Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy

gastronomia 07 listopada 20084,50(4)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 1454,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 20 minut Używany: 6,40 g/4,00 g/338,90PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘjabłka – 1 kgmiód – 300 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Jabłka umyj i pokrój w plasterki, łącznie z rdzeniem. Włożyć do szerokiej miski, dodać miód i zalać ciepłą przegotowaną wodą tak, aby przykryła jabłka na 2-3 cm. Dobrze wymieszaj, aż miód się rozpuści. Naczynia przykryć dwiema warstwami gazy i umieścić w pomieszczeniu o temperaturze 20–30°C na 10 dni, 2–3 razy dziennie mieszając jabłka drewnianą łyżką.

Krok 2

Odcedź napar. Masę jabłkową przełożyć na sito i odcisnąć. Sok odcedzić, wymieszać z naparem i przelać do naczynia z szeroką szyjką. Przykryć gazą, zawiązać i odstawić w ciepłe miejsce, aby fermentacja mogła trwać kolejne 20–30 dni. Następnie przecedź ocet przez płótno, rozlej do butelek i szczelnie zamknij pokrywkami. Przechowywać w lodówce w temperaturze 6–8°C.

UWAGA DO GOSPODARKI

Alternatywnie zamiast 300 g miodu można wziąć 100 g miodu + 200 g cukru

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja