Nutria: czy warto jeść i jak ją gotować

Nutria: czy warto jeść i jak ją gotować

Nutria: czy warto jeść i jak ją gotować

Ludmiła Arkhipowa 11 lutego 2024 r

Być może jedna z najdziwniejszych i najbardziej ekstremalnych rzeczy, jakie można znaleźć w Rosji, To jest mięso nutrii. W Krasnodarze i ogólnie na południu Rosji jest to dość powszechna rzecz, sprzedawana na każdym rynku. Ale dla mieszkańców innych regionów spróbuj nutrii wyczyn. Jak?! Zjeść szczura, nawet wodnego? Nie ma mowy! I na próżno Nutria jest smaczna, czysta i bardzo zdrowa.

Treść artykułu:

  • Czy nutria jest szczurem?
  • Jak nutrie osiedliły się w Rosji
  • Jak smakuje mięso nutrii?
  • Mięso nutrii: korzyści i szkody
  • Jak wybrać nutrie
  • Jak gotować nutrie

Czy nutria jest szczurem?

Jeśli wejdziesz w szczegóły, to niezupełnie. Zwierzę to należy do rzędu gryzoni, rodziny „szczurów” lub „szczurów szczeciniastych”, wszyscy jego towarzysze żyją głównie w Ameryce Południowej. Jak nutrie przepłynęły przez ocean? Teraz nikt nie może tego powiedzieć na pewno.

Istnieje wersja, w której pierwsze nutrie przywieźli żeglarze jako żywność Na odkrytym przez nich kontynencie Europejczycy nie znali wieprzowiny ani wołowiny, a pulchne tusze nutrii były chętnie spożywane przez lokalnych mieszkańców. Więc konkwistadorzy spróbowali tego.

Zewnętrznie nutria wygląda jak bóbr, stąd jej druga nazwa „bóbr bagienny”, chociaż biologicznie są dość odległymi krewnymi. Nutria jest znacznie mniejsza, wyróżnia się okrągłym, a nie spłaszczonym ogonem, kępką długich wąsów (wąsów) na pysku i jasnopomarańczowymi zębami.

Spieszymy uspokoić tych, którzy są zszokowani samym pomysłem zjedzenia gryzonia. Nutria prowadzi wegetariański tryb życia, jedząc wyłącznie pokarmy roślinne. A to wyjątkowo czyste zwierzę Nigdy nie zje nieświeżego jedzenia, a także będzie pamiętać o przepłukaniu całego jedzenia w wodzie, zanim dostanie się na zęby. Dlatego ryzyko zarażenia się jakąś infekcją poprzez zjedzenie nutrii, zwłaszcza tych hodowanych na farmie, a nie złowionych na wolności, jest znacznie mniejsze niż w przypadku dziczyzny, mięsa niedźwiedzia czy mięsa łosia. Już w 1961 roku Państwowa Inspekcja Sanitarna uznała mięso nutrii za jadalne i bezpieczne dla człowieka.

Jak nutrie osiedliły się w Rosji

Nutria
Nutria

Pierwsze nutrie sprowadzono do Rosji w latach dwudziestych XX wieku z Niemiec i Argentyny jako źródło niedrogiego futra. Szczeciniaste skóry nie wyglądały oczywiście tak imponująco jak norki czy bobry, ale nie bały się wilgoci i dobrze się nosiły.

Nutria jest przyzwyczajona do ciepłego klimatu, dlatego osiedliła się głównie w regionach południowych. Szczególnie dużo jest ich na Kubaniu. Obfitość rzek, zbiorników wodnych, kanałów irygacyjnych, pól ryżowych, roślinności i łagodny klimat pozwoliły zwierzęciu skutecznie się zaaklimatyzować.

Pysznego mięsa zasmakowaliśmy znacznie później, bo już w połowie stulecia. A w latach 80., kiedy modne stały się kapelusze z futra nutrii, na rynkach pojawiły się tusze z charakterystycznym ząbkowanym pyskiem.

Nie znaczy to, że nutrie od razu stały się bestsellerem, ale już w naszym stuleciu mięso to jest nie do przyjęcia, a nawet pojawia się w menu restauracji jako danie egzotyczne.

Jeśli chodzi o Kubań i okolice, nutrie tam są dość powszechny produkt: duża liczba zwierząt hodowana jest nie tylko na skóry, ale także na mięso w gospodarstwach rolnych i na przydomowych działkach.

Jak smakuje mięso nutrii?

Z wyglądu, jeśli nie zwrócisz uwagi na długi ogon, tusza nutrii przypomina dobrze odżywionego królika, z wyjątkiem krótszych, bardziej krępych nóg. W smaku również przypomina królika czy chudą wieprzowinę z „marmurkowymi” żyłkami, choć konsystencją i kolorem bardziej przypomina wołowinę.

Nutrie hodowane na paszach z chowu na wolnym wybiegu mogą mieć słaby, specyficzny zapach, przypominający dziczyznę, który można łatwo usunąć za pomocą marynat. Mięso zwierząt hodowlanych jest bardzo delikatne, słodkawe i pozbawione zapachu.

Mięso nutrii: korzyści i szkody

    Mięso Nutrii to cenne źródło łatwo przyswajalnego białka.
Mięso Nutrii to cenne źródło łatwo przyswajalnego białka.

Nawet akademik N.K. Vereshchagin w latach trzydziestych XX wieku zauważył, że mięso nutrii jest cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka. W medycynie radzieckiej był aktywnie włączany do diety szpitali i sanatoriów gruźlicy, gdzie pacjenci potrzebowali wzmocnionego, ale zbilansowanego odżywiania.

Współczesna nauka również mówi o nutrii w samych superlatywach. Mięso to zawiera pełniejsze białko niż wołowina, ale mniej tłuszczu i w proporcji, która najlepiej nadaje się do trawienia w przewodzie pokarmowym człowieka. Pod względem zawartości lizyny i fenyloalaniny, aminokwasów niezbędnych dla zdrowia całego organizmu, nutrie przewyższają kurczaka i indyka.

Tłuszcz nutrii praktycznie nie obciąża naczyń krwionośnych płytkami cholesterolowymi, ponieważ jego temperatura topnienia wynosi 2830 °Cjest to substancja znacznie bardziej przyjazna dla naszego układu trawiennego i naczyniowego niż ogniotrwały tłuszcz jagnięcy i wieprzowy.

Ponadto mięso nutrii zawiera wysoką zawartość kwasu linolowego: materiału budulcowego błon komórkowych i ścian naczyń krwionośnych.

Skład witaminowy nutraceutyków (tak na marginesie, jest to zatwierdzony termin używany przez GOST) również jest imponujący: zawiera prawie wszystkie witaminy z grupy B występujące wyłącznie w żywności dla zwierząt, a także witaminy A, E, H i PP. W połączeniu z dużą zawartością żelaza, wapnia, sodu i fosforu pomagają w utrzymaniu porządku w układzie odpornościowym, hormonalnym oraz odpowiadają za zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.

Przeciwwskazaniem do spożywania nutrii może być jedynie wegetarianizm lub uporczywe uprzedzenia. Co do reszty, dietetycy radzą włączać ten pożywny produkt nawet do żywności dla niemowląt, a także nie lekceważyć kobiet w ciąży, matek karmiących i osób starszych. Produkt odżywczy, hipoalergiczny i lekki – V nutria ma tylko 144 kcal, a wołowina dla porównania ma 250 kcal.

Jak wybrać nutrie

Jak każde inne mięso powinno mieć przyjemny kolor, nie być śliskie, nie zwiotczałe. Jeśli to możliwe, dociśnij palcem najgrubsze części W świeżym mięsie pestka szybko zniknie.

Rolnicy zazwyczaj zlecają ubój zwierząt 68 miesiąc życia, osiągnięcie wagi 34 kg. Nie warto kupować większych tusz jeśli jest to przerośnięta nutria, mięso będzie twardsze, a zapach dojrzałego płciowo zwierzęcia będzie wyraźniejszy.

Jak gotować nutrie

Mięso Nutrii smakiem przypomina mięso królicze
Mięso Nutrii smakiem przypomina mięso królicze

W kontekście kulinarnym nutrie również mają mnóstwo zalet. W smaku najbardziej przypomina mięso królicze. Ale jeśli łatwo jest wysuszyć królika przez pominięcie czasu gotowania, to w przypadku nutrii jest to prawie niemożliwe. Faktem jest, że tłuszcz przenika przez jej ciało w najcieńszych warstwach, tej marmurkowej gwarancja czułości.

Wybór dań, które mięso nutrii może uświetnić swoją obecnością, jest nieograniczony. Daje mocny, klarowny i bogaty bulion. Pyszne mięso mielone do gołąbków, pierogów i pasztetów. Duszone, smażone, w pilawu lub smażone z warzywami, nutrie nie ustępują wołowinie i kurczakowi.

Mięso tego zwierzęcia wodnego zawiera dużo kolagenu, a galaretowane mięso z niego jest bardziej przydatne niż wieprzowina. Na południu Rosji nutrie masowo wykorzystuje się do grillowania lub do produkcji chashlamy pół zupa, pół gulasz, z dużymi kawałkami mięsa, warzywami i ziemniakami pływającymi w bulionie i jest naprawdę smacznie.

Rekomendacje restauracji: delikatne mięso połóż na burgerach, uwędź lub podawaj jako sznycel z dowolnym sosem, który na pewno nie zepsuje mięsa. – Z ketchup, teriyaki lub sos BBQ. W tej formie nutrie zapewnią przewagę wieprzowinie i jagnięcinie.

Jeśli natkniesz się na mięso nutrii o lekkim „zapachu” (dzieje się tak, jeśli zwierzę zostało złapane wczesną wiosną w okresie rui lub sprzedawca nie usunął bardzo ostrożnie gruczołów piżmowych), sytuację można łatwo uratować za pomocą podstawowych marynat. Na przykład moczyć przez około 6 godzin w kefirze wraz z posiekaną cebulą. Jeszcze szybszy przepis: parasolki koperkowe zalać wrzącą wodą, odstawić na pół godziny, ostudzić napar i zanurzyć w nim mięso nutrii na około godzinę. Po piżmowym zapachu nie pozostanie żaden ślad.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #mięsoPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja