Noworoczne desery z ukrytymi w nich mandarynkami

Noworoczne desery z ukrytymi w nich mandarynkami

Mandarynki i Nowy Rok to bracia bliźniacy. Blogerka kulinarna Elena Moskalenko podeszła do mandarynek kreatywnie, ukrywając je w domowych słodyczach, kruchych tartalkach i ulubionym deserze francuskiego generała Condé.

Podstawowy przepis na marmoladę

Wszystko okazuje się proste, jeśli jako podstawę weźmiesz marmoladę mandarynkową.

Składniki:

  • 1 duża puszka mandarynek z puszki
  • 100 g cukru pudru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżka. Pieprz syczuański
  • 1 łyżka. agar-agar
  • szczypta soli

Metoda gotowania

Mandarynki z syropem wlać do rondla, przykryć cukrem pudrem i doprowadzić do wrzenia. Dodać sól, przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez 3-4 minuty, następnie usunąć przyprawy i zmiksować masę blenderem.

Agar-agar rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody i wlać do mandarynek. Mieszać.

Condé z marmoladą mandarynkową

Każde dziecko będzie zadowolone z marmolady mandarynkowej

4 porcje

Składniki:

  • 70 g ryżu arborio
  • 250 ml śmietanki (33% tłuszczu)
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki Miód
  • 4 łyżki marmolada mandarynkowa
  • 4 szt. ciasteczka owsiane
  • 20 ml likieru Cointreau
  • ½ laski wanilii
  • 1 szczypta soli
  • kolorowa czekolada do dekoracji

Metoda gotowania

Ciasteczka owsiane rozgnieć wałkiem do ciasta, dodaj likier i włóż mokrą bułkę do porcjowanych misek.

Przygotuj budyń: do rondelka wlej śmietanę, dodaj miód, laskę wanilii, zagotuj, zdejmij z ognia i przykryj pokrywką – pozwól, aby zaparzył; Usuń laskę wanilii.

Do rondla z grubym dnem wlej mleko, dodaj ryż, dodaj odrobinę soli i gotuj, ciągle mieszając i dodając aromatyczną śmietankę. Ryż podzielić na dwie części, jedną z nich wymieszać z marmoladą mandarynkową.

Na ciasteczka owsiane nakładamy kremowy ryż, następną warstwę stanowi ryż z marmoladą, posypujemy kolorową czekoladą i dobrze studzimy.

Cukierki Fasolowe

Cukierki fasolowe też są pyszne

Składniki:

  • 80 g fasoli adzuki
  • 100 g prażonych płatków migdałowych
  • 5 łyżek mąka cedrowa
  • 3 opakowania cukru waniliowego
  • 5-7 łyżek. marmolada mandarynkowa
  • 30 ml rumu
  • 20 ml likieru Cointreau
  • 1 szczypta soli
  • kawałki białej czekolady do panierowania

Metoda gotowania

Fasolę ugotować w osolonej wodzie, dodać cukier waniliowy, ostudzić i zmiksować. Dodajemy okruchy migdałów, mąkę cedrową, marmoladę mandarynkową, zalewamy rumem i likierem.

Z gęstej masy fasolowej formuj kulki dowolnej wielkości, panierowane w wiórkach białej czekolady. Przechowywać w lodówce do momentu podania.

Kremowe choinki w piaskowych tartalkach

Tartaletki są właśnie takim przypadkiem, kiedy można zjeść choinkę

6 sztuk

Składniki:

  • 6 gotowych tartaletek z ciasta kruchego
  • 12 łyżek marmolada mandarynkowa
  • 250 ml śmietanki do ubijania
  • 4 łyżki mascarpone
  • 20 g cukru waniliowego
  • 1 opakowanie zagęszczacza
  • zielony barwnik spożywczy
  • konfetti karmelowe

Metoda gotowania

Napełnij każdą tartę ciepłą marmoladą mandarynkową i ostudź.

Na krem: schłodzoną śmietankę ubić z cukrem waniliowym i barwnikiem, dodać zagęstnik i mascarpone, ponownie ubić.

Krem maślany przełóż do strzykawki cukierniczej, udekoruj tartaletki w kształcie choinki i posyp karmelowym konfetti. Przechowywać w lodówce do momentu podania.

Elena Moskalenko:
„Mieszkam na Uralu, w Czelabińsku. Dziennikarka i córka trzykrotnego majora lotnictwa rosyjskiego. „Złoty Rekin” Okręgu Federalnego Uralu jako najlepszy dziennikarz-analityk. „Złoty Cierń Wielbłąda” w kategorii „Język rosyjski”. Uwielbiam czytać, uwielbiam czytać dobre rzeczy, w literaturze cenię subtelną psychologię, humor i nienaganny dowcip, w muzyce – francuską pieśń, rosyjski Szewczuk i nierosyjskie dire straits. Kocham pyszną kuchnię i kocham politykę, która nie jest służalcza, odważna… Podobnie jak Marlena Dietrich uwielbiam pysznie gotować i pysznie leczyć.”

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #desery #przygotowania na nowy rok #marmolada #Elena Moskalenko #przepisy noworoczne #tartletsPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja