Ocet buraczany
gastronomia 02 sierpnia 20104,67 (3)WskaźnikRatowaćUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 115,79 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 1,06 g/0,13 g/27,37PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘburaki – 1 kgjabłka – 2 szt.cukier – 300 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Buraki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Drobno posiekaj jabłka wraz z rdzeniem. Wszystko włożyć do szerokiej miski, dodać cukier i zalać ciepłą przegotowaną wodą tak, aby przykryła warstwę buraków na 2-3 cm. Dobrze wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Pozostaw mieszaninę na 10 dni w temperaturze pokojowej. Mieszaj drewnianą łyżką 2-3 razy dziennie.
Krok 2
Po 10 dniach odcedź napar. Buraki i jabłka przełożyć na sito i wycisnąć sok do naparu.
Krok 3
Wlać do pojemnika z szeroką szyjką. Przykryć gazą, zawiązać i odstawić w ciemne miejsce na kolejne 25–30 dni. Następnie przefiltruj ocet, rozlej do butelek i szczelnie zamknij pokrywki. Przechowywać w lodówce.