Ocet malinowy
gastronomia 11 grudnia 2013 r Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE150 g malin, mogą być przejrzałe lub mrożone 350 ml białego octu winnego Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Sortuj maliny, usuwając liście, łodygi i resztki. Nie myj jagód! Jeśli maliny są zamrożone, należy je wcześniej rozmrozić, zachowując wypływający sok.
Krok 2
Maliny należy umieścić w szczelnym pojemniku. Jagody rozgnieść widelcem lub tłuczkiem na puree. Jagody zalać octem i dokładnie wymieszać. Zamknij pojemnik i pozostaw ocet na 5 dni w ciemnym miejscu.
Krok 3
Ocet malinowy przecedzić przez bardzo drobne sito lub kilka warstw gazy. Rozlać do butelek i przechowywać w ciemnym miejscu. Ocet ten nadaje się do przyprawiania sałatek z owocami morza.