiąc, możesz dodać dowolne przyprawy. Jeśli lubisz ostre, kilka cienkich plasterków świeżej papryczki chili nie pójdzie źle.
Złożoność: łatwo Kalorie: 30,31 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 1 godzina Używany: 1,42 g/0,17 g/5,98KolacjaKolacjaPrzekąskaPiknikSKŁADNIKI NA 4 PORCJIŚwieże ogórki 500 grKoperek zielony 15 grMłody czosnek 4 ząbkiSól 1 łyżeczkaCukier 0,5 łyżeczki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ogórki myjemy i odcinamy końcówki z obu stron. Ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki. Jeśli są długie, możesz najpierw przeciąć je na pół w poprzek.
Lekko solone ogórki za godzinę ()
Krok 2
Czosnek obieramy, ząbki rozgniatamy płaską stroną noża i bardzo drobno siekamy. Uwierz mi, siekanie czosnku w ten sposób często jest nawet szybsze niż przy użyciu wyciskarki do czosnku i nie trzeba go nawet myć.
Lekko solone ogórki za godzinę ()
Krok 3
Od koperku odetnij szorstkie łodygi. Nie nadają się do szybkiego sposobu kiszenia ogórków. Drobno posiekaj delikatne liście koperku. Im mniejszy rozmiar, tym szybciej ogórki wchłoną koperkowy smak.
Lekko solone ogórki za godzinę ()
Krok 4
Umieść ogórki w szczelnej plastikowej torbie. Wsyp posiekany czosnek i koperek, dodaj cukier i sól, zawiąż torebkę i dobrze wstrząśnij. Bardzo wygodne jest wykorzystanie do tego celu torby zamykanej na zamek.
Lekko solone ogórki za godzinę ()
Krok 5
Biorąc pod uwagę, że worki rozrywają się lub przeciekają w najbardziej nieodpowiednim momencie, worek z ogórkami włóż do drugiego i mocno zawiąż jego końce, uwalniając nadmiar powietrza.
Lekko solone ogórki za godzinę ()
Krok 6
Okresowo co 10–15 minut potrząsaj i odwracaj worek ogórków, aby uwolniony sok równomiernie się rozprowadził, a ogórki szybciej się posoliły.
Lekko solone ogórki za godzinę ()
Krok 7
Po godzinie niewątpliwie można odwiązać torby, przenieść ogórki do miski lub salaterki i podawać. Przekonacie się, że lekko solone ogórki wyszły wyśmienicie.
Lekko solone ogórki za godzinę ()
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli chcesz ugotować lekko solone ogórki w całości w ciągu godziny, bez krojenia ich na kawałki, pamiętaj o wykonaniu głębokich nacięć w ogórkach, a jeszcze lepiej, wytnij małe wgłębienia w kilku miejscach, w przeciwnym razie ogórki nie będą miały czasu na posolenie .
PRZY OKAZJI
W ten szybki sposób możesz przygotować nie tylko lekko solone ogórki, ale także kiszone – w ciągu zaledwie godziny. Aby to zrobić, do torebki z ogórkami dodaj liść laurowy, kilka groszków czarnych i ziela angielskiego rozgniecionych w moździerzu oraz łyżeczkę octu stołowego.