Mandarynki i Nowy Rok to bracia bliźniacy. Blogerka kulinarna Elena Moskalenko podeszła do mandarynek kreatywnie, ukrywając je w domowych słodyczach, kruchych tartalkach i ulubionym deserze francuskiego generała Condé.
Podstawowy przepis na marmoladę
Wszystko okazuje się proste, jeśli jako podstawę weźmiesz marmoladę mandarynkową.
Składniki:
- 1 duża puszka mandarynek z puszki
- 100 g cukru pudru
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 łyżka. Pieprz syczuański
- 1 łyżka. agar-agar
- szczypta soli
Metoda gotowania
Mandarynki z syropem wlać do rondla, przykryć cukrem pudrem i doprowadzić do wrzenia. Dodać sól, przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez 3-4 minuty, następnie usunąć przyprawy i zmiksować masę blenderem.
Agar-agar rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody i wlać do mandarynek. Mieszać.
Condé z marmoladą mandarynkową
Każde dziecko będzie zadowolone z marmolady mandarynkowej
4 porcje
Składniki:
- 70 g ryżu arborio
- 250 ml śmietanki (33% tłuszczu)
- 500 ml mleka
- 2 łyżki Miód
- 4 łyżki marmolada mandarynkowa
- 4 szt. ciasteczka owsiane
- 20 ml likieru Cointreau
- ½ laski wanilii
- 1 szczypta soli
- kolorowa czekolada do dekoracji
Metoda gotowania
Ciasteczka owsiane rozgnieć wałkiem do ciasta, dodaj likier i włóż mokrą bułkę do porcjowanych misek.
Przygotuj budyń: do rondelka wlej śmietanę, dodaj miód, laskę wanilii, zagotuj, zdejmij z ognia i przykryj pokrywką – pozwól, aby zaparzył; Usuń laskę wanilii.
Do rondla z grubym dnem wlej mleko, dodaj ryż, dodaj odrobinę soli i gotuj, ciągle mieszając i dodając aromatyczną śmietankę. Ryż podzielić na dwie części, jedną z nich wymieszać z marmoladą mandarynkową.
Na ciasteczka owsiane nakładamy kremowy ryż, następną warstwę stanowi ryż z marmoladą, posypujemy kolorową czekoladą i dobrze studzimy.
Cukierki Fasolowe
Cukierki fasolowe też są pyszne
Składniki:
- 80 g fasoli adzuki
- 100 g prażonych płatków migdałowych
- 5 łyżek mąka cedrowa
- 3 opakowania cukru waniliowego
- 5-7 łyżek. marmolada mandarynkowa
- 30 ml rumu
- 20 ml likieru Cointreau
- 1 szczypta soli
- kawałki białej czekolady do panierowania
Metoda gotowania
Fasolę ugotować w osolonej wodzie, dodać cukier waniliowy, ostudzić i zmiksować. Dodajemy okruchy migdałów, mąkę cedrową, marmoladę mandarynkową, zalewamy rumem i likierem.
Z gęstej masy fasolowej formuj kulki dowolnej wielkości, panierowane w wiórkach białej czekolady. Przechowywać w lodówce do momentu podania.
Kremowe choinki w piaskowych tartalkach
Tartaletki są właśnie takim przypadkiem, kiedy można zjeść choinkę
6 sztuk
Składniki:
- 6 gotowych tartaletek z ciasta kruchego
- 12 łyżek marmolada mandarynkowa
- 250 ml śmietanki do ubijania
- 4 łyżki mascarpone
- 20 g cukru waniliowego
- 1 opakowanie zagęszczacza
- zielony barwnik spożywczy
- konfetti karmelowe
Metoda gotowania
Napełnij każdą tartę ciepłą marmoladą mandarynkową i ostudź.
Na krem: schłodzoną śmietankę ubić z cukrem waniliowym i barwnikiem, dodać zagęstnik i mascarpone, ponownie ubić.
Krem maślany przełóż do strzykawki cukierniczej, udekoruj tartaletki w kształcie choinki i posyp karmelowym konfetti. Przechowywać w lodówce do momentu podania.
Elena Moskalenko:
„Mieszkam na Uralu, w Czelabińsku. Dziennikarka i córka trzykrotnego majora lotnictwa rosyjskiego. „Złoty Rekin” Okręgu Federalnego Uralu jako najlepszy dziennikarz-analityk. „Złoty Cierń Wielbłąda” w kategorii „Język rosyjski”. Uwielbiam czytać, uwielbiam czytać dobre rzeczy, w literaturze cenię subtelną psychologię, humor i nienaganny dowcip, w muzyce – francuską pieśń, rosyjski Szewczuk i nierosyjskie dire straits. Kocham pyszną kuchnię i kocham politykę, która nie jest służalcza, odważna… Podobnie jak Marlena Dietrich uwielbiam pysznie gotować i pysznie leczyć.”
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #desery #przygotowania na nowy rok #marmolada #Elena Moskalenko #przepisy noworoczne #tartletsPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych