Ocet smakowy
gastronomia 13 czerwca 2013 r Do przepisu
Za pomocą ziół i przypraw można przygotować smaczny i aromatyczny ocet nawet z odpadowego octu stołowego. Ale nadal lepiej kupić do tego białe wino lub ocet jabłkowy – wtedy wynik będzie zauważalnie bardziej imponujący. Nawiasem mówiąc, możesz użyć mniej octu smakowego niż zwykłego octu – korzyści zdrowotne i oszczędności są oczywiste.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘPrzygotowywanie rozpocznij na 2 tygodnie przed podaniem800 ml octu jabłkowego lub białego wina 2–3 główki młodego kopru włoskiego 1 cytryna 1 łyżeczka. nasiona kopru włoskiego lub kopru Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Koper włoski podzielić na liście, dokładnie opłukać i osuszyć. Cytrynę również dokładnie umyj pędzelkiem.
Krok 2
Wysterylizuj litrową butelkę i umieść w niej koper włoski i nasiona.
Krok 3
Za pomocą specjalnego noża do obierania lub obierania usuń większość skórki z cytryny, wyciśnij 1-2 łyżki. l. sok Do octu dodaj skórkę i sok.
Krok 4
Zakręć butelkę i umieść ją na parapecie okna lub w innym słonecznym miejscu. Codziennie 1-2 razy obróć się na drugą stronę w stronę słońca. Ocet będzie gotowy za 2 tygodnie.
PRZY OKAZJI
Liczba produktów (i ich kombinacji), których można użyć do ulepszenia octu, jest po prostu zbyt duża, aby je wymienić. Ale nadal będziemy oferować kilka opcji, które naprawdę lubimy: świeży imbir i czosnek; szalotka i zielone ziarna pieprzu; skórka cytrusowa i ziarna białego pieprzu; nasiona kolendry, gałązki świeżej kolendry i ziarna czarnego pieprzu; kawałki świeżej słodkiej papryki i łodyg selera; laski cynamonu i pąki goździków; pudełka kardamonu i anyżu gwiazdkowatego; suszone borowiki; świeży rozmaryn i tymianek; świeża bazylia, zielona i fioletowa